מהו מיקום הר סיני

כהנא דמסייע

חבר בכיר
מפורסמים הדברים על הר סיני שהוא ג'בל מוסא
אחד הסימנים הוא חקיקת סנה על כל אבן
אבני הר סיני
באזור ג'בל מוסא המזוהה עם הר סיני מצויות אבנים עם איור של שיח[35], אשר האיור מוטבע אף בפנים האבן, כך שגם אם תשבר לרסיסים יהיה ניכר בו צורת השיח החקוק. כבר בתקופות קדומות זוהה האיור עם הסנה הבוער וכן ניתן ההסבר לשם "הר סיני" על שם הסנה[36].

ואמר החכם רבי משה הנרבוני[37], וזה לשונו, ומה שראיתי אני מסכים לזה אעירך עליו, דע כי הר סיני העידו עליו כי האבנים הנמצאים בו יצויר עליהם הסנה, ולכן נקרא ההר ההוא הר סיני על שם הסנה, כמו שנגלה ה' למשה מתוך הסנה, ואחד מנכבדי ברצלונה מבני בן חסדאי הביא עמו מן האבנים ההם, וראיתי בו הסנה מצויר בתכלית הציור, והציור ציור א-להי, ושברתי האבן לחצאים ונגלה הסנה בכל חלק וחלק, וחלקתי אותו החלק לחצאים ונמצא הסנה מצויר בשטח כל חלק בפנימיותו, וכן פעמים רבות עד שהיו החלקים כדמות בוטנים, ועדיין הסנה בהם, ונפלאתי על זה ושמחתי עליה מאוד, כי הוא דרך להבין כוונת הרב, עד כאן לשון זה החכם

— פירוש שם טוב על מורה נבוכים[38]

.

עדות דומה מצוייה בספר מקור חיים[39]:”וכשהלכתי לברצלונה שאלתי זה לתלמידים, והשיבו לי כי גם עתה האבנים קיימות, והאדם שהם בידו ברח לפירפיניאן בעבור המגיפה שהיא בברצלונה, וכשהלכתי לפירפיניאן העידו לפני כמה וכמה שראו אלה האבנים”. גם רבי שמואל אבן צרצה[40] ורבי יצחק בן משה הלוי ב"מעשה אפוד", מתארים את האבנים המופלאות הללו.

לעומתם, רבי יעקב עמדין תוקף בחריפות[41] את הניסיון למצוא תופעות טבעיות שמאמתות את הידוע על פי המסורת.
1747678915575.png

מאידך גיסא מתגלה מחקר חדש יחסית מעשרות השנים האחרונות. שמאד הרשים אותי כשקראתי אותו. ויש מה לחשוב עליו לדעתי.

מעמד הר סיני מתואר בתורה בפרשת יתרו. בתחילת הפרשה כתוב שיתרו בא למדבר סיני לקראת משה, לפני הגעת בני ישראל להר סיני. יתרו היה "כהן מדין". בעיר אל-בָּאד Al-Bad בצפון סעודיה התגלו מימצאים ארכיאולוגיים שמוכיחים ששם היתה מדין המקראית. לכן במאה שעברה חוקרים אמריקאים רבים חיפשו את הר סיני בסביבות מדין, ברדיוס של יום הליכה מאל-באד. ואכן, ד"ר אלן קרקסלאגר וציוותו גילו בשנת 1998 את הר סיני בצפון מערב סעודיה, במרחק אוירי של כ30 ק"מ מחוף מפרץ אילת, מול נואיבה. זהו ג'בל אל-לָוֶוז, הר השקדים (Jabal al-Lawz), שנקרא "ג'בל מוסא" בפי בדואים.

אפשר שבעתיד נוכל גם אנחנו לבקר שם כשיהיה שלום בין ישראל וסעודיה. בעלי דרכון זר שבינינו יכולים להגיע לשם כבר עכשיו דרך "מעבר רבין" מצפון לאילת בנסיעה של כשעה נטו, (לא כולל התורים במעברי הגבולות לירדן ולסעודיה).

