תרומה לעזרא

פסיקה כספר הזוהר

  • יוזם הנושא יוזם הנושא רק תורה
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

רק תורה

חבר מוביל
הצטרף
17/12/24
הודעות
662
הבית יוסף תמיד פסק כהזוהר.
לא מדויק

בסימן כה כתב ע"ד האגור שאין לזוז מהתלמוד בגלל זוהר וככלל זה פסקו כל הפסוקים ופשוט. וכן לגבי תפילין דר"ת דהוא מדינא לזוהר פוסק דהוא למפורסם בחסידות. בסימן קעג ויו"ד פט השמיט מהש"ע איסור אכילת בשר אחרי גבינה. וכן בסימן ד וצא פסק שהליכה בגלוי הראש היא רק חסידות נגד הזוהר.

יש נושא מה קורה שלפי הפוסקים יוצא דין נגד הזוהר ויש לפלפל בזה בדברי הב"י סימן קמא. והרדב"ז ועוד ס"ל דאזלינן בתר הפוסקים, ובמקום אחר הבאתי שכך כתב הרב שלמי ציבור - ראש"ל וראש ישיבת מקובלים בית אל, וי"ס שהקבלה מכריעה. ועיין יבי"א ב א"ח כה ותבו"ש א"ח סז.
 
נערך לאחרונה:
לא מדויק

בסימן כה כתב ע"ד האגור שאין לזוז מהתלמוד בגלל זוהר וככלל זה פסקו כל הפסוקים ופשוט. וכן לגבי תפילין דר"ת דהוא מדינא לזוהר פוסק דהוא למפורסם בחסידות. בסימן קעג ויו"ד פט השמיט מהש"ע איסור אכילת בשר אחרי גבינה ובב"י קעג נדחק ליישב שאינו ממש נגד הש"ס אלא מותר להוסף חסידות בזה ע"פ הש"ס גופיה. וכן בסימן ד וצא פסק שהליכה בגלוי הראש היא רק חסידות נגד הזוהר.

יש נושא מה קורה שלפי הפוסקים יוצא דין נגד הזוהר ויש לפלפל בזה בדברי הב"י סימן קמא. והרדב"ז ועוד ס"ל דאזלינן בתר הפוסקים, ובמקום אחר הבאתי שכך ס"ך הרב שלמי ציבור - ראש"ל וראש ישיבת מקובלים בית אל, וי"ס שהקבלה מכריעה. ועיין יבי"א ב א"ח כה ותבו"ש א"ח סז.
ראה כאן התייחסות לפי סדר השו''ע
ב] ובספר מצרף לחכמה ליש"ר ז"ל (פרק כ) כתב להוכיח שדעת גדולי הפוסקים ובראשם מרן הב''י שלא לחלוק על דברי הזוה''ק וזה לשונו: "ובחפשי אמתחות תוכות הפוסקים ראיתי שבמקומות מעטים נחלקו עם רשב"י וחכמי הקבלה, ואביא אותם הנה ותראה שלפי הרוב חוששים לדבריו:

בטור או"ח סי' ד' כתב הב"י זה לשונו: ומשמע מדברי הרא"ש דלא בעינן כלי לנטילת שחרית כי היכי דבעינן לנטילת ידים לסעודה, וכ"כ בהגהת מרדכי פרק 'אלו דברים' וכ"כ הר"ן בריש פרק 'כל הבשר', ומשמע דה"ה לשאר דברים מעכבים בנטילת ידים לסעודה שאינם צריכים לנטילת ידים דשחרית, דנטילה זו אינה אלא לנקיות בעלמא [ע"כ]. וכן הוא בהגהת שו"ע למהראי"ס ז"ל: מיהו אינו מעכב לא כלי ולא כח גברא ושאר דברים הפוסלים בנטילת הסעודה. ואילו בזוהר פרשת וישב משמע דבעי כלי וכל מילי דבעינן לנטילת ידים דסעודה. אבל תדע שגם הרשב"א כתב בתשובה דכן נהגו להקפיד בנטילת שחרית בכל תנאי נטילת הסעודה, והביא ראיה למנהג מפרק 'כל הבשר' ומפרק 'היה קורא', וגם הב"י הביא דבריו בסי' הנ"ל ע"ע, וכ"כ הר"ד אבודרהם ז"ל:

עוד כתב הב"י על מה שכתב הטור 'וידקדק לערות עליה ג"פ', דלאו דוקא עירוי שהרי בגמרא לא אמרו אלא בת חורין היא ומקפדת עד שירחוץ ידיו ג"פ ושכשוך רחיצה מיקרי, וכ"כ בתשובת הרשב"א ז"ל ומשכשך ידיו בתוך כלי כו'. ואילו מדברי הזוהר הנ"ל נראה דלא מהני להעביר הזוהמא אלא ע"י עירוי כלי דוקא:

עוד הקשה הב"י שבזוהר פרשת וישב משמע דבעי ליה לבר נש לנטלא ימינא בשמאלא, ואילו בפרשת ויקחו לי תרומה בפסוק 'ועשית שלחן' כתב דבעי לארקא ברישא מימינא לשמאלא. והוא ז"ל רצה לישב ולחלק בין נטילה דשחרית לנטילה דסעודה, וא"כ הוא לא בעינן כל מילי דנטילת סעודה בנטילה דשחרית וכל תנאיה, והוא היפך מה שכתב לעיל ומה שפסק בשו"ע שטוב להקפיד בנטילת ידים דשחרית בכל הדברים המעכבים בנטילת ידים לסעודה. ושמא י"ל שזה אינו מן המעכבים, אבל מ"מ זה היפך מ"ש הרשב"א ומקפידים בנטילה זו בכל תנאי נטילה בשעת סעודה. ברם מה שתירץ שנית הב"י שם דהכי פירושו דנוטל כלי של מים ביד ימינו ונותנו ליד שמאלו כדי שיריק מים על ימינו תחלה,

ולעולם תחלה נוטל יד ימין מיד שמאל, הוא נכון, אלא שמלשון הרשב"י לא משמע כן. וא"א הגאון נר"ו תירץ בענין אחר בפסק 'דרך ימין', ואיני זוכר:

עוד כתב הב"י שם זה לשונו: ומיהו משום רוח רעה השורה על הידים נראה דגם להרא"ש אפי' היה נעור כל הלילה צריך ליטול ידיו, דרוח רעה השורה על הידים בלילה משמע דלא תלי בשינה כלל. אבל בספר הזוהר פר' וישלח נראה שאין רוח רעה שורה על הידים אלא בשעת שינה שכתוב שם על פס' 'ויותר יעקב לבדו', דהא לית לך מאן דנאים בליליא בערסיה דלא טעים טעמא דמותא ונפקת נשמתיה מיניה, וכיון דאשתאר גופא בלא נשמה קדישא רוחא מסאבא זמין ושריא עלוי ואסתאיב כו', וכן משמע ממ"ש לעיל ממאמר של פרשת וישב [ע"כ]:

