האם מותר לכתוב בספר על אחרים שטעו בדבר מסוים?

  • יוזם האשכול יוזם האשכול יעקבי
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
אז תעבור שוב.
לא שם ולא בדיוק, ותפסיק להמציא דברים.
אין שם שום לשון כזאת, ואני לא יודע מאיפה העתקת את ההערה הזאת בלי לפתוח את המקורות.
שיצא הרבה שנים אחרי הילקו"י הנ"ל...
פשוט מגוחך.
כנראה אתה לא בקיא כ"כ...

"דרך פסיקת ההלכה" שם הובאה בילקו"י החדש שנת תש"פ.
וזהו "קיצור" של המובא בשלחן המערכת.
ואותה "העתקה" ששלחת לא מוזכרת שם כלל וכלל.

1751355890559.png
 
לא שם ולא בדיוק, ותפסיק להמציא דברים.
אין שם שום לשון כזאת
, ואני לא יודע מאיפה העתקת את ההערה הזאת בלי לפתוח את המקורות.
הוצאת שם רע, ושקר גדול יש בדבריך. ולתועלת הקוראים העתקתי את כל הפרק לכאן, וראו לקראת הסוף השורות המודגשות.

ילקוט יוסף דרך פסיקת ההלכה פרק יב
פרק יב - מתי מותר לחלוק בהלכה על גדולי הדור
והנה דרכינו בספרים "ילקוט יוסף", להשיב על טענות החולקים על מרן אאמו"ר שליט"א, ולחזק את פסקיו כפי שעולה בידינו יד רכה בס"ד. ודבר ידוע הוא לכל יודע ספר שזו היא דרכה של תורה, זה בונה וזה סותר, ובלבד שיעשו כן לשם שמים, לברר האמת, ולאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, בלא שום נגיעות ח"ו. וכבר כתב הש"ך בנקודות הכסף בהקדמתו, בזה"ל: אל יעלה על לב הקורא בספרי זה שמפני שהיה לי ח"ו איזה מחלוקת עם בעל הט"ז, או שיש בלבי איזה טינה עליו, חיברתי השגות על ספרו, כי הלא נודע לכל כי נתקיים בנו את והב בסופה, והתורה מחזרת אחרי אכסניה שלה, שנעשיתי אכסניא לבעל הט"ז, והיה אצלי ג' ימים וכבדתיו כבוד גדול אשר לא יאומן כי יסופר, וגם הוא נתכבד בי הרבה, עד שנשקני על ראשי ושמח בי ממש כשמחת בית השואבה, ואל אלהים הוא יודע ועד שלא חיברתי ספר נקודות הכסף הלז רק לשם שמים, לברר וללבן האמת, ואני מחלה את נפש בעלי התורה, כל מי שיודע איזו השגות עלי ילקטם ואם אפשר יודיעני וכו'. ע"ש.
וגם הט"ז בהקדמתו לשלחן ערוך כתב: אבל למיעבד עובדא הלכה למעשה אין חולקים כבוד לרב, ובהגיע תור הוראת שעה ותפקח עיני המורה דאיכא תיובתא בדברי איזה אחרון, ודאי כבוד הרב נמחל בזה, ואיהו גופיה ניחא ליה בכך. כי אין שם קנאה ולא תחרות, רק קבל האמת ממי שאמרו.
ובאמת שכך היה לעולמים שזה בונה וזה סותר, בראיות ובסברות, ועיין בגמרא חגיגה (ג ב) על הפסוק דברי חכמים כדרבונות וכמסמרות נטועים "בעלי אסופות", אלו תלמידי חכמים שיושבים אסופות אסופות ועוסקין בתורה הללו מטמאין והללו מטהרין וכו', אף אתה עשה אזנך כאפרכסת וקנה לך לב מבין, לשמוע את דברי המטמאים ואת דברי המטהרים וכו'. ופירש רש"י: מאחר שכולן לבן לשמים עשה אזנך שומעת ולמוד, ודע דברי כולן, וכשתדע להבחין אי זה יכשר, קבע הלכה כמותו. עכ"ל. והתוס' בנדה (יד ב) כתבו, שמצינו הרבה תלמידים שחולקים על רבם בילדותם. ע"ש. וכבר כתב הרמב"ן בהקדמתו למלחמות ה', כי יודע כל לומד תלמודינו שאין במחלוקת מפרשיו ראיות גמורות ולא ברוב קושיות חלוטות, שאין בחכמה הזאת מופת ברור כגון חשבוני התשבורת ונסיוני התכונה. אבל נשים כל מאודינו ודעתינו בכל מחלוקת, להרחיק אחת מן הדעות בסברות מכריעות, ונדחוק עליה השמועות, וכו'. ע"ש. ובפרט שדברי תורה עניים במקום אחד, ועשירים במקום אחר. וכן מבואר בפסקי מהרא"י (סי' רלח) שאם ההוראות ברורות קצת כדברי התלמיד, והכי אזלא צורתא דשמעתתא, למה לא יחלוק על רבו, והלא כך היתה דרכה של תורה מימי התנאים, ורבינו הקדוש חלק על אביו ורבו רשב"ג, ורבא חולק על רבה רבו, והרא"ש חלק על מהר"ם שהיה רבו המובהק. ע"כ. והביא דבריו בהקדמה לשו"ת יביע אומר חלק א' (עמוד 22), וציין שכן כתב בתשובות הרדב"ז (סי' תצה).
גם הרא"ש בתשו' (כלל נה סי' ט') כתב: ומה שכתבת שמהר"י בן שושן היה בעל סברא ישרה וכו', ומי יהרהר אחריו לבטל פירושו, זו אינה ראיה, כי מי לנו גדול כרש"י ז"ל שהאיר עיני הגולה בפירושיו, ונחלקו עליו יוצאי ירכו ר"ת ור"י, וסתרו דבריו בהרבה מקומות, כי תורת אמת היא ואין מחניפים בה לשום אדם. ויפתח בדורו כשמואל בדורו. ע"ש. [ועיין בילקוט יוסף הלכות כיבוד אב ואם (כרך א' עמ' שסח) שהארכנו בענין זה, שמותר לבן לחלוק על אביו]. ועיין בשו"ת רבי ישעיה הא' (סי' סב) שכתב, ומה שכתב מר שלא אחלוק על הרב הגדול רבינו יצחק בעל התוס', חלילה לי מעשות זאת, והגם כי מה אני נחשב לפניו, אך זאת אתי, שכל דבר שאינו נראה בעיני, אפילו אי אמרה יהושע בן נון, לא צייתנא ליה. ואיני נמנע לומר הנראה לי לפי שכלי, ואדברה בעדותיך נגד מלכים ולא אבוש. וכמשל הפילוסופים בננס על גבי ענק. ומעולם לא נמנעו האחרונים מלסתור דברי הראשונים, וכמה משניות סתרו האמוראים לומר שאינם הלכה, ואין חכם שיהיה נקי משגיאות. ע"כ.
