מה הפירוש לא משנה מה הסיבה?.לא משנה מה הסיבה.
זיל בתר טעמא, כיון שנסדר ע"פ סדר הקימה לא שייך לאומרו בעמידה דוקא, שפוקח עיניו מברך וכו'.
אכן יש סוברים לאומרו בעמידה, אבל יש פנים גם לצד הראשון וכאמור.
מה הפירוש לא משנה מה הסיבה?.לא משנה מה הסיבה.
ואת הברכות שכן שייך בעמידה, או יותר נכון 'עיקרן' בעמידה, כמו רוקע הארץ על המים, המכין מצעדי גבר ודומיהם - כן אומרים בעמידה????????זיל בתר טעמא, כיון שנסדר ע"פ סדר הקימה לא שייך לאומרו בעמידה דוקא, שפוקח עיניו מברך וכו'.
האם כשיש ב' פוסקים שאומרים לא לברך ועשרים לברך, ולמעשה אמרינן סב"ל, גם בזה יכול בקום ועשה להמשיך לאכול?
נראה פשוט וברור שלא. כיון שיש הבדל בין סב"ל במחלוקת שקולה לסב"ל ב'דוחק', שרק א"א לברך, אבל עיקר ההלכה היא כדעת רוב הפוסקים, ולכן א"א בקום ועשה להמשיך לאכול. בעיני הדבר פשוט מאוד, ולפ"ז גם כלפי מרן אמור להיות כך.
לענ"ד חידוש הרב @כהן לא מוכרח, וייתכן שאף בכה"ג יכול לאכול בלא לברך, כי סו"ס יש כאן ספק שמחמתו אינו מברך, ומימלא ל"ה נהנה בלא ברכה.באמת? לא ידעתי. חשבתי שסב"ל זה אומר שאני לא יכול לברך מכל סיבה שהיא, וכל זמן שאני מתחשב בזה לעניין סב"ל אני כן יכול להמשיך ולאכול.
תודה על החידוש!
צריך להבין מה זה המושג המחודש 'סב"ל'.לענ"ד חידוש הרב @כהן לא מוכרח, וייתכן שאף בכה"ג יכול לאכול בלא לברך, כי סו"ס יש כאן ספק שמחמתו אינו מברך, ומימלא ל"ה נהנה בלא ברכה.
מש"כ לחלוק על השמש ומגן שכתב שלא לברך (בשם ומלכות) על ברקים ורעמים כי אין בו מעשה, והקשה שא"כ גם ברכת החמה והלבנה וכו' לא יברך.
לכאו' באמת היה צ"ע גדול על מש"כ בשמש ומגן, ולא יתכן לפרש כפשוטו.
ולכאו' צ"ל שהכוונה היא לא "שאין מעשה" אלא שאין ממשות, והיינו שבברק ורעם אין ממשות שיכול לברך ע"ז. משא"כ בשאר ברכות הראיה שיש ממשות וע"ז מברך.
האם כשיש ב' פוסקים שאומרים לא לברך ועשרים לברך, ולמעשה אמרינן סב"ל, גם בזה יכול בקום ועשה להמשיך לאכול?
נראה פשוט וברור שלא. כיון שיש הבדל בין סב"ל במחלוקת שקולה לסב"ל ב'דוחק', שרק א"א לברך, אבל עיקר ההלכה היא כדעת רוב הפוסקים, ולכן א"א בקום ועשה להמשיך לאכול. בעיני הדבר פשוט מאוד, ולפ"ז גם כלפי מרן אמור להיות כך.
ראיתי זאת קודם שכתבתי, ועכ"פ כתבתי מה שכתבתי בכדי ללמד זכות על הגאון זצ"ל.בשו"ת שמ"ש ומגן חלק ד אורח חיים סימן ו מדמה זאת לשמיטת כספים, "עי' בכף החיים או"ח סי' ח' אות ב', שכתב בשם הרמב"ן (בתשו' הרשב"א המיוחסות לרמב"ן), סי' קפ"ט דכל מצוה שאין בה מעשה כגון שמיטת כספים וכו' אין מברכין עליה, ע"ש. וא"כ בשמיעת רעמים וראיית הקשת אין בהם שום מעשה, ואין מברכין עליהם, או יברך בלי שם ומלכות, וא"כ מרוקו נהגו כהרמב"ן".
ברצינות?! זה נראה לך סיבה לא לברך?!א. הברק והרעם מגיעים בהפתעה ויש לברך ברכה בכוונה ומתוך הכנה.
גוזרים גזירות מדעתנו?!ב. אם יתרגל לברך בשם ומלכות, אולי יברך בשירותים כששומע רעם.
גם אין לי פנאי לברך על ההלל כשכולם כבר התחילו, וגם לומר תחנון כשהארכתי בשמו"ע. (ואפשר להאריך בדוגמאות, אבל הדברים פשוטים).ג. אין פנאי לברך בישוב הדעת גם על הברק וגם על הרעם שמגיע מיד אחריו.
למה לי קרא, סברא הוא.החילוק בין שני פוסקים לעשרים פוסקים יכול להיות נכון
אכן, לא מצינו לו מקור כלל וכלל
ואת הברכות שכן שייך בישיבה, או יותר נכון עיקרן בשכיבה או בישיבה, כמו פוקח עורים, מתיר אסורים - כן אומרים בשכיבה ??????ואת הברכות שכן שייך בעמידה, או יותר נכון 'עיקרן' בעמידה, כמו רוקע הארץ על המים, המכין מצעדי גבר ודומיהם - כן אומרים בעמידה????????
ראיתי זאת קודם שכתבתי, ועכ"פ כתבתי מה שכתבתי בכדי ללמד זכות על הגאון זצ"ל.
