ספרים מומלצים על מנהגי מרוקו

החש בראשו

סייג לחכמה שתיקה!
הצטרף
22/12/24
הודעות
275
מיקום
אורו של עולם
אני רוצה לדעת ספרים טובים ובעיקר מוסמכים על מנהגי אבותינו שאוכל לסמוך עליהם. אשמח שיעלו כאן שמות ספרים.
מה שאני מכיר: א. דברי שלום ואמת. עם הסכמה נלהבת מהרב משאש.
ב. מגן אבות של הרב לבהר.
ג. ראיתי ספר נראה לי קוראים לו אבותינו של מאיר עטיה, הלה ידוע בתור מדקדק היטב אחרי כל פליטת קולמוס שלו, אך מאידך עיקר עיסוקו היה בשירה ופיוט, גם תכל׳ס איני מכיר ביקורות על הספר.
אשמח לעוד ספרים.
 
נערך לאחרונה:
הוא התעסק גם בשירה ופיוט.
לא נכון, זה היה עיקר העיסוק שלו (אבא שלי השתתף אצלו בהקלטות של שיר ידידות).
והיה ת"ח גדול.
אני לא יודע אם עד כדי כך.
בירר לעומק את המנהגים.
השאלה אם הוא בר סמכא.
 
מה זאת אומרת, אתה תוהה אם היה כשר לעדות? פשוט שהוא בר סמכא, וברור שהיה ת"ח, ואף שימש כראש כולל בגבעת אולגה והוסמך לרבנות.

אמנם הוא התעסק הרבה בשירה, אבל גם למד תורה, הוא לא שר כל היום. ויש עוד אחד בדרגת הידע שלו (אם לא יותר) שגם הקליט יחד עם פייטנים אחרים וכו' והיה ר"מ בישיבת אוהל מועד ובעוד ישיבות והוא ת"ח גדול שליט"א. ויש עוד אחד (צעיר) שגם הקליט כמעט את כל שיר ידידות, וחלק גדול מהשירה האנדלוסית, ובמקביל הוא ראש כולל וחיבר ספרים.

השירה איננה על חשבון התורה, גם דוד המלך היה קם בכל חצות לשיר...
 
מה זאת אומרת, אתה תוהה אם היה כשר לעדות? פשוט שהוא בר סמכא, וברור שהיה ת"ח, ואף שימש כראש כולל בגבעת אולגה והוסמך לרבנות.
שמח לשמוע זה מה שרציתי!
ויש עוד אחד בדרגת הידע שלו (אם לא יותר) שגם הקליט יחד עם פייטנים אחרים וכו' והיה ר"מ בישיבת אוהל מועד ובעוד ישיבות והוא ת"ח גדול שליט"א.
מי? לא וועיש כהן ז״ל נכון?
ויש עוד אחד (צעיר) שגם הקליט כמעט את כל שיר ידידות, וחלק גדול מהשירה האנדלוסית, ובמקביל הוא ראש כולל וחיבר ספרים.
מני כהן?

רגע אבל לא הבאת ספרים נוספים, יש לך עוד להמליץ לי?
 
נערך לאחרונה:
אינני רוצה להסיט את האשכול לענין אחר, אם תרצה אפשר להמשיך באישי.

גם הרב מני כהן הוא ת"ח. יש הרבה פייטנים ת"ח. יש אחד מבית שמש שיש לו תזמורת "מורשת אבות", רובם אברכים והוא עצמו יש לו כושר לדיינות.

ונסיים באנקדוטה משעשעת, אחד מהפייטנים שר השבוע את הפיוט "כוכב צדק" בדואט עם פייטן שהוא אברך, ובמקום "זקן יושב בישיבה לא שר צבא" הוא אמר לו "אברך יושב בישיבה לא עשה צבא..."
 
כנראה קיבל היתר מרב.