ונ"ל ששתי טומאות הן, אחת טומאת מת, והיינו בשעת שינה שכיון שאין הנשמה בגוף הטומאה שורה עליו, וכמ"ש ז"ל ששינה אחד מס' למיתה. ואחת טומאת לילה שבו תרמוש כל חיתו יער רוחות הטומאה שממשלתם בלילה, ואפילו האדם נעור כל הלילה הטומאה שורה על ידיו. ועל פי תרוצנו זה אתי שפיר מ"ש בזוהר פר' ויגש והביאו הב"י כאן על משאז"ל שדוד היה מנמנם כסוס כו', דמשמע דאפילו אם ישן ביום צריך ליטול ידיו דהא סתם אמרו כל דנאים שיתין נשמי שלטא ביה סטרא דרוח מסאבא ולא חלקו בין יום ללילה, וצ"ל דמ"ש בזוהר וישלח מאן דנאים בליליא בערסיה, לאו דוקא, אלא אורחא דמילתא נקט דאפילו כי נאים בלא ערסא ואפילו ביום נמי רוח רעה שורה עליו כל דנאים שיתין נשמי. ולפי זה מ"ש הב"י בשם ספר א"ח השכים בבקר קודם עמוד השחר ונטל ידיו י"א שצריך ליטול ידיו פעם אחרת כשיאיר היום משום בת מלך השורה על הידים כל הלילה עד היום וכן צריך לשפוך עליהם מים ג"פ, שנראה מדבריו שאפילו היה נעור עד הבקר קאמר שצריך ליטול ידיו פעם אחרת משום בת מלך, אינו חולק על מ"ש הזוהר, ודו"ק:

ובסימן כ"ה סעיף א' כתב הב"י זה לשונו: וכתב האגור בשם ספר הזוהר שאסור גדול מי שמניח תפילין קודם לבישת הציצית עכ"ל [האגור], ונ"ל שכתב כן משום דאיתא בזוהר בסוף פר' במדבר סיני כו' [ע"כ לש' הב"י]. ועכ"ז כתב הב"י שם זה לשונו:

ונהגו העולם להתעטף בציצית תחלה, ולפי מנהגם הנותנים כיס של תפילין והטלית לתוך כיס אחד צריכין ליזהר שלא ישימו כיס התפילין למעלה כדי שלא יפגע בהם תחלה ויצטרך להניחם קודם עטיפת ציצית כדי שלא יעביר על המצות, דאע"ג דגבי תפילין אם פגע בשל ראש תחלה יסלקנה ויניח של יד תחלה כמו שיתבאר בסי' כ"ח בס"ד, שאני התם דכתיב והיו לאות על ידך והדר לטוטפות בין עיניך ודרשינן נמי מקרא דכל זמן שבין עיניך יהיו שתים, משום הכי מוטב שיעביר על המצוה משיעבור אמאי דכתיב באורייתא, אבל הכא דאין לנו דמצות ציצית קודמת אלא מאסמכתא בעלמא מוטב שתדחה אסמכתא זו משיעבור על המצוה עכ"ל:

משמע מדבריו שאין להעביר על המצוה ולא חייש למ"ש בספר הזוהר. ושמא י"ל דלכתחלה הוא דקאמר אבל אם פגע בתפילין גם הזוהר מודה דאפשר דראית הרשב"י היא מהאסמכתא, וכיון דנדחית אסמכתא גם דבריו נדחים, ודו"ק:

ועוד כתב שם זה לשונו:
והאגור כתב וזה לשונו: ואני המחבר מצאתי בספר הזוהר בפר' פנחס מאמר דרשב"י דאין לברך על שניהם אלא ברכה אחת, וזה לשונו: אר"ש תפילין אינון על מוחא לקבל זכור ותפילין דדרועא שמאלא על לביה לקבל שמור, ומה זכור ושמור בדבור אחד נאמרו אף הכא ברכה אחת לתרווייהו, ולא צריך לאפרשא בשהיה בעלמא בין דא לדא כמה דאוקמוה. ואני תמהתי על הני רברבי החולקים על רשב"י אם היה שידעו מאמר זה, ומ"מ העולם נוהגים לברך שתים עכ"ל [האגור]. ואיני יודע למה תמה על זה יותר מכמה דינים שמצינו שכתב רשב"י בספר הזהר היפך ממסקנא דגמרא ואין הפוסקים כותבים אלא מסקנא דגמרא, וטעמא משום דאפילו אם היו יודעים דברי רשב"י לא הוו חיישי להו במקום דפליג אגמרא דידן, והמפרשים דלעולם צריך לברך שתים משמע להו דבהדיא קאמר גמרא הכי ולפיכך פסקו כן [עכ"ל הב"י]:

נראה מדבריו שאין לחוש כלל לדברי הזהר, י"ל שכבר כתב שם הב"י שבימי אותם הפוסקים עדיין לא נגלה ספר המאור הקדוש בעולם, ועוד שאין המאמר ההוא מכריע שלא לברך אלא ברכה אחת דהא אפשר דאיהו נמי סבר דמברך שתים, ומ"ש אף הכא ברכה אחת לתרווייהו היינו לומר דברכת להניח קאי נמי אשל ראש ומש"ה אין להפסיק ביניהם. והר"י ן' חביב כתב ששמע ממקובלים אומרים שמצאו בספר הזהר שאסור לברך שתים ושהראו לו רבים מהם אותם מאמרים וראה שאין בהם עזר כ"כ לקיים מה שאומרים בשמם, ושמקובל אחד הראה לו מאמרים שאפשר לקיים מהם שראוי לברך שתים. וכבר פסק הב"י שלא לברך אלא ברכה אחת לבד, שכן הרי"ף והרמב"ם ורש"י מסכימים בזה, וכ"כ הרשב"א שהיו נוהגים בזמנו כדברי קצת הגאונים והרי"ף. ובכל ארץ תוגרמה נוהגים כן, אבל בכל ארץ אשכנז ופולין וארץ קנדיאה נוהגים כר"ת והרא"ש לברך שתים, וכן היה נוהג הר"י ן' חביב ז"ל שהיה ספרדי והיה דר בירושלים תוב"ב, וכן הוא בהדיא בתנחומא:

והר"ם איסרלס ז"ל כתב בהגהת שו"ע זה לשונו: יש מי שכתב להניח של יד מיושב ושל ראש מעומד אגור בשם הזהר סימן פ"ד, ובמדינות אלו לא נהגו כן אלא שתיהן מעומד. ואני אביא לשון רש"ל על זה אחר כך:

עוד כתב הב"י בסי' זה ז"ל: וביום שיש ס"ת נוהגין העולם שלא לחלוץ תפילין עד שיסלקו ס"ת ויניחוהו בהיכל, וסמכי לה מדכתיב ויעבור מלכם לפניהם וה' בראשם, וביום ר"ח נהגו העולם לחלוץ תפילין קודם תפלת מוסף, ושמעתי שהטעם משום דבאותה תפלה אומרים 'כתר' ואין נכון להיות באותה שעה כתר דתפילין, כעין מה שאכתוב בסימן ל"א בשם הזוהר במדרש שיר השירים על הנחת תפילין בחול המועד, וכיון שבתפלה זו אומרים 'כתר' אפילו כשמתפלל בלחש ראוי שלא יהיו עליו עכ"ד. ובהגהות שו"ע כתוב: וה"ה בחול המועד ודוקא במקום שאומרים במוסף 'כתר', מיהו נוהגים לסלקם קודם מוסף בכל מקום ע"כ:

