הרב בוטבול: הציבור האשכנזי גזען

הגאון הרב אהרון בוטבול שליט"א נשאל מדוע במגזר החרדי האשכנזים לא מתחתנים עם ספרדים ואמר: "הציבור האשכנזי גזען, זו האמת לאמיתה. א"א ליפות את המציאות" | הרב הוסיף שבציבור הדתי ובחב"ד ביטלו את הגזענות אבל בציבור החרדי נשארו בימי אנטיוכוס. וגם, מאיזה עדה יהיה המשיח? • האזינו

קבצים מצורפים

רק שאלה פשוטה
וכי הספרדי כן היה רוצה אשכנזי [בובוז]?
וכי המרוקאי מתחתן בקלות עם ההוא מלוב? או היזדי עם האצבעוני?
ובכלל החלאבי לוקח רק אתיופים, סתם כי הוא אוהב את הצבע....
התשובות פשוטות
כל אחד בבסיס לוקח את מה שקרוב אליו וקשור אליו, את הסיגנון ושאר ענינים
כל זה לא סותר שיש גזענות במוסדות וכו'
וכבר נ"ל הוזכר המעשה
על הר"י הליטאי שבא אליו בחור ספרדי שלא התקבל ובכה שרוצה ישיבה אשכנזית
א"ל הר"י: גם אני
ואידך זיל גמור

הגר"י זילברשטיין לפני חצי שנה בערך אמר שהפתרון לבעיית השידוכים היא להתחתן ספרדים עם אשכנזים... אבל לצערנו דבריו לא השפיעו במאומה.... והמצב רק הולך ומחמיר...
יש לי שכן ליטאי בבניין - משפחה מפוארת, יש לו שתי בנות בנות 27 פלוס... והם באמת מצויינות ויראות שמים וכו' והצעתי לו בחורים ספרדים מצויניים, אבל אין עם מי לדבר...
אני מתחבר מאד לדברי הגר"א בוטבול, אלא שסוף דבריו לא מובנים לי. כשאמר שהמשיח יהיה ספרדי, למה זה עצמו לא גזענות....?

הגר"י זילברשטיין לפני חצי שנה בערך אמר שהפתרון לבעיית השידוכים היא להתחתן ספרדים עם אשכנזים..

אל תבדוק "מי אמר" אלא תבדוק "מה הנאמר"

והנאמר כלל לא מציאותי - זה שתי גישות שונות לחיים , מנטליות אחרת, מנהגים שונים , ועוד ועוד ועוד.

לא כל דבר קשור לגזענות , וכ"ש שזה לא הפתרון

אף אחד לא מצפה שכולם יתחתנו עם כולם
אבל היה צריך להיות לפחות 10 אחוז או 20 אחוז של אשכנזים שיתחתנו עם ספרדים...
הבעיה שבציבור החרדי בני התורה לפחות האחוזים שואפים לאפס... וזה אומר דרשני...
ובפרט כשמדובר במקרים דחופים כמו הדוגמא שהבאתי שהבחורה מבוגרת... ומצידה להישאר רווקה ולא...
מציאות שבחו"ל אשכנזים מתחתנים עם ספרדים, באמריקה, בצרפת, באנגליה ועוד ועוד... אלפים אלפים...
מי שיצר את המנטליות, ואת הגישה לממדים כאלה שהפער בניהם הלך והתעצם עם השנים זה לא אחר מאשר גזענות...
וזאת היתה גם כוונתו של הרב זילברשטיין... הוא מבין גדול ויודע קצת יותר טוב ממך את שתי הגישות השונות וכו', ובכ"ז הציע מה שהציע... כי כוונתו היתה שלפחות לבחורות או הבחורים המבוגרים זה יהיה פתרון מצוין... ותאמין לי שאפשר להסתדר מצוין...
ועוד נקודה שעלתה לי כעת.. הרי בחור ספרדי הוא לא גרע מ"טב למיתב טן דו מלמיתב ארמלו"... שעדיף לאישה לחיות עם בעל, גם אם יש בו פגמים, על פני חיי רווקות או בדידות, ע"ש ברש"י ועוד. וכי בחור ספרדי גרוע כ"כ שעליו לא חלים כללים אלו...????!!! בחורה שמתקרבת לגיל 30 ולא מוכנה לשמוע בכלל על פגישה עם בחור ספרדי.... אין מילה אחרת מלבד גזענות...
תתעורר!