הדבר הבולט ביותר בג'בל אל-לווז הוא הצבע השחור בחלק העליון של ההר. כתוב בתורה "וְהַר סִינַי עָשַׁן כֻּלּוֹ מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו ה' בָּאֵשׁ" (שמות יט/יח). הצבע השחור שם אינו פיח חיצוני, אלא קליפה עבה של הסלע.
1747679216350.png

אפשר שהסלעים השחורים נוצרו בהתפרצות געשית. זה מתאים גם לתיאור "וַיְהִי קוֹלוֹת וּבְרָקִים וְעָנָן כָּבֵד עַל הָהָר, וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן" (יט/טז).

על הר סיני וסביבו התגלו עוד מימצאים שנזכרים בתורה. התורה מספרת שלפני שמשה עלה להר סיני, "וַיַּשְׁכֵּם בַּבּוֹקֶר, וַיִּבֶן מִזְבֵּחַ תַּחַת הָהָר, וּשְׁתֵּים עֶשְׂרֵה מַצֵּבָה לִשְׁנֵים עָשָׂר שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל" (כד/ד). למרגלות ההר התגלו שרידי מזבח גדול, עם גדרות למעבר צאן לפני השחיטה, ובמרכזו 12 אבנים מעוגלות שמתאימות לעמדות שחיטה. חוקרים סעודים מצאו שם אפר ועצמות בהמות.
1747679259204.png
1747679276009.png
אחרי הקרבת הקורבנות עלה משה להר סיני, ככתוב בתורה: "וְאֶל מֹשֶׁה אָמַר: עֲלֵה אֶל ה' אַתָּה וְאַהֲרֹן נָדָב וַאֲבִיהוּא וְשִׁבְעִים מִזִּקְנֵי יִשְׂרָאֵל, וְהִשְׁתַּחֲוִיתֶם מֵרָחוֹק" (כד/א). ואכן במעלה התלול של ההר ישנו קטע מישורי שבו יכולים 74 אנשים לעמוד ולהשתחוות.

הגילוי המרגש ביותר הוא מזבח עגל הזהב לרגלי ההר. התורה מספרת שכאשר משה רבנו היה על הר סיני, חטאו בני ישראל בחטא העגל. כתוב "וַיַּעֲשֵׂהוּ עֵגֶל מַסֵּכָה. וַיַּרְא אַהֲרֹן וַיִּבֶן מִזְבֵּחַ לְפָנָיו. וַיַּשְׁכִּימוּ מִמָּחֳרָת וַיַּעֲלוּ עוֹלֹות וַיַּגִּשׁוּ שְׁלָמִים" (לב/ד). בשנת 2002 גילה הארכיאולוג לנארד מילר במורדות ההר שרידים של המזבח הזה שבנה אהרון.

1747679300304.png

על אבני המזבח התגלו דמויות של עגלים וצאן חרוטים בסלע. מומחה עולמי לציורי סלע ומערות, הארכיאולוג ד"ר עבדול רחאם אל-טייב אל-אנסארי, חקר את האיורים האלה, ופרסם בשנת 2003 שאין עוד ציורים כאלה בכל רחבי המדבר הערבי.

קבצים מצורפים

• 1747679113296.png
    1747679113296.png
    922.8 קילובייט · צפיות: 1
1747679599141.png
1747679613696.png

1747679628221.png

המשך סיפור עגל הזהב לפי התורה: "וַיַּרְא אֶת הָעֵגֶל וַיִּחַר אַף מֹשֶׁה, וַיִּקַּח אֶת הָעֵגֶל אֲשֶׁר עָשׂוּ, וַיִּשְׂרֹף בָּאֵשׁ וַיִּטְחַן עַד אֲשֶׁר דָּק" (לב/כ). קרוב למזבח רואים סלע שטוח ועגול, שכנראה עליו שרף משה את העגל וטחן אותו. החוקר האמריקאי ריאן מאורו מצא שם גם אבקת זהב. בעקבותיו פירסומיו, הגיעו הסעודים וניקו את השטח מכל שאריות אבקת הזהב.

