???
אשכנזים? זה שו"ע מפורש, שלא להניח ר"ת
אין עניין להחמיר "בכל נושא" "ובכל פרט"ה שמחמירים בדברים אחרים זה לא עונה למה מקילים בדברים אחרים
אתה יודע כמה חומרות יש ברמ"א
שא"א להציג "צירופים" לעיקר הדין , ואת עיקר הדין להפוך למחמיר תע"ב ולמידת חסידות
כפי שכבר כתבתיכמו לאכול חלבי לאחר שעה אחת מאכילת בשר, שזה היה מנהג פשוט אצל הצדיקים המחמירים?
אין עניין להחמיר "בכל נושא" "ובכל פרט"
העניין הוא שונה לחלוטין - והוא , שא"א להציג "צירופים" לעיקר הדין , ואת עיקר הדין להפוך למחמיר תע"ב ולמידת חסידות.
זה כל הנושא והעניין , שאר הדוגמאות לא רלוונטיות ולא מעניינות, מי מקל יותר ומי מחמיר יותר .
כמו מה?העניין הוא שונה לחלוטין - והוא , שא"א להציג "צירופים" לעיקר הדין ,
אם זו דעתו של הפוסק כך יכתוב.ואת עיקר הדין להפוך למחמיר תע"ב ולמידת חסידות.
שיניתי קצת (הרבה).בוא נגדיר זאת כך (וסליחה על האריכות):
1. בעיניי מה שנעשה לעולם הישיבות, היחס לראשי הישיבות [אגב שים לב: זה לכולם, מהגר"י עדס עד הגר"מ מאזוז] הוא עוול.
2. אבל יתירה מזאת, הוא טעות אסטרטגית. אבל אין כאן המקום להאריך בנקודה זו.
3. למרות זאת, אני אינני מוכן ליטול חלק בין אלו שכורכים את מרן הגרע"י ובנו ר"י בבחינת 'כורכן ואוכלן בבת אחת' - לטוב אבל גם למוטב.
4. אני מחלק בין מרן, שברי לי שמלחמותיו לא הגיעו מנקודת רוע אלא מנקודת מבט שונה. שאפשר לא להסכים איתה, אבל א"א לזלזל.
5. לבין לאידך גיסא בנו, שכולם מסכימים כיום שזו מלחמה במעמד צד אחד. ודו"ק.
6. ואם נחזור לעיקר הודעתך עליה נסוב הדיון בינינו: "צא וראה מן הספרדים שלא אבדו מן הדרך, ואדרבא התעלו להיות בני תורה" - אי אפשר להתנתק מזכויותיו של מרן הגרע"י באותם ספרדים שהתעלו להיות בני תורה. אתה יכול שלא להסכים, לדעתך - הדרך בה פעל אינה נכונה.
אבל שוב, זה נתון לויכוח. זה בדיוק כמו שאם אני מתווכח איתך כעת - זה לא אומר שאני צריך לזלזל בך.
7. באחד האשכולות המקבילים (לע"ע אני לא מוצאה) הובא כאן צילום מספר 'לב נאמן' של מרן הגר"מ מאזוז, ושם הוא קובל על מרן הגרע"י שבמקום לעודד את לימוד העיון עודד את לימוד ההלכה.
בעיניי היתה זו מציאה של ממש. נדיר למצוא מקומות שהגר"מ מאזוז מעביר ביקורת על הגרע"י. והנה כאן הוא מעביר ביקורת בדבר שלענ"ד הוא חמור ביותר. אממה, הגר"מ עשה את ההפרדה בין ההערכה שלו להגרע"י כאדם ענק, לגישה שלו להלכה ומאידך לעיון.
אני לא מתלהב ממחלוקות הלכתיות, מבחינתי, כל חכם יכול להיות בר פלוגתא של החכם השני, אבל מחלוקת רעיונית - השקפתית בעיניי היא בבחינת תורה היא וללמוד אני צריך. ויש לי הרבה מה ללמוד מהמציאה הזו.
8. עוד נקודה: לענ"ד הגרע"י לא פתח חזית, כי הוא מעולם לא נלחם ב... אלא נלחם על... ודו"ק.
9. והנקודה הסופית היא: במקום להתמקד בקולא פה או קולא שם, שיתכן שפה ושם אתה צודק, ויתכן גם שלא. מה שבטוח שזה מלבה אש מיותרת ולא מקדמת לשום מקום. תתמקד בייחס לראשי הישיבות ותלמידיהם, תתייחס למעמד הכללי של הישיבות בדורנו.
ואני מסכים, וכתבתי כך בכמה מקומות כאן, שאחד הדברים החשובים החסרים לנו כאן הוא הייחס לראשי הישיבות, לר"מי הישיבות. וכל מיישיב מתחיל בישיבות הספרדיות יכול להעיד על כך, שהאברכון הצעיר, שהחליט שהוא בר הכי למסור שיעור בפרשת שבוע בבית כנסת של האבא של הבחור, נחשב פי כמה מראש הישיבה בה לומד בנו....
