זכורני לפני כמה שנים שמעתי השיעור השבועי של הראש''ל ר' יצחק יוסף שליט''א ושם הקשה על הגר''מ פיינשטיין שאסר מיקרוגל, מצד שזה "דרך בישול", ואמר שזה פלא מכיון שהמבי''ט שהיה גאון קדמון, וגם מרן החת''ס שניהם כתבו שההיתר של בישול בחמה מצד שלא היה במשכן. ולכן יש לפסוק הלכה כשני גדולי עולם אלו, ולהתיר, ודלא כהגר''מ פיינשטיין. ואנכי הצעיר נזכרתי כי הגר''מ פיינשטין הביא דברי שניהם, ודן בהם, והביא ראשונים מפורשים רש''י ור''ן החולקים על הטעם שהביאו, ולכן ביאר באופן נפלא בדרך שתיישב שהחת''ס והמבי''ט לא חולקים על הראשונים. ודבריו ברורים ומאירים.
ומכיון שהשיעור אינו לפני ואיני זוכר באיזה שבוע הוא אביא דברי הראש''ל בספרו ילקו''י.
קושיא על טעם זה: ראשונים מרכזיים כמו רש"י והר''ן והרמב''ם אינם מזכירים טעם זה של משכן, אלא שאין דרך בנ''א להשתמש.
כמו כן, מלאכות אב רבות האסורות מן התורה (אפייה, צלייה, טיגון) לא נעשו במשכן. אם הקריטריון הוא מה שהיה במשכן, מדוע הן נחשבות איסור דאורייתא?. אם הטעם הוא משכן, והיה במשכן רק אור ותולדותיו, אז רק אלו היו צריכים להיות אסורים מן התורה.
הסבר ר' משה פיינשטיין זצ"ל: הרב משה פיינשטיין מציע שילוב של הטעמים. הוא סובר שאין מחלוקת בין רש"י לחתם סופר, אלא מדובר בדבר אחד. מקור האיסורים מהתורה הוא מהמשכן. אור היה במשכן בעצמותו, ולכן הוא אסור מן התורה. אולם, כאשר באים ללמוד "תולדה" (פעולה הדומה לאב אך שונה ממנו במקצת), אנו מולידים תולדה רק אם "דרך בני אדם" לעשות אותה. מקור חום כזה שאין דרך לבשל בו אף פעם (כמו חמה) אינו יוצר איסור תולדה מהתורה, כיוון ש"אין דרך בני אדם" להשתמש בו כך. זה לא היה במשכן, וזה גם לא נחשב דרך ראויה.
לפי הסבר זה, מיושבת הקושיא על החתם סופר: מדוע אפייה וצלייה אסורות מהתורה למרות שלא היו במשכן? התשובה היא שהן נחשבות דרך בישול נורמלית, ולכן הן נחשבות תולדה (הן "דומות בתכונה" לאב הבישול).
מיושבת גם הקושיא על רש"י: מדוע "אין דרך" פוטר מאיסור תורה לכולם? כיוון שהחתם סופר משלים את רש"י – הסיבה ש"אין דרך" פוטר מאיסור תורה היא כי זה לא היה במשכן. זה לא מתחיל כלל בגדר מלאכה מהתורה.
מיושבת גם הקושיא מחמי טבריה: אם הכל תלוי ב"דרך", מדוע הגמרא מתייחסת למקור החום (חמה/אור) ולא רק לדרך השימוש באותו מקום (חמי טבריה שהם חמים מאוד ודרך לבשל בהם)?. הרב פיינשטיין עונה שלא מסתכלים על כל שימוש ספציפי, אלא על מקור החום באופן כללי. מקור חום שנקרא "חמה" באופן כללי אינו דרך בישול, ולכן גם אם במקום מסוים או באופן מסוים משתמשים בו לבישול, עדיין הוא אינו בגדר תולדה מהתורה, כי סוג מקור החום הזה מוגדר כלא דרך. לא ניתן לעשות חילוקים בתוך אותו הדבר.