ועוד נקודה שעלתה לי כעת.. הרי בחור ספרדי הוא לא גרע מ"טב למיתב טן דו מלמיתב ארמלו"... שעדיף לאישה לחיות עם בעל, גם אם יש בו פגמים, על פני חיי רווקות או בדידות, ע"ש ברש"י ועוד. וכי בחור ספרדי גרוע כ"כ שעליו לא חלים כללים אלו...????!!! בחורה שמתקרבת לגיל 30 ולא מוכנה לשמוע בכלל על פגישה עם בחור ספרדי.... אין מילה אחרת מלבד גזענות...
גם הפוך !!
ובהחלט מובן.
המשפט הזה
"הציבור האשכנזי גזען, זו האמת לאמיתה. א"א ליפות את המציאות"
יכול להיאמר גם להיפך.
אם הסיבה היא שלא רוצים להתחתן זה בזה,
אם יש סיבה אחרת, תא ונחזי.

גם הפוך !!
ובהחלט מובן.
המשפט הזה

יכול להיאמר גם להיפך.
אם הסיבה היא שלא רוצים להתחתן זה בזה,
אם יש סיבה אחרת, תא ונחזי.

מעניין אותי אם כבוד הרב - או סתם אחד מהכותבים כאן.
הציע לבנים/בנות שלו חתנים/כלות ממוצא תימני ?
איתיופים נשאיר להמשך...

הרב הוסיף שבציבור הדתי ובחב"ד ביטלו את הגזענות
חב״ד ביטלו את הגזענות? חב״דניק מוכן לחתן את בתו עם ספרדי שאינו חב״דניק? אתמהה!
נכון שבחב״ד מקבלים "גרים" בברכה ובזרועות פתוחות ובלי שום אפליה, אבל בשום אופן אינם מוכנים להתחתן מחוץ לאנ״ש.
אם מבחינת הרב זה בסדר, יוצא שהשאלה לא היתה למה אשכנזים לא מתחתנים עם ספרדים, אלא למה אשכנזים לא מתחתנים עם ספרדים משוכנזים. הבנתי נכון? תשאלו את הרב בתוכנית הבאה

חב״ד ביטלו את הגזענות? חב״דניק מוכן לחתן את בתו עם ספרדי שאינו חב״דניק? אתמהה!
נכון שבחב״ד מקבלים "גרים" בברכה ובזרועות פתוחות ובלי שום אפליה, אבל בשום אופן אינם מוכנים להתחתן מחוץ לאנ״ש.
אם מבחינת הרב זה בסדר, יוצא שהשאלה לא היתה למה אשכנזים לא מתחתנים עם ספרדים, אלא למה אשכנזים לא מתחתנים עם ספרדים משוכנזים. הבנתי נכון? תשאלו את הרב בתוכנית הבאה
חב"ד זה לא גזע!

גם בחב''ד לא נכון לומר ש'ביטלו' את הגזענות (גם בין החב'דניקים), אולי יש קצת פחות, אבל מי שמכיר קצת יודע שזה לא 100%
אצל המזרחיסטים (יאמר לזכותם) שדוקא שם (עד כמה שידוע לי) המצב ממש טוב

אם לא היינו [ככלל וכקבוצה אני לא מדבר על כל יחיד ויחיד] תופסים את האשכנזים כעדה נעלית יותר, לא היתה בעיה, לא בישיבות ולא בתת"ים וגם לא בשידוכים, כי אף אחד לא היה רוצה להתחתן עם אשכנזים ומסורב, כמו שחסיד לא מעלה בדעתו לשמוע שידוך עם בחורה ממשפחה ליטאית וסמינר ליטאי.
להרגשתי נושא הגזע בוער אצלנו הרבה יותר מאשר אצלם.