כמו כן תתייחס ללימוד בעיון כמו שקיבלנו מרבותינו. אם תצליח לשנות את הייחס ללימוד בעיון אצל אברכים ספרדים, אם תצליח לשנות את היחס למי שיודע ש"ס - אבל מה לעשות לא 'עשה' רבנות... - זה יחסוך לך הרבה מאמץ להוכיח משהו לגבי פסק כזה או אחר. ממ"נ.
עוד דוגמאכמו מה?
היתר מכירה הוא היתר גמור לכל המעיין ביבי"א ולא בנוי על צירופים.ותיווכח - איזה עולם הפוך, עיקר הדין של מצוות שמיטה נהפכה "להידור" ואילו הצירופים נהפכו לעיקר הדין
לא יודע מה כוונתך.עוד דוגמא
בעניין "לא יושיט מידו לידה" שהרב טהרת הבית כתב שזה רק "דרך סייג והרחקה"
היכן?מה שכן אני יודע שהורה לאסור להושיט מידו לידה אפי' במקום שיש רבים מהאנשים ומתביישים מהם.
לכן שלחתי לאשכול ששם הנושא יותר מורחבלא יודע מה כוונתך.
בוא נגדיר זאת כך (וסליחה על האריכות):
1. בעיניי מה שנעשה לעולם הישיבות, היחס לראשי הישיבות [אגב שים לב: זה לכולם, מהגר"י עדס עד הגר"מ מאזוז] הוא עוול.
2. אבל יתירה מזאת, הוא טעות אסטרטגית. אבל אין כאן המקום להאריך בנקודה זו.
3. למרות זאת, אני אינני מוכן ליטול חלק בין אלו שכורכים את מרן הגרע"י ובנו ר"י בבחינת 'כורכן ואוכלן בבת אחת' - לטוב אבל גם למוטב.
4. אני מחלק בין מרן, שברי לי שמלחמותיו לא הגיעו מנקודת רוע אלא מנקודת מבט שונה. שאפשר לא להסכים איתה, אבל א"א לזלזל.
5. לבין לאידך גיסא בנו, שכולם מסכימים כיום שזו מלחמה במעמד צד אחד. ודו"ק.
6. ואם נחזור לעיקר הודעתך עליה נסוב הדיון בינינו: "צא וראה מן הספרדים שלא אבדו מן הדרך, ואדרבא התעלו להיות בני תורה" - אי אפשר להתנתק מזכויותיו של מרן הגרע"י באותם ספרדים שהתעלו להיות בני תורה. אתה יכול שלא להסכים, לדעתך - הדרך בה פעל אינה נכונה.
אבל שוב, זה נתון לויכוח. זה בדיוק כמו שאם אני מתווכח איתך כעת - זה לא אומר שאני צריך לזלזל בך.
7. באחד האשכולות המקבילים (לע"ע אני לא מוצאה) הובא כאן צילום מספר 'לב נאמן' של מרן הגר"מ מאזוז, ושם הוא קובל על מרן הגרע"י שבמקום לעודד את לימוד העיון עודד את לימוד ההלכה.
בעיניי היתה זו מציאה של ממש. נדיר למצוא מקומות שהגר"מ מאזוז מעביר ביקורת על הגרע"י. והנה כאן הוא מעביר ביקורת בדבר שלענ"ד הוא חמור ביותר. אממה, הגר"מ עשה את ההפרדה בין ההערכה שלו להגרע"י כאדם ענק, לגישה שלו להלכה ומאידך לעיון.
אני לא מתלהב ממחלוקות הלכתיות, מבחינתי, כל חכם יכול להיות בר פלוגתא של החכם השני, אבל מחלוקת רעיונית - השקפתית בעיניי היא בבחינת תורה היא וללמוד אני צריך. ויש לי הרבה מה ללמוד מהמציאה הזו.
8. עוד נקודה: לענ"ד הגרע"י לא פתח חזית, כי הוא מעולם לא נלחם ב... אלא נלחם על... ודו"ק.
9. והנקודה הסופית היא: במקום להתמקד בקולא פה או קולא שם, שיתכן שפה ושם אתה צודק, ויתכן גם שלא. מה שבטוח שזה מלבה אש מיותרת ולא מקדמת לשום מקום. תתמקד בייחס לראשי הישיבות ותלמידיהם, תתייחס למעמד הכללי של הישיבות בדורנו.
ואני מסכים, וכתבתי כך בכמה מקומות כאן, שאחד הדברים החשובים החסרים לנו כאן הוא הייחס לראשי הישיבות, לר"מי הישיבות. וכל מיישיב מתחיל בישיבות הספרדיות יכול להעיד על כך, שהאברכון הצעיר, שהחליט שהוא בר הכי למסור שיעור בפרשת שבוע בבית כנסת של האבא של הבחור, נחשב פי כמה מראש הישיבה בה לומד בנו....