אבל מדברי מהרי"ל אין נראה כן, וכן מצאתי כתוב בשם אחד מגדולי אשכנז ז"ל: כתב מהרי"ל בהלכות לולב ז"ל: מהר"י סג"ל סילק רצועות התפילין מקשרי אצבעותיו וקשרם אחורי הפרק שלא יהיו חוצצין בתפיסת האתרוג, וסיום הלל חזר וכרך הרצועות בין קשרי אצבעותיו, וכשהגיע לומר הושענות חזר וסילקם כבראשונה, וכ"כ במנהגים סי' קפ"ו. ומסיים: ומהר"ש לא הקפיד עכ"ל. הרי לך בהדיא שהיו התפילין עליו בשעת מוסף כשאמר הושענות:

ומי שמניח תפילין בחול המועד ומסירן בר"ח בתפילת מוסף לא מצא ידיו ורגליו, וקורא אני עליו הכסיל בחשך הולך, ודבר זה לא נמצא בשום מקום או מנהגים אלא בשו"ע סי' כ"ה כתבו הב"י ונתפשט במדינות אלו ע"י תלמידים שלא שמשו כל צרכם והמון בעלי בתים המתיהרים בידיעתם, וכשראו בשו"ע 'וביום ר"ח חולצין אותם קודם תפלת מוסף' לא דקדקו יותר ואינם יודעין שאין דין זה שייך אלא לאותן שאינם מניחין תפילין בחול המועד, כמ"ש הב"י דהוה ליה ר"ח למוסף חול המועד:

אבל אנן דמניחין תפילין בחול המועד וברוכי נמי מברכינן עלייהו, אע"פ שכתב הב"י בסי' ל"א וכן בספר המוסר בשם הזהר המניח תפילין בחול המועד חייב מיתה, הלא כתב מהרר"ש לוריאה בתשובה זה לשונו: שאפי' עמד רשב"י לפנינו וצוח ככרוכיא לא משגחינן ביה. וכן כתב באשכנז שלא חלצו, וממנהגי אשכנז אין לזוז כאשר קבלו מאבותיהם, שהיתה התורה ירושה להם מימות החורבן, כמו שהעיד הרא"ש כלל כ' סימן כ', ועל כרחין צריכין לפרש כן בדברי רבי עקיבא, ע"כ מ"כ:

עוד
כתב הב"י באותו סי' זה לשונו: וכתב עוד ה"ר יונה הנ"ל ומדאמר ר' יוחנן בפ"ב דברכות (י"ד ב') 'הרוצה לקבל עליו עול מלכות שמים שלימה יפנה ויטול ידיו ויניח תפילין ויקרא ק"ש ויתפלל', משמע שגם בתפלה צריך שיתפלל ותפילין בראשו, כתבו הגהות מימוניות בפ"ד בשם העיטור: כך ראינו שהגאונים וכל ראשי הישיבות שאין חולצין עד 'כימי השמים על הארץ' דערבית ע"כ. ונראה שהיו מניחים אותם עליהם כל היום ולא היו חולצים עד אותה שעה, ועכשיו נהגו העולם להניח תפילין עליהם עד אחר קדושת ובא לציון, ושמעתי שנכון להסירם בשעה שאומר 'יהי רצון מלפניך שנשמור חקיך ומצותיך כו'', משום ההיא דבני מערבא שהיו מברכין על חליצת תפילין אקב"ו לשמור חוקיו, ואע"ג דסבירא לן שאין מברכין על חליצתן כמ"ש בסי' כ"ט, מ"מ כיון דבהא מילתא ליכא ברכה שפיר דמי למעבד רמז לסברת בני מערבא. ולי נראה דאין טעם וריח לדבר זה דכיון דאידחי ליה סברת בני מערבא למה נעשה רמז לה, והעושה רמז לה נראה שסובר דלא אידחי לגמרי ע"כ [דברי הב"י]:

ומהר"ם איסרלס ז"ל כתב בהגהות שו"ע זה לשונו: ויש מי שכתב על צד הקבלה שלא לחלוץ עד שאמר בהם ג' קדושות וד' קדישים, דהיינו לאחר קדיש יתום, והכי נוהגין המדקדקים, פתח עינים וספר המוסר פ"ד:
 
עוד כתב בסי' ל"א: כתב הטור זה לשונו: שבת וי"ט לאו זמן תפילין הם, וחולו של מועד יש מסתפקים בו אם הוא זמן תפילין ומניחין אותם בלא ברכה, וא"א ז"ל היה מניחן ומברך עליהן ע"כ [דברי הטור]. וכתב הב"י דכן משמע בפירוש בירושלמי דחול המועד חייב בתפילין, וכ"כ הרא"ש. וכתב עוד [הב"י] בשם המרדכי שבסמ"ק וכן בספר התרומה פירשו דיש להניח בלא ברכה, ומיהו מהר"ם היה מברך עליהם מההיא דירושלמי עכ"ל, והרשב"א כתב בתשובה שאין מניחין תפילין בח"ה, וכן דעת התוספות והראב"ד ז"ל, וכן אנו נוהגים עכ"ל. ועכשיו נהגו כל בני ספרד שלא להניחם בח"ה, ושמעתי שמקודם היו מניחים אותם בח"ה כדברי הרא"ש, ואח"כ מצאו שכתב רשב"י במאמר אחד שאסור להניחם בח"ה ועל כן נמנעו מלהניחם בח"ה, וכ"כ מורי דודי הה"ר יצחק קארו ז"ל בתשובה, והמאמר ההוא איתיה במדרש הנעלם לשיר השירים על פס' 'לריח שמניך טובים' כו'. ובסוף דבריו כתב [הב"י]: ומאחר שבתלמודא דידן לא נתבאר דין זה בפירוש מי יערב לבו לגשת לעבור בקום עשה על דברי רשב"י המפליג כל כך באיסור הנחתם ע"כ:

ומהר"ם איסרלס בהגהות שו"ע כתב שכן נוהגין בכל גלילות פולין כו' להניחם במועד ולברך עליהם, אלא שאין מברכין עליהם בקול רם בבית הכנסת כמו בשאר ימות השנה:...


