האם מועיל לטגן את המצה בביצה?

ולמדתם אותם

חבר חדש
הצטרף
18/12/24
הודעות
83
כתב הרב גדעון בן משה בעלון שלו המצורף, חידוש, אשמח לשמוע חוו"ד חור הפורום בזה.

וזו לשונו:

ושמעתי באמרים לי כי יש שמטבלים המצה בביצים טרופות, ומטגנים אותם כך עם הביצים. ולענ"ד יל"ע בזה, כיון שהביצה היא מקלי הבישול והיא מקדימה להתטגן, והמצה שבתוכה עדיין לא מתחילה להטגן, ובעל כרחו להוציא, כי אחרת הביצה נשרפת. ונמצא שלא הועיל כלום לטיגון המצה, והעיקר חסר מן הספר. וכ"ש אם מרטיב המצות מקודם, ומטגנם עם הביצה, דבכה"ג שהמצה רטובה, הרי שמים דוחים שמן. וגרע טפי. ויש שהגדילו לעשות שמרטיבים המצות הרבה ומקפלים אותם על ארבע ושורין אותם בביצים ומטגנים אותם כך. והכא גרע בתרתי, חדא דבדרך כלל הם מתבקעים ונשברים במקום הקיפול, ונעשים חתיכות פחות מכזית, דבכה"ג אם מבשלם (או מטגן בשמן עמוק) ברכתם מזונות. ועוד שתוכם בודאי לא מתטגן ונשארת מצה רגילה, כפי שרואים בחוש, וכ"ש עם הביצה שעליהם, שהיא נשרפת מהר והמצה שבפנים נשארת כמו שהיא, ובפרט שהיא שרויה במים. ולכן לא יתחכמו בטיגון המצות, אלא יטגנום בשמן בצורה פשוטה וטובה. ודי בזה.​

עכ"ל.
 

קבצים מצורפים

כמה הערות
1 זה שביצה מקלי הבישול זה לא אומר שהיא ממהרת להשרף לפני שהמצה מתבשלת, הכל תלוי במעלות החום ואצלי בחמין הביצים אף פעם לא נשרפות ולעולם לא מתבשלות קודם המים שאינם מקלי הבישול.
2 מה שכותב שמים דוחה שמן לא מובן, וכי יש עניין שיוחדר בה דווקא שמן? אם המים עצמם מתבשלים בשמן על ידי החום מה איכפת לן
 
ראשי תחתית