הערות על ספר "אוצר השיער" בדין פאה

משיב כהלכה

חבר בכיר
הצטרף
18/12/24
הודעות
2,353
בפורום מורשת מרן העלה אחד את ספרו, במה שעוסק שם בדין פאה נכרית. והיות ואי אפשר להגיב שם, כי דרכם לסנן ולא לאשר שום תגובה של אדם שקצת למד את הנושא וביכולתו להעיר לגופו של ענין, רק תגובות של כאלה שמגיבים מקופיא ואפשר לדחותם בנקל, לכן הוצרכתי להגיב כאן על הדברים (היות וכבר טרחתי לכתוב כמה מילים, שלא יהיה הטורח לשווא).

ובכן, בדבריו יש כביכול סיכום אובייקטיבי של שיטות האוסרים והמתירים, אבל למעשה ניכרת נטייתו החזקה לדעת האוסרים. כאשר את הפוסקים המתירים הביא בקיצור נמרץ ואת הפוסקים האוסרים הביא בהרחבה ותוך שיבוש דבריהם לגמרי, מהם שלא אסרו כלל ומהם שבוודאי יתירו בימינו כאשר כל טעמיהם לא שייכים, כמו המהר"ץ חיות שכתב "אע"ג דהרמ"א ומג"א הסכימו לדעת הש"ג להתיר בפאה נכרית, בכל זאת כיוון דנהגו העם לאסור... לא ערב לבי להתיר".

ויש הרבה מה להעיר על דבריו, וכתבתי בקצרה דוגמאות מעטות:

בעמ' הראשון כתב שמגן גיבורים צידד להחמיר, אבל לא החמיר אלא בפאה הנעשית משיער שלה, וכן הביא המשנה ברורה בשמו. וגם זה נבע מטעות בהבנת הלבוש.

בעמ' השני הביא את דברי תשובות והנהגות, והשמיט לגמרי את דבריו הברורים בספרו דת והלכה שם הרחיב מאוד בנושא הזה, ולא התיר פאות מסויימות ותנאים מסויימים אלא אדרבה כתב שאי אפשר לקבוע בזה שום כללים, ורק צריך להקפיד שלא תהיה הפאה יוצאת דופן ובולטת.

ושם הביא מהגרנ"ק בספרו חוט שני להתיר רק שיער סינטטי, אבל התיר שם שיער טבעי במפורש ואפילו משיער עצמה.

עוד כתב שם שפאה נכרית דבגמ' יש בה זוהמא וזה היפך הפאות של ימינו, ועיין בדברי הרא"ש במסכת נזיר (על הגמ' בדף כח:), "דמזוהם בעיני הבעל שתתן אשתו על ראשה שיער אשה נכרית", והיינו שהפאה עצמה אינה מזוהמת אלא שמזוהם בעיני הבעל שיש על ראשה של אשתו שיער זר, וזה שייך גם בימינו.

עוד שם הציג את הספר סתרי ומגיני ואת ערוך השולחן כמעדיפים פאה על גילוי ראש, כאשר ערוך השולחן כתב בפשטות להתיר, וללא קשר לפריעת ראש שנפרץ בזמנו, וכן בספר סתרי ומגיני כתב תשובה ארוכה להוכיח היתר בזה, רק בסוף דבריו כתב שבתקופה כזו עדיף לא להחמיר כדי לא להקל (כאשר רואים גם בזמננו שהלובשות מטפחת מקלות בגילוי ראש אם מעט ואם הרבה).

עוד שם הציג כביכול יש מחלוקת אחרונים בדעת הרמ"א, כאשר רובא דרובא מהאחרונים הביאו את הרמ"א כמיקל בפשטות, ומנגד יש דעת יחידאה של היעב"ץ שכתב "בדרך אפשר" שאולי אפשר לומר שהתיר רק לק"ש, ונעלם ממנו דברים ברורים שכתב הרמ"א בדרכי משה, ואחריו באו עוד מאחרוני האחרונים וציטטו אותו.

בעמ' השלישי העתיק כרוכלא את הפוסקים האוסרים שציינו להם ולא שם לב שה"ערוך" מעולם לא כתב משהו שמשתמע ממנו איסור פאה נכרית אלא רק מוסף הערוך (שהוא רופא ומילונאי שחי לפני 350 שנה) שביאר קפליטין פאה נגד כל המפרשים שביארו מטפחת, וגם ע"פ ביאורו לא משמע איסור כלל להמעיין בהערוך עצמו שפאה אינה מכסה כל הראש.

ושם הביא את הגאון מוילנא כאוסר בספרו שנות אליהו, ונעלם ממנו שהוא עצמו הביא מקור אחר להתיר פאה, מחוטי שיער, וממילא לא שייך כלל להציגו כאוסר על סמך ביאורו במקום אחר.

עוד שם ציין להחיד"א כאוסר בספרו ברכי יוסף, והשמיט ששם כתב גם שנעלמו מהיעב"ץ דברי הש"ג, והביא את דברי האוסרים והמתירים, ואין ראיה חותכת מדבריו שדעתו כדעת האוסרים. וראה מש"כ החיד"א בשו"ת חיים שאל (סי' ו'), וזה לשונו: "העידותי בכם היום שכל דין בראשונים ואחרונים שהבאתי בברכי יוסף, אין כוונתי להיות כדל מסכים הולך לענין דינא, שאפשר שלא עמדתי בתשובה ההיא כפי עיוני, רק אגב ריהטא עין לו ראתה והבאתיו כדי להקל מעל המעיין טורח החיפוש... זולת כשאומר בפירוש וכן עיקר, שאז אני מגלה דעתי הקצרה, אבל בלאו הכי רק שאני כותב הדין בסתם בשם אומרו, עדיין טעון לינה בעומקה של הלכה". עכ"ל. וא"כ אין שמץ ראיה מדברי מהחיד"א.

כמו כן ציין לשו"ת רבי עזריאל כאוסר, כאשר כתב תשובה ארוכה להתיר. וספר בית יעקב, שרק כתב שאין ראיה מהגמ' בנזיר כ"ח, ואין בדבריו רמז לאסור פאה להלכה.

בעמ' הרביעי הביא את הפני יצחק כמתיר רק בחצר, כאשר התיר מפורש ברה"ר.

ועוד שם, ציין להגר"ח פלאג'י כאוסר, כאשר התיר מפורש במקום שנהגו.

ועוד שם כדי להגדיל הרשימה ציין ליביע אומר והליכות עולם וילקוט יוסף כביכול לא מדובר באותו רב, ועוד כמה ספרי ליקוטים כמו "דבר ה'" ודומיו, ושמועות שקר בשם רבנים שונים כמו בשם הרב כדורי והבבא סאלי (שבנותיו וחתניו הכחישו זאת מכל וכל). וציין להרב יהודה צדקה שכתב לא לבטל שידוך על זה ולא לגרום מחלוקות על זה, ולגופו של ענין כתב שאין רוח חכמים נוחה אבל לא אסר.

בעמ' 5 ציין לחרם ההפלאה בזמנו ובמקומו שאין לו שום שייכות כיום כאשר פשט המנהג, והתעלם מחרם הרבה יותר חמור על מטפחת המגלה שערות, שכתבו האחרונים, עיין בשדי חמד, דבשנת תר"כ בעיר גדולה סלוניקי ראו רבני העיר ובראשם הרב הגדול מהר"א קובה שהתחילו ללבוש איזה לבוש וע"י זה באו לגלות חלק מהשערות, וגזרו בחרם גמור בגזירת נח"ש, ובאו על החתום כל החכמים ורבנים וטובי העיר שלא לשנות כלל לא בענין המלבושים ולא בגילוי שיער ואפי' קצת חוץ לצמתן, ואשר יעשה בזדון ולבבו פונה היום באמרו כי אין איסור בזה הרי הוא מופרש ומובדל מעדת ישראל ומין ואפיקורס הוא, לא יאבה ה' סלוח לו וכו'.

ומה שהיה בירושלים מנהג קדום לא לילך בפאה נכרית, השמיט גם שהיה מנהג קדום לא לילך במטפחת אלא בשאל גדול, ועוד הרבה ענייני לבוש שהלבוש כיום הוא פריצות גמורה מול הנהוג אז. והשמיט דברי הסטייפלר שגאון עצום עלה לירושלים (ר' יצחק בלאזר) ולא הסכים שאשתו תוריד את הפאה, וכן סיפר גם הגרי"ש אלישיב.

ושם בדעת הפרי מגדים הביא ש"חזר בו באם לבינה" אבל בספר חן וכבוד הביא מספר בירור הלכה להגאון רבי יחיאל זילבר ביאור נפלא המבאר שהפמ"ג נכתב אחר אם לבינה וזו משנתו האחרונה.

וגם מה שכתב שהמשנ"ב נסמך על הפמ"ג ויבטל דעתו לאור ההמצאה שהפמ"ג חזר בו, גם זה הבל, ואין לנו אלא דברי הפוסקים שלפנינו שנסמכו עליהם גדולי הדורות. והמשנ"ב אינו "מלקט" דעות אלא פוסק בעצמו, והביא גם את הספר מגן גיבורים שהקל בזה, וכן אשתו השניה חבשה פאה כפי שהעיד הרב שך. וממנה יצאו ת"ח (והשמועה שהביא בשמו כביכול הורה לאשתו לא ללבוש פאה, היא מבעלי פשקווילים ושקרים המוציאים שם רע על גדול בישראל ועל אשתו).

ומה שכתב בספר גדר עולם הוא שבביתה לפני בעלה יכולה להתנאות בשערה או בפאה, ולא בא לאפוקי שברה"ר אסור (וכמובן שאם היה רוצה לכתוב זאת, היה כותב ולא מסתיר את דעתו ברמזים משונים. וכל דבריו שם הם נגד הפירצה שפשטה אז בגילוי ראש).

בעמ' 6 כתב על הכנסת הגדולה שדעתו לאסור פאה, ועיין להגאון בעל "כדת וכדין" שתמה על היביע אומר שהעתיק דבריו בשינוי לשון, "וכל הרואה נכונה יתמה איך היפך את שיטת הכנסת הגדולה מהיתר לאיסור" ע"ש (הביאו בספר חן וכבוד פרק ט"ז).

עוד שם הביא את ההמצאה המופרכת שהש"ג התיר רק בחצר ותלה אותה באחרונים כאשר לא מיניה ולא מקצתיה, והומצאה בדורנו ע"י בעלי ליקוטים וסילופים, ויש לציין ש"תגלית" זו שהש"ג כאן אזיל לשיטתו בכתובות שאסור לצאת פרועת ראש לחצר, כבר כתבו כן הרבה מהאחרונים, ועם כל זה לא עלה בדעת אחד מהם לומר שהתיר "רק" בחצר, ונקטו בפשיטות שאע"פ שהש"ג אוסר גילוי שיער בחצר פשוט שכאן מתיר פאה אף ברה"ר, כסתימת לשונו. וכבר בדברי השואל ליעב"ץ (בשו"ת שאילת יעב"ץ חלק ב' סי' ח') הזכיר זאת, ועם זה לא עלה לא בדעתו ולא בדעת אביו היעב"ץ לחדש שהש"ג התיר "רק בחצר". גם הפני יצחק (שמנה אותו בספר דת משה וישראל עמ' נ"ט) רצה לומר שהתיר "מחצר לחצר", וחזר בו וכתב שכולם חלקו עליו. גם נכד הישועות יעקב (נדפסו דבריו בישועות יעקב אה"ע סי' כ"א) הזכיר זה. וכן בעדות ביהוסף הזכיר שהש"ג לשיטתו שאוסר בחצר פריעת ראש. וודאי שלא עלה על דעת אחד מהם לומר שהש"ג התיר רק בחצר. ופשוט שסתימת לשונו משמע שמותר בכל גוונא. גם בשו"ת הרי בשמים (מהדורא קמא סי' ל"ו) הביא זה. וא"כ כל אחרוני האחרונים ידעו מ"תגלית" זו ולא עלה על דעתם מעולם המצאה כזו שהתיר רק בחצר.

ולפי המצאה זו כל דברי הש"ג מיותרים, שהרי מוכח מהגמ' בכתובות ע"ב שמנהגם אז היה לילך בחצר בגילוי ראש לגמרי, כמש"כ רוב הראשונים (ורק הירושלמי אסר בחצר), ואם כך היה מנהגם, פאה מאן דכר שמיה, פשיטא שמותר, וא"כ מדוע צריך "ראיה וסמך" לכך שנהגו ללכת עם פאה, כאשר מוכח שהלכו עם שיער עצמן, וגם נפסק כך להלכה ולמעשה ע"י רוב הראשונים?

וגם ההמצאה שהש"ג פסק כריא"ז אינה נכונה, כי רק העתיק דבריו כמו שהעתיק דבריו במקומות רבים.

והביא שם גם את הבא"ח ששפתיו ברור מיללו על מנהג הנשים בזמנו להוציא צמה מכיסוי הראש שלהן ולהניח אותה מגולה (וכן נהגו בזמן הגמ' ואכמ"ל) ויש כמה וכמה תיעודים של נשות עיראק הנוהגות כן, ובשבת המליץ להן להוציא צמה של פאה, וכן העיד על מה שראה בעיניו בספרו בן יהוידע (עירובין ק בד"ה "ומגדלת שיער כלילית") "דהא ודאי אם השיער סתור אינו שבח לה, דהוי כלילית, אך אחר שקולעתו הוא שבח, כי תתנאה בזה, וכנראה בחוש הראות דהאשה מביאה פאה נכרית ועושה אותם קליעות להתנאות בם, ולכן מנה הכתוב השיער בכלל הקישוטין, דכתיב "שערך כעדר העזים" והיינו בהיותו קלוע".

ובסוף דבריך ציין שאין זה כדברי מרן הגר"ש משאש, רק "שכח" שגם אין זה כדברי הגר"ע יוסף שדחה בפשטות דאיירי בפאה מכוסה ולא העלה על דעתו שהצמה מגולה...

עוד שם הביא מי שרצה לומר בדעת הגר"א שאסר פאה, והשמיט את כל הראיות לכך שהוא מתיר.

והנה בוודאי שאין להביא ראיה מפירוש המשניות, שאין כוונת הגר"א שם להלכה, כשיש ראיה מפורשת מהגהותיו לשו"ע, ששם כיוון להלכה ולמעשה. אך מכל מקום נראה שלדעת הגר"א "חוטי שיער" זוהי פאה של ימינו, ולא פאה המוזכרת במשנה.

ואכן בביאור הגר"א הנ"ל הביא מקור והוכחה להיתר הרמ"א מדברי המשנה שם "יוצאה אשה בחוטי שיער". ומקור זה שהביא הגר"א, הלא הוא מוזכר בדברי המג"א, שהביא מקור זה לדברי הרמ"א, וכתב על הב"ש שדבריו הם דברים דחויים, והלכה כש"ג. ומכך שראה הגר"א את דברי הרמ"א והמג"א המפורשים בהיתר פאה נכרית, ולא חלק עליהם ולא העיר עליהם, אלא חזר על המקור שהביא המג"א, מוכח שהוא סובר כמותם, כי דבר זה ידוע בכללי ביאור הגר"א, שכאשר הוא מביא מקור לשו"ע ולרמ"א ולמג"א ואינו חולק עליהם, הרי כן דעתו להלכה ולמעשה.

וראה מש"כ החזון איש (קובץ אגרות, עמ' נ"ד איגרת כ"ח) וזה לשונו: "הגר"א ז"ל בביאור הגר"א אינו מסתפק בביאור מקורו של השו"ע, אלא נכנס תמיד לקבוע מסמרות בהכרעת ההלכה ומגלה תמיד דעתו ז"ל במקום שנוטה מדברי השו"ע, ודבריו ז"ל תמיד במלול ברור בלהבת אש. ומעולם לא עבר בשתיקה, אם נטתה דעתו ז"ל להלכה לנטות מדברי השו"ע. ואם נמצאים מקומות מספר שהניח מלחלוק, יש באלו מקומות טעם, או משום שאין הדבר מוכרע כל כך, או שאין הנדון אלא בהידור מצוה ולא בעיקר הלכה [ושני טעמים אלה לא שייכים כלל בפאה]. סוף דבר, לפי מנהגו של הגר"א, לא יתכן שיכוון לחלוק על השו"ע ויכחד תחת לשונו, ויכתוב בלשון כמראה מקור הלכה ויכוון לחלוק, אלא היה מפרש כוונתו ז"ל בגלוי". עכ"ל.

והמעיין יראה גם שאין סתירה בין פירוש הגר"א למשניות לבין ביאורו לשו"ע, כי אמנם בפירושו למשניות משמע שאין ראיה מדברי המשנה "ובפאה נכרית לחצר" כמש"כ הש"ג, מפני שמדובר שם לשיטתו בפאה נכרית מכוסה, אך מאידך בפירושו לשו"ע הוא מביא ראיה אחרת, שלא עלתה על דעת הש"ג, והיא מתחילת המשנה, "יוצאה אשה בחוטי שיער", שגם הם כיסוי של שערות מגולות, והמשנה מתירה לצאת בהם לרה"ר בשבת, מפני שהם קשורים היטב עם השערות ואין חשש שיפלו כמו שחששה המשנה בפאה נכרית (וכך הם פאות ימינו שמותר לצאת בהם בשבת, ולכן הביא הגר"א ראיה מכאן דוקא). וראה פירוש הראיה בדברי מחצית השקל ופמ"ג. וזאת מפני שהרמ"א בסי' ש"ג כתב את דבריו על הדין שיוצאה אשה בחוטי שיער. וכן הפרישה, וכן האליה רבה, ושבת של מי, וכף החיים, ועוד, הבינו שחוטי שיער במשנה הם פאה נכרית של ימינו, ופסקו כש"ג אך הביאו ראיה אחרת לשיטתו. וממילא ברורה דעתו של הגר"א להתיר כש"ג וכרמ"א. ויתכן שהוצרך לפרש כך בפירוש המשניות, משום דקשיא לו קושיית האחרונים, למה אסרה המשנה לצאת בפאה נכרית מגולה, הרי בודאי לא תסירנה ותלך בגילוי ראש ברה"ר (והאחרונים תירצו זאת כל אחד לפי דרכו), ולכן כתב שמדובר בפאה מכוסה.