גם הריטב"א בחידושיו לפסחים (מח ב) כתב על רבינו הרמב"ם, ואף על פי שאין לנו גדול ברבנים ממשה רבינו ז"ל [הרמב"ם], אין משוא פנים בהלכה. ע"ש. והמאירי בהקדמתו לחיבורו על הש"ס כותב: ולא אחוש בלטוש עין כל מקנא לעמוס עליו על זה משא גאוה ועוז מצח ביחס עצמנו כמחבר או כמחדש, וכ"ש בהתראות כחולק לפעמים על קצת דברי קדמונינו וכו', ולזה אין ליחס למשתדל ולא למחבר או למחדש, גאוה ועזות, אבל חריצות והשתדלות וטוב העיון ויושר ההשגחה וכו', ומכאן לת"ח שאמר דבר הלכה אין מזיחין אותו, ואמרי לה אין מזניחין אותו, ואמרי לה אין מזחיחין אותו, שאין מפרישין אותו משמועתו, ר"ל שאין גוערין בו מצד אמרו דבר מחודש, הן בדרך הלימוד, והן בדרך ההוראה עד שיתבייש לגערתינו, ויצניע דבריו לפחדו ממנו. ורצה באמרו אין מזניחין אותו, שאין ראוי לגנות דבריו לפני אחרים, ושלא בפניו, כדי להרחיקם מהם עד שישתכחו דבריו. ורצה באמרו אין מזחיחין אותו, שאין מחזיקין אותו כגאה וגבה לבב, אבל יש לנו לדונו לכף זכות ולקבל דבריו או להתיישב בהם, אם הן כדאי להאמין או לא. ולא נחלוק עליו מצד הקנטור והקנאה, או מדרך הגאוה והניצוח, אבל נקבל דבריו או נחלוק עליו בדרך ישרה על צד הוצאת האמת לאור. ע"כ.
ועיין בספר חוט המשולש (עמוד קז) ששאל הגאון בעל כתב סופר לאביו הגאון החתם סופר, איך לא ירא להשיב לשואליו בדבר הלכה תיכף ומיד. ובתוך דבריו שהשיבו לנכון אמר: דע שבכל דור ודור העמיד ה' איש על העדה אשר יצא לפניהם להאיר להם הדרך וכו', ואם לפעמים הראיה אינה אמת, מ"מ הדין אמת הוא. ע"ש. וכיוצא בזה כתב בשו"ת חתם סופר חלק ב' מאבן העזר (סי' קב ד"ה לזה). ע"ש. ועיין במה שכתב מהר"י כלפון בספר ינוקא דבי רב (מערכת ר' אות ב') דאין לחוש במה שחולק על רבו, וע"ש ציונים לזה. וכן כתב בבאר שבע בחידושיו לסנהדרין (קי א). ע"ש.
גם הנודע ביהודה (חאו"ח מהד"ת ר"ס קא) כתב בזה"ל: ולכן האמתלאות שהרבה מעלתו במכתבו להשיב דעתי שלא יחר לי על שחולק עלי, היה ללא צורך, כי הלא זו תפלתי גם בהקדמת ספרי שלא יהיה ספרי למוקש, והדברים שאינם נכונים לא יתקבלו. ואדרבא אני מחזיק טובה לכבוד רום מעלתו בזה. ואף על פי כן לגוף הדין אם לפי דעתי נכון, גם כן לא אשא פנים, והאמת יורה דרכו. וע"ש בסוף התשובה. ועוד כתב במהדורא קמא (חאו"ח סי' לה): ואף שבתשובת חות יאיר פסק להיפך, אטו כל מקום שמצאנו הלכה בתשובות האחרונים נחליט כן לדינא. הלא חיך יטעם אוכל. ע"כ. גם בשו"ת יביע אומר ח"ד (בדברי הפתיחה) הביא מ"ש בשו"ת שאילת יעב"ץ ח"א (ס"ס ה): שבודאי רשאי התלמיד לחלוק על רבו, ע"פ הוכחות וראיות בין בכתב בין בעל פה. והשלמים בחכמה אינם מקפידים על התופס עליהם. ואדרבא מחזיקים לו טובה שהצילם מליפול ברשת השגיאה. ע"ש.
והגר"ח מוואלוז'ין [בספרו רוח חיים פ"ק דאבות] כתב בשם רבו הגר"א מוילנא, שאין משוא פנים בתורה. ובזה ביאר מה שאמרו באבות "יהי ביתך בית ועד לחכמים, והוי מתאבק בעפר רגליהם, והוי שותה בצמא את דבריהם", מתאבק מלשון ויאבק איש עמו עד עלות השחר, שהוא ענין התאבקות מלחמה, כי מלחמת מצוה היא. אך יזהר בנפשו מלדבר בגאוה וגודל לבב ויחשוב כאילו הוא במדרגת רבו. ע"ש. וכיוצא בזה הראוני לרבינו המאירי בחיבור התשובה (מאמר א פרק יב) וז"ל: ואל יפתך לבבך בהשתעשעו עמך היותך כחבר אליו. ע"ש. ועוד כתב הגר"ח בספרו שו"ת חוט המשולש הנ"ל (סימן ט') בזה"ל: ואף על פי שאנכי שמשתי את מו"ר הכהן הגדול ומחוייב אני בכבודו ובמוראו כמורא שמים, מכל מקום אני שומר מה שאמרו חז"ל (ב"ב קל ב) כד אתי פסקא דדינא קמייכו וחזיתו בה פירכא, לא תגמרו מניה, שאין לדיין אלא מה שעיניו רואות. וכבר הוזהרתי מפי מורי קדוש ישראל הגר"א מווילנא שלא לישא פנים בהוראה. וכן כתב עוד בספרו רוח חיים (פ"ק דאבות משנה ד') שאסור לתלמיד לקבל דברי רבו כשיש לו מה להשיב עליהם. כי לפעמים תהיה האמת עמו. כמו שעץ קטן מדליק את הגדול. ע"ש. ו בשו"ת חקקי לב (חיו"ד סי' מב) כתב, שאין לתלמיד חכם לכבוש את נבואתו בפסקי ההלכה, וחייב לגלות דעתו, ונכתב בספר, שאין משוא פנים בדבר.
ומרן הקדוש בשו"ת אבקת רוכל (סי' קנה) כתב בזה"ל: ואף על פי שהריטב"א והריב"ש בקיאים יותר בפירוש דברי הראשונים, מכל מקום במילתא דאיכא טעמא ואיכא למותיב מותבינן, דלאו קטלי קני באגמא אנן. עכ"ל. [והו"ד בהקדמה להליכות עולם ח"א וח"ה].
