לחצו כאן – תרומה לשמואל

הלכות עירובין לספרדים

• יוזם האשכול יוזם האשכול פתחיה
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

פתחיה

חבר חדש
יש יהודי בב"ב בשם ר' משה אנגלרד
שהודיע לפני מס' שבועות שהולך לפתוח
'בית הוראה לספרדים' בהלכות עירובין
דהיינו, שיענו לספרדים על פי מנהגי הפסיקה שלהם

אשמח שיעלו כאן חו"ר הפורום חילוקים שיש בין מנהגי האשכנזים למנהגי הספרדים בהל' עירובין

זה מה שזכור לי כרגע

א. רה"ר גם ללא ס"ר (כפשטות לשון השו"ע - שמה,ז)
ב. שיטת הרמב"ם שצוה"פ יותר מי' אמות לא מהני בפרמ"ר (שסב,י)
ג. רה"י בעי דלתות הננעלות בלילה, או ג' מחיצות גמורות ללא בקיעת רבים (שסד,ב - ועיין ביאה"ל שם)
ד. מבוי עקום חייב תיקון בעקמימותו (שסד,ד)
ה. יש להניח את העירוב חצירות בבית ולא בבית כנסת שאינו ראוי לדיורין (שסו,ג)

יש יהודי בב"ב בשם ר' משה אנגלרד
שהודיע לפני מס' שבועות שהולך לפתוח
'בית הוראה לספרדים' בהלכות עירובין
דהיינו, שיענו לספרדים על פי מנהגי הפסיקה שלהם

ספרדי שנוהג כדעת מרן השו"ע ורבים מהראשונים שיש רה"ר גם בלי ס' ריבוא, אסור לו מדאורייתא לטלטל ברוב העירובים השכונתיים בב"ב ובירושלים.
לא מספיק לפתוח בית הוראה לומר לכולם שאסור כי הציבור הפשוט לא יוכלו לעמוד בזה. וצריך להשקיע במציאת פתרונות. (כמו שמנסה הרב צארום).

אבל בתכלס, אם אני רוצה ללמוד הלכות עירובין לפי הפסיקה של חכמי הספרדים מהדור האחרון. איזה ספרים יש?
אין על זה חזון עובדיה (וביביע אומר רק תשובות בודדות), ולא ילקוט יוסף ולא הלכה ברורה. גם אין אור לציון.
כן יצא משנ"ב איש מצליח. מה עוד?

אבל בתכלס, אם אני רוצה ללמוד הלכות עירובין לפי הפסיקה של חכמי הספרדים מהדור האחרון. איזה ספרים יש?
אין על זה חזון עובדיה (וביביע אומר רק תשובות בודדות), ולא ילקוט יוסף ולא הלכה ברורה. גם אין אור לציון.
אתה צודק, באמת מוזר שלא יצא ספר מסודר על עירובין. האם זה בגלל שזה עסק יותר של "רבנים" לסדר עירוב, ולא לכולם?

מרבית הסימנים בחלק ד' אינם נוגעים למעשה,
יעויין במבחני הרבנות על עירובין, אותם הסימנים מכילים בתוכם את כל מה שנוגע בזמן הזה,
למוד אותם בעיון כדבעי, ואתה מונח בכל הפרטים ..

באמת צרה צרורה.
לפני כחצי שנה למדו בכוללי ערב של "יחוה דעת" עירובין, ובאמת אין ספר שנותן מענה לדידן.

יש למרן גאון ישראל הגרמ"א במאמר מרדכי שבת ח"ג פרקים נ"ה - נ"ט.

למעשה, העולה מהאור לציון בחלק א אורח חיים ל ויביע אומר ט לג שיש לסמוך על כך שאין רשות הרבים בזמננו, מכמה וכמה טעמים. חדא, דהרחובות מתעקלים, ועוד שיש הפסק ברשות הרבים על ידי רשות היחיד של הרחובות המפסיקים בתוך רשות הרבים ולסמוך על כך דלא אתו רבים ומבטלי מחציתא, ועוד דעת חכם עובדיה לסמוך על הרבה ראשונים שמצריכים שישים ריבוא, ועוד צירף שמהני מדאורייתא צורת הפתח.

למעשה, העולה מהאור לציון בחלק א אורח חיים ל ויביע אומר ט לג שיש לסמוך על כך שאין רשות הרבים בזמננו, מכמה וכמה טעמים. חדא, דהרחובות מתעקלים, ועוד שיש הפסק ברשות הרבים על ידי רשות היחיד של הרחובות המפסיקים בתוך רשות הרבים ולסמוך על כך דלא אתו רבים ומבטלי מחציתא, ועוד דעת חכם עובדיה לסמוך על הרבה ראשונים שמצריכים שישים ריבוא, ועוד צירף שמהני מדאורייתא צורת הפתח.
העולה מדבריו שם שאין לסמוך על עירוב צוה"פ בדאו'.

אמת, אבל שיש להקל על ידי שינוי, ובשעת הדחק, כך שהדבר מיקל את הצורך הגדול בלחפש פתרונות מקיפים.

ראשי תחתית