ובספר "הלכות הגר"א ומנהגיו" (סי' ע"ט) להגאון רבי משה שטרנבוך שליט"א, כתב וזה לשונו: "בביאורו מייתי רבינו זצ"ל הוכחה מהאי דאיתא בפרק ו' דשבת דאשה יוצאה בפאה נכרית, ומשמע דמסכים דשרי. ויותר מזה מבואר בדברי רבינו, שהרי הרמ"א [בסי' ע"ה] מיירי רק לענין איסור ערוה, דלא הוי ערוה לענין ק"ש, ורבינו מייתי הראיה מעצם מאי דיוצאה בפאה נכרית, וממילא לא הוי ערוה לק"ש. ואף שבביאורו למשנה בפרק ו' דשבת דחה הראיה וביאר דמיירי שיוצאה עם כיסוי, דבריו בביאורו כתב אח"כ והם עיקר טפי, כיון שנכתבו ע"י עצמו ולדינא, משא"כ ביאורו למשנה הוא מתלמידים. וכך מקובלים אנו מתלמידיו ומתלמידי תלמידיו שהתירו... ועל סמך זה נהגו בפאה נכרית בליטא ורוסיה ופולין". עכ"ל. וכן כתבו בפשטות כמה אחרונים, ומהם הגר"מ פיינשטיין בשו"ת אגרות משה, והגר"ש משאש בשו"ת תבואות שמש, שדעת הגר"א להתיר לבישת פאה.

בעמ' 7 כתב על כף החיים שלא יתכן שכתב "הסכמת כל הפוסקים להתיר" כאשר "עינינו הרואות שרוב ככל הפוסקים אוסרים".

ומלבד שעצם הקביעה הזו אינה נכונה, ויש למעלה ממאה ושלושים פוסקים מתירים, הרי שהציטוט בשמו אינו נכון, וכנראה העתקת מאיזה מלקט שהעתיק ממלקט אחר שסילף דבריו, ואלה דבריו: "וכן כתב בשלטי הגבורים, דמותר לכתחילה, כדאיתא במשנה פ"ו דשבת יוצאה אשה בחוטי שיער וכו'. דלא כבאר שבע סי' י"ח שחולק עליו והאריך בדברי דיחוי, מגן אברהם ס"ק ה'. וכן היא הסכמת האחרונים להתיר כדברי הרמ"א ז"ל".

ואם היה מצטט את כל הקטע, היה מובן מאליו שאין קושיה כי הוא כתב "הסכמת האחרונים להתיר" ולא "הסכמת כל הפוסקים", מה גם שהביא בדבריו את הבאר שבע שאוסר, ואת המגן אברהם שדחה אותו, והם לא דנו בק"ש אלא ביציאה לרה"ר, וממילא אי אפשר לסלף את דברי כף החיים ולהעמידם דוקא לק"ש.

עוד שם, כתב על האור לציון ש"אין להוכיח מתשובותיו" בח"א ובח"ב. ואמנם באור לציון הבליע את דעתו מחמת שלא רצה בפרסום הדבר בגלל ידידו הגר"ע, ולכן לא כתב מסקנה להתיר למעשה, אבל גם עיוור יכול לראות את המסקנה הברורה שעולה מהדברים, וזהו קיצור דבריו:

"מרן בשו"ע (סי' ע"ה סעיף ב') כתב וזה לשונו, "שיער של אשה שדרכה לכסותו אסור לקרות (קריאת שמע) כנגדו, אבל בתולות שדרכן לילך פרועות הראש מותר". וכתב ע"ז הרמ"א בהג"ה שם, "וכל שכן שיער נכרית (דמותר) אפי' דרכה לכסות. הגהות אלפסי החדשים". ע"כ. וכ"כ גם בדרכי משה... ומקורו מדברי שלטי הגבורים... ומשמע מדברי הרמ"א שמתיר לצאת בפאה נכרית אפי' לרשות הרבים במקום שרגילות בכך, וכ"כ הפרי מגדים (אשל אברהם אות ה') בדעת המגן אברהם (שם ס"ק ה), שביאר דברי הרמ"א הנ"ל... והנה הגאון באר שבע (סי' י"ח) האריך לדחות דברי הש"ג מההלכה... ונראה לענ"ד ליישב בס"ד דברי הרמ"א... דהוא ז"ל לומד מדברי שלטי הגבורים דיוצאת לרשות הרבים בפאה נכרית לא חשיב פרועת ראש מהתורה, אבל לענין דת יהודית לא למד ממנו, אלא סמך על שיטתו ושיטת הרמב"ם ומרן בזה, שהדבר תלוי במנהג המקומות, וא"כ כיון שנהגו לילך כך גם ברשות הרבים, שוב לית בה אפי' דת יהודית".

ובחלק ב' (שם עבר על ההלכות ועל הביאורים הדק היטב) נכתב במפורש היתר לצאת לרשות הרבים, וגם שם הובלע בהערה ולא בגוף ההלכה, מהטעם הנזכר:

"ראה בספר אור לציון תשובות חלק א' או"ח סי' י"א, במה שנתבאר שם ליישב דברי הרמ"א שכתב שמותר לקרות ק"ש כנגד אשה הלובשת פאה נכרית, ושמותר לה לצאת כך לשוק במקום שרגילות בכך, ונתבאר שם שכן היא גם דעת הרמב"ם ומרן השו"ע".

ולאחרונה התפרסם תמליל מהקלטת דרשתו, שם אמר במפורש ובפה מלא שפאה מותרת ואף עדיפה על מטפחת:

"אם שערות האשה יוצאות בחוץ, לפי הזוהר זה לא טוב. ופאה עדיף, שהיא מכסה את כל הראש. ולא נקראת הולכת וראשה פרוע, כך משמע מהרמ"א. ואפילו שיש חולקים, אנחנו פוסקים כמו השו"ע והרמ"א. אבל הבעיה היום שהפאה היא יפה, שהיא כמו בתולה ויותר יפה, זה נקרא בעיה בצניעות. ומה שיש בעיה בפאה מצד צניעות, יש גם בשמלות של היום שהרבה הולכות בלי צניעות, זה מהודק לגוף. ולפי האמת היה צריך לשנות את כל השמלות, רק איני יודע אם אשה היתה יכולה לעמוד בזה, אבל בכל אופן כך צריך. וגם אשה שהולכת עם בגדים רחבים וכיסוי ראש במטפחת, מי שלמד כתובות יודע שלפי דת יהודית צריכה שני כיסויים, אבל הציבור חלש... הדין הוא: מי שמכסה במטפחת, יותר טוב. אבל זה רק אם מכסה הכל. ומכל מקום גם פאה מותר, שהרי אם ראובן יגרש את אשתו על שאינה הולכת עם מטפחת, נפסוק שחייב ליתן כתובה, כי אינה נקראת פרועת ראש" [עד כאן דבריו מתוך ההקלטה].

ואחרי שאמר את הדברים בכבודו ובעצמו, והדברים מוקלטים, דומני שאין טעם להתחבא מאחרי סיסמאות או תלמידיו המעידים אחרת.

עוד כתב שם שלדעת החסד לאברהם זהו איסור דאורייתא, ואינו כן אלא כתב זאת בדרך אפשר, אליבא דפירושו הראשון של רש"י, "מדעבדינן לה הכי לנוולה", וממשיך ומעיר על עצמו שלפירושו השני של רש"י מדובר בגזירת הכתוב, ועליו כתב רש"י "וכן עיקר". וזה לשון החסד לאברהם: "אם לא שנתפוס פירוש שני של רש"י ז"ל שפי' שם וז"ל, "אי נמי מדכתיב ופרע מכלל דההוא שעתא לאו פרועה הות שמע מינה אין דרך בנות ישראל לצאת פרועות ראש" ע"כ. ולפי זה י"ל דגזרת הכתוב היא שלא תלך פרוע, ומוכחינן לי מדבעי קרא להתיר פרועת הראש בסוטה, על כרחך דשאר בנות ישראל אין הולכין כן... נראה לפי עניות דעתי לולא פירש"י ז"ל שסיים על פירושו השני "וכן עיקר..."

אמנם "גזירת הכתוב" זו אינה גזירת הכתוב ממש אלא כעין גזירת הכתוב, שלמדים מהפסוק באגב שכך הוא מנהג בנות ישראל, ומפני שמוזכר המנהג בתורה, נחשב דאורייתא. וסיבת המנהג היא קללת חוה כמבואר בגמ' עירובין (דף ק'), ומשם החלו הנשים לכסות את הראש, ללא טעם.

ויש לבאר דברי רש"י, מדוע סבר שהפירוש השני עיקר, ולא הפירוש הראשון: "מדעבדינן לה הכי לנוולה מדה כנגד מדה כמו שעשתה להתנאות על בועלה מכלל דאסור". ולענ"ד נראה שהמקור לדברי רש"י בפירושו הראשון הוא בגמ' בסוטה (דף ח'): "היא פרסה לו סודרין נאין על ראשה, לפיכך כהן נוטל כפה מעל ראשה ומניחו תחת רגליה. היא קשטה לו פניה, לפיכך פניה מוריקות. היא כחלה לו עיניה, לפיכך עיניה בולטות", וכן איתא בתוספתא. ומפני שלא למדו מזה שום ענין לגבי כיחול העיניים או קישוט הפנים, ממילא גם כיסוי הראש אין ללמוד מזה.

וגם מפורש בספרי (פרשת נשא) כדברי רש"י בפירושו העיקרי: "לימד על בנות ישראל שהן מכסות ראשיהן". אבל החסל"א הבין שכוונת רש"י היא שפרעה ראשה לנואף ולכן הכהן פורע ראשה, ולזה אין מקור בחז"ל אלא במדרש הגדול או במדרש לקח טוב שאינם מדרשי חז"ל אלא ספרי ליקוטים שנתחברו לפני כמה מאות שנים, ובגמ' בסוטה הנ"ל וכן בתוספתא מבואר להיפך.

לאחר מכן כתב גם בשם ה"חקל יצחק" שאסר מדאורייתא, וכנראה זו התוצאה כאשר מלקטים מתוך המלקטים ולא מסתכלים כלל בפנים, וזה לשונו במסקנתו: "הוא אסור מדת יהודית, ויוצאה בלא כתובה, ואולי הוא אסור מדאורייתא". ונתלה בישועות יעקב, אך גם הוא לא אסר מדאורייתא.

וכל מה שרגילים להחשיב את ה"ישועות יעקב" לאחד מגדולי האוסרים, הוא משום שרוב העולם לא ראו את דבריו בפנים, אלא נסמכו על המעתיקים שסילפו דבריו מן הקצה אל הקצה, ואף כתבו שאסר מדאורייתא.

אבל המעיין בתשובת ה"ישועות יעקב" יראה שלא מיניה ולא מקצתיה, וכל דבריו הם במענה לשאלת הגאון רבי ברוך ייטלס זצ"ל בעל ספר "טעם המלך", מדוע דחה המג"א את הבאר שבע וכתב עליהם שהם דחויים, וה"ישועות יעקב" ענה לו וביאר באריכות את ראיות השלטי גיבורים, וראה בשו"ת מהר"ץ חיות שכתב "ועיין ישועות יעקב שהחזיק גם כן דברי הש"ג והסיר השגת הרב הב"ש מעליו".

וכך כתב הישועות יעקב בסיום דבריו: "ולגוף הדין כיון דהך דיוצאה וראשה פרוע מטעם פריצות קאתינן עלה, וכיון שאינו ניכר השיער של פאה נכרית אם הוא משיער גופה או משיער נכרית (כאן חסר, ונראה שרצה להחמיר משום שאינו ניכר). ואמנם המגבעות של שיער יש בדבר להקל ולהחמיר, שאם השערות ארוכות ויוצאין חוץ למגבעות יש להחמיר, אבל המגבעות לבד אין בזה חשש איסור (נראה שכוונתו למה שכתב בתחילת תשובתו שם: "יוצאה אשה בפאה נכרית, וכתב הרמב"ם בפירוש המשנה שהמה מגבעות של שיער שרגילים הנשים לשאת על ראשם". ועל זה פסק שאם השיער קצר מותר, אך אם השיער ארוך ואז לא ניכר שאינו שיער עצמה, אסור). ולענין לקרות ק"ש כנגדה, ג"כ בפאה נכרית יש להתיר. ועיין לעיל דחשוב כיסוי. ובהא דקאמר הש"ס יוצאת וראשה פרוע הוא בכלל עוברת על דת יהודית, וקאמר הש"ס דאורייתא הוא ולא מוקי לה ביוצאה בפאה נכרית, היינו דממה נפשך: או דאף דת יהודית לא קעביד, או דיש איסור תורה". עכ"ל.

ומובן מדבריו שפאה נכרית נחשבת ככיסוי ראש, ורק פאה שאינה ניכרת אסורה (כתקנון "בי"ד משמר התורה" בימינו, שמחמירים לצאת ידי חובה גם לשיטת האוסרים), ומותר לקרות ק"ש כנגדה (כלומר שאין זה ערוה ופריצות בעצם), ולאחר שכתב כל זה סיים בראיית הפמ"ג, וכתב שאין זו ראיה, כי אפשר להעמיד בשני אופנים - או שאין בפאה נכרית אפי' איסור דרבנן של דת יהודית (כראיית הפמ"ג), או שיש בה איסור תורה ולכן לא נמנתה בדת יהודית. אבל לא הכריע לומר שיש בפאה איסור תורה אלא אדרבה התיר שיער קצר, והחשיב הפאה ככיסוי ראש, והתיר לקרוא ק"ש כנגדה.
 
מענין לענין באותו ענין
ראיתי שיחה של הגאון רבי ישראל בונים שרייבער שליטא [שמו לתפילה הרב ישראל בונים בן חיה רויזא]
בענין פסיקת ההלכה ואמר כמה דברים שהיו חידוש בעיני
1.
שיש את התורה שנמסרה לכל ישראל וזה התורה שבעל פה בעצמה, וזה הש“ס והשו“ע הראשונים והאחרונים הבסיסיים, ולא צריך לנקוב בשמות אלא כל אחד יודע מהם הראשונים והאחרונים הבסיסיים המקובלים אצל כל ישראל.
2.
וצריך לדעת שאפי לו הבית יוסף בעצמו שחיבר שו“ת אבקת רוכל, זה ספר חשוב מאוד, אבל כלפינו זה רק ספר מספרי האחרונים אבל לא כתורה עצמה, אבל סעיף בשו"ע זה התורה בעצמה וזה כזקן ממרא. זה לא ר' יוסף קארו אלא זה השו״ע. והגם שבאותו יום הוא כתב סעיף בשו״ע ואח"כ תשובה בשו"ת אבקת רוכל, מ"מ זה תורה מסיני וזה אחד מחשובי האחרונים.
3.
ועוד דוגמא הפמ״ג כותב מפורש בספר פמ״ג שמותר ללכת עם פאה נכרית, ובספר אם לבינה לפמ״ג כתוב שהוא חזר בו, הנה כלפינו ספר הפמ״ג זה תורה, וספר אם לבינה שהפמ״ג עצמו חיבר אותו, זה לא תורה כלפינו וממילא לא איכפ“ל מה כתוב בספר אם לבינה כלפי ספר הפמ“ג. וספר המגיד לא יכול לחלוק על ספר הפמ“ג. עכ"ל [עם חלוקה לקטעים].

האם מה שכתב הרב מוסכם גם אצל הפוסקים הספרדים?
 
עוד דוגמא הפמ״ג כותב מפורש בספר הפמ״ג שמותר ללכת עם פאה נכרית, ובספר אם לבינה להפמ״ג כתוב שהוא חזר בו,

בעולם מפורסם שהפמ"ג באם לבינה חזר בו

אולם המעיין בדבריו יראה להיפך ואבאר הדברים, ודבריו הם ב "אם לבינה" באות כתובה.

דשם בכלל מצריך שני כיסויים, ואפי' במכסה ראשה במטפחת ממש, לא סגי בזה, מדין דת ישראל [היינו דת יהודית], ולכן הוא מצריך על הפאה שבכה, משום דבענין לשיטתו ב' כיסויים.

וממילא להדיא מדבריו- שפאה שמה כיסוי, דהא הוא מצריך שם ב' כיסויים ואפי' במטפחת מצריך ע"ג עוד משהו מדין דת יהודית, וממילא בפאה מה שאוסר אם היא מגולה, כי חסר את הדת יהודית, והיינו- שפאה שמה כיסוי לדאו', ומה שצריך את הסבכא על גבה מדין דת יהודית וכמטפחת שלשי' ג"כ צריכה עוד כיסוי.

וא"כ- אם האידנא סגי בכיסוי אחד למטפחת א"כ הה"נ לפאה סגי בה בלא עוד כיסוי על גבה, כי שמה כיסוי לשי' ואין הבדל בינה ולבין המטפחת.

וז"ל שם- כללא דמילתא, פרוק [היינו פאה] יש לגזור מראית עין אטו פרוע ראש דהוה ד"ת וגם דת משה כל שאין מכסה כדרך שאר נשים, אע"ג מטפחת על ראשה הוה דת ישראל [היינו יהודית] עכ"פ, וההיא דשלטי גיבורים או דמכוסה בסבכה או בפנוייה וכו'.

