בירור אמיתות סיפור על רבינו הב"ח זיע"א

עיפרון מחודד

חבר חדש
החברותא שלי סיפר לי היום ששמע מאדם גדול בישראל, שהב"ח קודם שהוציא את החיבור על ד' טורים הגיע לבקש הסכמה מהצדיק הנורא ר' נתן נטע שפירא בעל המגלה עמוקות, והרנ"ש עיכב טובא את ההסכמה, ושהב"ח הפציר בו שיגלה סיבת עיכבו, אמר לו שבשמים קבעו שבזמן שתוציא את החיבור, תסתלק מן העולם וכן הוה.
והיה קשה לי שסיפור כזה מפוצץ לא נמצא לענ"ד בספרים המוכרים כמו שם הגדולים או סדר הדורות ועוד.
ובגלל שששמע מפי רב מוכר בישראל [שכמובן שמו שמור במערכת מפני כבודו, שמא יתגלה כסיפור בדיוני], אמרתי שאבדוק ברצינות את הדבר
ומה שעלה בחכתי שכמובן הב"ח לא נפטר מיד שמסרו לדפוס, משום שבשנת ת' בחודש אדר נלב"ע וכמו שנחקק על מצבתו, ובשער הדפוס הראשון בשנת שצ"ט כתוב על המחבר זצ"ל וליישב התאריכים צ"ל דהתחלת הסידור לדפוס התחיל בשנת השצ"ט ותוכ"ד הב"ח נפטר. ומ"מ עדיין אפשר שסיבת הפטירה היא כהנ"ל.
האם למאן דהוא מהחכמים דכאן ידוע הסיפור, מכיר את מקורו וכו' אשמח לדעת.

ע"פ המכלול: המגלה עמוקות נפטר בשנת ה' שצ"ג.

אם כן הסיפור לא נשמע מיסודו.
שו"ר בערכו בשם הגדולים וכתב שנלב"ע שנת שצ"ד. ואכן כן נראה שהסיפור לא היה ולא נברא, ומעניין שגברא הנתפס כדווקנא סיפר כזה סיפור.

איני יודע למי כיוונתם שסיפר זאת.
ולק"מ.
כי מסתמא קרא בספר, והאמין לכל מילה מודפסת.
ונפל בפח
והיו דברים מעולם.

איני יודע למי כיוונתם שסיפר זאת.
ולק"מ.
כי מסתמא קרא בספר, והאמין לכל מילה מודפסת.
ונפל בפח
והיו דברים מעולם.
נכון מאד, אני לא מתפלא, רק אמרתי שהעוילם תופסים אותו כמדקדק וחוקר כל מילה וכרגע התברר לי שלא.

הסיפור די מפורסם, ונדפס לראשונה בסוף ספר מגלה עמוקות מהדורת תרמ"ב
אמנם, הקושיא מצד התאריכים לק"מ, כי הדפסת הספר ארך כמה שנים
חלק חו"מ נדפס כבר בשנת שצ"א, בשנת שצ"ה הדפיס חלק יו"ד, בשנת שצ"ח הדפיס חלק אה"ע
בר"ח תמוז שנת שצ"ט התחיל בהדפסת חלק או"ח, ובאמצע ההדפסה [כ' אדר שנת ת'] נלב"ע [הדפסת הספר הושלמה ע"י בנו בח' תמוז שנת ת']

[ודרך אגב, עי' ט"ז אה"ע סי' קכ"ט ס"ק כ"ה שמספר על מחלוקת הלכתית בין הב"ח לבעל מגלה עמוקות]

קבצים מצורפים

• 1747789246571.png
    1747789246571.png
    134.4 קילובייט · צפיות: 6
הסיפור די מפורסם, ונדפס לראשונה בסוף ספר מגלה עמוקות מהדורת תרמ"ב
אמנם, הקושיא מצד התאריכים לק"מ, כי הדפסת הספר ארך כמה שנים
חלק חו"מ נדפס כבר בשנת שצ"א, בשנת שצ"ה הדפיס חלק יו"ד, בשנת שצ"ח הדפיס חלק אה"ע
בר"ח תמוז שנת שצ"ט התחיל בהדפסת חלק או"ח, ובאמצע ההדפסה [כ' אדר שנת ת'] נלב"ע [הדפסת הספר הושלמה ע"י בנו בח' תמוז שנת ת']

[ודרך אגב, עי' ט"ז אה"ע סי' קכ"ט ס"ק כ"ה שמספר על מחלוקת הלכתית בין הב"ח לבעל מגלה עמוקות]
יישר. ובאמת ע"פ דברי מר אפשר ליישב זה אמנם צריך לשנות קצת את תוכן הסיפור.
והאם ישנה הסכמה של הרנ"ש בדפו"ר של הב"ח?
נ.ב נשמח אם יעלה מר את הסיפור מדפוס תרמ"ב. באוצ"ח כמדומה שאינו נמצא.

למעשה, איפה ההסכמה של המגלה עמוקות? לא כתוב שם תאריך?

ראשי תחתית