גם בחב''ד לא נכון לומר ש'ביטלו' את הגזענות (גם בין החב'דניקים), אולי יש קצת פחות, אבל מי שמכיר קצת יודע שזה לא 100%
גם שם יש אפליה אבל מתחת לשטיח, ובאמת מוצאים חתונות מעורבות. מצד שני התרבות האשכנזית שלטת.

יש לציין גם שבחו''ל (בצרפת עכ''פ בודאי) מצוי מאוד חתונות מעורבות
אמא שלי אשכנזיה לדוגמא, וזה לא ממש נחשב מקרה חריג ... טוב, לפני יותר מ-50 שנה ... אינני יודע בדיוק מה המצב שם היום, אך לפי מה שאני שומע זה פחות או יותר ממשיך

גם שם יש אפליה אבל מתחת לשטיח, ובאמת מוצאים חתונות מעורבות. מצד שני התרבות האשכנזית שלטת.
אין יותר גזענים מהציבור הדתי לאומי ככלל, [אם כי יש בודדים שממש לא], זה נכון שיש חתונות מעורבות, אבל לא תמיד זה נמדד רק בשם משפחה, יש משפחות שקוראים להם אוחנה או בן זקן אבל כל הסגנון והווייב שלהם אשכנזי, והם יתחתנו בקלות עם אשכנזים, [זה כמו שאם אצלנו רק טולדנו או הסגנון היו מתחתנים עם אשכנזים לא היה ויכוח שעדיין יש גזענות, או אם נניח רק מי שהיה לומד בישיבה גדולה וקטנה ות"ת אשכנזי היה יכול להתחתן עם אשכנזי, אבל בוגרי ישיבות ספרדיות לא], אבל היחס למזרחים שיש להם תרבות מזרחית, הוא הרבה הרבה יותר גרוע מהיחס שיש אצלנו.
באמת לא נעים להיכנס לפרטים אבל זה מקומם, אז אכנס בקצרה
כמה מזרחים יש במג"ב ??
כמה מזרחים יש במשטרה או בשב"ס ??
כמה אשכנזים יש בסיירת מטכ"ל או בקורס טייס ??
כמה אשכנזים יש ביחידות המודיעין ??
כמה מזרחיים יש בהנהגת ההתיישבות ביש"ע ??

אין יותר גזענים מהציבור הדתי לאומי ככלל, [אם כי יש בודדים שממש לא], זה נכון שיש חתונות מעורבות, אבל לא תמיד זה נמדד רק בשם משפחה, יש משפחות שקוראים להם אוחנה או בן זקן אבל כל הסגנון והווייב שלהם אשכנזי, והם יתחתנו בקלות עם אשכנזים, [זה כמו שאם אצלנו רק טולדנו או הסגנון היו מתחתנים עם אשכנזים לא היה ויכוח שעדיין יש גזענות, או אם נניח רק מי שהיה לומד בישיבה גדולה וקטנה ות"ת אשכנזי היה יכול להתחתן עם אשכנזי, אבל בוגרי ישיבות ספרדיות לא], אבל היחס למזרחים שיש להם תרבות מזרחית, הוא הרבה הרבה יותר גרוע מהיחס שיש אצלנו.
עכ''פ כלפי חוץ (אני לא ממש מכיר) זה נראה שאין כ''כ הבדל
האמת שאני חושב שאולי זה בגלל שהם מנסים ליצר מנהג 'אחיד' ולטשטש את המסורות ומנהגי הקהילות וכו' (המבטא כדוגמא)
אבל יתכן שבאמת אתה צודק

ואם רוצים במילתא חצי דבדיחותא, אפשר לתת הסבר הגיוני למה לא תיתכן חתונה בין ספרדי לאשכנזי:
אצל האשכנזים נהוג שכשמזמינים אותך לחתונה, אתה אוכל, מביא מתנה לחתן ולכלה אבל לא משלם על המנה שלך. ואתה חוסך פרוטה לפרוטה כדי שיהיה לך לחתן את ילדיך.
אצל הספרדים, נהוג שכשמזמינים אותך לחתונה, אתה אוכל ומשלם עבור המנה שלך (חכם בן ציון ע״ה אמר שמי שאינו משלם הוא גזלן, כי אדעתא דהכי הזמינו אותו), וממילא חוסכים פחות כדי לחתן את הילדים כי בונים על כך שהמוזמנים ישלמו.
בסופו של דבר, שני המנהגים משתווים, כי את מה שהאשכנזי חוסך, הספרדי משלם בחתונות של קרוביו וריעיו. אבל ברגע שיש חתונה מעורבת ספרדים/אשכנזים, נפגע האיזון

