חתן ואבי הבן מי קודם לס''ת? מתורת הרב משה חדאד זצ"ל בעל 'ברכת משה'

• יוזם האשכול יוזם האשכול אד יעלה
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

אד יעלה

חבר קבוע
חתן ואבי הבן למנהגנו שעולים לס"ת בשבת מי קדים

מכתב מההמ"ח להרבצ"ד ז"ל

י"ג תמוז התשמ"ח

ידידינו היקר החה"ש והכו' הרב ציון דיעי הי"ו.

אחדש"ו. נשאלתי, חתן ואבי הבן בעליית ספר תורה יום שבת קודש למנהגינו, מיהו קודם? ותשובתי אבי הבן קודם. ומקור הדבר מוסמך בדברי ה' חקת משפט (בס' אהב משפט א"ח) דס"ד ע"א אות ג' ההמ"ח הרה"ג מוה"ר רבי פראג'י עלוש, והמגיהים שם אות ג', ב' צנתרות הזהב מוהרח"ך ומוהר"א הכהן ז"ל. והם אוריין תליתאי מהר"ף עלוש וב' המגיהים ז"ל שדעתם אבי הבן קודם, ומי לנו גדול מהם שיכול להכריע היפך דבריהם.

אך יום שבת קודש שעבר, יש מי שהראה לי, מה שהראה לו כת"ר הי"ו, דברי ה' מעשה רוקח פי"ב מה' תפילה הי"ח, שחלק על השכנה"ג, דחתן דומה למלך וגם אבי הבן חייב בכבודו ע"ש. ואמרתי לו, בודאי, מי שהראה לך זה, לא מעצמו ישר ראה דברי ה' מעשה רוקח, אלא ראה ה' מעשה רוקח שהובא בדברי הפוסקים, ולמה לא הזכיר לך אלא דברי ה' מעשה רוקח לחודיה? והוא, דברי ה' מעשה רוקח באו בדברי ה' בית מנוחה בדינים השייכים להוצאת [למצות כצ"ל] ס"ת אות ל', שכתב, לעיל אות ט"ז כתבתי, דאמת ליעקב ולדוד אמת ס"ל דאבי הבן קודם לחתן והוא משכנה"ג סי' קל"ה. ועתה מצאתי לה' מעשה רוקח פי"ב מה' תפילה הי"ח שחלק על השכנה"ג, שהחתן [הוא] הקודם לאבי הבן<sup>[1]</sup> וכו', ונ"ל דבריו עיקר למעשה שהחתן קודם. ודלא כשכנה"ג ואמת ליעקב ולדוד אמת ע"ש. ועתה יפלא, למה כת"ר הי"ו הניח בכיסו סיום דברי ה' בית מנוחה, השכנה"ג ואמת ליעקב ולדוד אמת דלא כה' מעשה רוקח? ולא הוציא מכיסו אלא דברי ה' מעשה רוקח בודדים לחודייהו שהחתן קודם. .... ולא יאומן לשום אדם, כי בקיאותך בדברי הפוסקים, עד שהגעת ישר מעצמך בזה לדברי ה' מעשה רוקח על דברי הרמב"ם פי"ב מהלכות תפלה. ואיך שיהיה, אני בתומי מתהלך עמך ועם זולתך, וביחוד בדברי שמים ועניני רבים. ובס"ד איני רץ וקל להוציא מפי לעשות מעשה, קודם ראותי הדברים במקומם כהוייתן וכהבנתן האמתית. ואיני מתבייש אם ח"ו טעיתי. איני מתחזיק ומתחזק בדעתן במה שהוא להעמיד דברי ודעתי, אלא אם הוא טעות ליהדר, ובמציאות עשיתי זה[2]. ודי בזה.

ולדאתן עלה, שם בדברי המגיהים הנ"ל כ', דה' השומר אמת רס"י ח"י השיב ע"ד זקנו ה' מעשה רוקח, ומסיק לדינא כשכנה"ג ודעמיה. ובמוסגר שם [כ'] ועמ"ש ה' בעצמו בויקרא אברהם קונטריס מקום שנהגו דקכ"ה או"ט ולמהר"ח פאלאג'י נשמת כל חי יו"ד סי' ס"ב. ועע"ש, [שהביאו] הכה"ח סי' קל"ה[3] אות כ"א [ש]כ' בשם ה' דבר משה דהרואה בתשו' הכנה"ג בספר בתי כנסיות, יראה שאין דברי ה' מעשה רוקח מוכרחים ע"ש.