ומהר"ח פלאג'י בספרו צוואה מחיים (אות י') כתב: ואם נראה לאיזה חכם מבין עם תלמיד, בספרי חיים, והוקשה לו איזו קושיא או סתירה על דבר אמת וענוה צדק בלי שום קנטור, איני מקפיד על זה כלל, כי כך היא דרכה של תורה, וכל שכן אם תהיה הקושיא או הסתירה בפסק דין, ובפרט מהיתר לאיסור, כי לא יבוש ולא יכלם לפרסם הדברים, כדי שלא יבואו ח"ו להכשל בדבר איסור, כי האמת אהובה אצלינו. ומרגלא בפומי הוא כי חפצי ורצוני לאהוב את האמת, ולהיות כי תרויח תורתינו הקדושה תורת אמת, לעשות נחת לה' אלהינו, ואנכי הצעיר אפסיד כי טעיתי, ויצא הפסדו בשכרו להעמיד האמת. וגם בני אחרי הי"ו, מלבד שלא יקפידו בזה על כבודי אם אומר איזה חכם דבר אמת כנגדי והדין עמו, שיהיו מודים לו מודים דרבנן, כי גם המה יהיו אוחזים מעשה אבותם כל לגבי דידהו, ואל תתמהו על החפץ לכתוב כדבר הזה לאחוז במדת אמת, והיא משנה שאינה צריכה, כי צריך הדבר לאמרו, לפי שראיתי לכמה וכמה בני אדם שהם מקפידים הרבה בזה על אשר יצא איזה חכם ורב ולמד ולימד באיזה דין והוראה והראה לאחרים, שהרב הקודם לו שהתיר אותו דבר, רבו האוסרים והחולקים עליו, וצריך להיות מהיתר לאיסור, והם מקפידים ומתפעלים הרבה על הדבר הזה, שאין זה כבוד הרב שמת. וכשאני לעצמי לא נכון לעשות כן, כי לא ניחא ליה להרב ז"ל בעלמא דקשוט. ועוד כי אדרבה כבוד הרב במקומו מונח, כי אינו רוצה שיעשו כהוראתו בדבר שאין הלכה כמותו, ובעולם הבא לא יש דידן נצח, וקנאה ושנאה ותחרות והקפדות וכבודות בהבלי העולם הזה, וכמ"ש בסמיכה לחיים (חלק אבן העזר סימן ט'), ובתוכחת חיים (פרשת טהרה). ע"ש. וראה עוד בספרו לב חיים חלק ב' (סוף סימן קכה), ובשו"ת חקקי לב חלק א' (יורה דעה סימן מ' וסימן מג). ע"ש.
גם הגאון חות יאיר בהקדמת ספרו מקור חיים (שנדפס בסוף ספרו חות יאיר) כתב: וגם למחבר בההוא עלמא ניחא אשר שם הבא אחריו את לבו על חיבוריו, והסיר כל בדיליו. ע"ש. וכ"כ הגאון שבות יעקב ח"א (סי' י'): ובודאי ניחא ליה להסיר המכשלת הזאת מספרו. ע"ש.
ומצאתי בכת"י של מרן אאמו"ר שלי', שכתב לפני כחמשים שנה, בזה"ל: והנה יש סוגים שונים ברבנים הלומדים, ואין כל הדעות שוות. ויש כתה אשר אם יראו משפט כתוב שחור ע"ג לבן ונכתב בספר, הרי זה בעיניהם כהלכה למשה מסיני, אף על פי שיהיה אחד מן האחרונים הקרובים אלינו בזמן או ממחברי הזמן, ואם תלמיד חכם יורה נגד זה, הם חורקים שן ובאים בטענות בלות ומטולאות על החכם הזה לאמר: הלא הרב פלוני הורה להיפך, ואיך תעיז לפסוק ההיפך, וכי הגעת למדרגתו וחכמתו, וכהנה דברי בלע. וחסים על כבוד הפוסק הקודם. ויש כתה להיפך מן הראשונה, כי בראותם מה שכתב איזה ספר ישן, וכל שכן חדש מהאחרונים, שלא כתב כפי העולה על רוחו, ישתדל לנתוש ולנתוץ להאביד ולהרוס, בכתב ובעל פה, בדברים קשים כגידין, שאוג ישאג על נוה המחבר החדש, ויגזור אומר כי קושיותיו הם חזקות כראי מוצק, ולית נגר ובר נגר דיפרקינהו. וזה וזה אינו דרך ישרה שיבור לו האדם, כי מה תכלית ברוב דברים, ואם באמת קושיותיו חזקות, יהללוהו בשערים המצויינים בהלכה, וכתיב יהללך זר ולא פיך, וכבר כתב מרן החיד"א בפתח עינים (אבות פ"ב מ"ד) לפרש בזה מה שאמרו ואל תאמר דבר שאי אפשר לשמוע, לגזור שאין תירוץ על קושיא זו, ואי אפשר להבין דבר הספר הזה, שסופו להשמע, כי לפעמים המעיין ישר ימצא תשובה. ע"ש. ולעולם יספר אדם בלשון נקיה, כל שכן שזהו כבוד התורה, לדבר בכבוד והדר ע"ד אמת וענוה צדק. אף שאורייתא מרתחא, איבעיא ליה למילף נפשיה בניחותא, ודעלך סני לחברך לא תעביד, ומי יודע אם גם הוא לא יכשל פעם בהוראה, ומדויל ידיה משתלים, מדה כנגד מדה לא בטלה. כמו שכתב בספר מעגל טוב להחיד"א מפי השמועה, שהגאון רבי העשיל ז"ל הקשה קושיא גדולה על מהרש"א ובחרון אפו זרק הספר לארץ, ואחר זמן קצר בא תלמיד חכם אחד ויישבו על נקלה, ונבהל הגאון, וקיבל שלא יחבר ספר פן כפעלו ישולם לו. וכתיב אשמרה דרכי מחטוא בלשוני. וידעתי תלמידי חכמים בדורינו כי יש בלבם טינא על איזה מחברים מסיבות שונות [על מה שחלוקים על רבינו הגרי"ח זלה"ה], ומוצאים מקום להתעולל על המחברים וכו', וזה עון גדול מלשון הרע. כי נשארים הדברים שבאו לחירופין ולדראון עולם. וידוע ענין רבי שמ"ח גאגין ז"ל עם איש ריבו רי"צ אבולעפיא ז"ל, והלב נשבר בראות הדברים כי באו בספר לב נשבר. [ועיין בכף החיים סימן תקמה אות עט]. וכהנה רבות בעוה"ר המקיימים אם פגע בך מנוול זה [היצר הרע] משכהו לבית המדרש, וזה משפיל כבוד התורה עד לעפר, באמור עמי הארץ, זונות מפרכסות זו את זו תלמידי חכמים לא כ"ש. ע"כ.
 