זה לא ממש קשור,
אולי בתפקידים ביכירם בצבא וכדו' (מעולם לא היה נשיא/ר.ממשלה ספרדי עד כמה שידוע לי) אבל לא הבנתי את הקשר
טוב, האשכנזים הם רוב במדינת ישראל (כ75%)

אבל למה בעצם כ"כ רוצים להתחתן עם אשכנזים, מה מצאו בהם ?
הם מסריחים שלא מתקלחים, הם מחמירים חמורים, הם לא הולכים לפי ההלכה, הם מתלבשים לא צנוע, והם גזענים, והם והם...
אז מה כ"כ בוער להתחתן איתם ???
(מילא ללמוד במוסדות שלהם, מילא לפתוח מוסדות בסגנון שלהם, אבל להתחתן ???).

זה לא ממש קשור, ויש המון מזרחים במשטרה וכו'
אולי בתפקידים ביכירם בצבא וכדו' (מעולם לא היה נשיא/ר.ממשלה ספרדי עד כמה שידוע לי)
טוב, האשכנזים הם רוב במדינת ישראל (כ75%)

היה נשיא (קצב),
ויש ר"מ (דרעי).

עכ''פ כלפי חוץ (אני לא ממש מכיר) זה נראה שאין כ''כ הבדל
האמת שאני חושב שאולי זה בגלל שהם מנסים ליצר מנהג 'אחיד' ולטשטש את המסורות ומנהגי הקהילות וכו' (המבטא כדוגמא)
אבל יתכן שבאמת אתה צודק
אצלנו דקדוק ההלכה הוא דבר מרכזי בחייו של אדם, ממילא בזה בא לידי ביטוי הגזענות, שבבית כנסת אשכנזי לא יתנו לשליח ציבור ספרדי לעלות וכן להיפך, ועיין עוד בכמה אשכולות מפלפלים בפורום דידן על המבטא בלימוד ובתפלה וכיו"ב.
אצל חלק נרחב בציבור הדתי לאומי דקדוק הלכה הוא ממש לא משהו מרכזי [אם כי יש מיעוט חשוב שכן], והקבוצה שאתה שייך אליה היא המגדיר, אני בן להורים שהאימא היתה קומונרית בבני עקיבא באחת משכונות ה""איכות"" בירושלים, והאבא היה בחור מזרחי מנס ציונה, ואימא נשלחה על ידי אחד מהמנהיגים הבולטים של הציונות הדתית להושיע את אנשי הפריפריה האומללים מהבורות של עצמם ושם היא הכירה את אבא, אף אחת מהחברות שלה לא היתה מעלה בדעתה להיות בקשר עם מזרחי, והיחס אליהם הוא באמת יחס של בני אדם לקופים.
אני גדלתי בת"ת וישיבות וכוללים וחברה מאוד מאוד ליטאית, ותמיד נהגתי בכל מנהגי הספרדים, אני קורא בתורה כבר שנים רבות בנוסח והגייה שלדעתי הרב מאזוז מתמוגג בקברו... ומעולם לא חויתי יחס שאפילו קרוב לזה.

ש משפחות שקוראים להם אוחנה או בן זקן אבל כל הסגנון והווייב שלהם אשכנזי, והם יתחתנו בקלות עם אשכנזים,
זה כמו שכתבתי ל @שמעון טרבלסי שטען שחב״ד אינו גזע. הוא יטען לך גם כאן שסגנון אשכנזי מזרחי אינו גזע. ואני איתך.
באמת לא נעים להיכנס לפרטים אבל זה מקומם, אז אכנס בקצרה
כמה מזרחים יש במג"ב ??
פה עברת מהמזרחי לחילונים. זה כבר דיון אחר. היית צריך לשאול כמה מנכ״לים ספרדים היו בבני עקיבא, או שאלה דומה.

ראשי תחתית