ובדרך אגב, ראיתי להמגיהים שתמהו על ה' ספר חיים למהר"ח פאלאג'י סי' ה' [ז' כצ"ל] אות י"ג, שכתב בשם ה' לדוד אמת דבעל הברית קודם לחתן, והוא תמוה! דבלדוד אמת מבואר להיפך ע"ש. ולא ידעתי אמאי לא תמהו נמי על ה' בית מנוחה הנ"ל שכתב משם ה' לדוד אמת כן. ולפו"ר נראה עיקר כמ"ש המגיהים, לחלק בחתן ביום חתונתו לשבת שאחר יום החתונה. והגם שדברי השכנה"ג בכל מין קדימה הם, אות י"ד הם [פי', ה' אמת ליעקב וה' לדוד אמת באות י"ד] לא תפסו דברי השכנה"ג, אלא חתן ביום השבת שאינו יום החתונה עם אה"ב, שהוא קודם. וההיא אות כ"ה, בב' וה' דחתן עדיף, קאי חתן ביום חתונתו. ובזה ניחא דברי ה' בית מנוחה אות ט"ז ול', משם אמת ליעקב ולדוד אמת שדבריו שם בשבת, ואינו ביום חתונתו[4].

ואין להאריך כי אם ברו"ש.

ידידו נצח ע"ה מוסה בר"ן חדאד ס"ט

[1] ע"ש שכ' סברא מבחוץ לזה משום דאבי הבן הוא תדיר, ולא ידעתי, האם הוכחה לסתור?! ובן דודתי החה"ש ה"ר אליעזר דיעי הי"ו כ' אלי לאמר לפו"ר אולי כוונת ה' מעשה רוקח כיון שהחתן לא שכיח מן המוסר לתת לו את הכבוד. עכ"ד נר"ו. וכעין זה פירש מו"ר מצ"ח נר"ו דאבי הבן כיון שהוא שכיח אפשר לו לעלות לעתיד משא"כ החתן. ע"כ. ואין זה במשמע לשון תדיר בסתם. ע"ש. חיי"א ס"ט.
[2] יש בידינו מכתב בשנת התשמ"ז מההמ"ח למוהרב"ס על ענין פדיון הבן ובו הודה שהאמת עם מוהרב"ס. ע"ה שמח"ה ס"ט.
[3] כצ"ל ולא כמ"ש בחק"מ קל"א. חיי"א ס"ט.
[4] פשוט. והמגיהים תמהו רק על מהרח"ף, דקאי בב' וה' וקאמר משם הלד"א שבעל הברית קודם, והוא כתב להדיא שבב' וה' החתן קודם. חיי"א ס"ט.

תשובת הרבצ"ד ז"ל

ח"י תמוז יה"ל התשמ"ח

לכבוד החו"ש הדו"מ והכולל כמה"ר ר' מוסה חדאד הי"ו ונרו יאיר וזרח אמן.

אחדש"ו. קבלתי מכתבו .... ואשיב על ראשון ראשון, בענין החתן וברית, בלתי ספק שאני איני גאון, ואני [איני] מכיר דברי ה' מעשה רוקח ז"ל במקורן בלתי ראותן בפוסקים שהזכירוהו. וכך היה עובדא, בערב שבת קודש בעליית רבי יעקב חורי ז"ל אמר איש אחד בענין זה, ואמרתי לו שה' מעשה רוקח ז"ל דעתו להקדים החתן. ובשמים עדי, שאיש אחד אמר לי לשאול ע"ז לרח"ם הי"ו, וגערתי בו בנזיפה! לא תשאל כלל ועיקר. ככל אשר אמר לכם רבי מוסה חדאד הי"ו, תעשו. ואתה חושד אותי שאמרתי לו להקדים החתן? דמה לי להכניס עצמי בזה? ועובר ומתעבר על ריב לא לי? עם שבאמת פה אין נוהגים כן להקדים אבי הבן. והרבה פעמים הייתי נועד, והקדימו לחתן<sup>[1]</sup>. דבענין זה, יש מערכה לקראת מערכה, ואין בו ענין של חשש סרך לתא דאיסורא ב"מ, אין אדם לבו מהסס אם טעה בזה. משא"ך אם יש חשש שנוגע ב"מ באיסור, שיש לעשות כל טצדקי לעיין היטב שלא יכשל ב"מ. .....

