פרסום התכתבויות עם רבנים אחר פטירתם

ממדבר מתנה

חבר קבוע
ראיתי בספר לב נאמן ח"ב (עמ' 507) שכתב הגר"מ מאזוז זצ"ל וז"ל: "סתם מכתב שאני שולח בד"ת או במילי דעלמא, חזקתו לא לפרסום עד שארשה בפירוש, כמאמרם ז"ל ביומא (דף ד ע"ב): מנין לאומר דבר לחבירו שהוא בבל יאמר עד שיאמר לו לך אמור וכו'. וכמה פעמים בשעת ההדפסה אני גורע ומוסיף וכו'". עכ"ל.

ולפ"ז יש להזהר במי שיש בידיו ד"ת והתכתבויות עם ת"ח שלא לפרסמם לאחר פטירתם, ונראה שלכל הפחות יש לקבל הסכמה לפרסמם מבאי ביתם או אותם שאחראים על הוצאת כת"י זצ"ל לאור.

ראיתי בספר לב נאמן ח"ב (עמ' 507) שכתב הגר"מ מאזוז זצ"ל וז"ל: "סתם מכתב שאני שולח בד"ת או במילי דעלמא, חזקתו לא לפרסום עד שארשה בפירוש, כמאמרם ז"ל ביומא (דף ד ע"ב): מנין לאומר דבר לחבירו שהוא בבל יאמר עד שיאמר לו לך אמור וכו'. וכמה פעמים בשעת ההדפסה אני גורע ומוסיף וכו'". עכ"ל.

ולפ"ז יש להזהר במי שיש בידיו ד"ת והתכתבויות עם ת"ח שלא לפרסמם לאחר פטירתם, ונראה שלכל הפחות יש לקבל הסכמה לפרסמם מבאי ביתם או אותם שאחראים על הוצאת כת"י זצ"ל לאור.

מה יעלו ומה יורידו בני הבית ?

ובכלל, לדבריך הרבה מכתבים מתפרסמים באיסור ?

מה יעלו ומה יורידו בני הבית ?
אני משער שמי שאחראי על הוצאת כתביהם לאור יודע מה ניחא להם שיתפרסם בשמם ומה לא.

ובכלל, לדבריך הרבה מכתבים מתפרסמים באיסור ?
לא יודע מה מתפרסם באיסור, אבל לכאורה ככה יוצא מדברי הרב זצ"ל.
וכמו שסיים שם: לא כל מה שכותבים ראוי לפרסם בדפוס.

אני משער שמי שאחראי על הוצאת כתביהם לאור יודע מה ניחא להם שיתפרסם בשמם ומה לא.

לא נראה לי (אני יכול לנקוט בכמה דוגמאות על וויכוח בין בני משפחה מה היה רצון המחבר, ואכמ"ל).

לא יודע מה מתפרסם באיסור, אבל לכאורה ככה יוצא מדברי הרב זצ"ל.
וכמו שסיים שם: לא כל מה שכותבים ראוי לפרסם בדפוס.

כן, זו דעתו האישית אין ספק.
אבל, אין להסיק מכאן שום דבר לשום מקרה. (וגם בדבריו איני יודע אם זה איסור ובאיזו רמה, עכ"פ אם מגלה ומצהיר שהדברים פורסמו לאחר מיתה מבלי אישור, נ"ל דסגי - אא"כ זה דברים שיכולים לפגוע בכבוד המחבר שהם בהחלט בבחינת "מגלה סוד").

כן, זו דעתו האישית אין ספק.
אבל, אין להסיק מכאן שום דבר לשום מקרה. (וגם בדבריו איני יודע אם זה איסור ובאיזו רמה, עכ"פ אם מגלה ומצהיר שהדברים פורסמו לאחר מיתה מבלי אישור, נ"ל דסגי - אא"כ זה דברים שיכולים לפגוע בכבוד המחבר שהם בהחלט בבחינת "מגלה סוד").
לגבי הסיפא של דבריך הדברים פשוטים.

מה שהתחדש מדבריו שגם בד"ת יש מקום לחוש שמא אין דעת הרב הכותב תשובה במכתב אישי שיתפרסמו הדברים לרבים.
וכמו שדימה להגמ' ביומא.

ראשי תחתית