ולכן אין למחבר ספר או למורה ודיין להיות רק כחמור נושא ספרים, או כמליצת חז"ל (מגילה כח ב) צנא מלא ספרא. אלא עליו לעיין היטב לשם שמים, ולהכריע בהלכה כאשר תשיג יד עיונו [אם הרשוהו גדולי דורו לכך]. והיה ה' עם השופט. ובלבד שיהיה מתון בדין, ולא ימהר לחרוץ משפט, פן יהיו דמיונותיו וסברותיו בכזיב, וכל חכמתו תתבל"ע, וארש'ו הר'ס נתנה יבולה, אלא ישקול בפלס סברותיו, לידע על מה הוטבעו אדניו, בדקדוקיו ובטעמיו, ואחר העיון כדת יוכל גם כן לחלוק על ספרי אחרונים כשלבו לשמים, ללא נגיעות. ומכל שכן כשמוצא סעד לדבריו באחרונים אחרים. [וראה עוד באורך בהקדמה לשו"ת יביע אומר ח"א, ובח"ג, וח"ד, ובהקדמה להליכות עולם ח"א עמוד ח', ובהקדמה לח"ג]. וכבר אמרו, קבל האמת ממי שאמרו, וכעין מה שכתב הרמב"ם (רפ"ב מהל' ממרים) שבית הדין הגדול שדרשו באחת מן המדות כפי מה שנראה בעיניהם שהדין כך, ודנו דין, ועמד אחריהם בית דין אחר לסתור אותו, הרי זה סותר ודן כפי מה שנראה בעיניו, שנאמר אל השופט אשר יהיה בימים ההם, אינך חייב ללכת אלא אחר בית דין שבדורך. ע"כ. והוא הדין ליחיד נגד יחיד. ועיין בכסף משנה שם, שלמד זה רבינו ממה שכמה תנאים חולקים על הקודמים להם, וכן באמוראים, אף שאינם גדולים כמותם. ע"כ.
ועיין בשו"ת מקום שמואל (סימן יא), והובא בברכת יוסף ידיד (דף קמח), וז"ל: מחשבותי לא מחשבות קצת לומדים שראיתים, כי בהגיע המורה לדון דין שכבר נדפס בספר, הנה לא יזוז ולא יסור מדברי הספר ההוא, וקיימו בעצמם דברי הרמב"ם במורה נבוכים וז"ל: בראות אדם דבר מה חקוק על לוח ספר תגדל האמנתו בו, ואנכי ולבבי לא כן ידמה, כי אני מחפש עד מקום שידו מגעת וכו'. ע"ש. וכן כתב הנודע ביהודה (קמא, חאו"ח סימן לה ד"ה ומה), אף אם החו"י פסק כן אטו כל מקום שנמצא בתשובות האחרונים נחליט להלכה, הלא חיך יטעם אוכל. ע"כ. וכן מצינו בכמה מקומות בש"ס, ועיין בב"ב (קמב ב) מידי בקשישותא תליא מילתא, בטעמא תליא מילתא. וע"ע בהקדמת הרש"ל לחולין, ובהקדמת תשובת רבי עקיבא איגר, ובאורך בחקקי לב (חיו"ד סימן מב), מה שכתבו בזה.
להזהר לחלוק על גדולים רק לש"ש, ולא מתוך נגיעות, ובמתינות וכבוד
ואמנם אף שנתבאר שאין שום איסור לחלוק בהלכה על גדולי הדור וכו', מכל מקום יש להתיישב במתינות ולהתבונן היטב קודם שמכריעים בהלכה נגד גדולים. וכבר אמרו בירושלמי (פ"ק דשבת ה"ב דף ו ב) כל האומר שמועה מפי אומרה, יהא רואה בעל שמועה כאילו הוא עומד כנגדו. והיינו, שעל ידי שישים על ליבו מעלתו של אומר השמועה, יהא זהיר הרבה לדייק היטב בדבריו. ומרן אאמו"ר שליט"א בהקדמה לספר ילקוט יוסף (מהדו"ק שנת תשל"א, עמוד טז) כתב, שחייבים לשלוט ברוחנו, לדבר בענוה טהורה, בחרדת קודש ובהכנעה יתירה, ולא יעיז לדבר גבוהה נגד גדולי עולם. וכמה התמרמר מרן החיד"א במחזיק ברכה (סי' קנג) נגד היעב"ץ על אשר הטיח דברים נגד הרמב"ן. ובשו"ת שאילת יעב"ץ (ח"א סי' ה') כתב, שיש ליזהר מאד שיהיו דבריו מעטים ולא ירבה בחבילה של טענות בכח. ע"כ. ופי צדיק יהגה חכמה, לחלוק בשפה ברורה ובנעימה, ותבחר לשון ערומים, להבין דברי חכמים.
והגרי"ח בהקדמתו לשו"ת רב פעלים ח"א כתב: ויש מפני שרואים חריפותם ובקיאותם כי רבה היא, והמה חכמים גדולים בעיניהם, ידברו קשות נגד חכמי הדור שקדמו להם, ויחשבום לטועים, ויחליטו בדעתם ההשגה, עד שברור להם שאין לקושייתם תשובה. ובאמת מנהג זה אשר נוהגים בו הוא טעות ואינו נכון, ראו מי לנו גדול מרבינו הראב"ד בתורה ויראה, אשר השיג על הרמב"ם כמה השגות, וזלזל בכבודו, ולא היה חשוב בעיניו כל כך, וסוף דבר מה עלתה לו, שבאו חכמי הדור אחריו וקיימו דברי הרמב"ם, ותירצו כל אותם השגות אשר עליו וכו', הביטו וראו מה שקרה שגיאה ומכשול לחכם גדול בדורו, הוא הגאון הרש"ל ז"ל, בהקדמתו לים של שלמה על חולין, שהרהר אחר דעתו של מרן הקדוש הב"י, ולא נהג בו כבוד בדברים אשר דיבר בו, אך מה הועילו דבריו שדיבר נגדו, דקושטא קאי, וכמאן דלא חלי ולא מרגיש גברא דמאריה סייעיה, הלא בכמה תפוצות ישראל קבלו הוראותיו להלכה פסוקה "להקל ולהחמיר" וכו', וגם אצל האשכנזים שלחנו ערוך לכל, ודבריו עושים פירות, ולו משפט הקדימה, ואין נוטין מדבריו אלא בדברים של מנהג אשר פירש רבינו הרמ"א בהגהתו.
ובשו"ת גנת ורדים (יו"ד סי' ג') כתב, שכאשר הגיע הספר פרי חדש למצרים, עברו על דבריו ומצאו ששלח רסן לשונו לדבר תועה על גדולי ישראל, אשר מימיהם אנו שותים, ומפיהם אנו חיים, ולא ישא פנים לזקן שמורה הוראה, ועל רבינו הגדול בית יוסף, אשר הוא לכל הוראותינו יסוד ועמוד בכל התלמוד, כתב עליו שטנה כדבר איש על תלמיד קטן שלפניו וכו', ויהי בהתפרסם הדברים אזרו אנשי חיל בעוז מתנם וקיבצו חכמי ישראל מבני העיר, וגם גרים הנמצאים בארץ אחרת, ועלתה הסכמת החכמים לפייס שני הצדדים לבלתי שלוח יד בחכם המחבר, ולא לפגוע בכבוד תורתו ח"ו, לא בנגידא ולא בשמתא, אכן בינם לבינו בסתר דברו אתו תוכחות, והתנצל וידע אשר עשה ובוש במעשיו, כבושת גנב כי ימצא וכו', ועלתה הסכמתם שספריו הנמצאים במצרים שישקעו בבנין, וגזרו והחרימו בכל תוקף ובכל אלות הברית על דעת המקום ברוך הוא, שלא יקרא אדם בספר הלז, לא קריאת עראי, ולא קריאת קבע, וכתבו הסכמה זו למען תעמוד כל הימים, וחתמו בה כל חכמי העיר, וגם הנמצאים מארץ אחרת, וגם חכמי חברון הסכימו וכו', וע"ש שדן בתוקף החרם שעשו חכמי מצרים, וכתב שם לבטל החרם, שראוי להרבות בכבוד לומדי התורה. ע"ש.