ואין להאריך כ"א בדשו"ט אהל ישרים יבורך.

הצעיר ע"ה בן ציון דיעי ס"ט

[1] מזה נלע"ד להשיב עמ"ש מוה"ר הרח"ב נר"ו בהערותיו לספרו של הרבצ"ד שערי ציון ח"ג שדחה את מ"ש הרבצ"ד שמנהגנו להקדים החתן, מכח מה שאמר לו מו"ז ההמ"ח. וגמ"ש להקשות עוד דכמה פעמים אינו מזכיר את מ"ש מוהרמ"ך ז"ל בברי"כ, לע"ד י"ל על תרי מנייהו כיון שלא נדפסו דברי מוהרמ"ך במהדורא הראשונה אלא אח"ז, ולא היו תחת ידיו של הרבצ"ד. ע"ה שמח"ה ס"ט.

תשובת ההמ"ח ז"ל

כ"ט תמוז התשמ"ח

לכבוד החה"ש והכו' הרב ציון דיעי הי"ו

ראיתי מכתבך זמנו ח"י הנכחי, ולא ראיתי אף רמז תשובה, ...... במכתבי הב', לא הישבת כלום על מה שהערתיו במה שהראית למי שהראה לי דברי ה' מעשה רוקח לחודייהו שהחתן קודם, ולא אמרת לו הדברים ככתבן מדברי ה' בית מנוחה שראית ממנו דברי ה' מעשה רוקח, וכבו' הודה שאינו גאון לראות מעצמך דברי ה' מעשה רוקח, א"כ למה הנחת כל זה בכיסך? ולא הוצאת מכיסך אלא דברי ה' מעשה רוקח .....?

ועתה אשיב על ראשון ראשון, ואין להטריח עצמי להעתיק דבריך, ומדברי תבין תשובה ניצחת ואמתית על מכתבך. כי הדברים והמעשה נגדם, המעשה עיקר. כי כיון שאתה מודה שראית דברי ה' מעשה רוקח בבית מנוחה, ושם כ' דלא כהשכנה"ג ואמת ליעקב ולדוד אמת, שאבי הבן קודם, למה לא אמרת הדברים במילואם כדרכה של תורה? והוא מצד לדעתיך והוא המכרעת, שהחתן קודם, כמו שאתה מכיר [ש]אין נוהגים כן להקדים אבי הבן, ובענין זה מערכה לקראת מערכה. ידידי! א) בדבר דלא שכיח, אין לחוש למנהג, וכמ"ש הפוסקים. ב) אם ראית באיזה ביה"כ ונועד שם מי שלא עיין בדבר לדינא [כמו שהכריעו הרבנים בחקת משפט, וכבו' לא הזכיר דבריהם אפי' רמז, ואחר לימודם והכרעתם, אין עוד מערכה לקראת מערכה שכ' כבו'. המחבר.], אין מזה ראיה לשאר בתי כנסיות של כל העיר. וראיה לפניך, בביה"כ רבי אברהם ז"ל שהיו[1] עושים כהכנה"ג במשלים [שאם מצאו טעות בס"ת בקריאת משלים אחר ג' פסוקים אין להוריד הס"ת] ומוהרמ"ך [ב]ברית כהונה [או"ח מערכת ס' אות י"א] כ' ראוי לבטל מנהגם, ואולי נזדמן שם ת"ח ועשה כדעתו ע"ש באורך, ומינה לדידן. ועוד, אם הוא מנהג קבוע בעיר, הרבנים ב' צנתרות הזהב מוהרח"ך ומוהר"א הכהן ז"ל, בקיאי ויודעי מנהג העיר יותר ויותר כפלי כפלים ממך [ומהזולת], והו"ל להעיר בדבריהם דלא כן מנהג עירנו. ועי' אוהב משפט א"ח סי' כ"ב, שהזכירו מנהג עירנו, ותמהו על הרה"ג מוהרפ"ע ז"ל דגאבס נגררת אחרי ג'רבא ע"ש.