ובעיר קנדיאה ששמה ישבו מעולם כסאות למשפט וגדולי ישראל בכל דור היו מניחין כולם התפילין בח"ה. ומורי זקני הגאון הגדול כמהור"ר אליעזר דילמידיגו זצק"ל כשחזר ממצרים ששם למד אצל הגאונים כמהר"ר יצחק בירב וכמהרר"י קארו ז"ל, ביטל המנהג, אבל עד היום מניחין בארצי מיושב תפלה של יד ע"פ חכמי הקבלה, ורמז לדבר כי יד על כס יה כו'. הגם שהדין עם מהרש"ל ז"ל, שהרי בציצית שקדושתה קלה כתב הטור באו"ח סי' ח' שיתעטף מעומד, וכתב שם הב"י זה לשונו: וכ"כ הר"ד אבודרהם וכ"כ בא"ח, והא דגרסינן בירושלמי כל הברכות מעומד, על ברכת המצות קאמר ולא על ברכת הנהנין ע"כ. ומרבני ארצי הגאון כמוהר"ר שמואל קזאני ז"ל היה דן ק"ו מטעם ציצית הנ"ל שכ"ש בתפילין שקדושתן חמורה שצריך שיהיה מעומד. כך שמעתי מפיו כד הוינא טליא, אבל איני זוכר אם היה מניחה מעומד או מיושב כדי שלא לשנות מהמנהג:

עוד כתב הב"י בסי' מ"ו דאפילו לדברי המפרש שאינו אסור לילך בגילוי הראש, מ"מ מודה דמדת חסידות היא שלא לילך בגילוי הראש כמו שיתבאר בסי' צ"א בס"ד. ובספר הזוהר ברעיא בנשא אסור למיזל ד' אמות בגילויא דרישא משום דמסתלקי חיי מיניה דף קכ"ב עי"ש [עכ"ל הב"י]:

אבל בכל ארצות איטאליאה ובקנדיאה ובכמה מקומות שהם תחת ממשלת הקיסר ושאר שרי אדום, אינם חוששים לזה, ונראה שסמכו על מה שכתב מהר"ם וכמ"ש אח"כ בסי' צ"א:


עוד בסי' נ' כתב הב"י: וממנהגנו לומר ברוך שאמר אחר ה' מלך ומזמור השמים מספרים ובשבת אחר הלל הגדול, ומשמע מדברי א"ח שאין אומרים מזמור השמים מספרים בחול, וכן נראה מדברי הזוהר פרשת תרומה דף קל"ו וקל"ז עי"ש, אבל העולם נוהגין לאומרו עכ"ל:

ואין נוהגין כן באשכנז ופולן וקנדיאה, שאין אומרים אותו רק בשבתות וי"ט:

ועוד כתב בסי' נ"א שמנהג ספרד מיוסד ע"פ הרא"ש אבל אחר גאל ישראל נהגו שלא לענות אמן ע"פ הזהר, ועיין בסי' רט"ו. אבל רואה אני שהרבה מהמבינים עונים אמן ומעט הם המדקדקים, ובסי' ס"ו האריך יותר כמו שנביא דבריו:

עוד כתב הב"י בסי' נ"ו שרבי' יונה ורש"י פירשו אהא דאמרינן שצריך לענות בכל כחו, שר"ל בכל כח כוונתו, אבל אין צריך לתת קולות גדולות שיתלוצצו ממנו בני אדם. אבל בזוהר פר' תרומה כתב שצ"ל בקול רם, וכן כתבו התוס' בפרק 'כל כתבי' (כתובות קי"ט ב') שמדברי הפסיקתא משמע כן, עיין בב"י שהביא שם דבריהם:

ועוד כתב שם משם הר"י גיקטיליא"ה ז"ל: המפריד בין עלמיא ליתברך כאילו הפריד וקצץ במקום דליכא קצוץ ואין צריך להפריד ח"ו אלא מדבק 'עלמיא' ל'יתברך' [עכ"ל הב"י]. ואילו הר"ד אבודרהם ורבי' סעדיה והרא"ש ס"ל שאין לענות אלא עד 'עלמיא' שכן הן ז' תיבות וכ"ח אותיות, ועיין שם בסי' זה כמה דברים:

עוד כתב בסי' ס"א: ונמצא כתוב בספר הפליאה שש"ץ חוזר 'אני ה' אלהיכם' ושכן כתוב בספר הזוהר וזה נגד כל הפוסקים והמנהגים. וכבר השיב הב"י שהוא שקר שבספר הזוהר אומר שחוזר 'ה' אלהיכם אמת', וכמו שכתב ג"כ הר"ד אבודרהם. וכן תמצא בזוהר סוף פרשת וירא דבק"ש אית רמ"ח תיבין עם ה' אלהיכם אמת, וכן הוא במדרש הנעלם. ובתיקונים תיקון י"א כתב ז"ל: ואיהי כלולא מד' פרשין דק"ש דאינון רמ"ח עם אל מלך נאמן, ובגין דלא עבדין הפסקה תקינו לאחזרא שליחא דצבורא ה' אלהיכם אמת ע"כ. ובכל ארץ אשכנז אינן חוזרים שום מלה ותיכף ל'אלהיכם' אומרים 'אמת ויציב', ולתשלום התיבות מכוונין באמן שאומרים אחר ברכת ק"ש שר"ת שלו 'אל מלך נאמן', כך שמעתי מפי מגידי אמת:

ובסי' ס"ו כתב הטור: וגומר כל הברכה וחותם בא"י גאל ישראל ואומר אמן אפילו יחיד אחר ברכותיו. וכתב הב"י שכן כתב הרא"ש בר"פ 'ג' שאכלו', וכן דעת ר"ח וה"ג. ונ"ל שאפילו הרמב"ם שכתב בפ"א מהלכות ברכות שאין עונה אמן אלא אחר שאומר ב' ברכות או יותר בסוף וא"כ אחר גאל ישראל דשחרית אינו עונה אמן, י"ל דביחיד אחר ברכותיו קאמר אבל לענות אמן אחר ש"ץ שפיר דמי, וכן כתב בהגהת שו"ע שנוהגין לענות אמן אחר ש"צ אבל לא ביחיד, ועיין בסי' רט"ו ובסי' נ"א שמדברי ספר הזוהר משמע שאין לענות כלל:

ובסי' צ' כתב הב"י גבי המתפלל שצריך שיהיו חלונות פתוחים לו, וזה לשונו:

ולענין מספר החלונות שצריך להיות בבהכ"נ לא נתפרש בגמ' ולא בדברי הפוסקים. אבל בספר הזהר כתוב בפר' אלה פקודי שצריך להיות בו י"ב חלונות לסבת סוד נכמס ע"כ. ולא ראיתי כן בשום בהכ"נ בכל ישראל, ולא מי שמזכיר מזה מהפוסקים בהלכות בהכ"נ:

ובסי' צ"א כתב הב"י זה לשונו: הכלבו כתב בסי' י"א כתב הר"ם שאינו אסור לילך בגילוי הראש כי מה שאמרו בפר' כל כתבי תיתי לי דלא סגינא ד' אמות בגילוי הראש, ר"ל שזו מדת חסידות. והרי"ף כתב שיש למחות שלא ליכנס בב"ה בגילוי הראש, ורבי' ירוחם כתב בסוף נתיב ט"ז שאסור לברך בגילוי הראש, ובמס' סופרים פ' י"ד כתוב פוחח הנראים כרעיו או בגדיו פרומים או מי שראשו מגולה פורס את שמע, וי"א בכרעיו ובגדיו פרומים פורס אבל בראשו מגולה אינו רשאי להוציא הזכרת ה' מפיו ע"כ, נראה שהוא מחלוקת אם מותר לברך בגילוי הראש או אם אסור וכיון דר' ירוחם פסק כמ"ד אסור ובזוהר פר' נשא איתא דאסור הכי נקטינן [עכ"ל הב"י]. עיין בתשובות רש"ל סימן ע"ב ושם מאריך:

ובסי' קכ"ח דף פ"ח כתב הב"י: ולא הייתי יודע מאין להם דבר זה ליטול ע"י הלוים, עד שזכני ה' ומצאתיו מפורש במדרש הזוהר פר' נשא כו':

