דעת רבותינו שליט"א ומנהג הקהילות בעניין תיקון השובבי"ם...

ישראל איפרגן

חבר חדש
אשמח למידע ומראה מקומות וכיו"ב מדעת רבותינו וממנהג קהילות הקודש של בני התורה בעניין הנ"ל
האם נוהגים בכלל לערוך כאלו תיקונים? האם מומלץ\ראוי\נצרך לכל אברך יר"ש לעשות כן? והאם לצום ממש וכו'?
או דילמא לא נהגנו בעולם הישיבות ואין זה מקובל, ורק יתחזקו בלימוד התורה (אולי בתענית דיבור לכל היותר) וירבו בתשובה וחיזוק כללי בימים אלו...?
יישר כח למשיבים!

מקורות אין לי,
אבל פוק חזי.
א. האר"י כתב שמה שאמרו ת"ח שמתענה ליכול כלבא שירותיה, הני מילי בשלא חטא, אבל אם חטא צריך להתענות. (ודלא כמ"ש המ"ב בשם החרדים, שהוא כידוע מכתבי התלמידים).
ב. חוץ ממה שכתב האר"י, יש עוד כמה כפרות שכתובות בספה"ק.
אז נכון שהאר"י זו המילה האחרונה אצל רבים מאיתנו, אבל זה לא אומר שמי שלא עושה את התיקון הוא לא שווה כלום.
רבינו יונה מביא בשע"ת "חטא אדם ונתחייב מיתה לשמים, אם רגיל ללמוד פרק א' שונה ב' פרקים" וכו'.
ועוד שם, בחסד ואמת יכופר עוון, אמת זו תורה וחסד הוא חסד (ויש ענין בחסד בתורה).
גם ידוע שאמירת פרקי תהילים (לאו דוקא תיקון הכללי), מזמרת עריצים.
וכתוב בראשית חכמה שלימוד משניות מועיל מאד לפגם היסוד.
וידוע בספרים (כמדומה לי מובא גם באגלי טל בהק') שחידוש בתורה מכפר על עוון הברית. וכתוב באגלי טל, שחידוש היינו דבר שנתחדש ללומד (היינו שהבין הפשט במשהו שלא ידע מקודם).
ומה שמפורסם שמי שחטא כל תורתו הולכת לסט"א, כתבו המקובלים דהני מילי בשלא עשה תשובה אבל אם עשה תשובה לית לן בה, (ולא נראה לי שהכוונה לתשובה של יוה"כ או למה שהביא הרמב"ם שיעיד עליו יודע תעלומות וכו', אלא ברצון להשתנות ובידיעה שאין זו הדרך, לכאו' סגי כדי שלא תלך תורתו לסט"א).
הרי לנו הרבה דרכי כפרה לאו דוקא ע"פ האר"י.
כמו"כ (ואיני בא להקל בתיקון שע"פ האר"י חלילה, אבל זאת למודעי), התיקון הנ"ל אינו ממש כפי האר"י, שהרי האר"י הורה על פ"ד תעניות רצופין יום אחר יום (וכמדומני בצום של 24 שעות ליום). וגם הביא כוונות לכווין בהם.
היום עושים רק תענית אחת ובפדיון ע"פ הפוסקים, וצמים רק חצי יום, ונותנים להש"ץ לכווין בשביל כולם (ע"פ המקובלים המאוחרים).
אם אפשר לסמוך עליהם, אפשר גם לסמוך על הראשונים וחז"ל והאחרונים דלעיל.
ולמעשה; כבר אמרתי שאיני בא להקל ראש בתיקון החשוב הזה, רק שיש לדעת שמי שאינו יכול להתענות או להשתתף בתיקון מסיבות אלו ואחרות, עדיין לא אבדה תקוותו. רק שלענ"ד דעתי ראוי בוודאי למי שיכול לעשות זאת (לפחות פעם אחת) להשתתף.
רק מכיון שבישיבות לא נהגו זה, וגם אברכי הכוללים עם המחוייבות לכולל ולילדים בבית וכו', לא תמיד יכולים. אז א' אין לאבד תקווה, לימוד התורה וקיום המצוות ודאי מועיל וחשוב בשמים עם התשובה. ואמרו חז"ל אם עשית חבילות של עבירות עשה כנגדן חבילות של מצוות.
ב' מי שרוצה לעשות אדרבה ואדרבה, יהי ה' עמו, אבל לא לעורר על זה ריב ומדון בישיבה או בקהילה או בחברה. כי זה ודאי לא רצון ה', וגם אין צורך לפרסם מה שהוא עושה, ואין צורך לעשות נפשות לרבינו האר"י, הוא לא זקוק לזה.

