לאכול מצות מכונה בשרויה

החש בראשו

סייג לחכמה שתיקה!
חידוש גדול יש לרבינו הגדול הגרב"צ בספר שלו אול"צ ח"ג שמצות מכונה מומלץ לא לאכול שרויה, מחמת אבק קמח שעל המצות שאולי לא נאפה היטב.
אני כשהתרעתי כן בבית הוריי בליל הסדר הסתכלו עלי בתמיהה רבתי...
יבואו החכמים ויחוו דעתם בזה.

ומה הדין למרוח עליה שוקולד?

נערך לאחרונה:
חידוש גדול יש לרבינו הגדול הגרב"צ בספר שלו אול"צ ח"ג שמצות מכונה מומלץ לא לאכול שרויה, מחמת אבק קמח שעל המצות שאולי לא נאפה היטב.
אני כשהתרעתי כן בבית הוריי בליל הסדר הסתכלו עלי בתמיהה רבתי...
יבואו החכמים ויחוו דעתם בזה.

ומה הדין למרוח עליה שוקולד?
כל מי שביקר במאפיות מצות מהדרין נוכח לראות שאין ולו גרגיר קמח אחד באוויר, נעשים כל המאמצים שלא יהיה חשש של קמח על המצות, ובנוסף יציאת המצות מהתנור היא מחדר אחר כך שגם אם נפל קמח על הבצק הוא נאפה וכידוע קמח אפוי שוב לא מחמיץ.
בזמנו, לפני 30-40 שנה מי שהיה נכנס למאפיית מצות, היה יוצא 'לבן' ... ועל זה דיבר הגרב"צ באור לציון.

ברור לי מעל כל צל של ספק, שגם הגרב"צ יודה שאין חשש שרויה במצות מכונה שלנו.

כל מי שביקר במאפיות מצות מהדרין נוכח לראות שאין ולו גרגיר קמח אחד באוויר, נעשים כל המאמצים שלא יהיה חשש של קמח על המצות, ובנוסף יציאת המצות מהתנור היא מחדר אחר כך שגם אם נפל קמח על הבצק הוא נאפה וכידוע קמח אפוי שוב לא מחמיץ.
בזמנו, לפני 30-40 שנה מי שהיה נכנס למאפיית מצות, היה יוצא 'לבן' ... ועל זה דיבר הגרב"צ באור לציון.

ברור לי מעל כל צל של ספק, שגם הגרב"צ יודה שאין חשש שרויה במצות מכונה שלנו.
מעניין. אינני בקי, אשמח למי שיסייע כאן לדבריך, אם כן זה נפלא.

אני ביקרתי בשבוע שעבר במאפיית מצות מכונה, אחת משתי הגדולות בארץ (רוב החברות הכשרויות והמותגים השונים אופים שם) ואין קשר בין איפה שהקמח לבין איפה שהמצות יוצאות.
לא חושב שבמכונות של ימינו יש אופציה כזו שיגיע קמח למצות האפויות.

אני ביקרתי בשבוע שעבר במאפיית מצות מכונה, אחת משתי הגדולות בארץ (רוב החברות הכשרויות והמותגים השונים אופים שם) ואין קשר בין איפה שהקמח לבין איפה שהמצות יוצאות.
לא חושב שבמכונות של ימינו יש אופציה כזו שיגיע קמח למצות האפויות.
הכוונה קמח לפני האפייה. רק שלא בטוח שהוא נאפה.

הכוונה קמח לפני האפייה. רק שלא בטוח שהוא נאפה.
ההא
לא שמתי לב, אבל גם זה לא יודע אם יש כזו אפשרות, זה תנור ארוך ארוך ארוך וחם מאוד מאוד. (לא זוכר כמה מעלות, אבל זוכר שגם שני מטרים ממנו היה לנו חם מאוד)

שו"ת אור לציון חלק ג - הערות פרק יא - דיני אפיית מצות הערה יג
מכל מקום במקום הלישה של המצות מצוי מאוד אבק קמח כתוצאה מתנודות המכונה. והדבר ניכר, שהשוהה שם מתכסה באבק קמח, והעיסה שם מתכסית ומתערבת באבק קמח.

מציאות זו לא קיימת בכלל במאפיות המהודרות (ואולי גם באלו שלא..) !!

אגב,
דוגמא נוספת מעניין אפיית מצות שהזהיר ממנה מו"ר הגרב"צ זצ"ל שהיום כולם נוהגים להיפך ממש.
שו"ת אור לציון חלק ג - הערות פרק יא - דיני אפיית מצות הערה ג
אבל בכלי פלסטיק כדאי יותר להמנע מהם, דחזינן שפולטים ריח במים, ולכן ראוי יותר להשתמש למים שלנו בכלי חרס או זכוכית.

אני חושב שאין מי שלא לוקח מכלים מפלסטיק !
(אין שום ריח)

שו"ת אור לציון חלק ג - הערות פרק יא - דיני אפיית מצות הערה יג
מכל מקום במקום הלישה של המצות מצוי מאוד אבק קמח כתוצאה מתנודות המכונה. והדבר ניכר, שהשוהה שם מתכסה באבק קמח, והעיסה שם מתכסית ומתערבת באבק קמח.

מציאות זו לא קיימת בכלל במאפיות המהודרות (ואולי גם באלו שלא..) !!
בכל מקרה קשה מאוד להאמין שהקמח לא נאפה, הרי המצה שיש בה מים נאפית היטב... לפעמים יוצאת מצה בוערת...

ראשי תחתית