והגאון רבי פנחס הורוויץ בהקדמתו לספרו ההפלאה על כתובות, כותב תוכחה מגולה לבני תורה המתפרצים ומתגדרים במעט השכל להם, ובונים במה לעצמם, ויש מהם כי נחלה בהם מדת גסות רוח, עד שיפערו פיהם להגדיל עצמם נגד גדולי ישראל שבדורות שלפניהם, אשר לא יבינו שיחת דבריהם. והנה אמרו חז"ל דע מה למעלה ממך וכו', והיינו הבט כמה מעלת אלה שלמעלה ממך וכו', ואמרו חז"ל במס' שבת (קיב ב) אם ראשונים כמלאכים אנו כבני אדם, ואם ראשונים כבני אדם אנו כחמורים ולא כחמורו של רבי פנחס בן יאיר. ועוד אמרו חז"ל בריש ע"ז, בואו ונחזיק טובה לאבותינו, שאלמלא הם אנו כמי שלא באנו לעולם, והיינו שהשכל באדם הוא גדל והולך לפי ערך השנים וכו', ע"ש. [וראה בהקדמה לרב פעלים ח"א]. והיינו, שיש לנו להכיר כי הדורות הולכים ומתמעטים, וקטנם של הגדולים עבה ממותנינו. והרב מעיל צדקה (סי' אלף תקסו) כתב, סימן זה מסור בידך, איזה דיין שאינו מספר בשבח שום תלמיד חכם, וכשעושים התלמידי חכמים איזה דבר נגד העשירים בדבר הנוגע לקידוש ה', מורה אותו דיין לבוא כנגדם, וגם תמיד מתפאר להשפיל חכמת שאר תלמידי חכמים, דע באמת שהוא מחלאת זוהמת הנחש הקדמוני, נפש מסואב מתועב, משוקץ מזוהם, אסור לכבדו וכל שכן לשמוע דבריו, בדוק אחריו בסתריו, ותמצאהו עביט מלא מי רגלים, טומאה בוקעת ועולה עד גיהנם. כי הטיל מום בקדשים הם התלמידי חכמים משרתי עליון, להטיל ולחפש בהם מום, ובהעדר חכמה כל הפוסל במומו פוסל וכו'. ע"ש.
וכיו"ב כתב בספר שבט מוסר (פרק י') אם תראה אדם מלגלג על דברי חכמים, הרחק ממנו וברח עד אחר העולם, וצוה את בניך אחריך שלא יעברו במקום ההוא עד שיעבור עליו שריפת אש ושיבולת מים לטהרו. ע"ש.
ומכל זה נלמד עד כמה צריכים להיות מתונים בדין, ולא למהר לחלוק על גדולי עולם אלא אחר העיון הדק היטב, כי יש החולקים על רבותיהם ובאמת לא ירדו לסוף דעתם. וכמו שהתריע על זה בהקדמת שו"ת יביע אומר חלק ט', וז"ל: וראיתי לנכון להעיר כאן, ולהתריע על תקלה חמורה, אודות כמה מצעירי הצאן, בני ישיבה, שלא הגיעו להוראה, ומעיזים פניהם לכתוב מאמרים בהלכה, וחולקים על רבותיהם וכו' ומפרסמים את דבריהם ברבים, ולא ידעו ולא יבינו בחשכה התהלכו, ואין הכרעתם מכרעת, כי יסוד כל דבריהם על פי סברת הכרס ללא הוכחות מוצקות מדברי הפוסקים אשר מפיהם אנו חיים וכו', ובאמת כמה צריכים לשקול בשקל הקודש כל הוראה למעשה, שתהיה לאמתה של תורה, מפי מי שהוסמך לכך מגדולי ההוראה, צא ולמד ממה שכתב המאירי (יומא כו א): וכבר ראינו תלמידי חכמים שידיעתם גדולה בתלמוד, ואף על פי כן אינם יודעים לכוין שמועה אחת להלכה. ע"ש. וכל שכן צעירים אלו שלא מילאו כרסם בש"ס, ומתנשאים לאמר אני אמלוך, ואפסוק כאשר עם לבבי, אף מבלי עיון כראוי. ולא עוד אלא שיש שמרהיבים עוז להורות לרבים נגד פסקי מרן, אף שגדולי הרבנים העידו שקבלנו עלינו הוראות מרן בין להקל בין להחמיר, ואפי' כנגד אלף פוסקים שחולקים עליו. וכמ"ש הרבה אחרונים. עכ"ד.
ולצערינו עינינו הרואות לכמה צעירי הצאן המושכים בעטם, עט סופר מרי'ר, שמערבים נגיעות אישיות בעניני הלכה, או כדי להגדיל את כבודו של רבם, או כדי להמעיט מכבודו של מי שאינם חפצים ביקרו, או להצדיק את כל מנהגי עדתם, או דברי רבם, מבלי לבחון את הדברים לאמתה של תורה, שות שתו השערה. ונעזרים בהקדמתם בדברי מרן אאמו"ר בהקדמתו ליביע אומר, שמותר לחלוק על גדולים, ומזדרזים לחלוק על דבריו בלי עיון, ומבלי לבחון אם יכונו דבריהם על פי השכל הישר והדמיון, או לא, וכן מתעלמים מהסברות ההפוכות, ודוחקים דחקים כדי להעמיד דבריהם, וכן לא יעשה, כי תורה אמת כתיב בה. [וידענא על קצת מצעירי הצאן החולקים על גדולים רק כדי להתגדל ולקנות להם שם, או מחמת קנאה [עיין באגרות הרמב"ם], ואינם עושים כן לשם שמים]. ומהר"ח פלאג'י בספרו צוואה מחיים (אות טז) כותב: ומי שחננו ה' בדעת בחכמה ובתבונה, והוא מורה הוראות, יהיה עיניו ולבו תמיד כשכותב פסקים וכתבים, שיהיה ביחוד גמור לשם ה' אלהיו, ללמוד וללמד לשמור ולעשות, ולא לבוא כנגד חברו, כי זה אוסר וזה מתיר, זה מזכה וזה מחייב, ומעולם לא למדתי בשום ענין לבוא כנגד רב או פוסק אחר, אפילו יהבו לי כל חלליה דעלמא, כי אם דוקא על דבר אמת וענוה ששואלים ממני להיכן הדין נותן. ואין צריך לומר אם