ובסי' קל"א כתב הב"י בשם הריב"ש שכתב בתשובה שאין להקפיד בנפילת אפים שתהיה מיושב ואם רצה לעשותה מעומד הרשות בידו עכ"ל, ולפי דעת חכמי הקבלה נראה שיש להקפיד שתהיה מיושב דוקא [עכ"ל הב"י]. ועיין בסי' קל"ב:


ובסי' קמ"א כתב הב"י זה לשונו: ומתוך דברי הרא"ש שכתב רבינו יתבאר לך שצריך העולה לקרות בנחת עם ש"צ כדי שלא תהא ברכתו לא יקרא כתבו דהוי ברכה לבטלה, מאחר שלא נזכר זה בגמרא בהדיא לא שבקינן דברי הזוהר מפני דברי הפוסקים, ועוד הא איכא למימר דכל שהעולה שומע מה שש"ץ קורא ומכוין לבו לדבריו הרי הוא כקורא דשומע כעונה, הילכך צריך ליזהר העולה מלקרות עם ש"ץ. ומיהו אפשר שאפילו לדברי הזוהר רשאי לקרות והוא שלא ישמיע לאזניו, דכל שאינו משמיע לאזניו לא קרי ליה דבור, וכן ראוי לעשות לקרות העולה בנחת בענין שלא ישמיע לאזניו [עכ"ל הב"י]:

אבל מהר"ם איסרלס בהגהת שו"ע כתב: ואפילו משמיע לאזניו ליכא למיחש דלא עדיף מתפלה כדלעיל סי' ק"א [עכ"ל]. ובארצי נוהגים שהעולה קורא בקול רם, ושמא י"ל שכשקורא זה אחר זה הוי כקורא חד בלחודוי וק"ל:

ובסי' קע"ג כתב הטור בשם א"א הרא"ש ז"ל שבשר אחר גבינה מותר מיד ע"י קינוח והדחת פיו ונטילת ידים כו'. וכתב הב"י זה לשונו: ויש מחמירין על עצמן שלא לאכול בשר אחר גבינה בסעודה אחת מפני שכתוב בספר הזוהר פר' משפטים וז"ל: אשכחן דכל מאן דאכיל האי מיכלא כחדא או בשעתא חדא או בסעודתא חדא, ארבעין יומין אתחזיא גדיא מקלסא בקלפוי לגבי אינון דלעילא, וסייעתא מסאבא מתקרבין בהדיה וגרים לאתערא דינין בעלמא דינין דלא קדישין, ואי אוליד בר באינון יומין אוזפין ליה נשמתא מסטרא אחרא דלא איהי קדישא עכ"ל. וכתב הב"י זה לשונו: וכבר כתב המרדכי שמהר"ם היה נוהג שלא לאכול בשר בהמה וחיה אחר גבינה, לפי שפעם אחת מסעודה לסעודה מצא גבינה בין שיניו גזר להחמיר על עצמו. ואין זה כחולק על הגמרא ולא כמוסיף שהוא גורע, דהא חזינא פרק 'כל הבשר' (חולין ק"ה א') אנא להא מלתא כחלא בר חמרא כו', וכל חד מצי לאחמורי אנפשיה לעשות משמרת, ובעוף אני מיקל כיון דגבינה ועוף נאכלין באפיקורן ע"כ. והא ודאי שהוא ז"ל לא ראה ספר הזוהר ואפ"ה היה מחמיר על עצמו משום מעשה שהיה, ואע"פ שהיה מיקל בעוף היינו לפי שלא ראה ספר הזוהר, אבל אנו שזכינו לראותו טוב ונכון להחמיר אפי' בבשר עוף עכ"ל [הב"י]:

אבל ביו"ד בשו"ע סי' פ"ט סעיף ב' כתב הב"י זה לשונו: אכל גבינה מותר לאכול אחריו בשר מיד ובלבד שיעיין ידיו ויקנח פיו כו'. וכתב מהרמא"י בהגה"ה וז"ל:ויש מחמירין וכן נוהגין שכל שהגבינה קשה אין אוכלין אחריה אפי' בשר עוף כמו הגבינה אחר בשר וכן הוא בזוהר, ויש מקילין ואין למחות רק שיעשו קנוח והדחה ונטילת ידים מיהו טוב להחמיר עכ"ל. אבל בסי' זה סעיף א' שכתב הב"י: אכל בשר אפי' של חיה ועוף לא יאכל גבינה אחריו עד שישהא ו' שעות כו', כתב עליו מהרמא"י ז"ל: וי"א דאין צריכין להמתין ו' שעות רק מיד אם סלק ובירך ברכת המזון מותר ע"י קינוח והדחה, והמנהג הפשוט במדינות אלו להמתין אחר אכילת בשר שעה אחת ואוכלים אח"כ גבינה, מיהו צריכים לברך ג"כ ברכה"מ אחר הבשר דאז הוי כסעודה אחרת, ואין חלוק אם המתין השעה קודם ברכה"מ או אח"כ כו':

ולפי זה אפשר שהזוהר ג"כ מודה, שלא אסר רק בסעודתא חדא ובשעתא חדא, ודו"ק:

ובסי' קפ"ב כתב הטור דברכת המזון טעונה כוס אפי' ביחיד, וכתב הבית יוסף שכ"כ הרא"ש והתוס' וכן דעת רבינו ירוחם והר"ר יונה, אבל הרמב"ם סבר שאין ברכת המזון טעונה כוס כלל, וכן נראה שהיה דעת הרי"ף כמו שכתב הר"ן והרשב"א, וכ"כ הר"ן וה"ר מנוח דמצוה מן המובחר שתהיה על הכוס. ובהגהות מיימוניות כתבו שדעת ר"י ור' אלחנן דבזימון מיהו טעונה, אבל בס"ה פסק כרבינו המחבר [עכ"ל הגהמ"י], ר"ל כרמב"ם. ובמדרש רות הנעלם כתוב ברכת המזון בג' צריך כוס שלא בג' אינו צריך כוס. וראיתי המדקדקים שכשאינם ג' חוששין לדברי הפוסקים דאפי' ביחיד טעונה כוס ומוזגין כוס יין לברכת המזון, וכדי לחוש לדברי המדרש הזה מניחין אותו על השלחן ואינם תופסין אותו בידיהם:

ובסי' רע"ד כתב הב"י בשם הכלבו: יש נוהגין לבצוע התחתון ולא העליון ואנו נוהגין לבצוע העליון עכ"ל, וכ"כ הגהות מיימון פ"ה מהל' חמץ ומצה שמן הככר העליון בוצע, ואני ראיתי גדולים שבוצעין התחתון ושמעתי שכן נכון לעשות ע"פ הקבלה [עכ"ל הב"י]:

ומהר"ם איסלרס כתב בהג"ה שזה דוקא בלילי שבת אבל ביום השבת או בלילי יו"ט בוצעים על העליונה:

ובסי' רפ"ח גבי מ"ש הטור שהיושב בתענית חלום בשבת צריך להתענות יום אחר שיתכפר על שביטל עיקר עונג שבת, ואין צריך שיהא התענית מיד ביום ראשון שלאחריו אלא לכשירצה, כתב הב"י שכן כתב המרדכי בפ"ק דשבת והרב המגיד בפ"א מהל' תענית, אבל בספר הזוהר כתוב בפר' ויקהל שצריך להתענות מיד ביום המחרת כדי לתקן את אשר עיוות בביטול עונג שבת, וגם בשם הרשב"א מצאתי כתוב דהא דאין צריך שיהיה התענית מיד ביום א' דוקא מי שתשש כחו ואינו יכול להתענות ב' ימים רצופים שאל"כ ראוי לו שלא יתעכב לבקש סליחה וכפרה ע"כ [עכ"ל הב"י]. וכן כתב בהגהות אשר"י בפ"ק דתענית שהמנהג להתענות באחד בשבת ואין לשנות המנהג ע"כ. ואם היה ביום א' י"ט או ר"ח חנוכה ופורים אין להתענות בו, מהראי"ס בהגהת שו"ע:

ובסי' רצ"ז כתב הב"י שבעלי הקבלה אומרים שיש סוד בהדס לברך עליו במוצאי שבת, וכן הטור וכל הפוסקים כותבים שנהגו כן בכל המקומות ומנהג אבותינו תורה. ובהגהת שו"ע כתב זה לשונו: וי"א דאין לברך על הדס היבש דאינו מריח, רק על שאר בשמים, וכן נהגו במדינות אלו כו':
 
ובסי' תכ"ו כתב הב"י שמדברי רבינו יונה נראה שאין מברכין ברכת הלבנה עד שיעברו עליה ג' ימים לפי שקודם לכן אין אדם נהנה מאורה, דגרסי' במס' סופרים אין מברכין על הלבנה עד שתתבשם, ר"ל שתתמתק אורה. והר"י גיקטיליא בעל 'שערי אורה' כתב בתשובה שע"פ הקבלה אין לברך על חדוש הלבנה עד שיעברו עליה ז' ימים ע"כ, וכן פסק בשולחן ערוך:

ובפ"ב דתענית (ט"ו ב') גבי הא דתניא ג' ראשונות ושניות נכנסין לבהכ"נ ומתפללין כדרך שמתפללין כל השנה כולה בשבע אחרונות מוציאין את התיבה לרחובה של עיר וכו', בעינן בגמ' (שם ט"ז א') למה מוציאין את התיבה לרחובה של עיר, א"ר יהושע בן לוי כלי צנוע היה לנו ונתבזה בעוונינו, ולמה יוצאין לבית הקברות, פליגי בה ר' לוי בר חמא ור' חמא בר חנינא, חד אמר הרי אנו חשובין לפניך כמתים, וחד אמר כדי שיבקשו מתים רחמים עלינו, מאי בינייהו, איכא בינייהו קברי עכו"ם. וכתב הר"ן שם והביא דבריו הב"י בסי' תקע"ט זה לשונו:

ודאמרינן למה יוצאין בבית הקברות, היינו שהיו נוהגין אחר שמתפללין שיוצאים כל העם לבית הקברות ובוכין ומתריעין שם, אבל לא שיוציאו את התיבה וס"ת לבית הקברות ויתפללו שם, וכ"ש בקברי עו"ג חס ושלום, וכן כתב הר"מ במז"ל בפ"ד מהלכות תענית זה לשונו:

אחר שמתפללין יוצאין כל העם לבית הקברות ובוכין ומתחננין שם, כלומר הרי אתם מתים כאלו אם לא תשובו מדרכיכם כו', שלא כמנהג מקצת המקומות שמוציאין את התיבה לבית הקברות ומתפללין שם עכ"ל הר"ן:

ולפי שהזוהר כנגדו שכן כתב בפר' אחרי מות דף ל"ב (ובדף ע"א א' בדפוס וילנא) שמוציאין הס"ת עצמו לבית הקברות [ועיין גם בפר' ויחי דף קי"ט ע"ג], י"ל שנראה שסבר [הר"ן] כרמב"ם שטעם יציאתם לבית הקברות הוא לאמר הרי אנו חשובים לפניך כמתים, דלא ס"ל לרמב"ם טעם מאן דאמר כדי שיבקשו מתים רחמים עלינו, שלפי דעתו המתים לא ידעו בצערא דחיי, והגוף שבקבר הרי הוא אבן ועפר אשר לא ישמע לקול מלחשים, ולפי זה אם אין קברי ישראל הולכים על קברי עו"ג, וכ"פ בהג"ה הר"מ איסרלס ז"ל, ומאן דאמר זה ודאי לא ס"ד שמוציאים ס"ת לקברים כלל, ובלא צורך כתב הר"ן 'וכ"ש בקברי עו"ג חס ושלום'. אבל הנוהגים להוציא ס"ת לבית הקברות ס"ל כמאן דאמר כדי שיבקשו מתים רחמים עלינו, וכן נראה לחכמי הקבלה, וא"כ אין להביא ראיה כנגד מנהגם מדברי הרמב"ם:

ועוד שאין אני מבין מה שכתב הר"ן 'וכ"ש בקברי עו"ג חס ושלום', שאם משום טומאה, טומאת קברי ישראל גדולה מטומאת עו"ג, והרמב"ם מתיר לכהן לילך על קברי עו"ג, ואדרבא להביא ס"ת לקברי ישראל נראה כלועג לרש, וכמש"ה ביו"ד סי' שס"ז:

לא יהלך בבית הקברות וס"ת בזרועו כו'. אבל לפי האמת זו אינה קושיא, שבעת צרה שאני. אבל בזוהר קאמר אפקי אורייתא סמוך לקברי (היינו ברחוק ד' אמות) ואינון מתערי על אורייתא על מה אתגליא לההוא אתר:

ואולי י"ל שאפי' מאן דאמר שהטעם הרי אנו חשובים כמתים ס"ל שמוציאים ס"ת לבית הקברות ואפי' לקברי עו"ג שהוא ביזוי יותר וכדאמר ריב"ל בגמ' כלי צנוע היה לנו ונתבזה, וכן בזהר (אחרי מות ע"א א') כלהון צווחין על אורייתא דאתקלנא ואתגלייא, וכל עוד שהבזוי יותר גדול [הוא] מעורר לבות האנשים לבכי ולתשובה, וכדאיתא שם בגמ' מאי בינייהו דגלי מבי כנישתא לבי כנישתא, ופרש"י גלות איכא ביזוי בפרהסיא ליכא, שאין הוצאת ס"ת משיבה אף ה' אלא לב נשבר ונדכה:

וזה שהביא בזוהר הנ"ל מעשה נורא וז"ל: תאנא א"ר יהודה יומא חד הוו אזלי ר' חזקיה ור' ייסא באורחא, יתבו סמוך לבי קברי ור' ייסא הוה בידיה חד חוטרא (ס"א: קיטרא) דס"ת דאקרע, עד דיתבי אתרגיש חד קברא קמייהו וצווח ווי ווי דהא עלמא בצערא שכיח הא אורייתא הכא דאתגלייא או חזיא אתו לחייכא עלן ולכספא בכסופא עלן באוריתייהו, אזדעזעו, א"ר חזקיה מאן את, א"ל מיתא אנא והא אתערנא לגבי ס"ת בזמנא חדא הוה יתיב עלמא בצערא ואתו חייא הכא לאתערא לן בס"ת ואנא וחבראי אקדימנא לגבי דמיכי חברון וכד אתחברו בג"ע ברוחיהון דצדיקיא אשתכח קמייהו דההוא ס"ת דאייתו לקמן אינון חייא הוה פסול ומשקר בשמא דמלכא דאשתכח וא"ו יתיר בהאי קרא ד'ושוסעת שסע שתי פרסות', ואמרו הואיל ושקרו בשמא דמלכא לא יתובון לגביהון ודחו לי ולחבראי בההיא שעתא מבי מתיבתא [עכ"ל הזוהר]. ונלענ"ד