והיינו- דפאה מגולה הגזירה בה אטו גילוי ראש לגמרי שגילוי הראש לגמרי הרי הוא דת משה וסבת הגזירה היא מטעם שבעינן עוד כיסוי דהא אפי' במטפחת על ראשה לא סגי ובעא עוד כיסוי, ולכן שייך לגזור בהאי גוונא.

והן אמת שמלשונו- נראה דפאה יותר חמורה ממטפחת, משום שבפאה שייך יותר לגזור אטו דת משה, בגלל מראית העין, אך עדיין גם לפי דבריו למדנו דפאה שמה כיסוי מדאו' אלא שהצריכו ע"ג סבכה מצד הגזירה ולא זו בלבד מצד הגזירה אלא גם משום דת יהודית וכדכתב על מטפחת, אך גם לפי שיטתו שפאה יותר חמורה ממטפחת, עדיין לא יצאנו ידי חובת מטפחת לבד כי עדיין צריכה ע"ג עוד כיסוי מדין דת יהודית, ואם על מטפחת לא חוששים על עוד כיסוי ע"ג כי זה רק דת יהודית מדרבנן א"כ הה"נ בפאה הגזירה שכתב דמראית העין היא גם דרבנן [דהא מהתורה היא כיסוי ולכן לשי' סגי בסבכה ע"ג וכמטפחת] ג"כ שייך לומר דהאידנא לא חוששים לגזירה שיש לפאה דהיא דרבנן וכדת יהודית דמטפחת דרבנן שלא חוששים האידנא.

והנה כדברי לכאורה הוא להדיא בהמשך דבריו שם באות "צעף"- דשם להדיא כותב שאם הפאה ניכר בה שאינה שערה אין בה איסור דמראית העין, וא"כ- אם האידנא יש לפאה שלובשת האשה היכר שזה פאה ולא שערה אין בה לשיטתו אף את הגזירה של מראית העין אטו שערה, וחזר הדבר- למטפחת ממש דלשי' צריכה עוד כיסוי וגם פאה צריכה עוד כיסוי מדין דת יהודית כי הפאה היא כיסוי מהתורה וכשניכר שזה פאה ולא שערה אין בה גם גזירה של מראית העין אטו שערה, ומה שצריך סבכה ע"ג מדין דת יהודית וכמטפחת, ואם במטפחת לא חוששים לדת יהודית הה"נ בפאה.

וא"כ- הושוו הדברים, דפאה שניכר בה שהיא פאה ולא שערה, הוי כיסוי גמור כמטפחת ואין בה את הגזירה של מראית העין, ורק יש בה דת יהודית, וכמטפחת ממש.

ואף יתכן לומר- דשם באות "צעף" כלל לא מצריך עוד כיסוי ע"ג הפאה אלא דהעיקר שלא יהיה מראית העין ואז גם על דת יהודית לא עוברת, והיינו- שכאן הולך במהלך דלא בעי ב' כיסויים וא"כ פאה שמה כיסוי אלא דצריך בה תנאי שיהיה ניכר שזה פאה ולא משערה דאז לא נגזור בה משום מראית העין, ושרי אף לבדה בלא סבכה ע"ג.

אלא מה שאני כתבתי- הוא לתוספת ולרווחא דמילתא דגם אם הוא נשאר שם במהלך של ב' כיסויים, עדיין יש לנו היתר לפאה, כי מה שצריך כיסוי שני הוא מדין דת יהודית והיא צריכה גם במטפחת, ואם במטפחת האידנא לא צריך, א"כ הה"נ בפאה לא צריך, כי הושוו הם מצד כיסוי.
 
והביא שם גם את הבא"ח ששפתיו ברור מיללו על מנהג הנשים בזמנו להוציא צמה מכיסוי הראש שלהן ולהניח אותה מגולה (וכן נהגו בזמן הגמ' ואכמ"ל) ויש כמה וכמה תיעודים של נשות עיראק הנוהגות כן, ובשבת המליץ להן להוציא צמה של פאה, וכן העיד על מה שראה בעיניו בספרו בן יהוידע (עירובין ק בד"ה "ומגדלת שיער כלילית") "דהא ודאי אם השיער סתור אינו שבח לה, דהוי כלילית, אך אחר שקולעתו הוא שבח, כי תתנאה בזה, וכנראה בחוש הראות דהאשה מביאה פאה נכרית ועושה אותם קליעות להתנאות בם, ולכן מנה הכתוב השיער בכלל הקישוטין, דכתיב "שערך כעדר העזים" והיינו בהיותו קלוע".​

הבא"ח (שנה ראשונה פרשת ויקהל הלכה יג) כתב בזה"ל: נשים ההולכות לטבילה בליל שבת לא יקלעו שערות ראשם, אלא ישלשלום בין החלוק ובין הבגד, וילבשו פאה נכרית שהיא קלועה ועומדת מבעוד יום. עכ"ל.

ומזה רב אחד רצה לומר שה"בן איש חי סובר כהשלטי גיבורים שמותר לצאת בפאה נכרית", והוכיח כן מדבריו הנ"ל.

וכל מי שיודע את המציאות שהיתה בזמן הבא"ח, מבין לבד שאין דברי אותו רב נכונים כלל וכלל, וטעה בזה בתרתי.

חדא, לא מיירי בפאה נכרית על כל הראש כמו המצוי היום, אלא בקצוות הכיסוי ראש מעל האזניים היו מוציאות שיער קלוע כ'צמות' ומשתלשלות אחורנית וחוזרות ונכנסות מתחת לכיסוי מאחורה, כפי שניתן לראות בתמונות מנשות בגדד באותה תקופה [ושם רואים שגם אצל הנשים הזקנות שבודאי שערן המקורי היה לבן או נוטה ללבן, בכל זאת הצמות הללו היו שחורות ממש, וזהו מפני שהיו מניחות צמות העשויות משיער זר וזהו ה'פאה נכרית' שכתב. וגם הצעירות היו משתמשים בהן אם היה שיערן דליל, או בשבת כשהיא צריכה לטבול ושערה צריך להיות סתור כשטובלת ואינה יכולה לקולעו אח"כ, דאסור לעשות צמות בשבת, כדלהלן. וכיו"ב].

וזהו מה שכתב בפרשת בא (סעיף יב): וכן נשים שדרכן לעשות שיער ראשם קליעות משתלשלין לאחוריהם, כיון שדרכן בכך מותר לקרות כנגדן. עכ"ל. [וראה בדבריו אלו בבגדי קודש סוף עמ' שמג].

וכן מתבאר בעוד כמה מקומות בספריו שיובאו להלן בסמוך, שהפאה נכרית היה תחליף ל'שיער' (למי שלא יכלה לעשות קליעות משערותיה כנ"ל) ולא ל'כיסוי ראש' [וכשם שהשיער בחוץ היה מכוסה, כך גם ה'פאה נכרית' כדלהלן].

זאת ועוד, שגם אותן הצמות לא היו גלויות אלא בביתה לפני בעלה, אבל בחוץ היו כל הנשים מכסות את הכל בבגד העוטף את כל גופה ושערותיה ולא רואים את אותן צמות כלל.

ויודע אני שיהיו כאלו שיטענו על דברים אלו שאין זה אלא 'אוקימתא' בדברי הבא"ח ואינו מוכרח וכו', אבל באמת זו לא 'אוקימתא' כלל, אלא זו 'מציאות' פשוטה ומובהקת שהיתה בזמן ובמקום הבא"ח בלי שום ספק, כפי שאמר לי ר' יעקב זמיר ראש מכון מורשת יהדות בבל (והוסיף שבחוץ כולן היו מתעטפות כן, ולא רק 'הצנועות ביותר' וכדומה), וכן ניתן לראות זאת בתמונות כאמור, וממילא ברור ופשוט שלזה נתכוין הבא"ח בדבריו הנ"ל. ובאמת אם ניכנס במחשבתנו ונתחבר למציאות של העבר, ונדמיין לעצמנו כאילו אנו בדור שברשות הרבים כולם עטופות ברדיד ושום דבר לא מתגלה זולת פניה וידיה, ובעת הזו יבוא לפנינו ספר שכתוב בו שמותר לקרוא ק"ש כנגד הצמות הקלועות או כנגד הזרוע מטעם ש"רגיל בהן", יהיה זה פשוט בעינינו כבעיא בכותחא שכוונתו לסיטואציה ביתית, בפני הבעל שהוא רגיל לראותה 'בביתה' עם הצמות מגולות ועם החלק התחתון של הזרוע מגולה, שהרי בחוץ "מאן דכר שמיה", ולא ראה צורך לפרש כי זה היה מציאות פשוטה שבחוץ הכל מכוסה ואין על זה נידון כלל.

בפרט שהרי בחוץ מדובר על סוג בגד אחר, שעוטפים בו את כל הגוף, ולא שייך לדון בו מה מותר לגלות ומה לא, שהרי הכל מתכסה (חוץ מפניה וידיה כמובן), ואם כן, כאשר דנים על חלק מהגוף שמגולה - מובן מאליו שהכוונה כלפי הלבוש של הבית, ולא של בחוץ.

וכן מתבאר גם ממה שכתב (שנה שניה פרשת צו אות ט), וז"ל: "אם זו האשה נזדמנה טבילתה ליל שבת ואם תטבול מוכרחת להיכשל בכמה איסורים של קליעת שער וכיוצא, כי היא אשה חדשה ומוכרחת להתקשט לפני בעלה", ע"ש, משמעות הדברים היא שהקליעות היו מיועדות "לפני בעלה" בביתה, ולא ברשות הרבים.

וע"ע בספרו בן יהוידע (עירובין ק:) שכתב "שיהיה שערה קלוע כדי שתתנאה בעיני בעלה" (ולא נראה שהכוונה ברה"ר, שהרי בעלה נמצא עמה בבית יותר מאשר בחוץ, בפרט בזמנם. וכ"ה להדיא ברמב"ן (שבת סד:) שכתב בזה"ל: "כדי שלא תתגנה על בעלה, והיינו בבית, וכו', ואיכא לא תתגנה על בעלה דחזי לה בחצר, שאילו ברשות הרבים אינו רואה אותה". וגם הרי כתב "לפני" או "בעיני" בעלה ולא "מפני" בעלה, ודו"ק. וגם המציאות בבגדד היתה פשוטה שבחוץ הכל היה מכוסה וכנ"ל).

ולכן כאמור פשוט דזהו ג"כ הביאור בדבריו בפ' ויקהל הנ"ל, דכיון שרגילה להתקשט בפני בעלה בשיער קלוע בקצוות הכיסוי ומשתלשל לאחוריה כנ"ל, בשבת כששערה אינה קלוע (כי צריכה לטבול) תשתמש עבור זה בפאה נכרית, אבל לצאת בה מגולה לרה״ר לא איירי ולא מידי. וכן היה המציאות פשוטה בזמנו, וכנ"ל.

(שו"ר שגם הגר"ש משאש בשמש ומגן ח"ד אה"ע סי' צג חשב בדעת הבא"ח שהפאה היתה מגולה כבזמננו, וזו טעות במציאות. ובהליכו"ע ח"ד ויקהל אות יג כתב שזה היה מכוסה בכובע וכד', וגם זה אינו מדוייק, כי הצמות היו 'יוצאות' מהכובע כפי שרואים בתמונות, אבל בחוץ הכל היה מכוסה בבגד העוטף את כולה, וכנ"ל).

וע"ע בספרו חוקי הנשים (פרק יז, ד"ה ועוד מנהגנו) שכתב שביציאתה לחוץ אפילו הפנים היו מכוסות. ע"ש. וכל שכן שגילוי הצמות לא היה ברה"ר כלל. וכן הוא בבא"ח שנה ב' (כי תשא אות ט) "מה שמחברין הלבוש ע"י מחט וכו' וכן במלבושי הנשים וכו' כגון לחבר צדי הצעיף או מכסה הפנים ביציאתם חוץ לבית". עכ"ל. ואותו צעיף שהיו יוצאים איתו חוץ לבית כנראה הכוונה למה שכתב בספר אמרי שמעון (עמ' רה) להגאון רבי שמעון אגסי זצ"ל - בן דורו של הבא"ח (נולד 15 שנה אחריו) – וז"ל: "שהיו מתעטפות ב'צעיף' מכף רגל ועד קדקדם, ומסוה של שיער עבה על פניהם" וכו'. עכ"ל.

[ניתן לראות תמונות ועדויות על הכיסויים הנזכרים בספר 'כסות ומסר' (הוצאת מכון בן צבי) בפרק 'רעלת בגדאד ובלעדיותה היהודית' עמ' 367].

ובקובץ אור ישראל (נתיבות תש"נ, עמ' עב) כתב: אנו הכרנו נשים צדקניות מכל עדות המזרח (מרוקאיות, טוניסאיות, בוכאריות, פרסיות, תימניות, טריפוליטאיות, עיראקיות ועוד) שכיסו את 'כל' שערן ברה"ר ואף התכסו בשאל-רדיד על כיסוי הראש, כשיצאו לרה"ר. (ויש אף תמונות המוכיחות את דברינו). וכו'. ע"ש.

וכן ראיתי להגר"מ מאזוז זצ"ל (הובא בשו"ת תפילה למשה להגר"מ לוי זצ"ל, ח"ה עמ' תצט) שכן כתב בהדיא בדעת הבא"ח, וז"ל: ומ"מ נראה שלא התיר הבא"ח 'לצאת לרה"ר' בשערות המשתלשלות לאחוריהן, ולא התיר הבא"ח אלא בבית, אבל כשיוצאות לרה"ר - הצעיף מכסה אותן, ולא הוצרך לבאר. עכ"ל. וזה ברור, ובאמת מבחינת המציאות - אין זה רק 'נראה' (השערה בעלמא), אלא כך היתה ה'מציאות' ברורה בזמנו ובמקומו של הבא"ח – וכנ"ל.

(ועי' בבגדי קודש סוף עמ' שמג – בביאור הטעם שהתיר הבא"ח לקרוא כנגד אותן צמות אע"פ שלפי הנ"ל בחוץ זה היה מכוסה וכאמור. ע"ש).

וכעי"ז היה בג'רבא, כפי שתיארה לי סבתי שתחי', שהיו לנשים צמות יוצאות מבעד לכיסוי מעל האזניים, אלא שהצמות לא היו משתלשלות לאחור לכיוון העורף להיכנס שם במטפחת (כאשר היה בבגדד וכנ"ל), אלא היו יורדות מאחורי אזניה ומשתלשלות על הכתף מקדימה (וכעי"ז מובא כבר במהר"ם אלאשקר סי' לה, אלא ששם כתב שהן משתלשלות על הצדעיים). מיהו כל זה היה בבית וכד' וכן לכלות בשבעת ימי המשתה בביתה (ולהן היו מוסיפים לשים מטבעות על גבי הצמות), משא"כ בחוץ הכל היה מכוסה לגמרי ולא היו רואים את הצמות (והכלות היו מכסות גם את הפנים חוץ מהעין, מפני התכשיטים והאיפור שהיו מתקשטות). ולצאת בלא כיסוי כזה - היה בבחינת 'מאן דכר שמיה', עד כדי כך שהיוצאת בלא זה – מרגישה כאילו היא לבושה חצי בגדים וחצי ערום. [לנו אמנם קשה להבין את זה, אבל כך היתה המציאות, כפי שתיארה לי סבתי שתחי'].

ואף שאמת נכון הדבר שלא בכל המקומות נהגו בכיסוי העוטף את כל גופה, כדמוכח ברמב"ם (פי"ג מהל' אישות הי"א), וכן כיסוי הפנים לא היה נחלת הכלל, מ"מ אה"נ באותן מקומות שהיו מגלות את פניהן וכן לא עטופות בראש ושאר הגוף - מנלן שהיו נוהגות באותן צמות כלל, וגם אם היו נוהגות בו כנראה כשיצאו לחוץ היו מניחות כיסוי אחר המכסה את ראשה היטב, בדיוק כפי שבזמן הש"ס בבית היו הנשים עם קלתה שהוא כיסוי שאינו גמור (או אפילו בגילוי ראש לרוב הראשונים. עי' כתובות עב:), וכשיצאו לרה"ר היו חובשות כיסוי גמור, כמבואר בכתובות שם.

ובאמת באותן צמות שנהגו בבגדד ובג'רבא, לא נהגו בכל מקום כידוע וכמבואר גם בראשונים שיובאו לקמן שהקליעות היו מתחת הסבכה, וכנראה כך נהגו במקומות שלא התעטפו ברדיד, ושוב שאלתי כמה חוקרי דבר, והשיבו לי כן בפשיטות שרק בארצות ערב הוציאו צמותיהן מהכיסוי (וברה"ר הלכו בבגד גדול המכסה הכל), משא"כ בשאר ארצות לא היו הצמות יוצאות.

צא וראה בריטב"א (שבת ס. ד"ה הואיל) בשם ר"י בעל התוס', שבסילוק מחט שאינה נקובה איכא "גילוי שיער מועט", ע"ש, ומוכח שהקפידו גם על גילוי שיער מועט שכזה, ולכן הותר שם לצאת איתה לרה"ר כי היא לא תשלוף את זה (אפילו שעלול להתגלות רק קצת שיער כאמור), ע"ש, וכל שכן על צמות שלימות שלא היו מגלות כלל ברה"ר.
 