ש"ר ע"ה מוסה בר"ן חדאד ס"ט

[1] מוכח דעכשיו שינו מנהגם. וכן שמעתי על שם רבי חויתה חדאד זצ"ל. חיי"א ס"ט.

מי זה חותם חיי"א בר"ת?

זה רבי אשר חדאד מנתיבות?

תשובת הרבצ"ד ז"ל

בעה"ו יום ראשון בשב"ק ס' עקב טו"ב לחודש אב מנחם התשמ"ח

מעלת ותהלת החו"ש והדו"מ והכולל כמה"ר רמ"ח הי"ו ונרו יאיר וזרח אמן.

קבלתי מכתבו .... רק אני כותב (רק) [מה] שחשב שמצא מרגניתא ברבנים המגיהים ז"ל בס' אוהב משפט, אין מזה ראיה כלל לדידן. כי בדבר שבמחלוקת שנוי, ורפ"ע באתריה דעתו כחד מ"ד ותיקן כן, אינן יכולין לבטל דבריו ולעמוד נגדו. שאין ב"ד יכול לבטל דברי ב"ד חבירו אלא א"כ וכו' והוא בדידיה ואנן בדידן. וכבר כתבתי לו, שאין כן מנהגינו בכל בתי כנסיות. ומ"ש שאין כן רק בביהכנ"ס ר"א ז"ל, אינו כן. אבל בודאי שיה"ר שירבו שמחות בישראל ויהיה חתן ובעל ברית בשבת אחת, ורוצה להקדים בעל ברית, בטח שאין להתנגד לו כלל ועיקר, שזהו מהצדק ומהיושר[1]. ואני כותב לו, שגם בהוראת הכנה"ג, אה"ר ממוהרמ"ך ז"ל שכ' שאין כן המנהג רק בביהכנ"ס ר"א ז"ל, כי הוא שמע מידידו רע"ך[2] ז"ל שמתפלל שם, וחשב שרק באותה ביהכנ"ס כן מנהגם[3], ולא בכל בתי כנסיות שאינו כן. ואני עד ראיה, שבביהכנ"ס הגדולה שהיא עקרונית, שמצאו טעות בעולה ז' אחר שקרא ג' פסוקים והיה נוכח מרדכי סעדון נ"ע אביו של רבי בוגיד סעדון הי"ו, ואמר להם שלא להוריד ס"ת שכן הדין כמ"ש הכנה"ג ז"ל. וגם בכפרים כשהייתי הולך למדנין בימי רבי חומאני עלוש ז"ל, ולפעמים יש מילה בש"ק ושובת שם, שרח"ע מצטער מזאת הדין, שיש הפסד כסף הרבה לכיס הקהל, שמוכרים המשלים והמפטיר בסך עצום. ואני אמרתי לו שדעת מהרמ"ך אינו כן, ומהרמ"ך ז"ל אולי אם היה יודע שכן המנהג גם בביהכנ"ס הגדולה, לא היה מבטל מנהג זה[4]. ואני כותב שהרי בעירובי חצרות ושתופי מבואות, אין אתה מכיר במנהגינו. שזה דבר הווה ורגיל כשהיו בפ"י ברוב עם כאן, ויש הרבה אחים שדרים בחצר אחת ואינן סומכין בשלחן אחד גם בש"ק שעושים עירובי חצירות ואינן סומכים על שתופי מבואות. גם שבשתופי מבואות כאן מניחים מצה בע"פ בביהכנ"ס, שלדעת מרן סומכים בעירובי חצירות על שתופי מבואות, כאן מנהגינו שאין לסמוך, משום שמניחים אותו בבהכנ"ס שאינה מקום דירה. ויש סוברים שאם מניחים שתופי מבואות במקום שאינם דרים בו, אינו מועיל לסמוך, רק שעושים העירובי חצירות בלא ברכה כיון דיש מחלוקת בדבר. וכך מורים ובאים הרבנים הקדמונים, וכן הוא מנהג ארצנו הקדושה תובב"א רק שבארץ הקודש עושים השתופי מבואות בשמן ואין להאריך בזה.