שוא"ו יתיר זה לא היה בפסוק 'ושסעת שסע שתי פרסות', דהתם כתיב גביה מעלת גרה וליכא למיטעי, אלא היה בפסוק שאחריו דכתיב גבי חזיר 'ואת החזיר כי מפריס פרסה הוא ושסע שסע פרסה והוא גרה לא יגר טמא הוא לכם', ור"ל שהיו מראים טלפיהם כחזיר האומר ראו שאני טהור, ואינו כן, כמו כן אותן האנשים היו צבועים ואין תוכם כברם והיינו דשקרו, דו"ק:

ועוד שם: א"ר ייסא בשעתא דאיצטריך עלמא למטרא אמאי אתינן לגביהון דמיתייא והא כתיב ודורש אל המתים ואסיר, א"ל מתים דייקא דאינון חייבי עלמא דאינון משאר עע"ז דאשתכחו תדיר מתים, אבל ישראל דאינון זכאי קשוט על עלמא שלמה קרא עלייהו ושבח אני את המתים שכבר מתו בזמנא אחרא ולא השתא, שכבר מתו והשתא אינון חיין, ועוד דשאר עממין כד אתאן למיתיהון אתיין בחרשין לאתערא עלייהו זינין בישין, וכד ישראל אתאן בכמה תשובה לקמי קב"ה בתבירו דלבא בתעניתא לקבליה, וכלא בגין דנשמתיהון קדישין יבעון רחמי לקמי קב"ה עלייהו וקב"ה חייס על עלמא בגיניהון, וע"ד תנינן צדיקא אע"ג דאתפטר מהאי עלמא לא אסתלק ולא אתאביד מכלהו עלמין כו':

ובסי' תרנ"א כתב הטור: ואלו הד' מינים מעכבין זה את זה שאם חסר לו אחד מהן לא יברך על הנמצאים בידו, אבל אם יש לו כולם אפילו לא נטלן ביחד אלא נטלן זה אחר זה יצא, ובלבד שיהו כולם לפניו. והב"י הביא שם חלום שחלם ר"מ מריקנט דמשמע שצריך לחבר האתרוג ללולב ולנענע כל הד' מינים יחד שלא להפריד הה"א אחרונה מן הג' אותיות, משמע דד' מינים הם נגד ד' אותיות שם בן ד', ועי"ש:

והן אלה המקומות [הנ"ל] שאני זוכר כעת באו"ח שיש מחלוקת בין המקובלים והפוסקים, או תוספת חדוש יתר על דברי הפוסקים:

ובטור יו"ד סימן ס"ח גבי מ"ש הטור על גיד הנשה זה לשונו: ויש אוסרין אותו בהנאה והרמב"ם התירו ולזה הסכים א"א הרא"ש ז"ל, כתב הב"י דפלוגתא דתנאי היא דתניא גיד הנשה מותר בהנאה דברי ר' יהודה, ור"ש אוסר, ור"י ור"ש הלכה כר"י כו'. וסוף דבריו למסקנא גיד הנשה מותר בהנאה, וכ"כ הרשב"א: יש מרבותי שאמרו שהגיד אסור בהנאה ויש מרבותי מתירין אותו וכן נראה וכן נהגו עכ"ל, ומיהו בספר הזוהר פר' וישלח נראה שהגיד אסור בהנאה ולכן טוב ליזהר עכ"ל [הב"י]. אבל בשו"ע לא חש לספר הזוהר ופסק גיד הנשה מותר בהנאה ותו לא. ומהר"ר איסלרס כתב בספר 'תורת חטאת' סי' צ' סעיף ב' ז"ל: פסקו הרמב"ם והרא"ש ג"ה מותרים בהנאה וכן פסק הארוך דמוכרין הגידים לגוים העושים מלאכה בגידים, וכן פסק הב"י, אך כתב דבספר הזוהר איתא דאסור בהנאה ולכן טוב ליזהר עכ"ל, ואין דבריו נראים דסתם ספר הזוהר הוא ר"ש בן יוחאי והוא סתם ר"ש שמוזכר בתלמוד שאסרו בהנאה ור"י פליג עליה בגמרא ומתירו בהנאה והלכתא כותיה ולכן אין ראיה מדברי הזוהר לכאן, וכזה כתב בית יוסף בעצמו בטור או"ח סי' כ"ד עכ"ל. ונ"ל שר"ל בטור יו"ד סי' ס"ה:

וכן בענין הזיווג עם האלמנה, הנה חכמי הקבלה מקפידים מאד כנראה בכמה מקומות בזוהר וכמו שהביא דבריהם באריכות הרב אלקבץ בספר 'שרש ישי', ואילו הפוסקים שלנו לא הזכירו מזה דבר, הגם שעל דרך עצה טובה אז"ל בפרק 'ערבי פסחים' (פסחים קי"ב א') לא תבשל בקדירה שבשל בה חבירך שאין לו לאדם לישא אלמנה שאין כל האצבעות ולא כל הכחות שוות, ואמר החכם בעל הנסיון כל זה נסיתי בחכמה טוב לפני האלהים ימלט מאלמנה ושומר נפשו ירחק הימנה, וכן מרגלא בפומייהו דחכמי קדמאי לומר ג' אמות הן אם המדינות ואם דחקה אם הדרכים ואם רחקה אם הבתולות ואם צמקה:
 
כנראה מאי דפשיטא ליה למר מספקא לכמה פוסקים או פשיטא להו להיפך, ולכו"ע לא בכל מקום מחמירים או מכריעים כזוהר וכנ"ל.
כנראה מאי דפשיטא ליה למר, מספקא ליה לכמה פוסקים או פשיטא להו להיפך, ולכו''ע לא בכל מקום מכריעים נגד הזוהר וכנ''ל
 
ולפי זה אפשר שהזוהר ג"כ מודה, שלא אסר רק בסעודתא חדא ובשעתא חדא, ודו"ק:
לא מובן, שעתא חדא דאסור היינו מיד דמותר על ידי עיון או רחיצת ידיים בלילה וקינוח והדחה. לכאורה זה דוחק גדול בשביל לומר שהב"י סובר כזוהר. ויותר קשה, דהא הזוהר מחמיר גם בעוף ובשולחן ערוך ובגמרא תני אגרא העוף והגבינה נאכלים באפיקורן בלא קינוח הפה ורחיצה.
מ"מ אין משם שום קושיה דהא בגמרא התיר להדיא ע"י קינוח או בעוף בלא קינוח, וכבר כתב הב"י בכמה מקומות דבמקום שהש"ס חולק בהדיא אזלינן בתריה.
 