כמו כן תתייחס ללימוד בעיון כמו שקיבלנו מרבותינו. אם תצליח לשנות את הייחס ללימוד בעיון אצל אברכים ספרדים, אם תצליח לשנות את היחס למי שיודע ש"ס - אבל מה לעשות לא 'עשה' רבנות... - זה יחסוך לך הרבה מאמץ להוכיח משהו לגבי פסק כזה או אחר. ממ"נ.
המצב כואב, והאמת כמו שאתה כותב.זו בדיוק הנקודה,
הציבור עדיין יונק את השנאה והריחוק לראשי ישיבות בטענה של שיכנוז.
הציבור עדיין יונק את השנאה לכל אמירה הלכתית שאינה כמו הרב עובדיה תחת אותו מעטה.
הציבור עדיין יונק את הסלידה מעיון, כי הוא פלפולים בלבולים.
הציבור עדיין יונק את חוסר הענין בטהרות וקדשים, כי זה לא להלכה.
הציבור עדיין יונק את המסורת הקלוקלת, אז אי אפשר לעבוד.
זו בדיוק הנקודה,
הציבור עדיין יונק את השנאה והריחוק לראשי ישיבות בטענה של שיכנוז.
הציבור עדיין יונק את השנאה לכל אמירה הלכתית שאינה כמו הרב עובדיה תחת אותו מעטה.
הציבור עדיין יונק את הסלידה מעיון, כי הוא פלפולים בלבולים.
הציבור עדיין יונק את חוסר הענין בטהרות וקדשים, כי זה לא להלכה.
הציבור עדיין יונק את המסורת הקלוקלת, אז אי אפשר לעבוד.
אז איך בעצם אתה מציע לעבוד ?
מסכים לחלוטין.
אבל בוא נתחיל בך...
אתה מציע שנבוא, הבני תורה ונוכיח קבל עם ועולם שהיתר מכירה (לצורך העניין - כן) הוא פיקציה. או קי.
נו ואז, הם יקבלו?! מישהו ישמע לזה?! הרי דעתם ברורה מראש!
אתה חושב שתצליח לשכנע מישהו בצורה הזו?!
במקום זאת, גדל כאן דור של מנהיגים שלא חת לומר את האמת על רה"י ועל הלימוד בעיון - בצורה ברורה, וככל שהציבור ישמע אותה היא תחלחל למטה.
במקום זאת, תראה איך נראים בני תורה אמיתיים, כאלו שמסוגלים לומר בפה מלא שהם פחות מתחברים להלכה, ולא מתביישים בזה. ואדרבא, תורתם מכרזת עליהם.
במקום להתלונן על מי מנע לימוד של קדשים טהרות ועוד, בוא תפתח כולל קדשים, ספרדי, אדרבא ואדרבא.
אבל לבוא ולחפש כל הזמן לתקוף את הקולות, או את הפסקים, אתה עושה בדיוק מה שעושה היום בנו, רק הפוך...
כשעולה נושא היתר המכירה, אני מדבר עליו.
כשעולה נושא העיון, אני מדבר עליו.
אבל כשמכניסים לי בתוך העיון שזה של אשכנזים, ממילא נגררים לשם ולשם עד שמגיעים להיתר המכירה.
אני לא חושב שאשכנע אותם, אבל אני פשוט מגיב.
יש לך רעיון איך לא לתת להם לדבר ?
ככל והם לא ידברו, אני ודאי לא אדבר ע"ז (יש עוד זמן).
אבל לאידך, צא וראה מן הספרדים שלא ירדו מן הדרך ואדרבה התעלו להיות בני תורה,
ומחפשים כל הזמן קולות ומזלזלים בכל מי שמחמיר.
תגיב זה בריא.
אבל לדחוף בכל מקום
זה לא מוסיף לאף אחד.
אני מוכן להמר שמשפטים מהסוג הזה לא ישכנעו אף אחד.
ואדרבא, רק ירחיבו את הקיטוב, ואת חוסר ההבנה הבסיסי הנצרך כדי להבין את העקרונות הברורים שאתה רוצה להעביר הלאה.
אני חושב שזה נדחף כתגובה למישהו שדחף משהו באותו מקום.
למרות שלא כ"כ נראה לי (עברתי שוב מלמעלה),
אבל אני מדבר בעיקר כללית.
הובאה בקיצור טהרת הבית התשובה שם.היכן?
כאן7. באחד האשכולות המקבילים (לע"ע אני לא מוצאה) הובא כאן צילום מספר 'לב נאמן' של מרן הגר"מ מאזוז, ושם הוא קובל על מרן הגרע"י שבמקום לעודד את לימוד העיון עודד את לימוד ההלכה.
כאן
דברי הרב מאזוז זצוק"ל מתוך הספר הנפלא לב נאמן ח"ב![]()
![]()