יש מקומות בהם נהיה עניין התיקון כחובה שכמעט מתפלאים על מי שלא השתתף בו, ועושים זאת כל שנה.
וזמן רב אני תמה, בשלמא הצדיקים העורכים את התיקון - הוא עבור מי שנצרך. אבל מה לו לאברך יר"ש להשתתף בו בכל שנה מחדש כאשר התיקון להדיא ניתן עבור עברות מסויימות, (וכי חיישינן לשיטה שצריך תיקון נפרד על כל פעם של חטא ושמא היה בגילגול קודם כזה רשע??)

יש מקומות בהם נהיה עניין התיקון כחובה שכמעט מתפלאים על מי שלא השתתף בו, ועושים זאת כל שנה.
וזמן רב אני תמה, בשלמא הצדיקים העורכים את התיקון - הוא עבור מי שנצרך. אבל מה לו לאברך יר"ש להשתתף בו בכל שנה מחדש כאשר התיקון להדיא ניתן עבור עברות מסויימות, (וכי חיישינן לשיטה שצריך תיקון נפרד על כל פעם של חטא ושמא היה בגילגול קודם כזה רשע??)
פעם שאלתי זאת איזה רב אחד
הוא ענה לי: שהוא עונה לאברכים ששואלים לעשות פעם בשנה, כדברי המשנה ברורה להלן
ואם לא יועיל ודאי לא יזיק
דהנה השו"ע (סי' תקע"א סעי' א') כ' היושב בתענית -- אם יכול לסבול התענית - נקרא קדוש. ואם לאו, כגון שאינו בריא וחזק - נקרא חוטא.
וז"ל המשנ"ב: נקרא קדוש - שמתוך כך מתמרקין עונותיו בשביל שמתענה [רש"י] ולא מיירי בעונות הידועים המבואר ברוקח ובכתבי האר"י כמה ימים צריך להתענות עליהם דבזה צריך להתענות אפילו לא מצי לצעורי נפשיה אלא מיירי כשמתענה משום תשובה על עונות שאדם דש בעקביו:

מחילה, אבל נ"ל שיש כאן טעות.
העבירות הללו לא מה שזה נשמע לחלק מהציבור, אלא כולן תלויות בסופו של דבר בדברים שבהרהור.
במידת הצורך אבאר.

אבל מה לו לאברך יר"ש להשתתף בו בכל שנה מחדש כאשר התיקון להדיא ניתן עבור עברות מסויימות, (וכי חיישינן לשיטה שצריך תיקון נפרד על כל פעם של חטא ושמא היה בגילגול קודם כזה רשע??)
ומנין לך שכל המשתתפים לא עברו על זה (ח"ו) בכלל במשך שנה?
אלא כולן תלויות בסופו של דבר בדברים שבהרהור.
כוונתך שהמעשה בהיתר אך ההרהור בעייתי?

'אנסה לפרש את דברי בלי לפרש' - פ"ד תעניות לא נאמרו על הרהור במעשי עברה החמורים הנזכרים אלא על המעשה בעצמו.
על טו"ק מפורש שמספיק מ' תעניות, וכי מיירי רק מחמת ריבוי אכילה?
אם כבר, על כעס כתוב שצריך קע"ג תעניות. השם ירחם.

מלבד התיקונים והתעניות, ישנם דברים פשוטים, שכולם עושים, שהם מתקנים וצריך פשוט להתייחס ולכוון אליהם:

למשל, כמוהר"ח פאלאג'י כותב (מל"ח), שקריאת שמו"ת מתקנת את העניין ההוא. [וחשבתי לומר עפ"ז ביאור הטעם, למה בעל הטורים מעורר על קריאת שמו"ת דווקא בפרשת שמות ולא בפרשת בראשית.].

