אתה מבין שזה נגד חז"ל ואני מבין שזה מה שכתבו חז"ל, לגיטימי?יש לך שיטה נגד חז"ל? וכי המצאתי את קללת חוה?
זכותך לא לקבל זאת, וזכות כל אחד ואחד כן לקבל זאת או לא.
אתה מבין שזה נגד חז"ל ואני מבין שזה מה שכתבו חז"ל, לגיטימי?יש לך שיטה נגד חז"ל? וכי המצאתי את קללת חוה?
כבר עניתי על זה, שיש חילוק בין הרהור, שזה דין לגבי ק"ש וכדו', לבין צניעות. ואני מבין שאתה לא סובר כך, אבל חבל למחזר את הויכוח הזה.לא, אתה טועה, כי כבר כתבו הראשונים שאין השיער פריצות בעצם אלא רק אם לא רגילים לראותו גלוי. ממילא הפאה אינה שונה מכל שיער אחר הרגיל להיות גלוי, או שיער המונח על השולחן.
הגוף לעומת זאת הוא פריצות בעצם, גם תמונתו גורמת הרהור, או בגד המדמה את גוף האשה, או פסל בדמות אשה כפי שעשתה איזבל לאחאב כדי שיתחמם.
אתה מבין שזה נגד חז"ל ואני מבין שזה מה שכתבו חז"ל, לגיטימי?
זכותך לא לקבל זאת, וזכות כל אחד ואחד כן לקבל זאת או לא.
כבר עניתי על זה, שיש חילוק בין הרהור, שזה דין לגבי ק"ש וכדו', לבין צניעות.
ס"ה שאלתי אם אתה מסכים שאפשר להבין אחרת ממה שכתבת
למה שתראה בזה קושיה? הכל ברור ופשוט, וכל מה שמפריע לך בדרך אל היעד הוא מצוץ מהאצבע...
כאשר הענין הוא הבלטת הראש ע"י נפח, איזה קשר יש לשיער, ואיזה נפק"מ יש במה הם השתמשו כדי לנפח את הראש?
(ואני שוב מדגיש שאני כותב כל זאת לשיטתך שיש איזה ענין של יופי או הבלטה בניפוח הראש, אבל למעשה זה חוכא ואיטלולא).
מדוע שהקב"ה יעניש על "במה השתמשו לנפח את הראש" ולא על ניפוח הראש עצמו?
ולשיטתך איזה "גובה הראש" יש כאן, הלא כל הנפח היה בצמות הקלועות, וכי הצמות נמצאות בגובה הראש?
וראה גם רד"ק: "ענינו תחת אשר היו מתקנות השער ומשוות אותו, תהיה עתה קרחה תחת אותה השוות השער ותקונו".
וראה גם מלבי"ם: "ותחת. במקום שהיו מקשים שערותם שיעמדו תלתלים יהיה קרוח בלי שער".
רש"י עצמו הולך לשיטתו, "ואני הייתי מפרשו תחת המעשה מקשה מקום שהיו שם חגורות נותנות טסי הזהב העשויות מקשה".
זה בוודאי נעלם ממך, נכון? בגלל זה לא הזכרת אפילו ברמז את הפירוש של רש"י עצמו...
בנוסף, אין קשר הכרחי בין "גובה הראש" לבין הבלטה של ארוכה בין שני קצרות, ואם תאמר שהראש הציץ מביניהם, מנלן? אולי נראה כל שליש גופה העליון?
וזו בדיוק הנקודה שאינך מבין. את הבאר שבע עוד אפשר להסביר שאשה קרחת רצתה להראות כמו כל הנשים, ולא שהכיסוי יצמד לראשה וכולם יראו שאין נפח מינימלי תחתיו, ויבינו שהיא קרחת.
אבל אין שום ערך לתוספת שיער תחת הכיסוי ולניפוח יתר, לא רואים מה יש תחת הכיסוי, לא קליעות ולא תוספות, רואים רק דבר מנופח, גם אם נניח כדבריך המופרכים שיש בזה יופי כלשהו, הרי אין שום ענין בצמות קלועות שאף אחד לא רואה אותם.