עוד שם, כתב על האור לציון ש"אין להוכיח מתשובותיו" בח"א ובח"ב. ואמנם באור לציון הבליע את דעתו מחמת שלא רצה בפרסום הדבר בגלל ידידו הגר"ע, ולכן לא כתב מסקנה להתיר למעשה, אבל גם עיוור יכול לראות את המסקנה הברורה שעולה מהדברים, וזהו קיצור דבריו:

"מרן בשו"ע (סי' ע"ה סעיף ב') כתב וזה לשונו, "שיער של אשה שדרכה לכסותו אסור לקרות (קריאת שמע) כנגדו, אבל בתולות שדרכן לילך פרועות הראש מותר". וכתב ע"ז הרמ"א בהג"ה שם, "וכל שכן שיער נכרית (דמותר) אפי' דרכה לכסות. הגהות אלפסי החדשים". ע"כ. וכ"כ גם בדרכי משה... ומקורו מדברי שלטי הגבורים... ומשמע מדברי הרמ"א שמתיר לצאת בפאה נכרית אפי' לרשות הרבים במקום שרגילות בכך, וכ"כ הפרי מגדים (אשל אברהם אות ה') בדעת המגן אברהם (שם ס"ק ה), שביאר דברי הרמ"א הנ"ל... והנה הגאון באר שבע (סי' י"ח) האריך לדחות דברי הש"ג מההלכה... ונראה לענ"ד ליישב בס"ד דברי הרמ"א... דהוא ז"ל לומד מדברי שלטי הגבורים דיוצאת לרשות הרבים בפאה נכרית לא חשיב פרועת ראש מהתורה, אבל לענין דת יהודית לא למד ממנו, אלא סמך על שיטתו ושיטת הרמב"ם ומרן בזה, שהדבר תלוי במנהג המקומות, וא"כ כיון שנהגו לילך כך גם ברשות הרבים, שוב לית בה אפי' דת יהודית".​

האור לציון בעיקר הסתמך על מה שמצינו שרדיד תלוי במנהגי המקומות, ומוכח שדת יהודית יכולה להשתנות, וא"כ ה"ה פאה נכרית.

אולם יש להעיר, שזה עומד על פירוש הראשון של הפרישה, אולם לפי הפירוש השני של הפרישה, וכן כתבו עוד כמה אחרונים, וכן מוכח ברמב"ם גופיה בפיהמ"ש, אין ראיה שדת יהודית תלויה במנהגי המקומות, וא"כ נפלה ראייתו ש'דת יהודית יכולה להשתנות'.

ואבאר,

הנה ידוע מה שנתקשו האחרונים בדברי הרמב"ם (הל' אישות), דבפרק י"ג (הי"א) כתב: "מקום שדרכן" שלא תצא אשה לשוק בכיפה שעל ראשה בלבד עד שיהיה עליה רדיד החופה את כל גופה כמו טלית נותן לה בכלל הכסות רדיד הפחות מכל הרדידין. עכ"ל. דמשמע דרדיד תלוי במנהג המקומות. ואילו בפרק כ"ד (הי"ב) כתב: ואי זו היא דת יהודית, הוא מנהג הצניעות שנהגו בנות ישראל. ואלו הן הדברים שאם עשתה אחת מהן עברה על דת יהודית, יוצאה לשוק או למבוי מפולש וראשה פרוע ואין עליה רדיד "ככל הנשים", אף על פי ששערה מכסה במטפחת. עכ"ל. ומבואר שרדיד הוא דת יהודית שנהגו בה כל הנשים.

וכיו"ב יש להקשות בדברי הטוש"ע, דבסי' ע"ג הביאו דברי הרמב"ם הנ"ל דפרק י"ג, ואילו בסי' קט"ו הביאו דבריו דבפרק כ"ד הנ"ל.

וביישוב דבריו כתב הפרישה (אהע"ז סי' קטו סק"ט, ויש דפוסים שהוא בסק"י) ב' תירוצים, וז"ל: "ככל הנשים", ר"ל שדרכן בכך באותו מקום, אבל אין ר"ל ככל הנשים שבעולם, דהא כתב לעיל (סי' עג) "במקום שדרך הנשים שלא לצאת בכיפה שעל ראשה לבד, עד שיהיה עליה רדיד", משמע שאין בכל מקום נוהגין לצאת ברדיד. או י"ל, שיש חילוק בין כיפה למטפחת, כש'כיפה' בראשה - אז אין נוהגין בכל המקומות ברדיד, אבל כשאין כיפה בראשה אלא 'מטפחת בעלמא' - בכל המקומות אין נוהגין לצאת כך בלא רדיד. עכ"ל.

כתירוצו הראשון כ"כ מדנפשיה האור לציון (ח"א סי' יא), וכן נראה משו"ת קנה בושם (ח"ג אה"ע סי' קו ד"ה והוא), וכן נקט בשו"ת תבואות שמש (ח"ב סי' טז).

וכתירוצו השני שהמטפחת שכתב הרמב"ם בפרק כד מהל' אישות (הלכה יב) היא "מטפחת בעלמא", דהיינו מטפחת גרועה כגון מנוקבת או שקופה [וממילא הרדיד הנצרך לכסות את זה אינו אלא כדי להשלים את חיסרון הנקבים או השקיפות, ואינו מחייב שיהיה על כל גופה או על פניה וכד'], כן כתבו אחרונים רבים.

כן משמע מהתויו"ט (כתובות פ"ז מ"ו) שכתב בלשון: שיש "על ראשה" רדיד ככל הנשים. משמע שהרדיד הזה הוא רק כיסוי על הראש (ולא רדיד החופה את כל גופה כדפירש הפרישה בתירוצו הראשון. אמנם אינו מוכרח כ"כ). ובפשטות נצרך מפני שהכיסוי הראשון אינו מכסה היטב.

וכן פירש הב"ח (אה"ע סי' קטו) בדעת הרמב"ם, וז"ל: ופירש רש"י, קלתה סל שיש לו מלמטה בית קיבול להולמו בראשה ובית קיבול למעלה לתת בו פלך ופשתן. ומדברי הרמב"ם (אישות פכ"ד הי"ב) נראה דפירש קלתה היא מטפחת שיש בה נקבים כנקבי הסל כמו הסבכות. ואפילו הכי כיון שאין עליה רדיד פירוש צעיף ככל הנשים, תצא בלא כתובה. וכ"כ הערוך בערך קלת, דאע"פ שבשוק בכפה של ראשה לבדה שרי מדאורייתא, דת יהודית אסרה בשוק עד שתתן על ראשה דבר אחר, אבל בחצר בקלתה אין בה משום פריעת ראש. עכ"ל (של הערוך). עד כאן לשונו (של הב"ח).

וכוונתו שמרש"י מבואר שהבין שקלתה היינו סל ממש, שמניחה אותו על ראשה. ואילו מדברי הרמב"ם נראה שפירש שמה שהגמ' כתבה 'קלתה' הוא לא מה שנקרא כן בשם המקורי, דהיינו סל, אלא רצונה לומר בד כיסוי "שיש בו נקבים כנקבי הסל כמו הסבכות" (כלשון הב"ח), ובלשון מושאל הגמרא קראה לזה "קלתה", כי הכיסוי הזה מלא נקבים כמוהו (ועי' במה שהבאתי להלן בסמוך מר"ע הידלסהימר). ומה שסיים שכ"כ הערוך, היינו שגם הערוך פירש דלא כרש"י שכתב שמדובר בסל ממש, אלא מדובר ב'כפה', וכנראה הבין הב"ח שהיינו ג"כ כעין הרמב"ם שהוא כיסוי רעוע שרואים בו את השיער כמו סל שיש בו חורים [אלא שא"כ ק"ק מדוע סתם הערוך וכתב "שתתן על ראשה דבר אחר", דמשמע שאין כאן בעיה בצורה של הכיפה (דא"כ היה צריך לבאר לאידך גיסא כיצד הוא הכיסוי שאין בו בעיה זו), אלא העיקר שתיתן על ראשה 'דבר אחר' ולא כיפה. מיהו באמת הערוך גופיה (ערך כפה) הביא ב' פירושים מהו 'כיפה', א. כעין פיסת בד הנכרך סביב ראשה והראש מגולה למעלה כלפי השמים (ראה בספרי בגדי קודש פרק ד בהערה באריכות מהמרכבת משנה פ"ג מהל' סוטה סוף ה"א, ועוד). ב. כמו שפירשו רש"י (שבת נז: ד"ה אבל, ובעוד מקומות) ומאירי (שם) בפירוש השני ועוד ראשונים שהוא מעין כובע קטן שתחת הסבכה, וכתב בפסקי הרי"ד שם שכיפה זאת מנחת האשה על ראשה תחת השבכה, כדי לחמם את ראשה, "ואינה מכסה כל ראשה אלא כנגד קדקדה היא". עכ"ל. ונמצא שלפי ב' הפירושים שהביא הערוך גופיה, אין הכיפה מכסה את כל הראש, ומעתה י"ל דמשו"ה הצריך שתשים על גבי הכיפה "דבר אחר" - שישלים את הכיסוי שתהיה מכוסה בכל הראש. ולא שהכיסוי הראשון הוא כיסוי דק או מנוקב וכד' שהצורך מעליו יהיה לכיסוי טוב (עבה וללא נקבים) כפי שביארנו ברמב"ם. וכ"כ המרכבת משנה (פ"ג מהל' סוטה סוף ה"א), שהרמב"ם והערוך פליגי, דהערוך מפרש שקלתה הוא כיפה והרמב"ם מפרש שהוא מטפחת. (ואפשר שגם הב"ח מודה לזה, שהרי עיקר כוונתו לומר שהרמב"ם והב"ח אינם סוברים כרש"י שמדובר ב'סל' ממש)].

וכעי"ז מובא בסמ"ק (מצוה קפד) ובארחות חיים (הל' גיטין סי' א) ובכל בו (הל' גטין סי' עו), דמשמע מדבריהם ש'קלתה' הוא סל, ו'שבכה' היינו מטפחת נקובה כנקבי הסל, ושווים הם בדינם, וז"ל: "יוצאה בשוק וראשה פרוע אפילו קלתה על ראשה, ולדידן שבכה שקורין קופי"א במקום קלתה". עכ"ל. ופירש"י באיוב (יח, ח): שבכה. היא רשת, כל שבכה עשויה כמו רשת, והוא קופי"א שבראשי הנשים. עכ"ל. ובהל' כתובות (סי' לג) העתיק הארחות חיים גופיה את הרמב"ם בזה"ל: איזהו דת יהודית וכו' ואין עליה רדיד אע"פ ששערה מכוסה במטפחת. עכ"ל. אלמא גם לשון מטפחת שכתב הרמב"ם מתפרש שפיר שהכוונה לכיסוי שקוף או מנוקב. [אלא שמשמע מדבריהם קצת שונה מהב"ח הנ"ל, דלדבריהם הקלתה של הש"ס היא סל, אלא שהשבכה (מטפחת) דידן "דינה כמו" אותו סל. ואילו להב"ח הנ"ל הקלתה עצמה היא היא השבכה (מטפחת), וכן משמע מפירוש המשניות לרמב"ם על מתני' דכתובות עב.].

וכ"כ גם הגאון תשובה מאהבה (סי' מח): "ובאמת כבוד תורתו הקדושה שגה בזה, כי המטפחת שנקט הרמב"ם היא נמי מעשה רשת כמו סל, ומטפחת וקלתה אחת היא, שאינם מכסים כל הראש והשערות נראות מתחתיהן, וכמו שכתב גם הבית חדש ריש סימן קט"ו". עכ"ל.

וכ"כ בשו"ת ר"ע הילדסהיימר (חאהע"ז סי' לו): "ויסוד הדבר דקלתה וכן מה שקרא הרמב"ם מטפחת, היינו מעשה קליעה, באופן ששערה עצמה נראין עוד לחוץ בין הקליעות (וקלתה ומטפחת אחת היא), וזה מותר מהתורה, דרק פריעת שער ממש אסרה התורה כמו שנעשה עם הסוטה דפרעו אותה לגמרי, אבל מגדר דת יהודית אף בזה אסור עד דמכוסה מכל וכל". עכ"ל.

וכ"כ בפשיטות האגרות משה (ח"א מאה"ע סי' נח), וז"ל: דפשוט שהוא משום שמטפחת לא סגי משום שהוא כיסוי דק או שיש בה נקבים כנקבי הסל כמו הסבכות כדפירש הב"ח באה"ע סימן קט"ו". עכ"ל.

וכעין זה כתב בשו"ת בן דוד (סי' ל): "דקפליטין (דהיינו קלתה כמ"ש המאירי) הוא מטפחת דקה ולרוב דקותה נראים השערות, וכ"כ הב"ח דמדברי הרמב"ם נראה דפירוש קלתה היא מטפחת שיש בה נקבים כנקבי הסל כמו הסבכות. עכ"ל.

וכן נראה שמצדד היביע אומר ח"ד (אהע"ז סי' ג אות ב), וכ"ה להדיא בח"ה (אהע"ז סי' ה' אות א): "וכן פסק הרמב"ם וכו' וכ"כ הש"ע (סי' קטו ס"ד), ומבואר בדברי הב"ח (ר"ס קטו) דמטפחת דקאמרי היינו שהיא שקופה ושערה ניכר עדיין. וכ"כ בשו"ת תשובה מאהבה ח"א (סי' מח), שהמטפחת שהיא קלתה מיירי שעשויה מעשה רשת והשערות נראין מתחתיה. ע"ש. וא"כ גם הירושלמי היינו במטפחת שקופה ששערותיה נראין דרכה. וכ"כ בקרבן העדה", וכו'. עכ"ל. ע"ש.

וכ"כ הגר"מ לוי בברכת ה' (ח"א עמ' שג) שהעיקר כפירוש הב"ח הנ"ל, וז"ל: "היוצאת לרשות הרבים במטפחת שעל ראשה ואינה נותנת רדיד עליה, הרי היא עוברת על דת יהודית, אין זה משום דבעי ב' כיסויים גמורים וכמ"ש מהר"י קצנילבוגין ז"ל (המודפס בבאר שבע סי' יח), אלא מיירי במטפחת דקה או שקופה (וצ"ב מאי "או" דקאמר, ואולי יש שקוף מפני דקותו ויש שקוף מחמת החומר עצמו ששקוף) או שעשויה כסל ויש בה נקבים ונראים שערותיה דרכה. ומ"מ אין שערותיה מגולות ממש, ולכן אין בזה איסור תורה רק משום דת יהודית. וכו'. כי מטפחת היא סודר והיינו חתיכת בד וסתם בד דק הוא, אבל כפה היא כובע, ומסתמא עשוי מבגד עבה, דלא שייך לעשות כובע מבד דק". עכ"ל. ע"ש.

וכ"כ הגרי"ש אליישיב (קונטרס דעת רבותינו עמ' 8, הובא בספר הכתר והכבוד לחי עולמים עמ' רל) שהעיקר כדברי התשובה מאהבה, שכן מוכח למעיין בסוגיא בכתובות וברמב"ם. ע"ש.

וכן כתבו אחרונים רבים בדעת הירושלמי (ראה לקמן במה שהבאתי על דברי הגר"ש משאש).

וכן עיקר, כתירוץ השני של הפרישה, ויש כמה ראיות לדבר, עי' בבגדי קודש פרק ד באריכות, ואביא כאן בקצרה:

א. כן נראה מדברי הרמב"ם גופיה בפיהמ"ש (כלים פכ"ד מט"ז). דתנן התם שלש סבכות הן וכו' ושל יוצאת לחוץ. ופירש הרמב"ם (בפיהמ"ש שם), ש'סבכה' היא רשת שנקביה דקות מאד והשיער נראה תחתיה (וכ"כ שם בפ"ח מ"ג ופ"ט מ"ז). [וכן פירש"י באיוב (איוב יח ח): שבכה. היא רשת, כל שבכה עשויה כמו רשת, והוא קופי"א שבראשי הנשים. עכ"ל. וע"ע בלשון הרמב"ם בפירושו לאהלות (פ"ח מ"ד) שכתב: ובתנאי שלא יהא בנקבי השבכה נקב שיש בו טפח על טפח. עכ"ל. משמע שפעמים הנקבים בשבכה הן יחסית גדולים. עכ"פ גם כשהנקבים דקים שערה נראה תחתיה וכנ"ל].

והנה על מה שכתוב שם (בפכ"ד הנ"ל) "של יוצאת לחוץ" פירש: שהיא מיועדת לכשתצא "מבית לבית באותו מבוי עצמו" [שאז] היא נותנת אותה על ראשה. עכ"ל. ושמעינן מזה ש"מבית לבית באותו מבוי" היתה יוצאת עם 'סבכה', שהוא בגד מנוקב כאמור. [ובמהדורת קפאח איתא בלשון "מחצר לחצר באותו רחוב עצמו", והיינו הך].

ואת אותה 'סבכה' הזו קרא לה הרמב"ם כאן במשנה תורה (פכ"ד הי"ג) 'מטפחת', דז"ל: אם יצתה בראשה פרוע "מחצר לחצר בתוך המבוי" הואיל ושערה מכוסה ב'מטפחת' אינה עוברת על דת. עכ"ל. [והיא ה'קלתה' דאמרינן בגמ' (כתובות עב:) שאין בה משום פרוע ראש ומסקינן שהיינו כאשר יוצאת "מחצר לחצר דרך מבוי"].

ומינה דה'מטפחת' שהזכיר שם בהלכה יב לאסור לצאת איתה ל"רשות הרבים" בלא רדיד [וכ"ה בלשונו בפירוש המשניות (כתובות שם): "ראשה פרוע" - אפילו עם 'מטפחת' על ראשה. עכ"ל] היינו אותה 'סבכה' [וכן מבואר בדבריו בפיהמ"ש בשבת (פ"ט מ"ה), שפירש "שבכה - מטפחת הראש", וכ"ה שם בפט"ו מ"ב. ע"ש. (כ"ה לתרגום הר"י קפאח שם)] - שהיא כיסוי עם נקבים כנ"ל, והיא היא ה'קלתה' שהוזכרה בגמרא דמדת משה מהניא ואילו מדת יהודית לא מהניא אלא צריך שתחבוש מעליה רדיד, דהיינו כיסוי אטום, ובכך יוצאת לרה"ר.

