האם היה שווה ללמוד בישיבה אשכנזית?

מלכי רבנן

חבר חדש
שח בפני היום אברך, שהוא למד בישיבה אשכנזית והרגיש טוב עם עצמו...
וכשהתחתנתי הוא מספר הלכתי לכולל ספרדי ממוצע והרגשתי שאני עוד איזה אברך... והכל התפוצץ לי בפנים...
בטענה שהוא מתחרט שלמד בישיבה אשכנזית....
האם יש בטענתו משהו?

א"א לדון על הרגשות של אדם כזה או אחר.
הנידון יכול להיות האם גם אחרים מרגישים כך.

וכשהתחתנתי הוא מספר הלכתי לכולל ספרדי ממוצע והרגשתי שאני עוד איזה אברך... והכל התפוצץ לי בפנים...
האם יש בטענתו משהו?

אם הוא חשב שמי שלומד בישיבה אשכנזית הכל עומדים בפניו, אז הוא טעה.
אבל אם הוא חשב ששם הוא יכול לקלוט/לקבל/לסגל משהו נוסף, יתכן שהוא צדק ויתכן שלא. - תלוי לאן נכנס, ומה עשה שם.
אבל עצם השאלה אינו ברור, מה יש לו להתחרט, מה הוא הפסיד שם ?
אא"כ זה באמת היה גדול עליו בכמה מידות, והוא פשוט נלחם על משהו שיכול היה להחסך.

אם הוא חשב שמי שלומד בישיבה אשכנזית הכל עומדים בפניו, אז הוא טעה.
אבל אם הוא חשב ששם הוא יכול לקלוט/לקבל/לסגל משהו נוסף, יתכן שהוא צדק ויתכן שלא. - תלוי לאן נכנס, ומה עשה שם.
אבל עצם השאלה אינו ברור, מה יש לו להתחרט, מה הוא הפסיד שם ?
אא"כ זה באמת היה גדול עליו בכמה מידות, והוא פשוט נלחם על משהו שיכול היה להחסך.
הוא מרגיש שאחרי החתונה הוא שווה בדיוק כמו אברך ספרדי שלמד בישיבה ספרדית ממוצעת, שצריך למצוא חן בעיני כולם, ולעשות הכל בשביל שיקבלו את הילדים שלו למוסדות שלהם... וכו'

הוא מרגיש שאחרי החתונה הוא שווה בדיוק כמו אברך ספרדי שלמד בישיבה ספרדית ממוצעת, שצריך למצוא חן בעיני כולם, ולעשות הכל בשביל שיקבלו את הילדים שלו למוסדות שלהם... וכו'
שינסה לעשות שינוי שם [משפחה] ויראה איך זה מרגיש... ושלא ישכח לעדכן אותנו.
סתם בבדיחות, כמובן שאני מאחל לו שיזכה להרגיש טוב עם עצמו תמיד ושיזכה שילדיו ילמדו במוסדות הכי טובים עבורם ויראה רק נחת כל ימי חייו כרצון ה' יתברך.

בשביל מה הוא רוצה ללמוד אצל האשכנזים?
בשביל שגם בניו ילמדו שם? זו המטרה?
ומה יועיל שגם בניו ילמדו שם?
שתהיה זכות כניסה לנכדים?

בקיצור. מי שזו הסיבה שהולך לישיבה אשכנזית, יכול ללכת גם לספרדית.
מי שיש לו סיבות אחרות, מה טוב ומה נעים.

זה כמו שבחור חישב באוזניי פעם מה ייצא לו אם הוא ילמד ומה יהיה אם לא ילמד, והעביר את כל מהלכי החיים באופן זה ובאופן זה, ועל כל שלב ושלב היה לו טיעון מנצח שאין זה עדיף מזה, מלבד זיבולא בתרייתא שאם ילמד ייטמן ב"בית החיים פוניבז'" ואם לא ילמד ייטמן ב"בית העלמין סגולה".

שינסה לעשות שינוי שם [משפחה] ויראה איך זה מרגיש... ושלא ישכח לעדכן אותנו.
סתם בבדיחות, כמובן שאני מאחל לו שיזכה להרגיש טוב עם עצמו תמיד ושיזכה שילדיו ילמדו במוסדות הכי טובים עבורם ויראה רק נחת כל ימי חייו כרצון ה' יתברך.
פגשתי פעם גר צדק שהגר"ח קנייבסקי הורה לו לשנות את שם המשפחה להוכשטט...

פגשתי פעם גר צדק שהגר"ח קנייבסקי הורה לו לשנות את שם המשפחה להוכשטט...
תודה, גם אני מכיר כהנ"ל.
ולעצם השאלה של פותח האשכול נראה שבשבילו עצמו לכל הפחות עשה טוב שהלך לישיבה אשכנזית.
נתאר לעצמינו שהיה הולך לספרדית עם קו המחשבה הזה שבישיבה אשכנזית לא היו לו הבעיות הנ"ל והיה מגיע לכולל ומרגיש אברך ממוצע ושצריך להוכיח עצמו וכו' היה אוכל את עצמו שעשה טעות ולמה לא למד באשכנזית....
לפחות כעת עשה המהלך הנ"ל וראה שלא כך היא.

