אכילת אורז לבני מרוקו בפסח

החש בראשו

סייג לחכמה שתיקה!
הצטרף
22/12/24
הודעות
553
מיקום
אורו של עולם
מצאתי בספר דברי שלום ואמת דברים מחודשים טובא. וצ"ע.
גם יוצאי צפון אפריקה חלוקים ביניהם בעניין זה יש שאינם אוכלים את האורז ויש שאינם נמנעים מלאוכלו חשוב לציין כי גם אלו שאינם אוכלים אורז בפסח נמנעים מלאוכלו משום חשש שמא יש בו גרעין חיטה או שמא ארזו אותו בשק של קמח או בבית אריזה של קמח מלא מאבק קמח או שהלבינו אותו במורסן של חיטים, הם לא נמנעו מלאוכלו מתוקף גזרה בדומה לתקנת הקטניות של האשכנזים, ואם כן בהסתלק החשש מותר להם לאכול את האורז הא למה הדבר דומה למנהג שהיה בסוף המאה הי"ט במרוקו שלא היו אוכלים סוכר בפסח והיו ממתיקים את התה עם תמרה אולם אחרי שהתברר להם שאין חמץ בסוכר התחילו להשתמש בו בפסח​
 
מצאתי בספר דברי שלום ואמת דברים מחודשים טובא. וצ"ע.
הוא מסתמך על משפט וצדקה ביעקב שאז נחלקו גדולי מרוקו אם לאסור את האורז מחמת חשש מפ"ח (מורסן, פדאוס... [-פסטה], חיטה)
מאז עברו הרבה מים בירדן וחכמי מרוקו אסרו את כל הקטניות, וכמ"ש רבי יעקב אביחצירא, נוהג בחכמה ותועפות רא"ם למהר"א אנקאווה ועוד רבים.
והכלל שכותב מהר"א אנקאווה דלפי פסיקת חכמי המערב "לעניין פסח אנו אשכנזים".
 

גם ליוצאי עדות המזרח יש לדון שעליהם לקבל מנהג הספרדים להחמיר באורז וקטניות - לפי שיטתם (מרן הגר"ע וחכם בן ציון) דמרוקאים אינה נחשבת עדה לעצמה והיא בטלה בעדת הספרדים (למרות הפלא הגדול שהיה לה בית דין בפ"ע לפני שאר העדות, הלוא הוא בית הדין לעדת המערביים, ולאורך הדורות היה להם קהל בפני עצמו, אלא שפסק מפעם לפעם), ומכח אותה "עדה ספרדית" ומנהגיה הם הבאים עלינו לשנות מנהגינו...
 
מצאתי בספר דברי שלום ואמת דברים מחודשים טובא. וצ"ע.

בוקר טוב, כתבתי על זה לפני עידן ועידנים ודנתי עם @רק תורה.

לגבי קטניות ביאר הגאון רבי יוסף משאש (אב"ד במרוקו ורב באלג'יר, ובאחרית ימיו רבה של חיפה) שלא היה בזה תקנה במרוקו כמו באשכנז אלא רק כיוון שלא היה ניתן להשיג בכשרות טובה, עקב העובדה שהשקים של הקמח והחיטה היו סמוכים לשקי האורז וכדו', לכן נמנעו מהם. כמו כן נמנעו מסוכר ועוד דברים, בזמן שלא היה ניתן להשיג בכשרות, וכיום גם בני מרוקו לא מחמירים בהם.

וכאשר ניתן כיום להשיג בכשרות מצויינת לפסח, כתב הגאון רבי יוסף משאש שמותר הוא ואפילו לא צריך התרת נדרים (אמנם יש הרבה מרוקאים שמקפידים בכך משום מנהג אבותיהם, ונחלקו בזה גדולים). ונראים דבריו.

על המנהג אין מחלוקת, כולי עלמא מודו שנמנעו מאכילת קטניות, השאלה היא אם המנהג נבע מאילוץ זמני שלא היה ניתן להשיג קטניות כשרים לפסח, או מכורח תקנה שתקנו רבותינו שבמרוקו. ובזה יש שיקול הדעת לפוסקים להחליט: המלאך רפאל כבודו במקומו מונח, והגאון רבי יוסף משאש חולק עליו.

ויבוא הסוכר והשמן וילמד על טעם הקטניות, שלא יצאו מכלל הספרדים שלא החמירו בקטניות כאשכנזים, אלא מכורח המציאות שהיו מונחים בערבוביה ליד שקי החיטה והקמח.

וגם מהיכי תיתי להקל בזה ולא להקל בזה, שבשניהם נהגו חומרא. אלא על כרחך שהיה זה איסור זמני לשעתו, ואינו צריך אפילו התרת נדרים.
 
וגם מהיכי תיתי להקל בזה ולא להקל בזה, שבשניהם נהגו חומרא. אלא על כרחך שהיה זה איסור זמני לשעתו, ואינו צריך אפילו התרת נדרים.
בסוכר נאסר משום חששא דדינא ממש, משא"כ קטניות דאסרו איסור גרוף ונחשב יותר גזירה ודברים המותרים וכו', ומהר"י אביר יעקב אביחצירא כתב ע"ז ופורץ גדר ישכו נח"ש.

אבל בהחלט יש מקום למה שכתבתם לפחות לחלק מבני מרוקי וכך סברו חלק מרבניהם. וגם בארצות הבלקן דנו שאין האיסור כמו לאשכנזים (כ"כ מהר"ח פלאצ'ה).

ובהזדמנות זו נברך את ידידנו הרב @משיב כהלכה שמשנתו סדורה ומאיר עיני חכמים בכל דבריו, וכן את ידידנו הרב @החש בראשו שעוסק בתורה תדיר ומאיר ומעיר בה הערות מחכימות, ונודה להם על חלקם בעיסוק בתורת בני מערבא.

פסח כשר ושמח
 
א. אני מביע את התנצלותי על פתיחת אשכול חדש, ולא שמתי לב שכבר דנו בזה.
ב. היה מחודש בעיניי המסקנה של דש"ו. כי בעצם לפי זה מותרים כיום כל הקטניות? @משיב כהלכה תקן אותי אם אני טועה?
במידה וכן למעשה רוב בני מרוקו נוהגים גם כיום איסור חוץ מקטניות טריים שהם בתרמיל שלהם.
 
ראשי תחתית