תעלומה בדברי החזו"א שהביא הילקו"י

יעקבי

חבר מוביל
כתב הרב יצחק יוסף בילקוט יוסף שבת ב הוספות - הערות סימן שח - מדיני מוקצה אות י:

מ"מ באבקת חלב יש לנו צירוף נוסף, די"א דפנים חדשות באו לכאן ואינו בכלל גזרת חלב עכו"ם. וכן דעת כמה אחרונים, ומכללם: החזון איש (יו"ד סי' מא אות ד')...

א"ה. המעיין בחזו"א שם יראה בדיוק להיפך ומפורש בחזו"א שם שאין הבדל בין אבקת חלב לחלב עצמו.

ואעתיק לשונו: אבקת חלב אינו ענין לגבינה וחמאה וכו', אבל אבקת חלב נעשה ע"י אויר חם ויבש והלחות של החלב כלה באויר והיבש של החלב נשאר וכו', ואפשר ליבש כל דבר לח ואפשר ליבש חלב טמא כחלב טהור ויש כאן חשש של חלב טמא לגמרי או לתערובתו, ואין הבדל בין חלב עכו"ם לאבקת חלב.

לא תעלומה.

כמדומני שכבודו עוצר באמצע הסימן. החזו"א כתב שאין חילוק בין אבקה לחלב, לעניין הייצור שיש הבדל בין חלב עכו"ם לגבינה, אך אין הבדל בין חלב עכו"ם לאבקת חלב.

הסימן הזה ידוע בדברי החזון איש, ומיד אחר כך הוא מחלק בקטע הבא בלשון "ואמנם אם יש פיקוח מהממשלה".

מסקנת החזון איש שם, כפי הזכור לי, כי אם אין בכל העיר חמורה או גמלה או חזירה וכד', "לא שמענו לאסור".

מסקנת החזון איש שם, כפי הזכור לי, כי אם אין בכל העיר חמורה או גמלה או חזירה וכד', "לא שמענו לאסור".
נו , ואתה יכול לומר שבמפעל שמיוצר הדבר בחו"ל או אפילו בארץ באיזה עיר או מקום שהוא, אתה יכול לדעת מה יש בעיר הזו? ואיזה דברים הגויים אוכלים שם?? [או אפילו יהודים רח"ל שאוכלים מאכלות אסורות]

נו , ואתה יכול לומר שבמפעל שמיוצר הדבר בחו"ל או אפילו בארץ באיזה עיר או מקום שהוא, אתה יכול לדעת מה יש בעיר הזו? ואיזה דברים הגויים אוכלים שם?? [או אפילו יהודים רח"ל שאוכלים מאכלות אסורות]

אינני פוסק ולא מו"צ, לא יודע לענות על זה

התייחסתי רק ל'תגלית' של פותח האשכול החרוץ

לא תעלומה.

כמדומני שכבודו עוצר באמצע הסימן. החזו"א כתב שאין חילוק בין אבקה לחלב, לעניין הייצור שיש הבדל בין חלב עכו"ם לגבינה, אך אין הבדל בין חלב עכו"ם לאבקת חלב.

הסימן הזה ידוע בדברי החזון איש, ומיד אחר כך הוא מחלק בקטע הבא בלשון "ואמנם אם יש פיקוח מהממשלה".

זו תעלומה כי הילקוט יוסף מביא אותו על ענין אחר, והוא זה שציטטתי למעלה:
מ"מ באבקת חלב יש לנו צירוף נוסף, די"א דפנים חדשות באו לכאן ואינו בכלל גזרת חלב עכו"ם. וכן דעת כמה אחרונים, ומכללם: החזון איש (יו"ד סי' מא אות ד')

ובזה החזו"א כתב להדיא הפוך.

הרב @יעקבי גדול הבקיאים בתורת מרן הראש"ל הגר"י שליט"א, חילך לאורייתא, החזק בילקו"י אל תרף.
לפי כל הממצאים שהבאתי בנתיים, כונתך רק שאני יחזיק בו ע"מ לגלות את כל הטעויות, ואחרים ח"ו שלא יכשלו בדבר הלכה.
ואציין כמה דוגמאות בודדות. א, ב, ג, ד, ה, ו, ז.

וכל דבריך זה רק כי רצית להגיב, אבל תשובה מענין האשכול לא היה לך.

שים לב שהילקו"י מביא את דברי החזו"א לענין שני הטעמים, פעם אחת לענין זה שאין לחוש לתערובת חלב טמא אם יש פיקוח. (שזה באמת מבואר בחזו"א שם, ובשו"ת קנין תורה ח"א כתב בשם הסטייפלר שהחזו"א לא הקל בזה אלא לחולים לאחר מלחמת השחרור. והילקו"י שם כתב לדחותו, דמדברי החזו"א משמע שהקל בכל אופן)
ובהמשך מביאו גם לענין צירוף הסברא שבאבקת חלב פנים חדשות באו לכאן, וזה באמת אינו כמ"ש הרב יעקבי.
ובילקו"י איסור והיתר דבריו מבוררים יותר:

1769689333514.png

1769689420160.png

ראשי תחתית