הוא לא זמר חינות, הוא פייטן, באירועי הפיוט משתתפים בעיקר גברים ומיעוט קטן של נשים, רובן מבוגרות, יושבים כל האירוע ולא רוקדים.

בענין ישיבה מעורבת כתבתי באריכות, בדור הקודם היה זה נוהג פשוט וישבו באירועים גדולי תורה יחד עם נשותיהם, ורק לרקוד היו רוקדים בנפרד (כמדומה ללא שום מחיצה). והיום אכשר דרא ב"ה.
 
א. דברי שלום ואמת. עם הסכמה נלהבת מהרב משאש.
כמדומה ששמעתי מהראש"ל בשיעור במוצ"ש האחרון שאמר שהמחבר הוא: ד"ר, ומשמע ממנו שאינו ת"ח רשום. וציין לשבח שמזכירו בכבוד וכו'.
יתכן שאני טועה, ולא הבנתי ד' הראש"ל בדיוק.
עכ"פ זה נכון? מישהו יודע להגיד עליו, כי מקופיא חיבורו נראה נחמד מאוד.
 
הוא אינו חרדי קלאסי, הוא פרופ' (למיטב זכרוני, למחשבת ישראל וכדו') והרב יצחק לצערנו אומר זאת לגנאי, אבל זהו סגנון ספרדי עתיק, סגנון שונה מאוד מאותם אנשי האקדמיה האשכנזים, והוא ת"ח גדול, עניו גדול, שריד לדור דעה. היה עובד לפרנסתו ולאחר מכן יושב ולומד שעות ארוכות.

הרב טולדנו.jpg
 
נערך לאחרונה:
וציין לשבח שמזכירו בכבוד וכו'.

גם כאשר הרב יצחק יוסף נפגש עמו בחנוכת הספריה הספרדית, אמר: "יושב פה איתנו ידידנו הרב שלמה טולדנו, שהוא הוציא ספר 'דברי שלום ואמת', הספר הזה כולו נודע לחלוק על ה'ילקוט יוסף' ולהביא את מנהגי 'מרוקו'. אני רוצה לומר לו, כבוד הרב, זו דרכה של תורה, זה דבר חשוב מאוד. אדרבה, 'יגדיל תורה ויאדיר', אנחנו מחפשים בסך הכל 'אמיתה של תורה', אין לנו נגיעות, כולם לומדים, כולם ברורים. התורה את כולנו מאוחדת".

אבל בספריו כתב עליו ש"בדה מלבו דברים בשם ר' חיים פלאג'י" וגם אחר התנצלות המחבר בכרך ב' שהיתה לו טעות טכנית כשהעתיק מספר "כתר שם טוב", ולא בדה מלבו שום דבר, והודאה לרב יצחק "שהאיר את עיניו", המשיך הרב יצחק לכתוב ענין זה בספריו.

ואולי חסידי הרב יאמרו שעשה זאת כדי שלא ימשכו אחר דבריו...
 
נערך לאחרונה:
רבי יוסף בן נאים - נוהג בחכמה
רבי דוד עובדיה - נהגו העם
רבי שלמה דיין - שו"ת עטרת שלמה
רבי אליהו ביטון - נתיבות המערב
רבי רפאל משה דלויה - זוכר ברית אבות
רבי משה חיים סויסה - עטרת אבות
הנ"ל - שערי הלכה
רבי משה אליעזר עבדלחק - מנהגי עלמ"א
רבי משה סויסה - מנהגי בית אבא

יש עשרות של ספרים שעוסקים בעניינים שונים ונוגעים גם במנהג המקום מכורח המציאות. אזכיר כמה מהדורות האחרונים - ספרי ר"י משאש, קיצור שולחן ערוך לרבי רפאל ברוך טולידאנו, ספרי הגר"ש משאש, מקווה המים ועוד לר"מ מלכא, יפה שעה לר"מ אביחצירא, יחוה דעת וכה לחי לר"י חזן וכדו'.
 
נערך לאחרונה:

בין הסדרים:

ראשי תחתית