האם היה שווה ללמוד בישיבה אשכנזית?

באנר
אם כבר הי' לך להזכיר הגרש"י בורנשטיין, אבל הוא מחזיק עצמו לתלמיד הגר"ח שמואלבי', ובלשונו הטהורה: ר' חיים סטויצ'ינער!

הגרש"י בורנשטיין היה חברונער לא פחות ממה שהיה מירער,
ושמעתייהו דראשי ישיבת חברון, מנהליה הרוחניים ור"מיה, היו שגורות בפיו כסדר.

הגרש"י בורנשטיין היה חברונער לא פחות ממה שהיה מירער,
ושמעתייהו דראשי ישיבת חברון, מנהליה הרוחניים ור"מיה, היו שגורות בפיו כסדר.
היכן?
בספריו זאת ליעקב עלהש"ס מזכיר בעיקר את הגרח"ש, הגרנ"פ, וגדולי מיר, ותורתם.
ובספריו עה"ת מזכיר מעט מרבני חברון.

נערך לאחרונה:
וטוענים שמקבלים הרבה יותר עצמאיות ואינם צמודים כלל לחשיבת ראשי הישיבה. ויל"ד בגדר זה גופא, כמה זה עובר ע"י שמיעת שיעורים...
לדעתי אין שום סתירה בין לקבל מרב/ראש ישיבה, ובד בבד לנסות לחשוב בצורה עצמאית, כך למדתי אז, וכך אני לומד היום.

שח בפני היום אברך, שהוא למד בישיבה אשכנזית והרגיש טוב עם עצמו...
וכשהתחתנתי הוא מספר הלכתי לכולל ספרדי ממוצע והרגשתי שאני עוד איזה אברך... והכל התפוצץ לי בפנים...
בטענה שהוא מתחרט שלמד בישיבה אשכנזית....
האם יש בטענתו משהו?
צודק במלא מאת האחוזים.

במה צודק ?
שכשיוצאים לכולל בסגנון שונה, יש אפשרות להתעורר מהמרוץ של ה'סוס שוטף במלחמה', ואפשר לראות שיש למציאות עוד צדדים רבים וגדולים, שמשקלם עולה לאין ערוך על המעלות שנמנו כאן בלימוד במקומות אשכנזיים.

שכשיוצאים לכולל בסגנון שונה, יש אפשרות להתעורר מהמרוץ של ה'סוס שוטף במלחמה', ואפשר לראות שיש למציאות עוד צדדים רבים וגדולים, שמשקלם עולה לאין ערוך על המעלות שנמנו כאן בלימוד במקומות אשכנזיים.

ולאידך אפשר לגלות גם הפוך,
כך שבאותה מידה הוא גם טעה.

אני מקבל את זה שמי שלמד בישיבה אשכנזית והיה בטוח שבגלל זה הוא משהו מיוחד, ואחר כך גילה שיש ספרדים שלא פגשו אשכנזי מימיהם ויש אצלם תורת אמת ויראת שמים, והיה בהלם חייו, המסקנא שהגיע אליה היא צודקת.
הבעיה שבהודעה של הנ"ל הוא פרס את ההוא אמינא בהרחבה, וזה אפילו יותר גרוע מטעות.
כי טעות זה אדם שחושב בצורה הגיונית ושקולה על נושא מסוים, ויש בידו את המידע הרלוונטי, אלא שהוא שוגה במשהו, כאן זה הרבה יותר גרוע.

שח בפני היום אברך, שהוא למד בישיבה אשכנזית והרגיש טוב עם עצמו...
וכשהתחתנתי הוא מספר הלכתי לכולל ספרדי ממוצע והרגשתי שאני עוד איזה אברך... והכל התפוצץ לי בפנים...
בטענה שהוא מתחרט שלמד בישיבה אשכנזית....
האם יש בטענתו משהו?

וכי יש קטגוריה אחידה של ישיבות אשכנזי וספרדי
והרי הרמה של הישיבה משפיעה על כל ההלוך ילך של הבחור פי כמה וכמה,
והחלק של העדיות ונוסח התפילה ואפילו הסגנון הוא בטל בשישים ריבוא.

היכן?
בספריו זאת ליעקב עלהש"ס מזכיר בעיקר את הגרח"ש, הגרנ"פ, וגדולי מיר, ותורתם.
ובספריו עה"ת מזכיר מעט מרבני חברון.

באישיות.
החינוך החברונאי.
לחברון אין 'דרך לימוד'. למיר כן. את דרך הלימוד הוא קיבל במיר.

אם כבר ה''חינוך הסלבודקאי'' ...
אך יש טוענים שחברון זה עיוות של סלבודקא המקורית, אך עכ''פ הם חושבים שזה מה שהם מייצגים ...

אנחנו מדברים על חברון של לפני למעלה מששים שנה.
ועל יהודי שהיה קרוב מאוד להגר"י סרנא [וערך את ספריו 'דליות יחזקאל'], הגר"מ חברוני, הגר"מ חדש, הגר"צ פלאי ועוד.

ראשי תחתית