יהיה שכתב רב אחד פסק בדיני הקדשיות וכו' שלא יהיה יושב ולומד לסתור את הפסק ההוא וכו'. ע"ש. ועוד כתב שם (אות לד), שצריך להודות על האמת בין בלימוד, בין בעניני העולם, ופעם אחת בקושיא אחת על הרב חפץ ה' למהר"ח בן עטר, נתוכח עם דודיו בלילה אחת, שהיו רוצים להקשות להרב ז"ל, והוא יישב דבריו בטוב ונתעצמו על זה, ואחר שהלכו באשמורת אחרונה לנום פורתא, קמו דודיו בבהלה בקולי קולות, שהיה רוצה הרב חפץ ה' לחנקם על כי לא קיבלו את תשובת אדוננו נר"ו, כי דבריו חיים וקיימים. ומאותה הלילה יראו ממנו, והיו מכבדים אותו כמו אביהם הגאון היר"ח בעל החקרי לב. וכשבאה שמועה מעיר הקודש ירושלים מהגאון החקרי לב, והיה מספד גדול ובכיה גדולה כמו שראוי, אחר ההספד בחזרתם אמר בפה מלא הבן הגדול הרב תנא דבי אליהו ז"ל: שבח לאל כי נכדו הוא ממלא מקומו, וזה ינחמנו במקום מר אביו. ופעם אחת חלם למהר"ח בן עטר שאמר לו: אל תירא מן המתקנאים ממך, כי אני שומר על הפתח, וזה לך האות, כי מה שארע לי ארע לך. ע"כ. ע"ש עוד.
ואמנם בודאי שטועים אותם החושבים שמרן אאמו"ר שליט"א לא נוח לו שאברכים צעירים חולקים עליו בספריהם, וזה אינו, דעובדא ידענא שהראינו לו כמה פעמים שהקשו כמה ממחברי הזמן על מ"ש בספריו הרבים, ועיין בדברים לגופם של דברים בלא שום הקפדה. ובכמה פעמים שקיים בעצמו הדר הוא לכל חסידיו, וכדרכה של תורה. וכל מה שכתב בהקדמתו לחלק ט' הנ"ל, עיקר כוונתו על אותם שמזדרזים להשיג מתוך נגיעות אישיות, וגם בלא מחשבה ומתינות ועיון, בדברים פשוטים הנראה לעין כל שהם טועים. וכבר כתב הגאון רבי אהרן עזריאל בספרו אוזן אהרן (מוסר אב אות א') עשה תורתך קבע בעיון התלמוד והראשונים, בחון בהם והעמק בדבריהם ולא במרוצה וכו', ובכל פעם ופעם שחזרנו על דבריהם השגנו מה שלא השגנו בפעם הראשונה וכן בשניה וכן בשלישית. כל היד המרבה לבחון ולבדוק בדבריהם ימצא טוב טעם ודעת וכו', כי האל לא ימנה דפים, רק שעות דרבנן. ועוד כתב שם (אות ו'): התרחק מאד מאהבת הניצוח, כי זו מדה מגונה שנואה לפני המקום, גם מבני אדם הנכבדים, וזה אפילו במילי דעלמא, כל שכן וקל וחומר בעסק התורה, והלומד לקנטר או להתייהר עונשו גדול רח"ל, מלבד שהוא מאבד טובה הרבה, שאינו מקבל שכר, ומי פתי וחסר לב אשר יעבוד אל המלך בכל כוחו, ובעת קיבול השכר יבעוט, ונמצא איבד זמנו ויגע לריק, רח"ל מהאי דעתא. והוי מקבל האמת ממי שאמרו, ואם הוא קטן ממך אל תחשוב כי בזה תקל בעיניו, הלא אדרבא תיקר נפשך בעיניו, כי זהו שבחו של אדם. ואין צריך לומר אם הוא גדול ממך, כי בודאי רוב שנים יודיעו חכמה ודעת, ובזה תהיה חביב אהוב ונחמד למעלה ומטה. ע"כ.
אם מותר לכתוב על מחברים שטעו בדבר זה וכדומה
והן אמת שמצינו לכמה מגדולי האחרונים שכתבו להתיר לכתוב על המחברים ששגגו או טעו, והכי עביד עובדא מרן ז"ל בש"ע (סי' תרסד ס"ז) שכתב על דברי הרשב"ש שטעות הוא. [אולם בהעלם שם, וכתב זאת בשם יש מי שאומר]. וכבר האריך בזה בשו"ת חוט השני (סימן כ') וכתב שכל בשר ודם מעותד לכך ואין בזה בזיון. וכן בסדר הדורות מלא דברים כאלה. ועיין עוד ביוסף אומץ (סי' קה). ועיין בשם הגדולים (ספרים ה, נה), ופתח עינים (חגיגה כב ב). וכזאת פסק בתשובת חיים ביד (סי' נח) על מי שכתב על דברי רבו שטעה, דאין לענשו כלל על זה, שכן דעת כמה פוסקים להתיר, והרבה בבקיאות בפוסקים כדרכו בקודש. ע"ש. אמנם בדורינו שרבו מבקרי מומין ובוררים פסולת מתוך אוכל, כי זה חפצם להבאיש ריח התלמידי חכמים, הא ודאי כל כהאי גוונא ראוי ונכון מאד להשתמט מלהשתמש בביטויים כאלו, וכל שכן באם כותבים כן על תלמיד חכם אשר עודנו בחיים, ואפשר שיגיע לו עלבון בזה, וכבר אמרו חז"ל הרחק מן הכיעור ומן הדומה לו. וכמה דואב הלב כשאנו רואים אותם המזלזלים בדברי איזה ספרים בביטויים חריפים, ולעומת זאת מרבה בתוארים למי שאינו ראוי, הוי המרבה [תוארים] לא לא [לא לפי הראוי לו]. וכבר ידענו דברי הגאון רעק"א בהקדמה לתשובותיו [מצוה לשננה בפיו, וכמה מוסר יוצא ממנה]. ועתה רבו התוארים, ונתמעטו הגאונים. ומהר"ח פלאג'י בספרו צוואה מחיים (אות יא) כתב, כי מי יתן והיה שכל אחד יכיר מיעוט ערכו, ולא יבקש גדולות ונפלאות ממנו, וראה בספר חיים (סי' כז), אלא דעולם כמנהגו נוהג, ובפרט למי שהוא רב ודיין בעירו, שהוא מוכרח להיות לו תואר רב הכולל וכדומה. בעבור כבוד צבור ושלא תתקלקל השורה. אמנם אחרי מותו הנכון כמו שכתוב באגדת בראשית (פרק לה) אין אדם שליט ברוח וכו' ואין שלטון ביום המות (קהלת ה, ח). אדם גדול או מלך או שר גדול כשהוא מת, אינו מת וכבודו עמו, כי לא במותו יקח הכל ולא ירד אחריו כבודו. כי כל זמן שהיה דוד הצדיק קיים היה נקרא מלך, והמלך דוד זקן (מלכים א, א א). והיו קורין אותו אדוני המלך, וחכם ומלאך, שכן האשה התקועית אומרת לו (שמואל ב' יד כ): ואדני חכם כחכמת מלאך האלהים וכו'. ולפ"ז