וכ"כ במשניות סייעתא דשמיא (כלים שם, הערה עה), דמפיהמ"ש  שם יש ראיה לפירוש הב"ח הנ"ל[1].

ב. במשנה (כתובות סד:) תנן, המשרה את אשתו ע"י שליש לא יפחות לה וכו', ונותן לה כיפה לראשה וחגור למתניה, וכו', ע"כ. ולא כתוב במשנה שיש ליתן לה גם רדיד, ולפירוש הראשון של הפרישה [וכן להבאר שבע] על כרחך נצטרך לומר שהוא משום שמיירי במקום שלא נהגו לשים מעל זה רדיד, וא"כ מדוע במשנה שאחרי כמה משניות (שם עב.) כתוב שהיוצאת וראשה פרוע - דלפירוש זה היינו בלא רדיד החופה את כל גופה (או בלא 'כיסוי שני' לבאר שבע) - הוי עוברת על דת יהודית? והרי לא נהגו שם כן וכמבואר במשנה (סד:) הנ"ל לפירושם, כאמור. [ודוחק גדול לומר שהמשנה הראשונה מיירי במקומות שלא נהגו להניח כיסוי נוסף ובכמה משניות שאחריה מיירי במקומות שכן נהגו. וז"פ].

ועל כרחך דבאמת הרדיד החופה את כל גופה אינו מדינא דדת יהודית כלל, אלא הוא "תוספת" שהקפידו עליה בחלק מהמקומות, כי מדת יהודית מה שצריך הוא רק להוסיף כיסוי 'גמור' מעל גבי הכיסוי ה'מנוקב' ותו לא, ומשו"ה המשנה (סד:) שלא הזכירה שיש ליתן לה רדיד אלא רק 'כיפה', היינו משום שכיפה דהתם הוא כיסוי גמור, ולכן אין צורך ברדיד, ורק אם נהגו שם לילך גם ברדיד החופה את כל גופה צריך ליתן לה גם רדיד. ומה שמבואר במשנה להלן (עב.) שאם לא שמה מעליה גם 'רדיד' הרי היא עוברת על דת יהודית, אינו מיירי ב"רדיד ע"ג כיפה", אלא היינו ברדיד ע"ג "קלתה" כדאמר בגמ' שם עמוד ב' (ובלשון הרמב"ם "מטפחת") - והוא כיסוי מנוקב [או כיסוי דק ושקוף קצת, כמ"ש בשו"ת בן דוד (סי' ל אות ב), ושו"ת מעשה אורג (ח"ב עמ' רז, ד"ה וגם), ושו"ת יביע אומר (ח"ד אה"ע סי' ג סוף אות ב, וע"ע  בח"ה אה"ע סי' ה אות א), וכן אמר לי הרה"ג מאיר עוזר שליט"א, שכן הוא זוכר את סבתו (מארצות ערב) שהיתה לה מטפחת משי שקופה (יחסית), ושמסתבר מאד שזה כוונת הרמב"ם. ועיין עוד במה שכתב במאמרו בירחון אור תורה  (תשמ"ח, סי' פט) שהאריך להוכיח שהפירוש השני של הפרישה (שהמטפחת היתה מנוקבת או שקופה) הוא העיקר. עש"ב], ולכן שם זה חיובא מ'דת יהודית' להשים מעל זה רדיד דהיינו כיסוי אטום ללא נקבים, בלא שינוי לפי מנהגי המקומות כלל.

ואל תתמה איך קרא לזה (בפכ"ד) "רדיד" הרי זה רק מכסה את "ראשה", דבאמת כן מצינו הרבה כיו"ב בביאור מהות רדיד, ראה להלן.

ג. וכן נראה גם מדברי הרמב"ם גופיה, דהרי מחד גיסא בפי"ג כתב: "מקום שדרכן שלא תצא אשה לשוק בכפה שעל ראשה בלבד עד שיהיה עליה רדיד החופה את כל גופה כמו טלית, נותן לה בכלל הכסות רדיד". ומשמע שב'סתמא' אין צריך ליתן לה אלא 'כפה' (וכפי שכתב כן בסתם לפני כן), ורק ב"מקום שדרכן וכו' - נותן לה בכלל הכסות רדיד". ומאידך בפכ"ד כתב בסתמא שמדת יהודית צריכה ללבוש רדיד ולא רק ב"מקום שדרכן וכו'", ובע"כ שזה לא אותו הרדיד וכפי שנתבאר. וזה ברור.

ד. וכן עוד משמע כפירוש זה גם בפשטות דברי מרן  הב"י (אהע"ז סי' קטו), שבתחילה הביא הטור שם את דברי הגמרא לגבי קלתה בלשון: יוצאה וראשה פרוע אפילו אין פרוע "לגמרי" אלא קלתה בראשה [-ומשמע שקלתה היינו מנוקבת כפי' התרוה"ד סי' י' ועוד], וכתב ע"ז הב"י "שם בגמרא". לאחר מכן הביא הטור את דברי הרמב"ם (פכ"ד) הנ"ל שאע"פ שמכוסה במטפחת יש להשים ע"ז רדיד, וכתב הב"י ע"ז "הוא פירוש למה שאמרו בגמרא דאוריתא קלתה שפיר דמי" וכו'. ומשמע בפשטות שהבין שאין חילוק בין מה שהביא הטור לפני כן לבין מה שהביא מיד אח"כ מהרמב"ם, אלא רק זה הלשון של ה'גמרא' וזה 'פירושו' של הרמב"ם, דאל"כ הו"ל להב"י להדגיש זאת כדרכו כידוע לרגיל בדבריו, וממילא מדכתב הטור בתחילה שכשלובשת קלתה אין ראשה פרוע "לגמרי" דמשמע בפשטות שכוונתו כמו התרוה"ד (סי' י) שיש עליה כיסוי עם נקבים (אמנם אין זה הכרח גמור), א"כ זה גם כוונת הרמב"ם.

וכן משמע בדברי הריב"ש (הו"ד בשטמ"ק כתובות  עב:) שהוא כעין לשון הרמב"ם הנ"ל עם מעט שינוי, דז"ל: "ששערה מגולה" בלי רדיד כדרך שאר הנשים, אבל קלתה על ראשה, בהא לאו דאורייתא אלא משום דת יהודית. ע"כ. ואם קלתה היה כיסוי שמכסה היטב את השיער ורק הוא ללא רדיד החופה את כל ה"גוף", לא הוה קרי ליה "שערה מגולה". ומעתה הרדיד שהצריך מעל זה היינו כיסוי אטום, דבכך כבר מגיע לתועלת שיש להשלים בחסרון שבקלתה.

וכן פשט לשון רבינו ירוחם (מישרים נתיב כג חלק ח) שכתב בזה"ל: ראשה פרוע, כגון שערה מכוסה במטפחת על ראשה ואין עליה רדיד כשאר הנשים, ואפילו הכי איבדה כתובתה, "דאי מגולה מכל וכל" פשיטא דאפי' מה"ת אסור מדכתיב ופרע את ראש האשה. עכ"ל. ומשמע דהמטפחת היינו ש"לא מגולה מכל וכל", כגון שהיא מנוקבת, וזהו החיסרון בה ולא שמצד עצמו יש כיסוי טוב ורק חסר כיסוי העוטף את כל גופה.

ה. לפי פירושו הראשון של הפרישה ק"ק לשון הרמב"ם (שם) "ראשה פרוע", שהוא בעצם לשון המשנה (כתובות עב.), דמשמע מזה תרתי: א. שראשה מגולה עכ"פ קצת, ככל לשון "פרוע" שבכל מקום, ולא ש'ראשה מכוסה' כדבעי אלא שצריך שיהיה כיסוי נוסף [החופה את כל גופה]. ב. ועוד משמע, שהנידון הוא מצד ש'ראשה' פרוע, ולא ש'גופה' פרוע.

ו. ועוד, דלפרישה בפירוש הראשון יוצא כאמור שהרדיד דכתב בפכ"ד הוא תלוי במנהגי המקומות (אלא שגם לפ"ז אין להביא ראיה מזה לנידון כיסוי השוק כלל, ראה בבגדי קודש עמ' קעה-קעח באריכות), וא"כ הו"ל לכתוב בהדיא בהלכות אלו דהיינו בפכ"ד (שזה עיקר מקומו) "הכל לפי מנהג המדינה" או כיו"ב, כדי לידע שבמקומות שאינם רגילים לילך עם רדיד לא הוי דת יהודית, וקשה מאד לומר שסמך על מה שכתב  לפני כן בהלכות 'נתינת כסות לאשה' (פי"ג). וכן העיר בילקו"י (שבת א כרך ג, עמ' קי) דאם אכן ס"ל לרמב"ם דדת יהודית משתנה, למה השמיענו זאת רק בהבלעה דרך סתירה בדבריו מפרק כ"ד לפרק י"ג, ולא השמיענו זאת להדיא ובעיקר מקומו בפרק כ"ד דמיירי בדין דת יהודית. עכ"ל.

ואף שי"ל דרמז זאת גם בפכ"ד - בכך שכתב "ככל הנשים", מ"מ מסתבר דאם איתא הוה ליה למיכתב הכי במקומו 'בהדיא'. ועוד, שאדרבה מה שכתב 'ככל הנשים' הפשטות היא שהכוונה שכך נוהגות 'כל' בנות ישראל (בדורות המתוקנים), וכמו שהבין הפרישה עצמו בקושייתו, אלא שבתירוץ הראשון 'נדחק' שהכוונה ל"ככל נשי אותו מקום", אבל להפוך את הקערה על פיה לומר שהרמב"ם רמז זאת (שזה תלוי לפי אותו מקום) במילים אלו, אינו נראה, כאמור, ולא זאת עלתה בדעתו. ועיקר כוונתו בזה הוא, לתת כעין טעם וביאור למקור ו"יסוד" הדת יהודית שממנו נמשך הדין שצריכה להוסיף רדיד, שזהו מכיון ש'כך נוהגות כל הנשים', דהיינו כל נשות ישראל הצנועות כפי שפתח הרמב"ם בהלכה זו "ואי זו היא דת יהודית, הוא מנהג הצניעות שנהגו בנות ישראל" [וכ"כ הרשב"א (בשו"ת חלק ה' סי' רמו): "שנהגו היהודים לנהוג בנות ישראל בצניעות". וכן כתבו עוד ראשונים]. עוי"ל דמה שכתב הרמב"ם וראשה פרוע ואין עליה רדיד 'ככל הנשים' היינו כדי לבאר באיזה רדיד מיירי, דהיינו הרדיד הידוע שבכל הנשים, שצורתו היתה מפורסמת, שבכל המקומות נהגו בו כיון שהוא חובה [להניחו ע"ג ה'כיסוי הראשון' (לבאר שבע) או ע"ג הכיסוי המנוקב (לב"ח ודעימיה)], בשונה מלעיל בפרק יג, ששם מיירי על רדיד שאינו קבוע בכל מקום, ולכן שם הוצרך לפרש יותר: שלא תצא אשה לשוק בכפה שעל ראשה בלבד עד שיהיה עליה "רדיד החופה את כל גופה כמו טלית". וכיו"ב כתב בקונטרס 'מטפחת ורדיד' (עמ' 8-9). ע"ש. אך יותר נראה כאפשרות ראשונה הנ"ל.

ז. ועוד, דלפרישה בתירוץ הראשון יוצא שדת יהודית ד"ראשה פרוע" לא היה נוהג בכל מקום, ואילו מלשון הראשונים משמע שענייני דת יהודית אלו דברים 'עקרוניים' הנכונים לאומה היהדית שנהגו בזה בנות ישראל וזה מחייב לדורות הבאים – עי' מה שהבאתי כאן ובתגובות שאחרי זה שם. עי"ש.



[1] ואע"ג שבפיהמ"ש שם פירש עוד פירוש בכוונת המשנה "יוצאת לחוץ", ע"ש, מ"מ אין נחלקו הפירושים היאך יצאה לחוץ, אלא רק למה התכוונה המשנה, האם לסבכה שיוצאת לחוץ (מחצר לחצר בתוך המבוי) או לסבכה העשויה למשחק המתחזים. ולכן על אף שבחיבורו משנה תורה (כלים פכ"ז הט"ו) כתב דין זה של "יוצאת החוץ" בפירוש אחר מהנ"ל, מ"מ אין זה סותר את המציאות שיצאה עם סבכה זו מחצר לחצר דרך מבוי וכנ"ל. [והטעם שבאמת בחיבורו נקט כפירוש השני, נראה דהיינו משום שב"חלוק של יוצאת החוץ" (כלים פכ"ח מ"ט) פחות שייך להסביר כפירוש הראשון הנ"ל, שהרי בחלוק מנוקב לא יוצאים אף מחצר לחצר דרך מבוי, ולכן באמת בפירוש המשנה שם (בפכ"ח) לגבי חלוק נקט רק את הפירוש השני שהחלוק עשוי למשחק. א"נ י"ל שנקט יותר כפירוש הזה משום שבזה מובן טפי מדוע היא טהורה מכלום, משום שאינה עשויה לבגד וכיסוי אלא רק למשחק, משא"כ אם מיירי בכיסוי שעשוי לצאת איתו עכ"פ מחצר לחצר דרך מבוי מדוע טהור, הרי סו"ס הוא בגד וכיסוי שם. (ויש שתירצו שהוא מאחר שאינה עשויה לכסות בה את ראשה אלא לקשט השערות הנראים דרך הסבכה. אך מפשטות המשנה משמע שבבית היו הולכות בלא זה, ורק כשיצאו לחוץ, דהיינו מחצר לחצר דרך מבוי, היו חובשות את זה, וא"כ זה לצניעות ולא לקישוט השיערות. וצ"ע)].​
 
האור לציון בעיקר הסתמך על מה שמצינו שרדיד תלוי במנהגי המקומות, ומוכח שדת יהודית יכולה להשתנות, וא"כ ה"ה פאה נכרית.​

עוד יש להעיר, דאעיקרא מה שרצה האור לציון (וכן הגר"ש משאש) ללמוד שפאה נכרית תלויה במנהגי מקומות, ממה שרדיד תלוי במנהגי המקומות, יש להעיר כמה הערות:

א. לפי מה שהתבאר בספרי בגדי קודש עמ' רמד שטעם איסור פריעת הראש הוא משום פריצות, ממילא גם פאה הנראה כשערה גם כן הוא בכלל זה, ואינו בכלל 'דת יהודית', אלא דת משה. וכן עיין כאן (עמ' צג והלאה) בעניין זה באריכות.

ב. גם אם נאמר שפאה נכרית אסורה 'רק' מצד דת יהודית, אינו מובן כלל מה דמות יערוך ללמוד פאה מרדיד שתלוי במנהגי המקומות? וכי יש דימיון ביניהם? מהיכא תיתי ללמוד פאה מרדיד שהוא דבר חיצוני לחלוטין?

הרי מכנסיים או בגד צמוד על כל הגוף גם כן מסתבר שלא אסורים מדת משה אלא מדת יהודית, אטו נאמר שאה"נ הן תלויים במנהגי המקומות "כמו שמצינו ברדיד"? אתמהה.

וכן לפי דברי המהר"ם מלמד בשו"ת משפט צדק (ח"ג סי' ג) שכל הגוף חוץ מליבה הרי הוא חייב בכיסוי רק מדת יהודית (עי' בבגדי קודש עמ' שפ ובהערה שם שהוכחתי כן מכמה וכמה מלשונותיו שם), אטו כל הגוף חוץ מהלב תלוי במנהגי המקומות "כמו שמצינו ברדיד"?

וכן בגד מנוקב על כל גופה שלכאורה הוי כמו קלתה שאינו אסור אלא מדת יהודית, וכי יהיה תלוי במנהגי המקומות "כמו שמצינו ברדיד"?

אלא ודאי שגם לפירוש הראשון של הפרישה, אע"פ שרדיד אכן תלוי במנהגי המקומות, מ"מ זה לא אומר שהוא "כלל" ב"כל" הדברים שהן דת יהודית שגם הן תלויין במנהגי המקומות, דזה אינו וכאמור.

וא"כ מעתה כיון דחזינן דבודאי שיש דברים דאע"פ דמקרו "דת יהודית" בכ"ז לא תלויים במנהגי המקומות, א"כ שוב א"א "להביא ראיה" מרדיד ולומר שכשם שברדיד אע"פ שהוא דת יהודית בכ"ז לא בכל מקום הקפידו על זה, ה"נ פאה אינו מחייב בכל מקום אלא רק במקום שנוהגים לכסותו, דהרי עכ"פ מצינו גם כנגד זה בכמה דברים דלא מהני ביה שינוי מנהגי המקומות אע"פ דמקרו דת יהודית וכנ"ל, ומאי אולמיה להביא ראיה מרדיד לומר שיש שינוי במנהגי המקומות מאשר להביא ראיה משאר הדברים הנ"ל - דלא מהני ביה שינוי מנהג, אדרבה יש לנו יותר לומר דכיון דמצינו בהדיא בברכות (כד.) ששיער באשה ערוה וש"מ דדבר תאוה הוא [עי' פירש"י שם ד"ה קולך, דמדשבח לה קרא ש"מ תאוה הוא, וכן הוא גם לגבי שיער (וכמ"ש בשו"ת אגרות משה חאו"ח ח"ד סי' טו ד"ה אבל, וכ"ה להדיא כבר בנמוק"י שם, ופשוט)], א"כ לא יועיל בו מנהג (אף אם 'מכוסה' בדבר הדומה לו), כשאר הגוף, ולא לדמותו לדבר חיצוני כרדיד. וכל המשנה ידו על התחתונה, ועליו הראיה. ובשלמא אילו היה לנו מקור קדום מדברי חז"ל שהיה אומר שגם בפאה נכרית גלויה מועיל מנהג, והיה מוטל עלינו לבאר מדוע, היה אפשר 'ליישב' שזה דומה לרדיד [אע"פ שזה היה תירוץ דחוק, דהרי אין זה דומה וכנ"ל], אבל לפי האמת שאין מקור כזה, וסברות אלו נאמרים חדשים לבקרים רק בשביל לנסות ליישב מה שנוהגות היום, לכן אין שום מקום להמציא מסברא בעלמא שיהיה דומה לרדיד כלל ועיקר כאשר החילוק ביניהם מבואר, ואדרבה יש לנו להשוותו לשאר הדברים הנ"ל, וכאמור.