עוד כתב שם, שעליית שישי מסוגלת לזה. ושם כתב עוד, שגם למי שאינו מבין את סודם של דברים, עצם ההבטה באותיות הס"ת משפיע הרבה מאוד. [וכמדומה שהמשנ"ב כתב, שכאשר מסתכלים באותיות הס"ת בשעת הגבהת ס"ת יש בזה כדי לתת הארה גדול על האדם].

'אנסה לפרש את דברי בלי לפרש' - פ"ד תעניות לא נאמרו על הרהור במעשי עברה החמורים הנזכרים אלא על המעשה בעצמו.
על טו"ק מפורש שמספיק מ' תעניות, וכי מיירי רק מחמת ריבוי אכילה?
אם כבר, על כעס כתוב שצריך קע"ג תעניות. השם ירחם.

המעשה בא ע"י הרהור (ולפעמים עוד דבר אחד),
אא"כ לך יש הגדרה אחרת למעשה.

מלבד התיקונים והתעניות, ישנם דברים פשוטים, שכולם עושים, שהם מתקנים וצריך פשוט להתייחס ולכוון אליהם:

חשוב לברך בכוונה (וביחוד ברכות הנהנים).

למשל, כמוהר"ח פאלאג'י כותב (מל"ח), שקריאת שמו"ת מתקנת את העניין ההוא. [וחשבתי לומר עפ"ז ביאור הטעם, למה בעל הטורים מעורר על קריאת שמו"ת דווקא בפרשת שמות ולא בפרשת בראשית.].

טעם נוסף, לרמז לך שאם לא התחלת בזמן והגעת ל"שמות", תתחיל עכשיו ואל תחכה למחזור הבא, כי מסתמא תמצא את עצמך שוב פעם ב"שמות". (וי"א שהוא בדוק ומנוסה).

עוד כתב שם, שעליית שישי מסוגלת לזה. ושם כתב עוד, שגם למי שאינו מבין את סודם של דברים, עצם ההבטה באותיות הס"ת משפיע הרבה מאוד. [וכמדומה שהמשנ"ב כתב, שכאשר מסתכלים באותיות הס"ת בשעת הגבהת ס"ת יש בזה כדי לתת הארה גדול על האדם].

יפה, אבל איני יודע אם שייך גם בהגבהה שלאחר הקריאה (מנהג אשכנז).
עכ"פ, לימוד תורה ועוד לימוד תורה ועוד לימוד תורה, ובעיון, בודאי מתקנים הרבה הרבה.

מכיוון שאני יודע שצופים בפורום הרבה מאוד בחורי ישיבות, ויצא לי כמה פעמים להיווכח, שעניין התעניות והטבילות מדבר אל חלקם באופן לא מבוקר, מפני שהם נחשפים לדברים המבהילים הכתובים בספרי רבותינו הקדושים ובפרט ראשית חכמה אבל לא רק.
והרבה פעמים מה שקורה זה שנכנסים למהלך של תיקון עוונות שהבעיה העיקרית בו היא טובל ושרץ בידו, שעדיין רחוקים מעזיבת החטא באופן מספק, ולפיכך התיקון לא שייך אליהם, וידועים דברי רבנו יונה בראש שערי תשובה על ההבדל בין חוטא על דרך מקרה לחוטא על דרך קבע, שזה האחרון צריך קודם עזיבת החטא ואח"כ וידוי וחרטה וכ"ש תיקוני עוון.
ומחמת שהרבה רוצים כן סו"ס לתקן ולהתרומם בענייני קדושה ובפרט בימים אלה, התפללתי לקב"ה תקופה ארוכה שיזמן לידי ספר או חיבור שמתאים לבחורים של ימינו, באופן שארגיש שהכותב מבין את מצב הדור, אך מבין גם את עוצם וחומרת פגם החטא, ויש לו מהלך מעשי לרומם את האדם בענייני קדושת העיניים והמחשבה וכל הנלווה לעניין.
ובס"ד לפני כמה חודשים גיסי ואני התפללנו יחד והוא טעה בין תיק התפילין שלי לשלו והכניס בשלי חוברת בשם והאר עינינו, ביקשתי את רשותו לעיין בה, ומאז אני לומד בה כל יום כמה דקות, ומרגיש שמצאתי את שאהבה נפשי.
לפיכך הריני להמליץ בחום ובכל הכוח על הקונטרס והאר עינינו.
הוא נותן גם המון עצות פרקטיות, גם חומרת העונש, גם מעלת השכר, גם דרך ברורה בעבודה, וגם וזה העיקר משאיר את הנושא על הלב ובראש סדרי העדיפויות במהלך היום, בצורה בריאה ולא נערוויסטית, אין מילים.
כמובן שהיו לי הרבה הערות וכו', אולי בבא היום אשלח לו אותם.
[בכריכה כתוב ששם המחבר הוא ר' יוסף שלמה גודלשמידט ומקומו קרית ספר. כמו"כ כתוב שניתן להשיג את הקונטרס אצל משפחת גולדשמידט באבני נזר 8 קרי"ס, משפחת שלר אלקנה 15 ומשפחת ריד המ"ג 19 כניסה ב ירושלים, אבן גבירול 7 כניסה ב משפחת גולדשמידט בני ברק יש גם כתובות בארה"ב ובאירופה מי שמעוניין בפרטי.]

