באנר תרומה

דרך הפוסקים להשמיט דברי הקודמים להם אף שראו אותם

אחר כתלנו

חבר חדש
ברוכים הנמצאים, היות ונידון זה באשכול אחר
אם חכם שלום אפילו לא התייחס אליה וודאי שלא ראה אותה.

אם לא התייחס אליה זה לא אומר שהוא לא ראה אותה,

אלא זה אומר שהוא אחז שזה בכלל לא טענה!
ועש"ע שהתווכחו אם זה דרך הפוסקים.

נראה שראוי לדון בדבר זה כדרכש"ת.

ובאחרונה נזדמן לי הצעיר דוגמה ואציעה, בהלכות תחומין דין שלושה כפרים המשולשים (או"ח סי' שצ"ח סעיף ח'), אחת המחלוקות הבסיסיות בראשונים היא - מה הדין כשהכפר האמצעי גדול יותר מהרווח בין שני הכפרים, האם גם במקרה זה יש את הדין. והנה הטור מחמיר בזה, הב"י מזכיר שזה מחלוקת (ולא מכריע).
והנה הפלא ופלא, לא השולחן ערוך, לא הרמ"א, ולא המ"ב, מזכירים בכלל את השאלה הזו! רק אחר שסיימתי ללמדם נזכרתי (או שראיתי באיזה ספר) שבעצם חסר לי משהו...
לכאורה אפשר לומר, שאם לא חילקו, כוונתם לפסוק לקולא, שיש את הדין בכל המקרים - ובכל זאת הרי הדבר אומר דרשוני וחיו, הרי בכמה תיבות יכלו לכתוב את הדין במפורש.

(כמובן שמקרה זה אינו דומה ממש למקרה המצוטט. אבל יש בו תרומת הבנה לעקרון של אהבת רבותינו את הקיצור. ואדרבא יוסיפו הת"ח דוגמאות).

(כמובן שמקרה זה אינו דומה ממש למקרה המצוטט
יישר כל על הדברים, אבל באמת זה לא דומה לנידון הנ"ל שדנו שם שפוסק דן כבר על מקרה מסויים לדוגמא בשו"ת ולא מזכיר בכלל טענות עיקריות לדון בהם רק בגלל שנראה לו שזה לא טענה.

יישר כל על הדברים, אבל באמת זה לא דומה לנידון הנ"ל שדנו שם שפוסק דן כבר על מקרה מסויים לדוגמא בשו"ת ולא מזכיר בכלל טענות עיקריות לדון בהם רק בגלל שנראה לו שזה לא טענה.
ובכל זאת אני חושב שראוי לעשות קיבוץ גדול מדברי הפוסקים, ואז לקבל תמונה כללית. והתמונה הכללית שתצא היא שחלק גדול ולדעתי רוב הפוסקים יש להם סגנון אחר מהסגנון המתוק של מרן הגר"ע, שמתייחס בפירוש לכל נקודה הכי קטנה ולכל מראה מקום (ועד מחברים בני זמנו שאינם בדרגתו כלל וכידוע).
הרבה פעמים אני לומד שו"ע או מ"ב וממש מורט את השערות - מה היה אכפת לכם לכתוב עוד כמה מילים, ואז כולנו לא היינו צריכים לשבור את הראש בדעתכם! ובפרט שאין מדובר פה בתשובה שנכתבה למישהו פרטי, אלא ספר שכל מטרתו להפיץ ולבאר את ההלכה בשפה ברורה!
אבל בסוף מבינים שפשוט היה להם סגנון אחר משלנו, כמו שרבי יהודה הנשיא במשנה כתב עם חסורי מחסרא וכו', וכך הלאה, כך היה לפוסקים סגנון שלא הכל כותבים במפורש.
ודווקא בגלל שזה לא הסגנון שלנו - מסתבר שהרבה בהשפעת מרן הגר"ע - חייבים לחדד ולהזכיר זאת.

זו הדוגמא הכי טובה,
לא להזכיר טענה שיסודותיה דחויים ומעוררים תמיהות, כדי לא לפגוע בכבוד גברא רבה שהעלה אותה טענה.
כ"כ ברור ויפה.

ראשי תחתית