ועתה אכתוב לו בענין ברכת הכהנים.... [עי' בסימן שלפ"ז]

ואין להאריך כ"א בשלום אהל ישרים יבורך.

הצעיר ע"ה בן ציון דיעי ס"ט

[1] הלשון מגומגם, כי הרבצ"ד סובר שהחתן קודם. ואיך יהיה שזה הצדק והיושר להקדים בעל ברית? ואחי שמח"ה נר"ו ביאר, שכוונתו שאם מו"ז ירצה להקדים בעל ברית, אין להתנגד לו. כיון שהוא מרא דאתרא, ומהצדק ומהיושר לשמוע בקולו. חיי"א ס"ט.
[2] כנראה ההמ"ח ספר יקר הערך והוזכר בשמח"ך חאו"ח סי' ל"ה. וע"ע בשו"ן ח"ה בשבחי הרב המחבר אות ח'. חיי"א ס"ט.
[3] צ"ע. דאטו מהרע"ך שמע שרק בבית הכנסת רבי אברהם ז"ל. ע"ה שמח"ה ס"ט.
[4] ק' שבמפורש כתב שם מוהרמ"ך ז"ל, ועוד דבתר מנהג כל העיר אזלי' ולזה יש לקרותו מנהג ולא מנהג ביהכנ"ס אחת או שתים ע"כ. הרי שאפי' שתים אזלי' בתר רובא. וגם לא חייש לבית הכנסת עקרונית או לא. ע"ה שמח"ה ס"ט. עיין בספר ויחי יעקב הנז' לקמן ומ"ש שם. חיי"א ס"ט.

תשובת ההמ"ח ז"ל

בעה"ו כ"ד אב התשמ"ח

ידידינו החה"ש והכו' הרב ציון דיעי הי"ו

ראיתי מכתבך זמנו א' עקב התשמ"ח, עברתי על פני כולו, ולא מצאתי מה שהיה לכפול ולהשיב. וכבר הדברים מבוארים בדברי, וכבו' מעלים עיניו ממ"ש בדברינו וכותב. אך על ב' נקודות, אחזור להשיב כמו שיתבאר לך ולרואה.

א) דמחשבתי מצאתי מרגניתא טבא בדברי המגיהים, אינהו בדידהו ואנן בדידן ואין מנהגנו בכל בתי הכנסיות וכו', הבט נא וראה מ"ש לך במכתבי הקודם: א) בדבר דלא שכיח לא הוי מנהג. ב) אם ראית באיזה ביה"כ ונועד שם וכו'[1]. ג) עוד, אם היה מנהג קבוע בעיר, הרבנים המרגניתא ב' צנתרות הזהב בקיאי ובקיאי ויודעי מנהג העיר [יותר] ממך ומזולתך, והו"ל להעיר בדבריהם דלא כן מנהג עירנו, כמו שהעירו באוהב משפט א"ח סי' כ"ב. אלו דברי שם וכתבי בידך, וכבו' לא השיב ע"ז כלום אלא אני מכיר ומכיר וכו'. ובהזדמנות שאלתי יעקב בשירי הי"ו מה מכיר? החתן ואבי הבן מי קודם? והשיב, פע"א הקדימו החתן, ופע"ב רבו ע"ז זה לעומת זה, ולא ידע מה הוברר, ולפניך תשאלהו. מוכח, שאין זה מנהג קבוע, וממילא הדרין לכללין, ס' במנהג אוקמי' אדינא. ולדינא, כדמסקי, מוהרפ"ע ז"ל תקנה לדידן למזכרת, אבי הבן קודם. ואינו מתקן מעצמו להפקיע זכות אחרים ח"ו. וביותר, ב' צנתרות הזהב המגיהים, הכריעו לדינא כדבריו, אבי הבן קודם. ובודאי מוה"ר ז"ל בחיים מורה כן למעשה. ואנחנו תלמידיו אחריו בזה. וכבו' לא הביא בידו מאומה, וכתב אלא אני מכיר וכו' וכל מ"ש, עבר עליו בשתיקה.