היה מן הראוי שלא לתאר בשום תואר לרב וחכם כי אם שמו לבדו כשהוא אחרי מותו. אלא שמצינו המנהג להיפך. והנראה שאם זיכהו השי"ת להיות רב ודיין על הצבור, בעבור כבוד הצבור יש לתארו בתואר רב הכולל. וע"ש עוד. [וראה עוד בענין התוארים בשדי חמד (מע' ח כלל קמ, ומע' כ' כלל קנז), ובשו"ת ודבר שלום (חיו"ד סי' ב'), ובשו"ת ישכיל עבדי ח"ב (קונט' אחרון חיו"ד סי' ג'). ע"ש]. ולכן אין לנו להכנס לדחקים ולכתוב תארים רבים, ומאידך גם לא נכתוב דברי זלזול ולא לכתוב בלשון טעה ושגג בזה וכו'. ועיין בתשובת עצי הלבנון בהקדמתו, שבחר לכתוב תמיד הרה"ג, ומאן דלביש מדא [גאון] ילבש מדא, ויהיה הפירוש הרב הגאון. ויש גדול, ויש גדול ממנו, שניהם נכללים בתואר זה. ולפי גדלותו אתה מוצא ענותנותו שלא יקפיד ח"ו על זה. ועיין בשו"ת חיים שאל (סי' עא אות ו'), ובברכת יוסף ידיד ח"ב בהקדמה.
ועוד אבא העיר על כמה ממחברי הזמן, אשר לא יחתו מאימת רבותינו הפוסקים הראשונים, וידברו אליהם כאשר ידבר איש אל רעהו, ופני זקנים לא נהדרו לכתוב עליהם בלשון קשה: ולא נהירא, ולא מחוור, וחולקים עליהם לדינא מכח השגות הנראים להם. והרי כשם שאין לאמוראים רשות לחלוק ע"ד התנאים, וכן בחתימת התלמוד אין רשות לשום אדם לחלוק על התלמוד, וכמו שכתב מרן הכסף משנה (ריש פרק ב' מהלכות ממרים). כך אין לאחרונים לחלוק ע"ד הראשונים. ועיין בשו"ת מהר"ם אלשקר (סימן נג) שהביא תשובת רש"ג, דהחולק על הגאונים כחולק ה' ותורתו. וכתב שם, שאין יחס בין דורותינו עם הראשונים אפילו כיחס הקוף עם האדם וכו'. ע"ש. ועיין בהקדמת הגאון ההפלאה, והובא בפתח עינים (רפ"ב דאבות) שפירש דע מה למעלה ממך, דורות ראשונים, עין רואה, נבואה, ואחר כך אוזן שמעת, תורה שבעל פה, ואחר כך כל מעשיך בספר נכתבים, כי נתמעטו הלבבות, והיאך באים להשיב על דבריהם. ע"ש. וכן בדורות האחרונים אי אפשר לחלוק ע"ד הראשונים, ויכולים רק לישא וליתן בהלכה לפניהם לפלפולא בעלמא, ובלשון כבוד, כי מה אנחנו ומה חיינו לפני הגאונים הראשונים אשר משאגתם יגורו אלים. וזהו שיטת חכמי ספרד בדורות שקדמונו. וכידוע מדברי החיד"א בכמה מקומות בספריו, ומהם במחזיק ברכה (סימן קנג, וסימן קע), וחיים שאל חלק ב' (סימן לח אות עד), נגד הגאון היעב"ץ ז"ל. ועיין בספר וזאת ליהודה (דף צה). וכבר הרעישו רבני מצרים על הפרי חדש ז"ל שכתב לחלוק בכ"ד על הראשונים, עד שהסכימו בחרמות שלא ללמוד בספרו. [ועיין בגנת ורדים שהובא לעיל]. וכל שכן בדורינו זה. והמעיין בדברי הרב גנת ורדים רעדה תאחזנו בראותו איך פני זקן הפרי חדש לא נהדרו בזה, והתנהגו עמו בכל חומר הדין, ועשו ד"ז כעון דחילול ה' שכל אחד יתפרץ לחלוק על הפוסקים. ע"ש. ועיין בשו"ת נודע ביהודה קמא (חאו"ח סימן לח, ובמהדו"ת חיו"ד סימן צו), שכתב גם כן נגד חידושי הרז"ה [לרבי זאב הלוי] שמלאו לבו לחלוק על הפוסקים. ובספר פאר עץ חיים לאחד מרבני אשכנז הפליא בד"ז לחלוק ע"ד הראשונים בכ"ד. ועיין בשו"ת רב פעלים בפתיחה לח"א שהאריך עד"ז. וצריך לזכור מאמר חז"ל לעולם יחשוב אדם כאילו בעל שמועה נגדו, ואילו היו לפנינו לא יכלנו לדבר או לפצות פה לפניהם, שאין אנו ראויים להיות תלמידי תלמידיהם. ואילו הוינן התם לא יכילנא לדלויי רישין מינייהו. השתא היאך נעיז פנינו לכתוב עליהם כחולקים ח"ו. וה' יזכנו להכיר מיעוט ערכנו, כתפלת החיד"א. ועיין באיי הים (דף קיח ע"א).
ועוד ראיתי אצל כמה ממחברי הזמן, שמעמידים אוקימתות ופוסקים על פי זה הלכה למעשה, ואם יראה להם דברי איזה פוסק, ידחקו להעמיד דברי הראשון באיזה אופן, וישארו בדעתם. ולא זו דרכה של תורה, שאי אפשר לנו לפסוק הלכה רק על סמך אוקימתא שאנו מעמידים, כי מאן יימר לן דהכי הוא. והמעיין בספרי הפוסקים האחרונים יראה שלא זו היתה דרכם לענין הלכה למעשה. ואם הוצרכו להעמיד אוקימתא בדברי רבותינו הראשונים, הרי שלא סמכו על זה לבד בפסיקה ההלכה, ועשו כן רק בהכרח גדול.
וז"ל הרב קמח סולת (מהדורת תשנ"ח, עמוד עז): אין להוציא דין חדש ממפרש או פוסק אם לא שהוא מוכרח בהכרח גמור ומוחלט, כי אין דרך הפוסקים להביא אגב ובלי ראיה מה שאינו פשוט וברור. הרב ברכי יוסף בשם שו"ת חכם צבי סימן קנ. ע"כ. ובכמה הזדמנויות דיבר עמנו בזה מרן אאמו"ר שליט"א, ושלל דרך זו של אותם שפוסקים הלכות מתוך אוקימתות שמעמידים בדברי הפוסקים בלא שום הכרח, ומתוך סברא בעלמא ללא הסתמכות על הקדמונים, וביקש אותנו לכתוב בענין. ומזקנים אתבונן על דרכם בפסיקת ההלכה, וכבר אמרו גדול שימושה יותר מלימודה.
והשי"ת יזכנו ללמוד תורה לשמה, ולאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, ולהיות מאותם המחפשים אחר האמת, ומודים דרבנן היינו שבחייהו, ויקויים בנו: אחת שאלתי מאת ה' אותה אבקש, שבתי בבית ה' כל ימי חיי לחזות בנועם ה' ולבקר בהיכלו.
יצחק יוסף, בן למרן אאמו"ר הגר"ע יוסף שליט"א
 