האם יש בטענתו משהו?
תראה
כל הישיבות הספרדיות היום הם בעצם חיקוי של עולם הישיבות האשכנזי , הן בצורת הלימוד והמסכתות וצורת הסדרים והשיעורים, וועדים שיחות וכו'.

ואפילו פורת יוסף שינתה מצורתה שהייתה בעבר.

כך שקשה לי לקבל את טענתו, מכיוון שהוא הלך ללמוד אצל "המקור" אז מה לו להיות מאוכזב שלא למד "בחיקוי" ?

1.
יש לחלק את השאלה: האם היה שווה ללמוד בישיבה אשכנזית לבין: האם שווה היום שלמדתי בישיבה אשכנזית. והחילוק הוא עצום.

2.
כל מפרסמי דעתם לכאן ולכאן - מוטב לו יפרסמו גילוי נאות לגבי מקום לימודם (ספרדי\ליטאי), ואולי אפילו מקום לימוד ילדיהם.

3.
נקודה נוספת: למה הכוונה 'שווה'?! מבחינה פרקטית בחיים?
מבחינת דרך בלימוד?
מבחינת סגנון חשיבה על החיים?
מבחינת 'אם הייתי בישיבה ספרדית - לא הייתי שורד יום אחד (פשוט היו מעיפים אותי)?
וישנם עוד כמה 'בחינות' שכל אחד ראוי לדיון בפני עצמו.

4.
אין לי ספק שלימוד בישיבות אשכנזיות (בעיקר המובילות) פותח שערים במוסדות הספרדיים. ודו"ק. ואני לא חושב שמישהו חולק על כך - לצערינו.

5.
ישנם בחורים, שבמשפחתם ישיבה אשכנזית זה אוטומט, אבל ישנם רבים שלא, ואיכשהו הצליחו לעשות זאת, ובראשם נראה, שאם ילמדו ב... הם יוכלו ללכת כמו טווסים, וכל שועי עולם ישתחוו להם אפים ארצה - ולא היא, כידוע. הציבור לא טיפש. וכשהם נחשפים למציאות המרירה משהו, הם חוטפים זבנג...

האם יש בטענתו משהו?
קודם כל הוא גילה כמה הוא היה נחיתי.
אחר כך הוא גילה כמה הוא היה בעל גאוה.
נשאר לו לגלות מה עיקר ומה טפל בחיים.
ועוד משהו אחד שלא נאה לכתוב בפורום ציבורי.

אם הוא חשב שע"י שלמד אצלם יקבלו את בניו, זו היתה טעות.
כל אחד הוא דין לעצמו (ואם קבלו את בנו הבכור, לא אומר שיקבלו את הצעיר).
לישיבה אשכנזית הולכים, או בשביל השם. ואז נהנים מהעובדא הרגעית.
או בשביל המהות שחושבים שיש שם משהו איכותי יותר שכדאי לאמץ.
בשני המקרים לא ראוי להתאכזב, כי את מה שרצה קיבל. אא"כ לא קיבל את מה שרצה, ופשוט ויתר על ישיבה שתתאים לו.
עכ"פ, למעשה יש מספיק ישיבות ספרדיות בשביל הילדים של כולנו, לא תחסר כל בה. (סמינרים עדיין חסר).
וחברך, המקום ימלא חסרונו.

לישיבות אשכנזיות אין שום מעלה על ישיבות ספרדיות כשמדובר על אנשים בינונים שזה הרוב המוחלט של העולם
הנפק"מ בזה זה רק לחבר'ה עוצמתיים מאד שלהם אכן יש הבדל גדול בין חברון ליקירי ושות'

חשבתי שאתה שואל משהו יותר עקרוני: האם שוה ללמוד בישיבה אשכנזית כדי לקבל משם תוכן בכל המובנים או לא.
אבל הופתעתי,,,
באמת זה פלא, שכל כך פשוט לך שכששואלים "האם שוה ללמוד בישיבה אשכנזית" הכוונה היא "האם זה יקדם אותי אח"כ שהבנים שלי ילמדו שם" וכן הנכדים וכו' וכו' עד ביאת גוא"צ ועד בכלל ואולי גם אח"כ...

תראה
כל הישיבות הספרדיות היום הם בעצם חיקוי של עולם הישיבות האשכנזי , הן בצורת הלימוד והמסכתות וצורת הסדרים והשיעורים, וועדים שיחות וכו'.

ואפילו פורת יוסף שינתה מצורתה שהייתה בעבר.

כך שקשה לי לקבל את טענתו, מכיוון שהוא הלך ללמוד אצל "המקור" אז מה לו להיות מאוכזב שלא למד "בחיקוי" ?
גם מדינת ישראל חיקוי של מדינות כך וכך - זה לא אומר שכל מה שיש שם יש כאן.
כנ"ל אם אחד שומע 'קמפה' זה לא אומר שהוא נהנה פחות ממי ששומע 'קרליבך' אע"פ שיש בזה בחינת 'חיקוי', וכן על זה הדרך.
אני נזכר במטבע של ראש ישיבת בית שמעיה: תורת ליטא נוסח ספרד... נו אולי זה יותר טעים מנוסח ליטא קר ויבש וקשוח...

ראשי תחתית