לא מובן, שעתא חדא דאסור היינו מיד דמותר על ידי עיון או רחיצת ידיים בלילה וקינוח והדחה. לכאורה זה דוחק גדול בשביל לומר שהב"י סובר כזוהר. ויותר קשה, דהא הזוהר מחמיר גם בעוף ובשולחן ערוך ובגמרא תני אגרא העוף והגבינה נאכלים באפיקורן בלא קינוח הפה ורחיצה.
מ"מ אין משם שום קושיה דהא בגמרא התיר להדיא ע"י קינוח או בעוף בלא קינוח, וכבר כתב הב"י בכמה מקומות דבמקום שהש"ס חולק בהדיא אזלינן בתריה.
כבר ידוע שהיכן שהב''י נראה דלא כהזוהר, זה בגלל שלא הבין את כוונת הזוהר, כך כותב (כמדומה) החיד''א, או שנתעלמו ממנו דבריו.
 
לא מובן, שעתא חדא דאסור היינו מיד דמותר על ידי עיון או רחיצת ידיים בלילה וקינוח והדחה. לכאורה זה דוחק גדול בשביל לומר שהב"י סובר כזוהר. ויותר קשה, דהא הזוהר מחמיר גם בעוף ובשולחן ערוך ובגמרא תני אגרא העוף והגבינה נאכלים באפיקורן בלא קינוח הפה ורחיצה.
מ"מ אין משם שום קושיה דהא בגמרא התיר להדיא ע"י קינוח או בעוף בלא קינוח, וכבר כתב הב"י בכמה מקומות דבמקום שהש"ס חולק בהדיא אזלינן בתריה.
יש לדון בדברי היש''ר מקנדיא במצרף לחכמה שציטטתי (כפי שציינתי בתחילת ההודעה הראשונה, והריני להודיע זאת שוב!), בכל פרט באריכות. אך המכלול תראה את יחס הב''י לזוהר.
 
כבר ידוע שהיכן שהב''י נראה דלא כהזוהר, זה בגלל שלא הבין את כוונת הזוהר, כך כותב (כמדומה) החיד''א, או שמנעלמו ממנו דבריו.
שם ציטט את הזוהר באריכות וכתב שטוב להחמיר כמוהו, ובש"ע לא הזכיר מהאי חומרא של הזוהר.
במקום שהזוהר להדיא דלא כגמרא הבית יוסף פוסק דלא כזוהר גם כשהוא מביא אותו וכמצוטט לעיל מהיש"ר.
 
יש לדון בדברי היש''ר מקנדיא במצרף לחכמה שציטטתי (כפי שציינתי בתחילת ההודעה הראשונה, והריני להודיע זאת שוב!), בכל פרט באריכות. אך המכלול תראה את יחס הב''י לזוהר.
אם אפשר לסכם - במקום שהגמרא חולקת על הזוהר אזלינן כגמרא. במקום שהפוסקים מבינים מהגמרא אחרת - יפסקו כמו שנראה מהגמרא גם אם ראו את הזוהר. במקום שהזוהר כותב חומרות שאין להם יסוד בגמרא - יש מקומות דלא אזיל כזוהר ויש מקומות דאזיל.
 
כתב שטוב להחמיר כמוהו
מנהג אבותי הוא באמת להמתין בין חלב לבשר, כחצי שעה או יותר. שלא יהיה כשעתא חדתא, וע' כרו''פ כשעתא הכוונה לא בסמוך ולא שעה ממש. ואכמ''ל.
ויבואו היודעים ויספרו מנהג אבותיהם המדוייק. למי שיש ידע מדויק, ולא מה ששינו כאן בארץ.
 
שם ציטט את הזוהר באריכות וכתב שטוב להחמיר כמוהו, ובש"ע לא הזכיר מהאי חומרא של הזוהר.
במקום שהזוהר להדיא דלא כגמרא הבית יוסף פוסק דלא כזוהר גם כשהוא מביא אותו וכמצוטט לעיל מהיש"ר.
הטעם כיון שהב''י סבור כהגר''א, שלא יתכן סתירה בין הזוהר לגמרא, ולכן העדיף לפסוק כפשט הגמ', ולהעמיד שכוונת הזוהר כהש''ס
 
אם אפשר לסכם - במקום שהגמרא חולקת על הזוהר אזלינן כגמרא.
זה נכון.
במקום שהפוסקים מבינים מהגמרא אחרת - יפסקו כמו שנראה מהגמרא גם אם ראו את הזוהר.
לא נכון. ראה בתפילין דחוה''מ שפסק לא להניח תפילין מכח דברי הזוהר.
במקום שהזוהר כותב חומרות שאין להם יסוד בגמרא - יש מקומות דלא אזיל כזוהר ויש מקומות דאזיל.
יש לעיין.
 
הטעם כיון שהב''י סבור כהגר''א, שלא יתכן סתירה בין הזוהר לגמרא, ולכן העדיף לפסוק כפשט הגמ', ולהעמיד שכוונת הזוהר כהש''ס
למה שלא תהיה סתירה בין הזוהר לגמרא?
וכי רשב"י תמיד אמור להסתדר עם רבינא ורב אשי?
 
למה שלא תהיה סתירה בין הזוהר לגמרא?
וכי רשב"י תמיד אמור להסתדר עם רבינא ורב אשי?
כי לא תתכן סתירה בין הפשט לנגלה
הזוהר הוא לא המצאה של רשב''י, בדיוק כמו שהגמ' היא לא המצאה של רב אשי
 
לא נכון. ראה בתפילין דחוה''מ שפסק לא להניח תפילין מכח דברי הזוהר.
הבית יוסף הדגיש שבגמרא לא מבואר בזה כלום, ויש בזה מחלוקת בין הפוסקים. במקום שמבינים מהגמרא אחרת כתב ע"ד האגור דאפילו היו רואים דברי רשב"י לא היו פוסקים כמותו.
 
כי לא תתכן סתירה בין הפשט לנגלה
הזוהר הוא לא המצאה של רשב''י, בדיוק כמו שהגמ' היא לא המצאה של רב אשי
אם לא תיתכן סתירה בין הסוד לנגלה לא ייתכן שבזוהר תהיה רק שיטה אחת שתתאים להלכה הפסוקה ובפשט יהיו הרבה שיטות.
ומאחר שהזוהר התחבר ע"י רשב"י ותלמידיו י"ל שהם פירשו את הסוד לפי שיטתם בפשט.
 
הבית יוסף הדגיש שבגמרא לא מבואר בזה כלום, ויש בזה מחלוקת בין הפוסקים. במקום שמבינים מהגמרא אחרת כתב ע"ד האגור דאפילו היו רואים דברי רשב"י לא היו פוסקים כמותו.
וכמו מ''ש לעיל, שיכל להכריע כהרא''ש שחוה''מ חייב בתפילין, אלא מכיון שראה כך בזוהר, בהכרח שצריך לומר שגם דעת הש''ס כן.
 
הבית יוסף הדגיש שבגמרא לא מבואר בזה כלום, ויש בזה מחלוקת בין הפוסקים. במקום שמבינים מהגמרא אחרת כתב ע"ד האגור דאפילו היו רואים דברי רשב"י לא היו פוסקים כמותו.
לא מפורש בגמרא. אבל הראשונים פי' בה פי' שונים.
 
ראשי תחתית