אחרי השמדת עגל הזהב כתוב "וַיִּזֶר עַל פְּנֵי הַמַּיִם". בקרבת המשטח הזה ישנו אפיק נחל, שכנראה זרמו בו מים בזמן מתן תורה, ובתוכם פיזר משה את אפר עגל הזהב.
1747679703425.png

קבצים מצורפים

• 1747679669599.png
    1747679669599.png
    922.8 קילובייט · צפיות: 1
התורה מספרת שלאחר חטא העגל הרגו הלויים 3,000 איש מהחוטאים. "וַיַּעֲמוֹד מֹשֶׁה וַיֹּאמֶר לָהֶם: שִׂימוּ אִישׁ חַרְבּוֹ עַל יְרֵכוֹ, וְהִרְגוּ אִישׁ אֶת אָחִיו וְאִישׁ אֶת רֵעֵהוּ. וַיַּעֲשׂוּ בְנֵי לֵוִי כִּדְבַר מֹשֶׁה, וַיִּפּוֹל מִן הָעָם בַּיּוֹם הַהוּא כִּשְׁלֹשֶׁת אַלְפֵי אִישׁ" (לב/כח). בנוסף, היתה אז מגיפה שעליה כתוב "וַיִּגוֹף ה' אֶת הָעָם עַל אֲשֶׁר עָשׂוּ אֶת הָעֵגֶל" (לב/לה). במגפה הזו ובחרבות הלוויים מתו הרבה אנשים, כמעט כמו קורבנות הקורונה לאחרונה. במרחק כ3 קילומטרים מצפון לג'בל אל-לווז התגלה שטח מישורי כמו בית קברות גדול, ועליו מאות אבני מצבה עתיקות. בצילומי לווין עם טכנולוגיה לאיתור מיכרות, התגלו שם עוד אלפי בורות קטנים שנחפרו בעבר ונסתמו. ככל הנראה אלה קברים של אותם בני ישראל שחטאו בעגל הזהב.
1747679744589.png

כאשר ירד משה רבנו מהר סיני, הוא הקריא את לוחות הברית. כתוב "וַיִּקַּח סֵפֶר הַבְּרִית וַיִּקְרָא בְּאָזְנֵי הָעָם, וַיֹּאמְרוּ כֹּל אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע" (כד/ז). בתחתית ההר ישנו מקום שנראה כמו בימה גבוהה, שאולי עליה עמד משה כשהקריא את ספר הברית. היא נצבת מעל אזור שנראה כמו אמפיתיאטרון טבעי ענק. האקוסטיקה שם באיכות נדירה. החוקר ריאן מאורו מתאר איך בדואים מקומיים לקחו אותו לנקודה שממנה יש הד חזק שנשמע למרחקים.

הדבר הבולט ביותר בג'בל אל-לווז הוא הצבע השחור בחלק העליון של ההר. כתוב בתורה "וְהַר סִינַי עָשַׁן כֻּלּוֹ מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו ה' בָּאֵשׁ" (שמות יט/יח). הצבע השחור שם אינו פיח חיצוני, אלא קליפה עבה של הסלע.
הצג קובץ מצורף 5088

אפשר שהסלעים השחורים נוצרו בהתפרצות געשית. זה מתאים גם לתיאור "וַיְהִי קוֹלוֹת וּבְרָקִים וְעָנָן כָּבֵד עַל הָהָר, וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן" (יט/טז).
מאוד מעניין,
אבל התמונה שצירפת נראה יותר שזהו איזה ענן שמחשיך את כל רוחב ההרים, וגם אם ימצאו תמונות יותר ברורות, זה קבוצת הרים צבועים בשחור, ולכאו' הר סיני הוא הר בודד.

מאוד מעניין,
אבל התמונה שצירפת נראה יותר שזהו איזה ענן שמחשיך את כל רוחב ההרים,
ממש לא זה נראה שחור ממש.
וכפי שמציינים החוקרים זה ממש סלע שחור
וגם אם ימצאו תמונות יותר ברורות, זה קבוצת הרים צבועים בשחור, ולכאו' הר סיני הוא הר בודד.
אני רואה הר אחד וסביבותיו שחור.

