העלאת רמה במבחני הרבנות

כאחד העם

חבר בכיר
ראיתי במקום אחר, שמישהו העלה שלאחרונה שינו את המבחנים של הרבנות, "והעלו את הרמה", ממה שהיה עד היום.

כי עד היום אם היית לומד מאיזה ספר ליקוט או קיצור , היית יכול לעבור את המבחן.

אך מהיום - השאלות הם בסגנון של "ידיעת הסוגייא".

וז"ל של אותו אחד שכתב את הדברים​

המבחן באיסור והיתר היה ארוך מהרגיל. השאלות עצמם היו באורך כפול מאורכן הרגיל, כאשר סעיפים רבים כללו שאלות על הוכחות ספציפיות כמו למשל ''כתוב מה תוס' הקשו בעניין פלוני ומה הם תירצו. כתוב מהם שלושת הראיות של הרשב''א לשיטתו, ומה הרא''ה היה יכול לענות עליהן''.

נבחנים התפרצו על הרב הבוחן באמצע המבחן בטענות לחוסר הוגנות ולרצון להכשיל את הנבחנים. נבחנים אחרים עזבו בתחילת המבחן, כנראה במחשבה שאין להם יכולת להגיע לציון עובר.

רק נבחנים שזכרו בעל פה את כל החומר כולל ההוכחות - יכלו לענות על השאלות.

יתכן ששינוי סגנון המבחן נעשה כדי למנוע מאותם הנבחנים שלומדים בעיקר מספרי קיצורים שונים - לעבור את המבחן.

הרב הראשי הקודם, הרב יצחק יוסף, דיבר בכמה הזדמנויות על הצורך למנוע מאותם הלומדים רק בספרי קיצורים להצליח במבחן. נראה שהרבנות כעת עשתה צעד דרמטי לשם כך.

נערך לאחרונה על ידי מנהל:
ראיתי במקום אחר, שמישהו העלה שלאחרונה שינו את המבחנים של הרבנות, "והעלו את הרמה", ממה שהיה עד היום.

כי עד היום אם היית לומד מאיזה ספר ליקוט או קיצור , היית יכול לעבור את המבחן.

אך מהיום - השאלות הם בסגנון של "ידיעת הסוגייא".

וז"ל של אותו אחד שכתב את הדברים​

המבחן באיסור והיתר היה ארוך מהרגיל. השאלות עצמם היו באורך כפול מאורכן הרגיל, כאשר סעיפים רבים כללו שאלות על הוכחות ספציפיות כמו למשל ''כתוב מה תוס' הקשו בעניין פלוני ומה הם תירצו. כתוב מהם שלושת הראיות של הרשב''א לשיטתו, ומה הרא''ה היה יכול לענות עליהן''.

נבחנים התפרצו על הרב הבוחן באמצע המבחן בטענות לחוסר הוגנות ולרצון להכשיל את הנבחנים. נבחנים אחרים עזבו בתחילת המבחן, כנראה במחשבה שאין להם יכולת להגיע לציון עובר.

רק נבחנים שזכרו בעל פה את כל החומר כולל ההוכחות - יכלו לענות על השאלות.

יתכן ששינוי סגנון המבחן נעשה כדי למנוע מאותם הנבחנים שלומדים בעיקר מספרי קיצורים שונים - לעבור את המבחן.

הרב הראשי הקודם, הרב יצחק יוסף, דיבר בכמה הזדמנויות על הצורך למנוע מאותם הלומדים רק בספרי קיצורים להצליח במבחן. נראה שהרבנות כעת עשתה צעד דרמטי לשם כך.

מוזר שבכל ה-11 שנים הקודמות זה לא נעשה, ורק כעת רואים את זה בפועל. ובסוף זה "הרב הראשי הקודם" - זה פשוט כשרון.

מה זה משנה מה אומרים ברוך שנתן עולמו לשומר כרבינו דוד יוסף השיטה הזו נראת כבר מהספרים שלו ומהגישה שלו להכל הנה הוא מעלה רמה את כל עם ישראל אשרינו מה טוב חלקינו.
דוד מלך ישראל חי וקיים.

אני נבחנתי באיסור והיתר לפני יותר משנתיים והשאלות היו קשות וכבר לפני כן אמרו לי שהכותבים של המבחן הם כאלה שדורשים הבנה ולמידה מתוך הסוגיות עצמם ולא רק 'מסקנות' וכדו'

אני זוכר ששאלו ג"כ מה הראיות של הש"ך לשיטתו וסעיף אח"כ שאלו תנסה ליישב את קושיות הש"ך! כלומר לא רק לדעת מה כתוב אלא לבדוק רמת הבנה וסברא

(עריכה מצאתי את ההודעה שלי מלפני שנתיים בפורום אחר
אבל שיש שאלה בסגנון מה הראיות של הש"ך נגד הרמ"א והראיות אחת כתובה בש"ך ואחת מוזכרת בכן מוכח בכתובות דף ס. , מבלי לעיין בפנים אי אפשר לדעת את התשובה
וכשהסעיף בשאלה לאחר מיכן הוא מה אתה יכול לענות על ראיות הש"ך והתשובה היא ע"פ פרי מגדים שמסביר את הט"ז וכדו' אז לא בודקים שטחיות אלא הבנה ובכלל שאלה בסגנון מה אתה יכול לענות על ראיות הש"ך אין לה קשר לשינון שטחיות וכו')

האמנם זה היה המצב?
אם זה ספר שמביא את המשא ומתן בראשונים והאחרונים, כן (כמובן לא לעבור בהצטיינות, אבל לעבור).
אני מכיר אנשים שלמדו טוב את ההיכל שלמה שעברו, וכן מישהו שלמד 5 פעמים טהרת הבית בלי ללמוד טושו"ע בכלל, ועבר.

ג"א נבחנתי לפני כשנתיים על שבת ולענ"ד היה מבחן מסובך ביותר שלא שייך לעבור מספרי קיצורים.
זה פשוט השמצה של אלפי תלמידי חכמים שעמלים על כך שנים רבות

ראשי תחתית