סנהדרין עיון בעניין מות אחז והתקצרות גלגל השמש.

שכל הנעלם

חבר חדש
בסנהדרין צ"ו א' ישנו סיפור מרתק.
ביום שמת בו אחז (מהמרש"א חידושי אגדות מבינים שהוא מת בבוקר) גלגל השמש התקצר ותוך שעתיים בלבד השמש שקעה, כדי שלא יהיה זמן להספיד את המלך הרשע, וכך זה היה עד חולי חזקיהו, כשחזקיהו המלך חלה והבריא היום התארך בחזרה, כמו שכתוב "הנני משיב את צל המעלות" וגו' ולפי 'יד רמה' היום נהיה כ"ב שעות, באותו יום בבבל המלך היה 'מרודך' הוא שאל את שריו 'מה השתנה היום שהיום התארך'? ענו לו ' יש מלך אחד ביהודה שחלה והבריא ובשבילו ה' עשה זאת, מרודך התפעל מזה שה' עשה את זה בשביל חזקיהו וכתב לחזקיהו מכתב ושלח מתנות הוא כתב במכתב "שלום למלך חזקיהו, שלום לירושלים, ושלום לאלוקים הגדול"! והשליח החל לרוץ לכיוון ירושלים ונבוכדנצר שהיה אז הסופר לא היה אז במקום והגיע לאחר מכן ואמרו לו את תוכן המכתב, נבוכדנצר לא אהב שכתבו את ה'שלום לאלוקים הגדול'' בסוף, והתחיל לרוץ אחרי השליח, הוא רץ 3 פסיעות וחצי והמלאך גבריאל עצר אותו. ומזה שהוא רץ לכבוד ה' הוא זכה למלכות.
קשה לי כמה דברים:
1. למה היום נשאר קצר עד חולי חזקיהו? ולמה היום לא חזר שוב להיות י"ב שעות כרגיל עוד לפני חולי חזקיהו?
2. ובעיקר קשה לי: הרי מרודך שאל כנראה את שריו מה השתנה היום באותו יום שחזקיהו הבריא ביום הראשון שהיום התארך, אז איך הידיעה שחזקיהו הבריא הגיעה כ"כ מהר לבבל? זה לא יכול להיות. ואם נאמר שמרודך שאל את שריו כמה ימים אחרי זה גם לא אפשרי, כי מהלשון מבינים שמרודך שאל זאת באותו יום שהיום התארך. אז קשה לי בעצם שזה שהיום שחזקיהו הבריא בו זה היום שהיום התארך וזה היום שמרודך שאל את השאלה הזאת וזה מה שענו לו. ואחרת - זה לא יכול להיות!
3. א"כ שנבוכדנצר זכה למלכות בזכות זה שהוא רץ לכבוד ה' 3 וחצי פסיעות\4 פסיעות (כלשון הגמרא) אז מדוע הוא לא קיבל רק 40 שנות מלוכה אלא קיבל 45 שנות מלוכה? (עי' מגילה)
4. איך 'יד רמה' מבין שמזה שכתוב "הנני משיב את צל המעלות" וגו' מלמד שהיום התארך לכ"ב שעות? אולי הכוונה פשוט שהיום חזר להיות כמו תמיד י"ב שעות וחזרו ה - י' שעות?
5. לפי איך ש'יד רמה' כותב שהיום התארך לכ"ב שעות ואז מרודך שאל 'מה השתנה היום' מובן שכשמרודך שאל זאת זה היה כבר בסוף היום, ולכן קשה לי - מדוע מרודך שאל זאת רק בסוף היום ולא ב20 שעות לפני שהיום התארך פלוס משאר הימים?
6. ולפי ההמשך שרואים שהשליח כבר החל לרוץ משמע - שהשליח רץ בשקיעה! בחושך! וקשה - מדוע השליח לא חיכה לאור יום אלא החל לרוץ בחושך?

ראשי תחתית