האמצעי הוא הר, אך ה2 מימין זה לא הר כלל אלא רכסים וגם השמאלי יחסית נמוך יותר ואינו הר, ושאר ההרים בהירים.
גם אני רואה הרים. מה אתה מגדיר "רכסים" כמדומה שרכסים הכוונה להרים גם.
עכ"פ ליישב הקושיה בדוחק נראה שאין מן הנמנע שבמעמד הר סיני השפיע גם על ההרים הקרובים ונהיו שחורים.

גם אני רואה הרים. מה אתה מגדיר "רכסים" כמדומה שרכסים הכוונה להרים גם.
עכ"פ ליישב הקושיה בדוחק נראה שאין מן הנמנע שבמעמד הר סיני השפיע גם על ההרים הקרובים ונהיו שחורים.
אתה לא רואה שהאמצעי גבוה מכל הסביב?
לא כל גבעה תלולה קרויה "הר", וע' ריש פ''ט מברכות ודו''ק.

אתה לא רואה שהאמצעי גבוה מכל הסביב?
לא כל גבעה תלולה קרויה "הר", וע' ריש פ''ט מברכות ודו''ק.
רשום ברשת שגובהה ההר 2550 מטר ההר לידו נגיד על פי מראית עין השערה שלי שהוא בערך חצי ממנו כ1250 מטר. ובכן בחיפוש ברשת כתוב שהר מירון הוא ההר הגבוהה ביותר בגליל העליון בגובהה של 1200 מטר. ויש עוד כמה הרים בגובהה הנ"ל. יש גם הרים נמוכים מזה. ועדיין קרואים הרים.

רשום ברשת שגובהה ההר 2550 מטר ההר לידו נגיד על פי מראית עין השארה שלי שהוא בערך חצי ממנו כ1250 מטר. ובכן בחיפוש ברשת כתוב שהר מירון הוא ההר הגבוהה ביותר בגליל העליון בגובהה של 1200 מטר. ויש עוד כמה הרים בגובהה הנ"ל. יש גם הרים נמוכים מזה. ועדיין קרואים הרים.
אני שומע. זה הערה. אבל אין שום הכרח דהר סיני לא היו לידו עוד הרים נמוכים. ועדיין צריך להתבונן בזה. יש''כ

אני שומע. זה הערה. אבל אין שום הכרח דהר סיני לא היו לידו עוד הרים נמוכים. ועדיין צריך להתבונן בזה. יש''כ
אכן ולזה נסיתי ליישב ההשערה הנ"ל שאולי מחמת מעמד הר סיני גם ההרים הסמוכים הושפעו ונשאר בהם רושם.

