דין שמיעת מגילה מכבד שמיעה

בר בי רב

חבר קבוע
הדיון עלה השבוע
והמעיין יראה בעטרת שלמה (סי' עו) שדעת מרן הב"י שדין מגילה שאני מקרי"ש דיש בו דין פירסומא ניסא, וע"כ חייב שיוכל להשמיע לאוזנו, וכל שלא השמיע לא יצא.
וכן מבואר בשע"צ [תרפט ז]
וע"כ לכתחילה ודאי אין לתת לכבד שמיעה להוציא, ובדיעבד ושעת הדחק יש ע"מ לסמוך
והדברים פשוטים למעיין

נערך לאחרונה:
באמת תמוה איך מקשים בלי לעיין?
וכי מרן המציא את הכלל של קיבלנו הוראות מרן?
אם בב"י מבואר הכי ודאי שיש לחשוש לדבריו.
בכל דבר צריך להביא את הפוסקים, לא להמציא קושיות מהראש.
מה סתם לחלוק ולהתעלם מהראיות, אני לא רוצה לומר שמות כי יש כאלו שנפגעים, אבל כיון שמפיצים את העלון הזה, צריך שידעו שיש בעלון הזה הרבה טעויות, שידעו להיזהר.

הדיון עלה השבוע והמעיין יראה בעטרת שלמה סי' עו
שדעת מרן הב"י שדין מגילה שאני מקרי"ש דישבו דין פירסומא ניסא וע"כ חייב שיוכל להשמיע לאוזנו וכל שלא השמיע לא יצא.
וכן מבואר בשע"צ [תרפט ז]
וע"ע לכתחילה ודאי אין לתת לכבד שמיעה להוציא, ובדיעבד ושעת הדחק יש ע"מ לסמוך
והדברים פשוטים למעיין
כבד שמיעה ששומע אחרים ע"י שמדברים בקול וודאי ששומע את עצמו מדבר.

כבד שמיעה ששומע אחרים ע"י שמדברים בקול וודאי ששומע את עצמו מדבר.
כבד שמיעה עשוי פעמים לשמוע את עצמו, אך אופן השמיעה תלוי מאוד בדרגת הלקות ובסוגה.

להלן ההסברים המרכזיים לאופן שבו זה קורה:

• הולכת עצם: גם כאשר יש פגיעה באוזן החיצונית או התיכונה, גלי הקול שאנו מפיקים כשאנו מדברים עוברים דרך עצמות הגולגולת ישירות אל האוזן הפנימית (הקוכליאה). לכן, רבים מהכבדי שמיעה חשים את התנודות של קולם גם אם הם לא שומעים צלילים חיצוניים בבירור.
  • מכשירי שמיעה: רוב כבדי השמיעה משתמשים בעזרי שמיעה שמגבירים את התדרים החסרים להם. המכשירים הללו מגבירים גם את קולם שלהם, מה שמאפשר להם לווסת את עוצמת הדיבור.
  • תחושת הדהוד (Occlusion Effect): כאשר משתמשים במכשיר שמיעה או באטם, האוזן חסומה והקול העצמי עשוי להישמע לאדם "עמוק" או "חלול" יותר, בדומה לאופן שבו אנו שומעים את עצמנו כשאנו סותמים את האוזניים עם האצבעות.
ראוי לציין כי במקרים של חירשות עמוקה (Total Deafness), האדם לרוב לא ישמע את קולו כלל, אלא רק ירגיש את הוויברציות הפיזיות בגרון ובחלל הפה בזמן הדיבור.

והמעיין בדברי הרב זעפרני שם
הביא דיון זה האם שומע את עצמו או לא עיי"ש
ופלא איך חולקים בלי לעיין בפנים
וכי העיקר לחלוק על רבנים מסויימים?
אמת
מרן הגרש"י זעפראני שם כתב מפורש שאיירי בא' שלא שומע
ובזה תלוי במח' ולדעת מרן הב"י לא יצא

ראשי תחתית