ושו"ר שכ"כ בשו"ת קנה בושם (ח"ג אה"ע סי' קו ד"ה מ"מ) שאין דברי הפרישה הנ"ל [בתירוצו הראשון הנ"ל] אמורים רק בנוגע לגבי הלבוש החיצוני של הגוף כמו רדיד. ע"ש. ובודאי שפאה אינה דומה לרדיד כלל ועיקר. ותול"מ.

ויש להעיר עוד, שהגר"ש משאש גופיה בתוך דבריו (הובא לעיל) לאחר שהביא את הרמב"ם בפי"ג מהל' אישות הי"א דייק בזה"ל: משמע דמקום שאין דרכן לצאת ברדיד לא יתן לה, וקשה דכיצד תצא בכיפה נקובה ששערה נראה ממנה, והלא זה אסור מדינא ולא תלוי במנהגא כיון ששערה נראה מתוכה, אלא ע"כ דאיירי בכפה שהיא כמטפחת ויותר, שאינה שקופה, ומכסה הראש, אם רגילין לתת עליה רדיד חובתו לתת, וא"כ גם דבריו שם במטפחת איירי ג"כ במכסה היטב את כל הראש ועכ"ז אם בלא רדיד הוי דת יהודית. עכ"ל. ולכאורה אינו מובן מאי קאמר, והיאך מוכיח שהמטפחת היתה כיסוי אטום ממה שראינו בפי"ג שהכיפה תלויה במנהגי המקומות (וס"ל שהכיפה והמטפחת זה אותו דבר), מדוע לא תאמר דאה"נ מכיון שהמטפחת היתה שקופה והיא היתה הדת יהודית המוזכרת בפכ"ד, שפיר הדבר תלוי במנהגי המקומות, שהרי סבירא ליה לרב משאש שדת יהודית יכולה להשתנות, אלא ודאי דגם לדידיה פשיטא ליה שגם אם נאמר שדת יהודית יכולה להשתנות מ"מ יש גבול לדבר ולא יתכן לומר שגם בכה"ג שנראין שערות מנקבי הכיסוי יהיה כמו רדיד שתלוי במנהגי המקומות, וא"כ מהיכא תיתי שפאה נכרית יהיה בכלל הסוג של דת יהודית שתלוי במנהג המקומות, אדרבה מסתבר יותר שהוא בכלל מה שלא תלוי במנהגי המקומות, ולא דמי כלל לרדיד ולא מידי, וכנ"ל.

ג. עוד יש להעיר, שגם לפי הפירוש הראשון של הפרישה אין ראיה אלא שיש דברים שהיו תלויים ב"מנהגי המקומות", אבל אין ראיה ש"באותו מקום שנהגו להחמיר", יכול להשתנות. וכיו"ב כתב בספר אום אני חומה (ח"א עמ' קצב, ד"ה וכבר, וד"ה ואדרבה) להעיר על דברי האור לציון הנ"ל. ע"ש ודו"ק. וא"כ כיון שמימות עולם נהגו להחמיר בצניעות השיער, אפילו בקלתה, כל שכן בפאה נכרית, ואין לזה ראיה כלל מרדיד החופה את כל גופה, שמעיקרא לא נהגו בזה בכל מקום ולכן זה תלוי לפי מנהגי המקומות.
ואין להקשות שהרי בזמן הגמ' הרדיד הזה היה דת יהודית בכל מקום ואפ"ה השתנה בזמן הרמב"ם לפי המקומות,  זה אינו, מכמה טעמים;

חדא, הרי לפירוש זה עוד מזמן המשנה הרדיד הזה היה תלוי במנהגי המקומות.

וכמ"ש האור לציון (ח"א סי' יג), דשם כתב כתירוץ א' של הפרישה הנז', וביאר בזה"ל: ונראה שהרמב"ם למד כן מן המשנה בכתובות (דף ס"ד ע"ב), דקתני המשרה את אשתו ע"י שליש לא יפחות לה וכו', ונותן לה כיפה לראשה וחגור למתניה, ומנעלים וכו'. וכלים וכו'. ע"כ. ונתקשה הרמב"ם, דכיון דמדת יהודית אסורה בקלתה, ה"ה דאסורה נמי בכיפה עד שתתן על ראשה רדיד. וא"כ אמאי לא קתני במתניתין דנותן לה רדיד. וכו'. ולכן פירש הרמב״ם דחיובא דדת יהודית (דהיינו רדיד) תלוי במנהג המקומות, וכיון שהמשנה מיירי בעניה שבישראל, לכן נקטה ג"כ החיוב הפחות ביותר, והיינו במקום שאין נוהגות הנשים לילך עם רדיד, שלכל הפחות מחוייב ליתן לה כיפה. עכ"ל.

אלמא לפירוש זה עוד מזמן המשנה היה חילוקי מקומות בזה, וא"כ אין ראיה אלא לכה"ג, ולא לכאשר באותו מקום החמירו - שיוכל 'להשתנות'.

[ונהי שדוחק הוא שבמשנה אחת מיירי במקום שאין לובשים רדיד ובכמה משניות לאחריה מיירי במקום שלובשים רדיד בלא לפרש כלום לא בזו ולא בזו (וכמו שכתבתי לעיל שזו אחת הסיבות שאין נראה כפירוש זה בדברי הרמב"ם והטוש"ע, וע"ש מה שכתבתי בזה), מ"מ לפירוש זה על כרחינו לפרש כן, וכנ"ל. וא"כ אין שום ראיה לענייננו, כאמור].

זאת ועוד, שגם אם נאמר שאף לפירוש זה דבר שהוזכר בש"ס שהוא דת יהודית זה היה נהוג בכל המקומות, ורק בזמן הרמב"ם זה השתנה, א"כ נצטרך לומר, שמעיקרא, בזמן הגמ', היה נהוג רק לכסות את 'קלתה' דהיינו את הכיסוי המנוקב, בכיסוי טוב, ולכן במשנה בדף סד ע"ב כתוב רק לשים 'כיפה' שזה לא כמו קלתה אלא כיסוי אטום, ולכן לא צריך כיסוי מעליו, ומה שהרמב"ם כתב בדיני דת יהודית להוסיף 'רדיד' דלפירוש הנ"ל הוא רדיד 'החופה את כל גופה', היינו לפי מנהג מקומו של הרמב"ם, שהוא היה מהמקומות שנהגו 'להוסיף' על הכיסוי הנצרך בגמ' דהיינו כיסוי אטום גרידא, רדיד החופה את כל גופה, וכמו שמצינו כיו"ב בב"י (או"ח סי' שח סעיף כט) שכתב דאע"פ שבש"ס (שבת קכו:) כתוב שאסור לטלטל חצב וחרדל בשבת, מ"מ הרמב"ם (פכ"ו מהל' שבת הט"ז) כתב שמותר, משום שהיו מצויים צביים ויונים, ונקט דין הש"ס לפי מקומו וזמנו. ע"ש. וה"נ י"ל בנידו"ד. ולכן היכא דנהוג (להוסיף רדיד כזה) נהוג והיכא דלא נהוג לא נהוג, אבל אין ראיה שבאותו מקום שנהוג זה יכול 'להשתנות'.

בקיצור, הרדיד שכתב הרמב"ם שמשתנה לפי מנהגי המקומות, הוא משום שגם 'מעיקרא' לא היה נהוג בו בכל המקומות [ובדף סד. מיירי במקומות שלא נהגו ברדיד זה, ובדף עב: מיירי או במקום שנהגו ברדיד הזה או שגם שם לא נהגו בו והעיקר היה שלא יהיה כיסוי 'מנוקב' ורק במקומות אחרים (וכן במקומו של הרמב"ם) נהגו ברדיד זה], ולכן במקומות שלא נהגו באותו רדיד אין חובה ללובשו ובמקומות שנהגו יש חובה.

משא"כ בנידוננו שכולם נהגו להצניע שערותיהן, ולא מצינו חילוקי מנהגים בזה, אין מקור לומר שזה יוכל 'להשתנות', ואדרבה יש לומר דמכיון דחזינן שכולם נהגו בזה, נראה שבנות ישראל הבינו מעצמם שכך ראוי לאומה קדושה לנהוג ולהתרחק מהערוה והיא היא החובת צניעות הנכונה לאומה היהודית (ונהפך לחלק מה"דת" שלנו היהודים), דמשו"ה הקפידו על כך בנות ישראל בכל המקומות, משא"כ ברדיד אי אפשר לומר שהוא הנהגה שהיא לפי שורת הדין, שהרי לא בכל המקומות נהגו בה וש"מ דאינו חיוב גמור.

וכן פשט לשון המאירי (כתובות עב.), שכתב, וז"ל: ודת יהודית הוא נאמר על מנהגים "הנהוגים באומה" מצד צניעות. עכ"ל. משמע שהמדובר הוא על מנהג יסודי של "האומה" שלנו, ולא על מנהג המשתנה לפי "המקום והזמן", דליתא.

וכ"כ הח"ח בספרו גדר עולם (פרק א), וז"ל: דת יהודית היינו "מה שהנהיגו מעולם האומה הישראלית" וקבלו על עצמן להזהר בזה משום צניעות. ודבר זה וכיוצא בזה הוא בכלל מה שאמר הכתוב אל תיטוש תורת אמך. עכ"ל[1]. [וכן מפורש בדבריו בשעה"צ (סי' עה אות ה), שאם זה דת יהודית, אינו יכול להשתנות. ע"ש. ועיין בהרחבה בתגובה השניה בענין השוק].

וע"ע להגר"ש הלוי ואזנר זצ"ל בדרשות שבט הלוי (ח"ב שערי תשובה שער מאה ושלשה עשר עמ' יח), שכתב בזה דברים ברורים, וז"ל: "והנה ענין דרך בת עמי הנזכר במשנתינו דכתובות פ"ז דת משה ויהודית, איננו קורא אותם דת תורה שבכתב ותורה שבע"פ, דאינם סתם גזירת התורה דאורייתא או דרבנן, אלא כך הנהיגו חכמי ישראל בימי משה וצדיקי הדורות, בהרגישם ברוח קדשם שעליהם שאי אפשר בשום אופן לקיים סגולת קדושת ישראל אם לא בגדרי צניעות ידועים בכל דבר שנקרא ערוה, שוק באשה ערוה, שיער באשה ערוה, קול באשה ערוה, ולא יתכן תורת אמך אלא ע"י צניעות של אמך, ואי אפשר לקיים תורה לדורות בלי הצניעות והקדושה ההולמת התורה, וכאשר התנה הקב"ה זה לתנאי לפני מתן תורה, ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש. ובלי קדושת הנפש לא תתכן קדושת התורה, ומי שאמר אחרת משקר בנפשו ומשקר בירושת התורה, והרוס דרך בת עמי זה הוא בעוכרינו, והיינו הרימו מכשול מדרך עמי". עכ"ל. [ואע"פ שמלשון הראשונים משמע ש'דת יהודית' זה מה ש'נהגו' בנות ישראל, ולא ש'הנהיגו' חכמי ישראל, מ"מ כנראה כוונתו שמכך דחזינן שחכמים נתנו לזה תוקף של הוצאה בלא כתובה וקראו לזה 'דת יהודית' הרי זה נהפך לכעין תקנה שהנהיגו חכמי ישראל]. וע"ע בבגדי קודש פרק ה באריכות.

וכיו"ב מבואר בפמ"ג בספרו 'אם לבינה' (ערך  צעף) שבשביל להתיר צריך "שנהגו כן [להקל] מקודם מתן תורה ועד עתה". וכן תראה עוד כיו"ב בשדי חמד (מערכת הדל"ת אות ב), שבשביל להתיר צריך שהמנהג לגלות יהיה "מימי קדם דור אחר דור". ע"ש. הא אם משנים קדמניות נהגו לאסור בדבר, שוב לא מועיל גם אם אח"כ נשתנה המנהג לקולא, דמהיכא תיתי להמציא שזה הנהגה וחומרא בעלמא, משא"כ ברדיד שמעיקרא לא בכל מקום נהגו בזה וממילא על כרחינו הוא חומרא וכנ"ל.

ועוד, דכבר כתב הריב"ש בתשובה (סי' שצט) בשם הרמב"ן במשפט החרם (הנד' בסוף החידושים עמ"ס יבמות כתובות וכו', מהדורת זכרון, סוף עמ' רו. וכ"ה בשו"ת הרשב"א המיוחסות להרמב"ן, סי' רפח), שקבלת הרבים חלה עליהם ועל זרעם. ומבואר מדבריו שם שהוא מדין נדר. והוסיף על זה הריב"ש (שם), שאפילו בדברים שלא קבלו עליהם בני העיר בהסכמה אלא שנהגו כן מעצמם לעשות גדר וסייג לתורה אף הבנים חייבין לנהוג באותו גדר, כדאמרינן במס' פסחים פרק מקום שנהגו (נ:) בעובדא דבני בישן. וכן הבאים מחוץ לעיר לדור שם, הרי הם כאנשי העיר וחייבים לעשות כתקנתן. ע"כ. וכן פסק כל זה מרן בשלחנו הטהור (יו"ד סי' ריד ס"ב). וכ"כ פוסקים רבים, עי' בבגדי קודש (עמ' רטז והלאה).

ולפ"ז אפילו אם הצנעת נוי השיער לא היה אלא הנהגה וחומרא בעלמא, מ"מ אחרי שנהגו כן – הוי כנדר עליהם ועל זרעם – דהיינו על בני אותו המקום, ומכיון שבכל מקום הקפידו בזה [עד לפני כחמש מאות שנה בזמן השלט"ג], כולם נתחייבו ואי אפשר להקל בזה.




[1] וכיו"ב ראיתי בספר והצנע לכת (דהרי, עמ' קעו בהערה) שכתב, ש'דת יהודית' שזה בעצם 'מנהג בנות ישראל' כמ"ש הראשונים ועוד, הינו מראה מקום לדעת מה רצון ה', שלא תעשה מעשים של חוסר צניעות, ושעלולים להכשיל. כלומר התורה ציותה בכלליות להיות צנוע, קדוש, ומובדל מהגוים, לא ללכת בחוקותיהם, לא להכשיל, לא להתקרב לערוה, ועוד. אך לא פירטה את כל מה שנכלל בציווים אלו, ואותם פרטים נלמדים ממנהגן של בנות ישראל בדורות המתוקנים [ומ"מ כיון שלא כתוב בתורה בהדיא, לא הוי אלא דת יהודית. ועיין בזה לקמן פרק ז בהערה באריכות]. עכ"ד. ולפ"ז דת יהודית לא הוי רק מצד 'מנהג שנהגו' בעלמא - שכיון שנהגו הוי כחומרא שקיבלו על עצמם והוי כנדר להם ולזרעם כפי שכתב הריב"ש והשו"ע (יו"ד סי' ריד) כדלהלן, אלא זה חיוב 'בעצם', כמבואר.​
 
עוד כתב שם שלדעת החסד לאברהם זהו איסור דאורייתא, ואינו כן אלא כתב זאת בדרך אפשר​

עינינו הרואות שהחסד לאברהם לא כתב כלל לשון 'אפשר'... אלא כתב "ולפי עניות דעתי נראה שיש בזה איסור דאורייתא" וכו'. [ואולי תדייק שהוא מסתפק בזה ממה שכתב לשון "ולפי עניות דעתי"... אבל הדבר פשוט שלשון זו אינה אלא דרך ענוה, ואדרבה מדכתב "נראה", ולא "יתכן" או "אולי" או "אפשר" וכדומה, משמע דהכי סבירא ליה ממש, רק מדרך ענוה כתב לשון 'לעניות דעתי' וכאמור].

וכן אח"כ סיים החסד לאברהם בלשון החלטית (עכ"פ אליבא דפירוש ראשון של רש"י): "וכיון שכן, שביארנו שפירוש ראשון של רש"י מוכרח בש"ס, ממילא דגילוי שער נכרית אסור מהתורה". עכ"ל.
אליבא דפירושו הראשון של רש"י, "מדעבדינן לה הכי לנוולה", וממשיך ומעיר על עצמו שלפירושו השני של רש"י מדובר בגזירת הכתוב, ועליו כתב רש"י "וכן עיקר".​

זה לשון החסד לאברהם שם: אם לא שנתפוס פירוש שני של רש"י ז"ל שפירש שם וכו', ולפירוש זה יש לומר דגזירת הכתוב היא שלא תלך פרוע, ומוכיחינן ליה מדבעי קרא להתיר פריעת הראש בסוטה על כרחך דשאר בנות ישראל אין הולכין כן. ועל כרחך צ"ל לפירוש זה דלא בעינן קרא בסוטה 'לחייב' בפריעת הראש, אלא דאמרינן מצד הסברא מהראוי לנוולה ולפרוע ראשה, אלא דהוי ס"ד 'דאסורה' לצאת פרוע כמו שאר נשים וקמ"ל קרא 'להתיר' בסוטה מה שאסור בכל הנשים. דאין לומר לפירוש זה דקרא אתי 'לחייב' סוטה במצות פריעת הראש, דאם כן אין כאן הוכחה לאסור פריעת הראש בשאר נשים, דדלמא שאר נשים מותרות [בין] לפרוע ו[בין] לכסות וסוטה חייב לפרוע. עכ"ל.