ב) ומה שהגעת, שגם הוראת הכנה"ג, אה"ר ממוהרמ"ך ז"ל שכ' אין מנהג אלא בביה"כ ר"א ז"ל, ואני עד ראיה בביה"כ הגדולה טעות במשלים והיה נוכח מרדכי סאעדון אביו של רב"ס, ואמ"ל שלא להוריד הס"ת כמ"ש הכנה"ג וגם כ"פ [בכפרים כצ"ל] וכו', ומוהרמ"ך, אם היה יודע שכן המנהג גם בביה"כ הגדולה, [אולי] לא היה מבטל מנהג זה. דבריך בזה לא ניתנו ליאמר, והס לא להזכיר עוד בזה. כי כבו' מחשב עצמו בקי במנהגי העיר, יותר ממוהרמ"ך ז"ל שהעיד בגודלו וכן פה מנהגנו להורות תמיד להוציא ס"ת אחר בכל מין טעות ושלא לחלק בכך ע"ש. ובודאי דקדק וחקר ודרש על כל בתי הכנסיות[2] שהם תחת רשותו וחסותו, ובאים ושואלים לו על כ"ד וכ"ד, ואחרי עדותו זה, מי יאמין לדבריך ולעד ראיה שלך נגד מוהרמ"ך ז"ל, והגעת לכתוב [אולי] היה חוזר וכו'. ומה שראית בביה"כ הגדולה מרדכי סאעדון, אינו מוהרס"ך ז"ל או א' מרבני העיר בזמנו[3]. והוא א' כמ"ש הבר"כ שם איתרמי חד מהחכמים בראותו דברי הכנה"ג הורה להם כן ע"ש, ומינה למרדכי סאעדון ז"ל בביה"כ הגדולה לדבריך. ובלא"ה אין זה חדש אצלך דכבר כבו' חולק בדברים עמ"ש מוהרמ"ך ז"ל בברית כהונה ח"ג [חיו"ד] מע' פ' אות א' ד"ה ועוד וכו' ואם איכא תרתי, ל' יום אפי' אינם מעת לעת, ואיכא נמי כ"ט יום י"ש [י"ב שעות] תשצ"ג חלקים, גם לכתחי' יש לעשות פדיון. וכ"כ ב"ב [בני בכורי] ה' המגיה בס' בן פורת יוסף ח"ג אות פ', דבכה"ג יש לעשות הפדיון ואין להחמיר. והמגיה [לבר"כ ח"ג והוא מהרנ"ך] ציין להזר"ד ח"א [חיו"ד סי' ל"ז] ע"ש. וזיל ראה ועיין בדברי האבר"ך ז"ל שם, ותראה נפלאות מתורתו. ואתה החולק הב לן לימודך<sup>[4]</sup> בזה לראות הכרעותיך נגד האריותא הנ"ל.....

ורו"ש ידידך נצח ע"ה מוסה בר"ן חדאד ס"ט.

[1] צ"ע דע"ז השיב הרבצ"ד ז"ל שבכל בתי כנסיות כן ולא רק בביכנ"ס אחת. ע"ה שמח"ה ס"ט.
[2] מוהרמ"ך כתב כן במפורש וז"ל: דמנהג כל שאר בתי כנסיות שלא כהוראת הכנה"ג. עכ"ל. ע"ה שמח"ה ס"ט.
[3] הן שנה זו בא לידי צילום מספר ויחי יעקב להרה"ג המקובל האלהי רבי יעקב חדאד [המחבר ספר גואלי חי] ז"ל, בענין זה. ובו האריך ליישב מנהג בבית הכנסת רא"ח, ולהצילה מהשגות מוהרמ"ך ז"ל. ושם כתב במפורש שכן מנהג בית הכנסת הגדולה כמ"ש הרבצ"ד, וע"ש מה שהעיר על מוהרמ"ך שמנהג שאר בתי כנסיות אינו ראיה, כי הוא שהורה להם כן, ודברי מו"ז הם תשובה לדבריו. חיי"א ס"ט.
[4] עי' להרבצ"ד בספרו שערי ציון ח"א סי' ט"ז וח"ב סי' כ' וח"ג סי' ק"ל. ועיין לההמ"ח בברכת משה ח"א סימן מ"ז. ע"ה שמח"ה ס"ט.

ראשי תחתית