תרומה לעזרא

עירובין האם יש דין ללמוד תורה בפה, ולא בקריאה בלבד?

הולך בתמים

חבר חדש
הצטרף
28/11/24
הודעות
83
עירובין נד.
א"ר אמי מ"ד (משלי כב, יח) כי נעים כי תשמרם בבטנך יכונו יחדיו על שפתיך אימתי ד"ת נעי' בזמן שתשמרם בבטנך ואימתי תשמרם בבטנך בזמן שיכונו יחדיו על שפתיך ר' זירא אמר מהכא (משלי טו, כג) שמחה לאיש במענה פיו ודבר בעתו מה טוב אימתי שמחה לאיש בזמן שמענה בפיו ל"א אימתי שמחה לאיש במענה פיו בזמן שדבר בעתו מה טוב ר' יצחק אמר מהכא (דברים ל, יד) כי קרוב אליך הדבר מאד בפיך ובלבבך לעשותו אימתי קרוב אליך בזמן שבפיך ובלבבך לעשותו רבא אמר מהכא (תהלים כא, ג) תאות לבו נתתה לו וארשת שפתיו בל מנעת סלה אימתי תאות לבו נתתה לו בזמן שארשת שפתיו בל מנעת סלה רבא רמי כתיב תאות לבו נתתה לו וכתיב וארשת שפתיו בל מנעת סלה זכה תאות לבו נתתה לו לא זכה וארשת שפתיו בל מנעת סלה.

האם כוונת הגמרא שיש חובה ללמוד בקול דווקא, ואם לא לומדים בקול זה לא מצווה?
האם יש פסיקה הלכתית בנושא?
 
הנפ"מ. לכאורה. בנידון הזה הוא ברכות התורה, האם המהרהר בד"ת צריך לברך, על כך פסק מרן להדיא (סי' מז סעי' ד) שהמהרהר בד"ת אינו צריך לברך. ע"ש. הרי שהמהרהר אינו נחשב ללומד. לכאורה.
אלא שהאחרונים כתבו שטעם הדבר הוא משום שלעניין ברכה הרהור לאו כדיבור דמי. ולא קשור לגוף מצוות ת"ת.
וזכורני שהפנ"י סובר שהרהור לאו לימוד כלל, אבל אין דעת שאר הפוסקים כן.
אלא, שצ"ל שלכו"ע לחשוב על מהלך בסוגיא, מה שאי אפשר לעשות בפה, וודאי שנחשב לימוד, ואדרבה זה הלימוד הנרצה לפניו יתברך.

ולגבי "לימוד בקול", נראה לי שאין ללמוד כלל מהגמ' הזו, שהרי לא אמרו כלל שאינו לימוד, אלא שמחסר באיכות הלימוד כשאינו משמיע לאזניו, ואולי יש כאן ביטול תורה באיכות אם יכול ללמוד בקול ולומד בלחישה
 
עירובין נד.

האם כוונת הגמרא שיש חובה ללמוד בקול דווקא, ואם לא לומדים בקול זה לא מצווה?
האם יש פסיקה הלכתית בנושא?
באותו עמוד של הגמ' שציטטת יש משפט נוסף "כי חיים הם למוצאיהם - אל תקרי למוצאיהם אלא למוצאיהם בפה"

דרך אגב מרן המשגיח הגר"ש וולבה זצוק"ל (שאתמול היה יום פקודת שנתו...) בעלי שור ח"א עמ' כ"ד מעמיק בדברי הגמ' הללו "הבולע דף הגמרא בעינים מבלי לבטאו ולהוציאו בשפתיו אין הדברים חיים אצלו אך כשמוציא אותם בפיו אז הם חיים לו"
 
דעת שועה"ר שלימוד תורה זה רק בפה.
וש ליה רבינו האור לציון בחכמה ומוסר,
שהלומד בחברותא, יבקש מחבירו להוציאו יד"ח בשומע כעונה, עיי"ש ומשם בארה.
 
שהלומד בחברותא, יבקש מחבירו להוציאו יד"ח בשומע כעונה, עיי"ש ומשם בארה.
היכן בדיוק באור לציון?
לבקש שיוציאנו? חידוש גדול, הרי כך היא צורת לימוד תורה בשמיעת האוזן, וזו עצם מצוות לימוד תורה.
 
בספר עטרת שלמה למו"ר הגאב"ד הגרש"י זעפראני שליט"א חאו"ח במכתב הראשון (עמ' תקצט) מדבר מעניין זה, וכתב שיש בזה שומע כעונה, ומ"מ כתב "הנני ממליץ ששני הלומדים יקראו וישמיעו לאוזניהם דבכך דברי התורה נבלעים ונזכרים יותר וכו' ואולם כ"ז דוקא כפי האפשרות, דעיקר דינא דשומע כעונה". עיי"ש ותרווה נחת
 
ודאי שיש קיום מצות ת"ת גם בהרהור, ואפי' לגבי ברכה נח' בזה הפוסקים באור"ח סי' מז סעי' ד, אך כלפי קיום מצות ת"ת לית מאן דפליג.
דברי הגמרא שם הם למעלה בעלמא.
 
יש ספר שליבן בעומק העיון הלכות תלמוד תורה, עם ביאורים בסוגיות הש"ס, והוא קונטרס הלכות ת"ת בשועה"ר.
דעת שועה"ר שלימוד תורה זה רק בפה.
לא לגמרי מדוייק. עיי"ש שברור שיש מצווה בהרהור, רק יש חיוב להוציא בפה, וע"כ כתב להדיא שכשמעיין בסברא, שבאותו זמן עדיין אינו יכול להוציאו בפה, אינו צריך. ויש לעיין היטב בפנים
 
יש לציין דאע"פ שהידוע הוא שאין מקיימין מצוות ת"ת בלי להבין, באמירת המילים גרידא, והיינו דמהות הלימוד הוא ההבנה [ובתורה שבכתב יש שפסקו דסגי נמי בדיבור לחוד ואכמ"ל], יש שהוכיחו (הגרימ"מ ר"י תורת חכם בירושלים) מכמה דברי ראשונים דאפילו בתושבע"פ יש מצווה באמירה בלי הבנה.

כמובן הדברים קשים מאוד מאוד להבנה [ואפילו לאמירה בלבד...], ומ"מ יל"ע בדבריו כדרכה של תורה.
 
ראשי תחתית