הנה לנו להדיא שמה שכתב החסד לאברהם שאליבא דהפירוש השני של רש"י איסור פריעת הראש באשה אינו אלא גזרת הכתוב, נבע מכח הבנה מסויימת שהבין בדרך הלימוד אליבא דהפירוש השני של רש"י - דהלימוד הוא לא בכך שהפסוק מגלה לנו את המציאות והמנהג המתוקן ש'מדפרע לה ש"מ דלפני כן היתה מכוסה וכך דרכן' וכו', אלא הלימוד הוא מזה ש'הוצרך להתיר' לפרוע ראשה של הסוטה, ש"מ דבעלמא אסור. [ולכן כתב שפיר דיתכן דזה גזירת הכתוב גרידא].

אך במחכ"ת לשון רש"י לא משמע כן, דהרי כתב: מדכתיב ופרע מכלל דהאי שעתא לאו פרוע היא ש"מ אין דרך בנות ישראל לצאת בפרוע ראש. עכ"ל.

וכן הוא לשון ר"י אלמנדרי (ד"ה דאורייתא): מדכתיב "ופרע" מכלל דההיא שעתא לאו פרוע הוא - אין דרך בנות ישראל לצאת פרועות ראש. עכ"ל.

וכיו"ב הוא לשון התוס' רי"ד (כתובות שם ד"ה ראשה, ובפסקיו ד"ה ואי. בפירושו הראשון): "אלמא עד השתא לא הוה פרוע".

מבואר שהדיוק מהפסוק הוא לא לעניין "הדין" - שמזה שהוצרך להתיר פריעת ראשה כאן ש"מ דבעלמא אסור [דתוכל לומר דזה גזיה"כ], אלא הדיוק הוא בעניין "המציאות" - דמדכתיב "ופרע" מוכח "דהאי שעתא לאו פרוע היא, ודרך בנות ישראל לכסות הראש" - דהיינו דמאי דחזינן בפסוק הוא רק שעד עכשיו היא היתה מכוסה וכך דרך בנות ישראל, ותו לא, אלא שמעצם זה שכך נהגו בנות ישראל לכסות ראשן, למדינן שאסור. וכפי מה שהתבאר לעיל באריכות מה שדרכן היה בכך ונזהרו מלגלות ראשן פשוט הוא דזה מצד פריצות וקירבה לעריות וכדביארתי לעיל, וא"כ אין זה גזירת הכתוב. [וגם אם תתעקש שהדרך לא היתה מצד פריצות אלא מצד קללת חוה (אע"פ שזה אינו, וכפי שהארכתי לעיל), מ"מ זה ודאי שאתה לא יכול לתלות את דבריך בחסד לאברהם אליבא דהפירוש השני, שהרי לפי האמור הוא כתב את דבריו לפי הבנה מסויימת בדברי רש"י דנסתרת מדברי הראשונים].

וכן משמעות לשון הספרי (נשא, יא): "לימד על בנות ישראל שהן מכסות את ראשיהם".

וכן מבואר שהבינו בדברי רש"י בפירושו השני, בהפלאה (ברש"י שם), והגרי"פ פערלא (עשה צו, דף שכה ע"ג ד"ה איברא – השני), ועוד. ע"ש היטב (שהקשו היאך למדו מן המנהג, הלא מצינו פעמים שלא למדין מזה ודחינן "דלמא מהגא בעלמא הוא", ותירצו דהכא שאני, ושפיר למדין, וכמו שהארכתי בבגדי קודש פרק ז אות ו בהערה. והובא לעיל. ע"ש. ואם נאמר שהבינו כהחסד לאברהם הנ"ל מאי קושיא, הלא אין הלימוד הוא מהמנהג והמציאות שלפני כן היתה מכוסה אלא מדיוק שדוקא את הסוטה 'הותר' לפרוע ולא שאר נשים, אלא ודאי דהבינו כדפירשית). וכן נראה מלשון מהרא"ל צינץ (בספרו אילת אהבים עמ"ס כתובות ברש"י שם), דכתב בזה"ל: "כתיב ופרע, דודאי מכוסה היה". וכן נראה לשון החיי אדם (כלל ד אות ה), וז"ל: מדכתיב ופרע ראש האשה מכלל שהיה מכוסה. עכ"ל. וכן הבין הגר"י ראפ (אב"ד נאווידוואר) בספרו יוסף לקח (עמ"ס כתובות שם, בגמ'), וז"ל: "פירוש השני, מדעושה לה הכהן לנולה בפריעה מוכח שאין דרך כן" [ולא 'מוכח שבעלמא אסור']. ע"ש.

ועוד, דהנה לפי דרכו הוסיף שם החסד לאברהם [העתקתי לשונו בסמוך], דלפירוש ב' ברש"י, אין לומר דקרא אתא "לחייב" לפרוע ראש בסוטה, דא"כ מנא לן למילף שבעלמא איכא איסורא, דלמא בעלמא 'רשות' הוא דהיינו אפשר לגלות הראש ואפשר לכסותו, בשונה מבסוטה ש'חייב' לגלות. ע"ש.

אך כאן הבן שואל, דאם איתא דכאשר הפסוק בא "לחייב" לגלות את ראשה של הסוטה א"א ללמוד שבעלמא יש חיוב לכסות (אלא יתכן והוא רק דרך רשות כאמור), א"כ מנא ליה לש"ס באמת לומר דקרא אתי "להתיר" ומזה ללמוד דמדהוצרך להתיר ש"מ דבעלמא אסור, דלמא בא "לחייב" לגלות ראש הסוטה ומינה דבעלמא אין חובה אבל גם אין איסור אלא רשות כאמור. אלא ודאי דזה אינו, דבאמת גם אם הפסוק בא "לחייב" את הסוטה לפרוע את ראשה, שפיר למדינן דבעלמא יש "חובה" לכסות, ולא שזה רק רשות, כי למדינן מעצם המציאות הזאת שהוצרך לגלות דש"מ דעד השתא היתה מכוסה וכך היתה דרכן משום פריצות (ולא דש"מ ד'עד השתא היה עליה איסור' דזה מנלן, דלמא עד השתא רק לא היה חובה לגלות, וכאמור), וכמו שמבואר בראשונים וכן בדברי רבים מהאחרונים, וכנ"ל.

וגם הרב חסד לאברהם גופיה מיד אחרי זה (ד"ה ואחר הצעה) נתחבט בזה, והקשה על כך מהגמ' בסוטה (ח.) דמוכח שם דקרא אתי "לחייב" לגלות ראש הסוטה ולא "להתיר" כפי שכתב איהו. [ובאמת שכך פשטות הסוגיא והפוסקים, ולא מצינו למי שיכתוב שפריעת הראש לסוטה אינו אלא רשות]. ומכח קושיא זו כתב דהעיקר כפירוש ראשון ברש"י ומשום זה אסר פאה דהוא פריצות. ע"ש בכל דבריו. [אך לפי האמור אי"צ להגיע לזה, דלפי מה שהתבאר – גם לפירוש השני של רש"י קרא אתא "לחייב" ולא "להתיר", ואתי שפיר. וכפי שנתבאר באריכות].

וגם למטוניה דהרב חסד לאברהם שכוונת רש"י בפירוש השני ללמוד מזה דמשמע בפסוק שרק כעת הותר לגלות ראשה הא בעלמא אסור [ולא מדמשמע בפסוק שה'דרך' לכסות], הנה אחרי שבדרך הראשונה של רש"י הוכרח לומר שטעם התורה משום פריצות, ושלא אמרינן שזה נקרא דרשה בטעמא דקרא באופן שלא דרשינן [וראה לעיל ולהלן הטעם], וכמבואר בדבריו, ממילא ה"נ יש לומר כן גם לפירוש השני של רש"י, דעד כאן לא נחלקו ב' הפירושים אלא מהו מקור הלימוד, ולא אם זה טעם התורה או לא. ואפושי פלוגתא לא מפשינן. [וכן מוכח להדיא במאירי הנז' שטעם התורה הוא משום פריצות. וכן מוכח בגמ' עצמה, שהרי בחצרה מותר לה לצאת בפרוע ראש משום שאין רואין, ואם זה 'גזירת הכתוב' היאך שייך לחלק בזה, אלא ע"כ דכל הלימוד כאן הוא שגילוי השיער הוא פריצות, והיכא דליכא רואין ממילא אין פריצות ושרי].​
 
עוד שם הביא את ההמצאה המופרכת שהש"ג התיר רק בחצר​

איני נכנס כרגע כלל אם הוא דיבר על חצר או לא, משום שאין בכל זה נפק"מ, שהרי גם אם השלטי גיבורים עוסק על רשות הרבים [וכן הפשטות] בכל זאת בשביל להתיר אין זה מספיק אלא צריך להוסיף גם שהפאה היתה תחליף לכיסוי ראש והיתה מגולה כמוהו, כמו שכתב השלטי גיבורים "אבל שיער המכסה שיער אין בו משום שיער באשה ערוה", וכן אחר כך כתב: "דעבידי לכיסוי השיער והן תלושות", וכן אח"כ "ואין לומר שהיו משימות צעיף או מידי על הפא"נ".

ומעתה – אחרי שהתבאר שבכל דברי הראשונים מוכח שבכלל הפאה לא היתה תחליף לכיסוי ראש אלא היתה תחליף לשיער המקורי [והיתה מיועדת למי שלא היה לה מספיק שיער] - בבית גלוי ובחוץ מכוסה תחת השבכה, א"כ נפל כל ההיתר, דכאמור גם אם נאמר שהשלט"ג מיירי ברשות הרבים מ"מ מה שהוסיף שזה היה עשוי 'לכיסוי' על השיער המקורי 'וגלוי' בשביל קישוט – נסתר מדברי הראשונים שבאמת זה היה מכוסה.

כלומר, אחרי שבראשונים מוכח בבירור שהפאה היתה מכוסה תחת הסבכה, דלא כהשלטי גיבורים, ממילא אין מקור להקל, וחזר הדבר לפשטות הדברים שאסור. [ולכן אין כ"כ נפק"מ במה שהעתיק המשיב לעיל אחרונים שפסקו כ'השלטי גיבורים', מאחר שבפועל בראשונים מבואר אחתר מדבריו, כאמור, ונר לאחד נר למאה].

מקורות רבים לכך שהפאה נכרית של הש"ס היתה מכוסה תחת הסבכה, ניתן לראות במצורף בעמ' כג והלאה. ועי"ש עוד באריכות בכל נושא זה.​
 

קבצים מצורפים

ועוד דוגמא הפמ״ג כותב מפורש בספר פמ״ג שמותר ללכת עם פאה נכרית, ובספר אם לבינה לפמ״ג כתוב שהוא חזר בו, הנה כלפינו ספר הפמ״ג זה תורה, וספר אם לבינה שהפמ״ג עצמו חיבר אותו, זה לא תורה כלפינו וממילא לא איכפ“ל מה כתוב בספר אם לבינה כלפי ספר הפמ“ג. וספר המגיד לא יכול לחלוק על ספר הפמ“ג. עכ"ל [עם חלוקה לקטעים].

בלי להיכנס האם הפמ"ג חזר בו או לא [שאין בזה נפק"מ, אחרי שמהראשונים מוכח בבירור שלא כדברי השלט"ג, ונפל ההיתר, וכנ"ל], אבל מה הפירוש ש"ספר אם לבינה שהפמ"ג עצמו חיבר אותו זה לא תורה כלפינו"? ואולי כוונתך לפי דברי החזו"א בעניין הספרים הנדפסין, אבל ידוע ששאר גדולי ישראל סמכו בעין יפה ובמוחלט על ספרים הנדפסים בכל דור ודור, ולא חששו לטעויות שונות כל עוד שאין סיבה לתלות שזה טעות, וכפי שהאריכו בבל"ג פרק לה, ובתורת הקדמונים עמ' סט והלאה. ע"ש באורך.

וע"ע בקובץ שצירפתי בהודעה הקודמת (סוף עמ' עה, עד עמ' עז). ע"ש.
 
וא"כ נפלה ראייתו ש'דת יהודית יכולה להשתנות'.
לכאורה יש ראייה מפורשת לדברי האור לציון מדברי הר"ם אלאשקר

ולא זו בלבד- אלא דהמקרה של הר"ם אלאשקר הוא הרבה יותר חמור ואעפ"כ אומר שהולכים אחר המנהג, א"כ כ"ש דכ"ש בנדו"ד שהוא יותר קל וכמו שאבאר.

דהר"ם אלאשקר- איירי ואזיל גבי "שער" של אשה, דזה ודאי דאו' ועל שיער נאמר דאית בה ערוה "שער באשה ערוה" "ופרע את ראש האשה", ועל זה הוא מתיר מדין "מנהג" אם נהגו בשער פרוע חוץ לצמתן.

ולא זו בלבד- אלא דמוסיף, דאף בנשים שבאו מארץ ישמעאל שנהגו לכסות את שער ראשן לגמרי, "יכולות לשנות מנהגן" אם עזבו את הארץ שנוהגין לכסות כל ראשן.

והוה לן בכלל מאתיים מנה [ואף בכלל שלש מאות מנה]- אם על שער שהוא דאו' ונאמר בו ערוה, כותב הר"ם אלאשקר דאם נהגו לגלות חלק ממנו שפיר דמי, ולא זו בלבד אלא דאף על נשים שלא נהגו בקולא זו, מתיר להם להקל אם ירצו לשנות מנהגם.

כ"ש וכ"ש וק"ו בן בנו של בנו של קל וחומר- גבי "סבכה" על הפאה דאם נוהגים היום בלא זה שפיר דמי, דזה הרבה יותר קל משערה ממש- דדין "סבכה" על הפאה היא מדין דת יהודית הרבה יותר קלה "משיער" שדיבר בו הר"ם אלאשקר.

ואף אי תימא- דאין הלכה כדברי הר"ם אלאשקר בשיער, כי זה דאו', מ"מ- בדבר שהוא דרבנן וכסבכה על פאה, פשיטא דפשיטא דכן ניזיל בתר מנהגא ולקולא.

ואין זה דומה- לשוק ולזרוע, דהם יותר חמורים דנאמר בהם "שוק באשה ערוה" "טפח באשה ערוה", דכאן זה הרבה יותר קל הדת יהודית שיש על פאה מאשר הדת יהודית שיש ב- שוק וזרוע, משום דהם יותר קרובים לדאו' [ואולי אף שמא הם "דת משה"] משא"כ בפאה שהסבכה ע"ג היא הרבה יותר קלה, ואפשר ללכת בתר מנהגא.



והנה יבוא הטוען הרב @א. כהן ויטען שדברי הר"ם אלאשקר נאמרו על עניין ק"ש בלבד ולא על עניין לצאת כך לרה"ר

וכמו שיש אחרונים שנקטו כך



אך דברים אלו מרפסין איגרא ונסתרים מראשונים מפורשים כמו שאבאר.

דהנה הטור באה"ע סי' כ"א ס"ב- לא ילכו בנות ישראל פרועות ראש בשוק אחת פנויה ואחת אשת איש.

ומביא הב"ח שם את המרדכי בשם ראבי"ה- דכל הדברים שהזכירו בהם ערוה לעניין ק"ש, הוא דווקא בדבר שאין רגיל לגלותו דאז יש חשש הרהור ולכן אסור לקרוא כנגדו ק"ש, אך אי דבר שרגילים בו וכגון בתולות דרגילות בגילוי שער, ממילא אין בזה בעיה של ערוה ומותר לקרוא כנגדו ק"ש כי אין חשש הרהור בהאי.

ומדייק הב"ח מדבריהם- דאין לפרש דכל היתרם לבתולות בגילוי ראש ושלא צריכות לכסות ראשן הוא רק בבית או בחצר, אבל לצאת לרה"ר מגולת ראש אסורה, ומכריח מסוגייא אחרת דכתובות דבתולות שרי לצאת לרה"ר מגולות ראש, וא"כ על כרחך מה שכתבו המרדכי והראבי"ה דבבתולות אין בזה בעיה של ערוה לעניין ק"ש, ממילא כוונתן בזה דגם שאין בזה בעיה לצאת לרה"ר.

ולכן מעמיד דברי הטור- דפנוייה היינו גרושה, אך בתולה שרי.

למדנו מהמרדכי והראבי"ה- דכשכתבו לעניין ק"ש שאין בו ערוה ומותר לקרות כנגדו ק"ש, ממילא הה"נ יהיה מותר לצאת כך לרה"ר, כי הא בהא תליא- שאם אינו ערוה ואין בו בעייה של לקרוא כנגדו ק"ש, ממילא אין בו בעיה לצאת כך לרה"ר.

ודבר זה מתחבר לגבי מה שאמרנו קודם בר"ם אלאשקר- שהוא הרי שם התיר לקרוא ק"ש כנגד שער שחוץ לצמתן וכתב דאין בו ערוה, דעל כרחינו דאם אין בו ערוה הה"נ דשרי לצאת הכי לרה"ר.

ובאמת- רבים מהאחרונים העמידו דברי הר"ם אלאשקר גם לרה"ר, מטעם זה, דאי אמר שאין בו ערוה ושרי לקרוא כנגדו ק"ש, ממילא גם שרי לצאת הכי לרה"ר.