ובשלמא אם היית מסביר שמדובר בהכנסת הרבה שיער תחת הכיסוי כדי ליצור נפח כללי עבור הראש, בגלל "המרקם הרך של השיער" (עוד המצאה שהמצאת לצורך הענין) אבל אין שום ענין בצמות קלועות,
וזה גם לא "גובה הראש" שכתבת בתגובה הקודמת
לא אני, אלא בהקדמת ספר חן וכבוד. ועוד לפני כל הראיות שהביא מחז"ל, כבר בתחילת דבריו, הביא אחרונים שכתבו כן.
זה לא "הגדלת הראש", או כלשונך הזהב "ראש רחב נפוח ומכובד", אלא הגדלת הכיסוי, כמו הגדלת כל פריט לבוש אחר.
כשאתה מוסיף נפח לצמה, אתה מקבל כדור גדול באיזור הצמה של הראש, אי שם מאחורי הראש. הראש לא גדל, הכיסוי לא גדל, סתם כדור נפוח. אין לזה שום הבנה,
לגבי הסלט, דומני שהתייחסתי כרגע לטענותיך במדוייק (למרות שהכל קשור זה בזה).
ולגבי ההתייחסות שלך, כתבת שמרקם השיער הוא יותר רך ונראה טבעי. אין כאן שום תירוץ אמיתי, יש כאן קשקוש כלשהו לצאת ידי חובה ולסמן "עניתי"... אם המטרה היא בניפוח הראש כמו בובו, אין שום קשר למרקם רך וטבעי, העיקר הוא נפח
הצמה המוגזמת היא הבלטה של הצמה כלפי שאר צמות הנשים, לא מובן בכלל מה אתה רוצה.
לגבי הקישוט, אתה יכול גם להעמיד שהלכו עם עמוד תאורה מעל הראש וכך התבלטו, השאלה אם זה יש בזה שמץ של הגיון שהתקשטו בכזה דבר, ועל זה כתבתי לך שהביאור שלך דחוק ומופרך מכל בחינה.
וכל זה מבחינה רעיונית, אבל לפני כל הפלפולים יש את המילים הפשוטות של רש"י שהנשים הראו את קליעותיהן גסות וטפופות.
החילוק הוא מאוד פשוט:
כאשר הצמות הקלועות מכוסות בכיסוי, אין כאן מראה טבעי גדול יותר, ואין כאן צמות כלל, יש כאן כדור נפוח שלא קשור כלל לשיער או לצמות. גם אם נעייל פילא בקופא דמחטא, אין שום סיבה לשבת ולקלוע צמות כדי לכסות אותן וליצור "נפח", כי לא רואים צמות.
מה שאין כן אדם הרוצה להיראות כבעל בשר, בעל שרירים, בעל זרועות עבות ושמנות, המטרה היא להראות כלפי חוץ כך, כי גם מבעד לבגדים, הגוף נראה שמן, והזרועות נראות שמנות, בניגוד גמור לצמות שלשיטתך מגולגלות תחת הכיסוי ככדור נפוח מאחורי הראש ומכוסות בכיסוי גמור.
לכרוך זה ללפף יחד כמה דברים. עברית פשוטה, וגם את זה צריך להסביר.
אז נהגו לעשות צמות דקות מאוד, מה שמכונה בימינו "צמות אתיופיות" (כי האתיופים נותרו בעבר), וכמו הפאה שנמצאה במערת קבורה מלפני 3400 שנה, והם לקחו צמה נוספת מפאה נכרית וכרכו את צמתן עם צמה זו, כך הצמה הפכה לגסה ולא לדקה, מה שהיה בולט וחריג.
ההתייחסות היחידה לדברים היא הקושיא המוזרה שלך על הקב"ה, מדוע הענישם בזה ולא בזה...:
הם השתמשו בשיער להבליט, ה' העניש אותם בהסרת השיער. כל הפלפול המוזר שלך שמכיון שהרעיון שלהם ה"עמוק" יותר הוא הבלטה אז ה' יעניש אותם בניפוח הראש – אין בו שום הכרח, כי הדבר פשוט שה' העניש אותם מדה כנגד מדה יותר ממוקדת במה שהם השתמשו.
