בית התקיעה
חבר חדש
מה מברכים על מצות אחר הפסח?
האם יש הבדל בין יד למכונה?
האם יש הבדל בין רכות לקשות?
תודה לעונים
תודה לעונים
את האמת מנהג העולם לברך מזונות (ומעניין שמרן הגרע"י זצוק"ל נהג לברך המוציא כל השנה - וכנראה שבספריו כתב רק מה מנהג העולם)מה מברכים על מצות אחר הפסח?
תודה לעונים
לא למדתי את הסוגיא בעיון,@קול התור
אני אישית (אחר לימוד הסוגיא היטב) לא זכיתי להבין לגבי מצות קשות, מדוע יהיה ברכתן המוציא לאחר הפסח.
ובפרט שהמקור בערוך ללשון 'כיסנין' הוא מהפת היבשה של הגבעונין, שהייתה בפת והתייבשה.
ורק במצות רכות אני יכול להבין את סברת הסוברים שזה המוציא.
זו דעת הרב מרדכי אליהו.האם לדעתכם יש חילוק אמיתי בין מצות שנאפו לשם מצוה, שחל עליהם שם לחם שברכתו המוציא, לבין מצות שנאפו לכל השנה שאין עליהם שם לחם, שהרי לא נעשו לפסח ?
אני מתכוין שיש לכאורה להבין כך בדעת הרבה פוסקים שאמרו המוציא שדברו ברכותלגבי מצות רכות, איני מבין כוונתך 'אני יכול להבין', יש צד אחר?!
כשאין מאכל אחרמצה זו שאנו אוכלים, דרך לקבוע עליה סעודה לפחות אחת בשנה,
גם קרקר לחמית עם ירקות וגבינה אינו קינוח מתוקוגם בשאר השנה אינה קינוח.
אבל למעשה ברור שבן אדם יכול לאכול ארוחת בוקר עם כמה מצות ושוקולד ויהיה שבע מזה. משא״כ קרקרים אינם באים אלא ל׳עוד׳ משהוא באכילת הסלט, ירקות וגבינה וכדו׳כשאין מאכל אחר
גם קרקר לחמית עם ירקות וגבינה אינו קינוח מתוק
אבל לא זו הדרך לאכול כשרוצים סעודה אצל רוב בנ''א וה''ה מצה רוב השנה
גם ופלים בן אדם אוכל לפעמים לארוחת בקר...אבל למעשה ברור שבן אדם יכול לאכול ארוחת בוקר עם כמה מצות ושוקולד ויהיה שבע מזה. משא״כ קרקרים אינם באים אלא ל׳עוד׳ משהוא באכילת הסלט, יקרקות וגבינה וכדו׳
גם קרקר לחמית עם ירקות וגבינה
אבל לא זו הדרך לאכול כשרוצים סעודה אצל רוב בנ''א
אבל לא זו הדרך לאכול כשרוצים סעודה אצל רוב בנ''א וה''ה מצה רוב השנה
הדברים האלו משתנים מאדם לאדם מאוד,אבל למעשה ברור שבן אדם יכול לאכול ארוחת בוקר עם כמה מצות ושוקולד ויהיה שבע מזה. משא״כ קרקרים אינם באים אלא ל׳עוד׳ משהוא באכילת הסלט, יקרקות וגבינה וכדו׳
וגם עם הקביעה הזו, יש מה להתווכח ..אבל מציאות היא שמצה הרבה יותר משביעה מהדברים הנ״ל
אבל בסופו של דבר, רחוק לומר שהוא בכלל מה שקראו אז ׳פת הבאה בכיסנין׳, שהיה ממש דברים שבאים לקינוח ולנשנוש, ולא כדברים האלה שהם באים למאכל, ואנשים מסתפקים בלחם שכזה לסעודה.הדברים האלו משתנים מאדם לאדם מאוד,
ואם לא על זה נאמר 'כשם שפרצופיהם שונים' וכו', אז על מה ...
וגם עם הקביעה הזו, יש מה להתווכח ..
א"כ, למעשה קשה להחליט את הברכה לפי המציאות, כי המציאות לא ברורה.
אינני מבין שיטת הראשונים שפת הנכססת היא בכלל כיסנין וכי כל פת נכססת באה רק לנשנושאבל בסופו של דבר, רחוק לומר שהוא בכלל מה שקראו אז ׳פת הבאה בכיסנין׳, שהיה ממש דברים שבאים לקינוח ולנשנוש, ולא כדברים האלה שהם באים למאכל,
ואנשים מסתפקים בלחם שכזה לסעודה.
ודי לנו להקל בלחמניות ׳מזונות׳ אשר כבר יש מקום גדול להחמיר בדבר ולברך המוציא, ולא להקל עוד על מצות כל השנה.
ואולי יש לחלק בין צורת אכילתו, שאם אוכל ממש במהירות וללא קביעות, יברך מזונות, ולא ייחשב אז כלחם שברכתו המוציא החל מכזית.
אכןכל פת נכססת* באה רק לנשנוש
גם פסטה משביעה ומברכים עליה מזונות כי אין לה תורידו דנהמאאכן
כך היתה המציאות פעם כנראה
ורק במצות רכות אני יכול להבין את סברת הסוברים שזה המוציא.
אני מתכוין שיש לכאורה להבין כך בדעת הרבה פוסקים שאמרו המוציא שדברו ברכות
איני יודע איזה בית דוד כוונתך, מ"מ עיין לעיל שהבאתי את החיד"א שהביא את הבית דוד.(זוהי בעצם טענתו הב׳ של הבית דוד, אבל יל״ע מה הסברא בדבר, וכי הוא עניין של חלויות ?)
נכון,אבל בסופו של דבר, רחוק לומר שהוא בכלל מה שקראו אז ׳פת הבאה בכיסנין׳, שהיה ממש דברים שבאים לקינוח ולנשנוש, ולא כדברים האלה שהם באים למאכל, ואנשים מסתפקים בלחם שכזה לסעודה.
לענ"ד בלחמניות "מזונות" של היום אין מה לברך מזונות, לא מתוק כמעט בכלל.ודי לנו להקל בלחמניות ׳מזונות׳ אשר כבר יש מקום גדול להחמיר בדבר ולברך המוציא, ולא להקל עוד על מצות כל השנה.
קשה לומר שנקבע ברכה על פי זה, ויש גם תחושה שכך היתה המציאות פעם כנראה
כי בדור שלנו התשתנו הנתונים וכאמור.לא הכל סברות מציאותיות
כמובן לא אותו דברגם פסטה משביעה ומברכים עליה מזונות כי אין לה תורידו דנהמא
וכך גם פת הבאה בכיסנין.
החיד״א הביא לשון הבית דוד, ובטעם הב׳ כתב ״ועוד שהיה למצה זו בפסח דין פת״.איני יודע איזה בית דוד כוונתך, מ"מ עיין לעיל שהבאתי את החיד"א שהביא את הבית דוד.
ושם להדיא "הסיק" שמצה ברכתה המוציא כל השנה , ולא כמו שחילקת , והטעם - כי זה עשוי "לסעודה" ו "לקביעות", ולכן אין לזה שם של כיסנין , כי מושג של כיסנין זה שעשוי "לקינוח" משא"כ כאן
הבאתי זאת רק לגבי זה שהסברתי שזה משביע לבד לא משנה מעין ג‘ לברכהמ‘‘זכמובן לא אותו דבר
פסטה בעצם אינו לחם. משא״כ פה״ב יש בו דין לחם רק לא מספיק חשוב כדי לקבוע עליו חיוב ברכת המזון אם לא קבע עליו סעודתו.