תיקון שובבי"ם ב'בנין אב'
(מדובר כמובן בכולל)

קבצים מצורפים

• Screenshot_20260111_002227_Gallery.jpg
    Screenshot_20260111_002227_Gallery.jpg
    150.2 קילובייט · צפיות: 11
[וחשבתי לומר עפ"ז ביאור הטעם, למה בעל הטורים מעורר על קריאת שמו"ת דווקא בפרשת שמות ולא בפרשת בראשית.].
בדיוק שמעתי השבוע לעורר על כך.
והרב המעורר אמר שאולי בתחילת חומש שמות כבר מתחילים להתעייף מהשמו"ת, ולכן צריך רמז על השכר הטמון בזה בכדי לזרז על הדבר.

[וחשבתי לומר עפ"ז ביאור הטעם, למה בעל הטורים מעורר על קריאת שמו"ת דווקא בפרשת שמות ולא בפרשת בראשית.].
ועוד י"ל שרמז רק בשמות, לומר לך גם אם בבראשית לא קראת עכשיו תתחיל בשמות, ואל תיפול לגמרי

ועוד י"ל שרמז רק בשמות, לומר לך גם אם בבראשית לא קראת עכשיו תתחיל בשמות, ואל תיפול לגמרי
טעם נוסף, לרמז לך שאם לא התחלת בזמן והגעת ל"שמות", תתחיל עכשיו ואל תחכה למחזור הבא, כי מסתמא תמצא את עצמך שוב פעם ב"שמות". (וי"א שהוא בדוק ומנוסה).

וכי אברכים לא נכשלים רח"ל?
הערת כת"ר במקומה, ואפרש שיחתי;
ראשית גם אני אברך לא מעט שנים, וכפי שכתבתי אני לומד בקונטרס הנ"ל יום יום כולל שבת ויו"ט וכו' [הוא מחולק לימי החודש] כחמש דקות, ומוצא בו תועלת עצומה לעצמי.
שנית אצל אברכים שיש פת בסלו יותר קל לנהל את העבודה העצמית בנושא הזה, ואם אברך לוקח את הנושא הזה ברצינות, יוכל למצוא לעצמו שלוות הנפש ויישוב הדעת, לעשות גם עזיבת החטא במידה משמעותית, וגם חרטה ויגון ושאר עיקרי תשובה בלי להישבר נפשית, וגם תיקון לפי הוראת רבותיו באופן ובצורה המתאימים למזגו ועניינו. אצל בחורים שאין פת בסלו זה עם הרבה פחות שלווה והרבה יותר סערת הנפש, מה שהרבה פעמים גורם לשבר פנימי שלא תמיד הם מזהים אותו, ובעיקר גורם לביטול תורה וביטול סדרי הישיבה, עצבות ומרמור ושאר מרעין בישין שהם עיקר מטרת היצר הרע.
שלישית יש גם ענין של בגרות, גם מבחינה ביולוגית וגם מבחינה נפשית, ולכן כוונתי היתה בעיקר לבחורים צעירים ולאו דווקא למבוגרים, כי אצל הצעירים מורגש מאוד המחסור בספר כנ"ל, שמחד מבין את חומרת העניין ולא מנסה להקטין, ומאידך מציע מהלך שהוא גם מעשי ומצליח באמת, וגם מחובר למצב הדור וכו'.

ראשי תחתית