הרי גם לשיטתך שהתקשטו בשיער גלוי [צמות על צמות], הרי הרעיון של הקישוט הוא לא בעצם השיער אלא ביופי שבו, והרי באותה מידה יכלו להתקשט גם בדברים נוספים, אז מדוע שהקב"ה לא יעניש אותם בעצם הקישוט – לעשותם מכוערות (אולי שיצמח להם זנב או פצעים וחבורות על כל הראש)? אלא מה, 'בפועל' הם התקשטו בשיער ולכן הענישם בשיער, כך גם לפירושי, 'בפועל' ההבלטה נעשתה על ידי שיער, ולכן הענישם בשיער.
בפרט שהרעיון של 'מדה כנגד מדה' הוא "כדי שיכירו כי יד ה' עשתה זאת" (כלשון הב"י באו"ח סי' תרצב ס"א), וא"כ ככל שהמדה כנגד מידה יותר ממוקדת במה שהם השתמשו להבליט - כך יותר יכירו כי יד ה' עשתה זאת בעקבות מה שעשו באותו הדבר.
כן, כמבואר ברש"י בשיר השירים (פרק ז פס' ו) "דלת ראשך, על שם שהקליעה מודלת [מוגבהת] על גובה הראש".
ואדרבה, לשיטתך שמדובר על קליעות בצידי הראש, לא אתי שפיר לשון רש"י שכתב במדה כנגד מדה שהיו הלוך וטפוף תלכנה "בגובה הראש".
אכן אין שום קשר - כי אתה מערבב פירושים של שאר הרד"ק והמלבי"ם שלא כתבו כן על הפירוש של "הלוך וטפוף", וגם לא קשור כלל לפירוש של תרגום יונתן שעליו אנו דנים. אבל אתה עושה סלט ואז שואל בתמימות שאף אחד מהמפרשים לא חלם על הפירוש שלי בדברי תרגום יונתן... [ואם תרצה לשאול מצד עצם פירושם, הרי אין בדבריהם שום רמז דמיירי רק על שיער מהצדדים, ואם כבר – יש ללמוד מדבריהם שכל הגילוי היה באיסור (אלא שבנוסף גם תיקנוהו וכו'), וכ"ה בהדיא בדבריהם (הן של הרד"ק והן של המלבי"ם) על פסוק יז, עי"ש].
ואם כבר – יש ללמוד מדבריהם שכל הגילוי היה באיסור (אלא שבנוסף גם תיקנוהו וכו'), וכ"ה בהדיא בדבריהם (הן של הרד"ק והן של המלבי"ם) על פסוק יז, עי"ש]
לא הזכרתי את זה אפילו ברמז, כי רש"י בעצמו דחה את הפירוש הזה
אולי. אבל אולי לא. לפי הנ"ל שרש"י לא הביא עוד פירוש שנשאר אלא דחה אותו, לכאו' מוכרחים לומר כך (אא"כ תאמר שלא נחת לפרש כעת לפי שני הפירושים, אך זה דוחק דיפרש רק אליבא דיונתן ולא אליבא דהפירוש שלו עצמו), וא"כ אדרבה לפ"ז מנלן שנראה כל שליש גופה העליון ואז להקשות? ועוד שגם אם היה בולט יותר מזה, כנראה נקט את הקצה של הבליטה, שהוא בגובה הראש.
מ"מ עניתי לעיל שכנראה היה להם גם עניין בצמות כי זה היה מצוי אצלם ונגיש לקשירה בראשן, כי השתמשו בהם בבית, דהיינו שבמקום להחליף כל פעם כשיוצאים החוצה את הצמות בבד מקופל או בובו וכד', העדיפו להישאר עם אותו 'מילוי' [הנראה בבית, ומכוסה ובולט בחוץ].
וכי לא ידעתי שספר חן מנסה לגבות את עצמו מחז"ל ומאחרונים?