וכן הכי הוא ביביע אומר [שמדבר על עניין זה שפנויות יוצאות לרה"ר בלא כיסוי ראש התיר מחמת דברי הב"ח הנ"ל שלמד זאת דאין הבדל בין ערווה לעניין ק"ש לבין לצאת כך לרה"ר]

אלא דהוא גופיה במקו"א סתר עצמו [ונקט בדברי הרמ"א והמ"א דהתירו פאה לעניים ק"ש, שיש לחלק בין ערווה של ק"ש ולבין לצאת חרה"ר]

ודברי הר' עובדיה בזה מרפסין איגרא- והוה לן ממ"נ- אם כמהלכו התם דחלוק דין שער באשה ערווה ולבין מה שצריכה לכסות ראשה, א"כ אין לו שום מקור להיתרו מה שהתיר לגלות משערות ראשה מהר"ם אלאשקר, דהא הר"ם אלאשקר איירי גבי ק"ש וגבי דין שער באשה ערווה, אך גבי לגלות זאת ברה"ר אין היתר דלא אזלינן בזה בתר מנהגא דהא הוא דאו' דין כיסוי ראש האשה ולא יעזור מה שנהגו גבי ערווה לק"ש, ואם כמהלכו הראשון שהבאנו- דשווה דין שער באשה ערווה לדין כיסוי ראשה, וכפשטות הר"ם אלאשקר, וכן כדהוכחנו מהב"ח על דברי הראשונים, א"כ- יצא לנו להדיא דהרבה מגדולי האחרונים דהתירו גבי ק"ש מול פאה דאין בה ערווה, אם זה השלטי גבורים והרמ"א ומ"א ועוד, א"כ הה"נ דהתירו ג"כ לצאת הכי לרה"ר כי אין בזה ערווה וממילא הויא לן שם כיסוי ויכולה לצאת כך לרה"ר.

עוד אטען למחלקים בין שער באשה ערוה ולבין איסור גילוי הראש ברה"ר, וכן נדבר גבי "פריצות דגברי".

דהנה אותם המחלקים בין הדברים טוענים שדין כיסוי ראש האשה ברה"ר הוא מדין "פריצות דגברי", ולכן הוא דאו' משא"כ עניין של שער באשה ערוה זה איסור דרבנן גבי גבר שאסור לו לקרוא ק"ש בפני שיער המגולה.

וקשיא לי א"כ תרתי- דאם זה סבת הדאו' א"כ מה ההבדל בין נשואה לפנוייה דהרי פריצות דגברי שייך גם בפנוייה ואין שום הבנה והגיון שאותו שער שאתמול לא היה נחשב פריצות והיום בן לילה נהיה אותו שער פריצות.

אם לא שנאמר- שלטעם "פריצות דגברי" אין הבדל בין פנוייה לנשואה ושניהם חייבים לכסות ראשן, וכפשטות לשון הרמב"ם, בלא החידוש של האחרונים בדבריו דפנוייה דנקט היינו לגרושה, וכמנהג נשות תימן דנהגו כהרמב"ם בפשטות ומכסות ראשן גם קטנות פנויות ברה"ר, וכן כהיעב"ץ שהבאנו לעיל דס"ל דאין הבדל בין נשואה לפנוייה בהאי כי זה משום פריצות ושייך גם בפנוייה.

[ודלא כמשבשים דבריו ולא הבינו דבריו ונשתבשו ממהירות הקריאה והדקלום בלא הבנה- דיש היתר לפנוייה בשביל שתינשא, דזאת לא יאמר, דגבי דאו' א"א לנו להתיר מפני שתינשא, אלא דהיעב"ץ ס"ל דבעינן שני כיסויים והכיסוי הראשו ןהוא לדאו', והשני הוא לדרבנן, ורק כלפי הדרבנן שזה הכיסוי השני אמר כן].

ועוד קשיא לי אדבריהם- דאי משום פריצות דגברי א"כ כ"ש דכ"ש גבי שוק וזרוע דאשה שייך בו טפי "פריצות דגברי", ואעפ"כ קיי"ל דטפח באשה ערוה וכן גבי שוק וזרוע, הם איסור דרבנן "דדת יהודית", ויוצא לשיטתם- איפכא מסתברא, דדבר שיש בו פריצות טובא יותר משיער, והראיה שיש בו יותר פריצות משיער, דהא בטפח באשה ובשוק ובזרוע לא חילקו בין פנוייה לנשואה אלא שייכא האיסור אף בקטנה, ואילו בשיער זה תלוי רק בנשואה, וא"כ שיער הוא הרבה יותר קל מזרוע ושוק ושאר גילוי בשר האשה, וא"כ- לשי' יצא לנו יציבא בארעא וגיורא בשמי שמייא, השיער שהוא פחות חמור ופחות פריצות מבשר האשה, יש בו איסור דאו' לכסות מדין פריצות, ואילו זרוע ושוק דהם יותר פריצות, מדאו' שרי ורק רבנן אסור מדין דת יהודית? [הפוך על הפוך].

דעל כרחך- הטעם של שיער הוא אחר, מצד היכרא וכד' שיהא ניכר שהיא נשואה, כדי שידעו דהיא אשת איש, ולא מדין פריצות, ולכן התורה אסרה שער מגולה באשה נשואה מדין היכרא, ולא מדין פריצות, כי אם הטעם משום פריצות א"כ אין הבדל בין נשואה לפנוייה, [כהשיטות לעיל דאסרו אף לפנוייה לגלות שערה], ותו- דאי משום פריצות א"כ זרוע ושוק צריך להיות ג"כ דאו', דהוא יותר פריצותא משיער, והרי לא קיי"ל הכי.

וכ"ש דכ"ש- אם ניזיל בתר תרומה"ד סי' רמב'- דנקיט בדעת הרמב"ם דכיסוי ראש הוא מדרבנן משום זהירות בעלמא, ומה שהגמ' אמרה דאו' היינו רמז מדאו', דלפי שיטה זו הרבה יותר קל לנו פאה, דהא אף שערה גופא היא דרבנן.

ולפי שיטה זו- מובן יותר למה מתירים לפנוייה לגלות שערה, כי זה דרבנן והם אמרו והם אמרו, משא"כ אי זה דאו' א"א לומר דרבנן יתירו לפנוייה, אלא על כרחין כדכתבנו- שטעם כיסוי ראש הוא מצד היכרא, וככל חשבוננו לעיל.

והנה אביא ליסודי ראיה להדיא מהמאירי, ואבאר יותר ואוסיף עוד על מקודם.

לשון המאירי כתובות עב:- "ואח"כ פירש פרטים שבדת יהודית וכולם עניינים של צניעות ומתורת שהם דברים של פריצות ויוצאים מהם דרכים ושבילים לזנות"

הנה לנו להדיא- דגם בעניין של דת יהודית כזרוע ושוק הוא משום פריצות וזנות ואעפ"כ הוא דרבנן ומשום דת יהודית ולא דאו'.

ולכאורה- אם זה אותו טעם של כיסוי ראש דשניהם הוא משום פריצות א"כ גם שוק וזרוע צריך להיות דאו' ולא דת יהודית?, דשווה טעם השוק והזרוע לשיער?.

ויוצא לנו עוד טובא- דשער שהוא דאו' ומשום פריצות שרי לפנוייה, ואילו בשוק וזרוע שהוא דרבנן משום פריצות נאסר אף לפנוייה? היאך?.

דעל כרחך- שסבת התורה לכיסוי שערה הוא אחר, [וכדכתבנו לעיל שיהא ניכר שהיא אשת איש] ואחרי שהתורה רצתה מטעמה שאשה נשואה תכסה ראשה, אם עתה יוצאת בגילוי ראש הוי ליה פריצות, אבל לא שזה הטעם שהתורה רצתה שתכסה ראשה אלא זה פועל יוצא, דאל"כ קשייא טובא מזרוע ושוק שזה גם צריך להיות א"כ דאו', ולא זו בלבד- אלא דרואים אף שמה שהתורה אסרה מטעם פריצות הותר לפנוייה ומה שרבנן אסרו מצד פריצות אסור אף לפנוייה דזה איפכא מסתברא ויציבא בארעא וכו', דעל כרחינו- דהשיער זה טעם אחר ולכן היא דאו' ולא משום פריצותא ולכן שרי לפנוייה שער מגולה דאין בזה פריצות, דשיער הוא יותר קל מבחינת פריצות מאשר שוק וזרוע, אלא דאחרי שהתורה אסרה השיער לנשואה מוטעם אחר עתה נולד מזה פועל יוצא של פריצות אם הנשואה מגלה שערות ראשה.

וממילא- לפי"ז אם כסתה שערה ע"י פאה וניכר שזה פאה ועי"כ ניכר שהיא אשת איש, יצאנו ידי חובת כיסוי מהתורה, ואין בזה שום פריצות, דהא שערה ממש, עד אתמול היה מגולה ולא היה בו פריצות, אלא שהתורה רצתה לכסות שערה שיהיה ניכר שהיא א"א, וממילא ששערה עתה אינו מגולה וניכר בה דהיא א"א, שפיר דמי.

עתה אוסיף מהראשונים, דעניין של דת יהודית תלוי במהגא, והוא יותר קל [כל עוד שהוא מנהג שבגדר הצניעות].

לשון פסקי הרי"ד כתובות עב.- ואיזו היא דת יהודית וכו' פירוש דבר שאין בו איסור אלא שהנשים נהגו דרך צניעות.

משמע מלשונו שזה תלוי במנהג הנשים וממילא יכולה דת יהודית להשתנות דזה תלוי במנהג הנשים אם נהגו בו ואיך שנהגו בו.

וכן הוא בלשון המאירי כתובות עב:- ודת יהודית הוא נאמר על מנהגים הנהוגים באשה מצד צניעות להיות בנות ישראל יחודיות במדת צניעות על כל שאר הנשים.

דמשמע מהראשונים הנ"ל- דזה תלוי במנהג הנשים איך הם נוהגים בדבר זה, כל עוד שזה בגדר של צניעות, דאם זה מנהג שאינו תואם את גדר הצניעות זה ודאי לא יעזור, אך כל עוד שמנהגם הוא תואם את גדר הצניעות שפיר דמי.

לשון פסקי ריא"ז כתובות עב.- או העוברת על דת יהודית שהוא מנהג צניעות שנהגו בנות ישראל בעצמם.

פירוש רבינו יהודה אלמדארי שם- דת יהודית שנהגו בנות ישראל.

ר"י מילוניל שם- דת יהודית דברים שאינם אסורים מן התורה, אלא מנהג בנות ישראל הן לצניעות בעלמא.

סמ"ג עשין מח'- דת יהודית הוא המנהג הצניעות שנהגו בנות ישראל.

ארחות חיים הל' כתובות סי' ל"ג- ואי זו היא דת יהודית הוא מנהג הצניעות שנהגו בנות ישראל

עזרת נשים שער שביעי- בנות ישראל כבר נהגו על עצמן מנהג צניעות והעוברת על מנהג זה נקראת בלשון חכמים עוברת על דת יהודית.

שיטה מקובצת כתובות עב.- דת יהודית דברים שאינם אסורים מן התורה אלא מנהג בנות ישראל הם לצניעותא בעלמא והיא עוברת על דעת המנהג.


עתה נביא מלשונות הראשונים דנקטו דפאה הוא לשם נוי וכתכשיט.

ידועים דברי הראשונים שפאה היא ל "בעלת מום" ו"שתראה בעלת שיער".

אולם אין זה מטרה היחידה של הפאה, דמאידך מצינו אף בראשונים דנקטו דהוא לנו דהוא כתכשיט.

ומה שעולה מהראשונים- דיש שתי מטרות לפאה, והיו שמים את זה בשני מצבים, א'- מפני מום שבראשה, ב'- לנוי ולתכשיט.

לשון רבינו גרשום ערכין ז:- בפיאה נכרית שער של אשה אחרת שהיתה מחברת לשערה לנוי.

לשון רש"י שם- ד"ה פשיטא וכו' אלא ודאי ה"ק שנויי המת כגון פיאה נכרית אסורין בהנאה.

והאמת שזה דינא דגמ' שם- גבי פיאה נכרית של המת הוי ליה נויי המת ואסור בהנאה.

לשון הרמב"ן ספר תורת האדם להרמב"ן עניין הוצאה- הלכך האשה שאמרה תנו פאה נכרית לבי וכן בכל נויי הגוף שלה המחוברין בגופה.

אהל מועד שער משפיל גאים דרך ב'- אשה שאמרה תנו פאה נכרית שלי לבתי וכן בכל נויי הגוף שלה המחוברין בגופה.

יד רמה סנהדרין קיב.- אלא אמר רבא בפאה נכרית פאת שער תלוש שנשים מניחין אותו בראשיהן להתנאות בו.

תוס' רי"ד מהדו' תליתאה סד:- וגם בפיאה נכרית שהיא תכשיט וכו'.

פסקי ריא"ז שבת נז:- וכן לא תצא אשה ברה"ר בפיאה נכרית שהיא קליעות שיער שאינו שלה והאשה מתקשטת בהם.

ומכל הנך למדנו- דפיאה יש לה שתי מטרות או לנוי ותכשיט, או לשם שלא יראה מום שבשערה.

והיינו- אף אם נראה ראשונים שכתבו במקו"א שהוא נוי ואילו במקו"א כתבו שהוא בשביל מום שבראשה אין זה סותר, כי יש לפאה שתי מטרות לשם מה חבשו אותה, ולכן הרבה מהראשונים נקטו שהוא כתכשיט והוא עשוי לנוי, ויש שנקטו דנעשה למום שבראשה, ואין זה סותר, כי לשם שתיהן נעשו הפאה.


נוכיח מדברי רבינו פרחיה שהפאה הייתה לרה"ר בלא סבכה

רבינו פרחיה שבת סד:- ובפיאה נכרית כלומר שמתקשטין בו מי שאין להן שיער ארוך וכו' אין יוצאין אלא לחצר ולא לרה"ר דילמא נפלה ואתיא לאיתוייה.

דהיינו- מטרת הפיאה הוא לשם קישוט לבית שאם שערה קצר ורוצה שיער ארוך לובשתו, אלא שכיון שלבשתו ממילא שער ראשה מכוסה כרגע ולכן שרי לצאת הכי לרה"ר [ביום חול שאין חשש דטילטול] אף בלא סבכה לראשה, דזהו הכיסוי, ולכן מובן למה יש חשש בשבת שיפול מראשה ולא כתב שמא תשלפינו, משום שכאן אין חשש כ"כ ששמא תשלפינו משום שאין על הפיאה שום דבר ורק הפיאה, ואינו דומה לילדה בשערות זקנה ששם יש חשש שתשלפינו כי יצחקו עליה, אך כאן שהפאה הוא התכשיט לה א"כ אין חשש של שמא תשלפינו, ובאמת כדכתב שם מיד בסמוך שזקנה בשערות של ילדה שרי כי אין חשש שמא תשלפינו כי זה תכשיט ולא יצחקו עליה.​

וכן מובן ג"כ איך שייך שיפול מראשה דהא אם יש ע"ג הפאה סבכה הוא מאוד רחוק שיש חשש שיפול הפאה מראשה דיש הרי ע"ג זה סבכה, וא"כ למה גזרו שלא תצא בפאה נכרית לרה"ר הרי זה חשש רחוק שמא יפול, אלא על כרחך- דכאן אין סבכה על ראשה דאז החשש שמא יפול מראשה ותטלטל הוא קרוב ולכן גזרו.

והיינו אף דמטרת הפאה הוא לא לשם כיסוי אלא לשם נוי בביתה שתראה בעלת שיער ארוך, מ"מ התכשיט הוא גוף הכיסוי ונהפך לה התכשיט לכיסוי ולכן יכולה לצאת הכי לרה"ר.

עתה נדבר גם לשיטות שהצריכו "סבכה" ע"ג הפאה


קיי"ל- דאשה שכסתה את ראשה ב "קלתה" שזה כמין סל, ושערותיה ניכרים מתוכה, אין איסור דאו' בזה, אך עוברת על "דת יהודית" ויוצאת בלא כתובה.

ועתה נבוא חשבון- אף אם מצינו באיזה ראשונים שהצריכו שתהא על הפאה "סבכה" וכגון תוס' ר"י הזקן, גם לדבריו מצינו היתר לפאה נכרית האידנא
משום שעל כרחינו לומר- דאף לשיטות שהצריכו סבכה על הפאה, עדיין הפאה הוי כיסוי לדאו', והראיה הפשוטה- דהרי אשה רגילה שעדיין שערותיה נראין מהכיסוי ה "רשת" אסור לה לצאת לרה"ר, וא"כ איך התירו לאשה לצאת עם פאה ועל גבה סבכה? הרי שערותיה נראין דרך נקבי הסבכא?

דעל כרחינו לומר- שהפאה שמה כיסוי לדאו' אלא מה שהצריכו סבכה הוא דרבנן להיכא ומראית העין.

וחוזר מה שכתבנו לעיל- דכיון שכל העניין של הסבכא הוא דרבנן ולהיכרא הוא הרבה יותר קל האידנא משני טעמים א. כי המנהג בזה להקל וכבר למעלה ראינו שאפשר להקל בעניין המנהג, וכאן זה יותר קל מהמנהג שלעיל כי כאן אין אפי' צד של דאו', אז הוא הרבה יותר קל, ב. אם הפאות האידנא הם ניכרות שזה לא שערה וניכר שזה פאה א"כ יצאנו יד"ח גם לעניין זה.

וזהו ק"ו שאין עליו תשובה- דאם מצינו באיזה ראשונים דסגי בפאה ומעליה סבכה, על כרחינו למדנו מדבריהם שפאה שמה כיסוי, דאל"כ איך סגי שי על גבי הפאה רק סבכה? הרי עדיין שערותיה נראין?, על כרחך- דהפאה היא כיסוי והסבכה באה רק להיכרא וכד'.​
 
נערך לאחרונה:
ראשי תחתית