חיוב שבועה בבתי דין

כהנא דמסייע

חבר מוביל
ידוע שהיום אין משביעין ע''פ פסק השבות יעקב, אלא מפשרין, או שנוהגין שנותן שליש על זה שאינו נשבע. וכידוע. וכך מנהג רוב הבתי דינים.

בשוחחי על זה עם הגאון ר' יוסף פרץ מפנמה טען לי שבשותי''ם הספרדים רואים שבחו''ל נהגו להשביע עד לפני כמה עשרות שנים, ורק בעקבות כך שרוב הבתי דינים נוסדו ע''פ גדולי האשכנזים, ששמרו על עצמאות, ולא נכפפו לרה''ר, לכן התקבל הנוהג שלא משביעים. אמרתי לי ששוה לחפש ולבדוק על זה.

בדקתי מעט בזה:

מצאתי בשו''ת שואל ונשאל להגאון ר' משה כלפון הכהן זצוק''ל שאכן היו נוהגים להשביע. כמובא בכמה וכמה תשובות ממנו.

מעניין מה היה המנהג גם בגדאד [חיפשתי מקופיא בר''פ ולא מצאתי], במרוקו, ארם צובא, ושאר ארצות המזרח. אשמח אם למישהו יש ידע בזה.
1766952599557.png

ידוע שהיום אין משביעין ע''פ פסק השבות יעקב
זה לא חידוש של השבות יעקב

בשוחחי על זה עם הגאון ר' יוסף פרץ מפנמה טען לי שבשותי''ם הספרדים רואים שבחו''ל נהגו להשביע עד לפני כמה עשרות שנים, ורק בעקבות כך שרוב הבתי דינים נוסדו ע''פ גדולי האשכנזים, ששמרו על עצמאות, ולא נכפפו לרה''ר, לכן התקבל הנוהג שלא משביעים. אמרתי לי ששוה לחפש ולבדוק על זה.
גם אצל האשכנזים, בחו"ל הפסיקו כמעט להשביע, אבל בפנקס בית הדין של חורבת רבי יהודה החסיד רואים שהם השביעו הרבה פעמים. לא ברור למה, המהדיר של הפנקס מציע מחמת העניות הגדולה בירושלים, הם לא היו יכולים להרשות לעצמם לשלם במקום שבועה.

גם אצל האשכנזים, בחו"ל הפסיקו כמעט להשביע, אבל בפנקס בית הדין של חורבת רבי יהודה החסיד רואים שהם השביעו הרבה פעמים. לא ברור למה, המהדיר של הפנקס מציע מחמת העניות הגדולה בירושלים, הם לא היו יכולים להרשות לעצמם לשלם במקום שבועה
מה כבודו מסיק מזה לגבי נ''ד?
מה היה המנהג גם בבגדאד [חיפשתי מקופיא בר''פ ולא מצאתי], במרוקו, ארם צובא, ושאר ארצות המזרח. אשמח אם למישהו יש ידע בזה.
והאם זה קשור לעושר ועוני?

ראשי תחתית