נדר שהותר מקצתו הותר כולו.ואת הברכות שכן שייך בעמידה, או יותר נכון 'עיקרן' בעמידה, כמו רוקע הארץ על המים, המכין מצעדי גבר ודומיהם - כן אומרים בעמידה????????
עדיין, זו לא "טעות" בשיקול דעת וכד' או חוסר שימת לב לדעה של פוסק.מי כמוני חסיד שלו, אבל גם ראשונים כמלאכים מעירים אחד לשני על טעויות, וכן תנאים ואמוראים.
ובספר דברי שלום ואמת חלק ב' עמ' 45 הביא כמה טעמים למנהג: א. הברק והרעם מגיעים בהפתעה ויש לברך ברכה בכוונה ומתוך הכנה. ב. אם יתרגל לברך בשם ומלכות, אולי יברך בשירותים כששומע רעם. ג. אין פנאי לברך בישוב הדעת גם על הברק וגם על הרעם שמגיע מיד אחריו.
וכיון שהותר מקצתו [לגבי ברכות השחר] הותר כולו [לגבי כל ברכות השבח]...נדר שהותר מקצתו הותר כולו.
'שכיבה' זה לא 'חיוב', זה 'היתר', אם 'אפשר' לומר בשכיבה - אפשר לומר 'גם' בישיבה 'לכתחלה'.ואת הברכות שכן שייך בישיבה, או יותר נכון עיקרן בשכיבה או בישיבה, כמו פוקח עורים, מתיר אסורים - כן אומרים בשכיבה ??????
תוכל בבקשה להגיב עניינית?וכיון שהותר מקצתו [לגבי ברכות השחר] הותר כולו [לגבי כל ברכות השבח]...
התגובה הנ"ל ממש ענינית.תוכל בבקשה להגיב עניינית?
לא יאומן כי יסופר. אני לא יודע איך מגיבים לסברות וטעמים מעין אלו שבאים לעקור דינא דגמ'.
למה חכמי התלמוד לא חשבו על והטעמים הללו.
אולי בזמן חז"ל, הברק והרעם לא באו בהפתעה... או שהיו הם מלאכים שלא נכנסו לבית הכסא...
אתמהה.
אגב. מי המחבר של הספר הזה.
עדיין, זו לא "טעות" בשיקול דעת וכד' או חוסר שימת לב לדעה של פוסק.
זה דבר שמעורר יותר מדי תמיהה...
יש "קושיות" על רבנים, אבל בד"כ לא אומרים שנעלם מהרב עובדיה גמרא מפורשת על הסוגיא וכד'.
יש גבול עד כמה אפשר לתלות "טעות" ברבנים.
ואם ריק הוא - מכם הוא ריק.
גם אין לי פנאי לברך על ההלל כשכולם כבר התחילו, וגם לומר תחנון כשהארכתי בשמו"ע. (ואפשר להאריך בדוגמאות, אבל הדברים פשוטים).
בבקשה לא לעשות ליצנות מההלכה.
ברצינות?! זה נראה לך סיבה לא לברך?!
זה כמו סברא לא לברך ברכת המפיל (קודם חצות) כי חושש שמא ידבר.
בוא נעקור את כל התורה וזהו
חבל שאתה מאותם אלה שנתפסים לדוגמאות וחושבים שאם פורכים דוגמא או שתים נפרכת עצם הטענה...כבודו מדבר גבוהה גבוהה מתוך חוסר הידע שלו.
הלא ברכת המפיל בגרסת הרי"ף מופיעה בלי שם ומלכות, וכן בכת"י פריז של התלמוד בבלי ברכת המפיל מופיעה בלי שם ומלכות, וכן בהלכות גדולות, ויש לצרף לזה דעת הראב"ד שכל ברכות השבח בפרק הרואה הן ברכות הרשות, הכתובות בתלמוד בלי שם ומלכות, "דהא אין בהן לא הזכרה ולא מלכות, ומי שאמר שיש בהם הזכרה ומלכות לא נראו דבריו" (רק הרשב"א והריטב"א דחו דבריו וכתבו שהתלמוד קיצר לשונו)
חבל שאתה מאותם אלה שנתפסים לדוגמאות וחושבים שאם פורכים דוגמא או שתים נפרכת עצם הטענה...
(אני מגיב בדווקא רק על התגובה שציטטתי).
גם שאר ברכות השחר מופיעות שם בלי שו"מ...הלא ברכת המפיל בגרסת הרי"ף מופיעה בלי שם ומלכות,
כנ"ל.וכן בהלכות גדולות
התייחסתי לזה רק כדוגמא לכך שלא כל מה שלא נוח לנו ואנחנו חוששים שיהיה לנו קשה לקיים אנחנו יכולים לוותר עליו.התייחסת לברכת המפיל, וכתבת דא"כ נעקור את כל התורה כולה, ולזה התייחסתי גם אני.
לא לגמרי להיפך, דז"ל "וגם בכה"ג היה יותר טוב שהאשה תאמר זמן לעצמה" וכו'.ומה שכתב שכך מבואר מדברי הזרע אמת - שם כתוב להיפך
יותר טוב, זה משום שהוא פוסק יותר כדעת הפר"ח, וכדי לחוש לשו"ע כתב יותר טוב, אבל אנן דקי"ל כדעת מרן אפילו כשהפר"ח חולק עליו - צריכים לפסוק מעיקר הדין כדעת מרןלא לגמרי להיפך, דז"ל "וגם בכה"ג היה יותר טוב שהאשה תאמר זמן לעצמה" וכו'.
אם ראשונים כמלאכים.הרמ"א והמרדכי