עכ"פ ייש"כ על המידע המרתק הרב @כהנא דמסייע. אגב לגבי ג'בל מוסא הקשו לרב מאזוז זצ"ל כאן כעין הקושייה על ההר הנ"ל שיש עוד וז"ל המקשה:
ראיתי בעלון בית נאמן מה שאמר כת''ר בנוגע לאבנים מהר סיני המפורסמות בזכות צורת הסנה שעליהן. אכן, משום מה דבר זה נתקבל היום בציבור כאמת ברורה, אך לענ''ד אבנים אלו אינן מהר סיני מכמה טעמים ואציין 2 מהם בקצרה א. אין לנו ידיעה ברורה מהו הר סיני ויש בזה כמה דעות. אבנים אלו באות מהר הנקרא ג'בל מוסא שהינו הר סיני לפי מסורת נוצרית. אך בפועל מסתבר שאין זה הר סיני משום שזהו ההר הגבוה או בין הגבוהים במדבר סיני - דבר הנוגד את מסורת חז''ל שהר סיני הינו הר נמוך. בנוסף לכך התנאים הטופוגרפים שסביב ההר אינם מאפשרים איכלוס של כמות גדולה של אנשים עם צאנם. ועוד, אין בהר זה נחל ולא שריד לנחל שזרם שם כמו שכתוב בתורה ב. התופעה הזו נמצאת בעוד הרים בעולם והיא תופעה טבעית ומוכרת.
ראה שם מה שהרב כתב לו.
ואני כתבתי שם להשיב וזה לשוני:
בס"ד יש דעות שונות לגבי איזה הר הוא הר סיני אבל אתייחס לטענות השואל לגבי ג'בל מוסא. א. מה שכתב שהוא הר גבוה ביחס לאזורו אינו סותר דברי המדרש שכן במדרש כתוב שהוא הנמוך מבין הטוענים לכתר הר תבור והר כרמל. ככל הנראה היו מספר מקומות שהקב"ה רצה לשכון שם ובינהם נסבה המחלוקת והוא הנמוך מבניהם. ב. לפי התמונות יש בהחלט מקום למספר האנשים המתואר בתורה.(אגב בתיבת נוח גם לכאורה לא היה מקום וחלק מהמפרשים מיישבים שזה נס וגם אם כבודו צודק שאין מקום וכאמור זה אינו מוכרח, אפשר שזהו נס). ג.גם אם תופעם האבנים נמצאת בהרים שונים אין זה משנה כי זה סימן להר מתוך הרים מסוימים ראה תשובה א. (אגב קראתי שמה שמצוי בהרים אחרים שונה מההר הנ"ל ששם התופעה חיצונים ובשבירת האבן אין את המשך ציור הסנה בחלקים קטנים ודוק) https://www.ykr.org.il/author/maran-rosh-yeshiva/

והרב כתב לי:

יישר כח
יש לבדוק באבנים משאר הרים

מה שכתב לבדוק באבנים משאר ההרים כנראה כוונתו על הנזכר בסוף דבריי שיש טוענים שזה ששוברים ונמצא עוד בפנים זה יחודי. [ואף שהבאתי כן מאחרים שכתבו כן לא נשמע לי כלל כי הרי גם בהרים אחרים אם יש מסתמא מדובר גם בשברי אבנים גם לא הגיוני שיהיה רק חיצוני בכל האבנים שם זה הרי לא ציור חיצוני ונראה לי שזה רק השערה לא מבוססת של הכותבים למרות שכתבו כן כעובדה [בלא כל מקור לדבריהם] ויותר נראה לענ"ד כמו שאני כתבתי ליישב שם].

וכמדומה שאחר כך באחד השיעורים התייחס לכך שוב ואמר בפשטות שאף שאומרים שיש בעוד הרים זה שונה כי רק בו כששוברים וכו' אך יכול להיות שזכרוני מתעתע בי ולא אמר זאת.

עכ"פ ייש"כ על המידע המרתק הרב @כהנא דמסייע. אגב לגבי ג'בל מוסא הקשו לרב מאזוז זצ"ל כאן כעין הקושייה על ההר הנ"ל שיש עוד וז"ל המקשה:

ראה שם מה שהרב כתב לו.
ואני כתבתי שם להשיב וזה לשוני:

והרב כתב לי:

יישר כח
יש לבדוק באבנים משאר הרים

מה שכתב לבדוק באבנים משאר ההרים כנראה כוונתו על הנזכר בסוף דבריי שיש טוענים שזה ששוברים ונמצא עוד בפנים זה יחודי. [ואף שהבאתי כן מאחרים שכתבו כן לא נשמע לי כלל כי הרי גם בהרים אחרים אם יש מסתמא מדובר גם בשברי אבנים גם לא הגיוני שיהיה רק חיצוני בכל האבנים שם זה הרי לא ציור חיצוני ונראה לי שזה רק השערה לא מבוססת של הכותבים למרות שכתבו כן כעובדה [בלא כל מקור לדבריהם] ויותר נראה לענ"ד כמו שאני כתבתי ליישב שם].

וכמדומה שאחר כך באחד השיעורים התייחס לכך שוב ואמר בפשטות שאף שאומרים שיש בעוד הרים זה שונה כי רק בו כששוברים וכו' אך יכול להיות שזכרוני מתעתע בי ולא אמר זאת.
יש''כ גדול.

ראשי תחתית