כנראה אתה לא בקיא כ"כ...

"דרך פסיקת ההלכה" שם הובאה בילקו"י החדש שנת תש"פ.
וזהו "קיצור" של המובא בשלחן המערכת.
כנראה שאתה הוא זה שלא בקיא.
זה יצא עוד לפני הילקו"י החדש.
תרי ילקוט יוסף איכא. אחד ישן ואחד חדש.

וכי בשנת תש"פ הגר"ע יוסף היה חי?
תמשיך עם הדמיונות שלך ותגיע עוד רחוק.
תוכל להיות סוקר דמיונות בעניני קדושה כשאיפתך הטהורה.
ואותה "העתקה" ששלחת לא מוזכרת שם כלל וכלל.
כעת הוכחתי כי שקר אתה דובר, והבאתי את כל הדברים.
 
כנראה שאתה הוא זה שלא בקיא.
זה יצא עוד לפני הילקו"י החדש.
תרי ילקוט יוסף איכא. אחד ישן ואחד חדש.

וכי בשנת תש"פ הגר"ע יוסף היה חי?
תמשיך עם הדמיונות שלך ותגיע עוד רחוק.
תוכל להיות סוקר דמיונות בעניני קדושה כשאיפתך הטהורה.
כעת הוכחתי כי שקר אתה דובר, והבאתי את כל הדברים.
אולי פשוט אני יעלה את דבריו,
ואתה תעלה את דבריך.

וכן כל אחד מוזמן לראות את הדברים בפנים.
וכנראה העתקת את הדברים ממקום אחר.
אבל זה לא מ"דרך פסיקת ההלכה".
 

קבצים מצורפים

העלתי לעיל, וכל רואה יראה.
כמה תירוצים, לא יאומן.
גם כשתראה את הספר תגיד שכנראה זה ספר ילקוט יוסף של מחבר אחר...
אתה ממשיך להתעקש למצוא את זה כתוב בחדש.
העלית "טקסט" ואני העליתי "צילום".

אולי מה שהעלית זה ממקום אחר.
אבל לא מ"דרך פסיקת ההלכה פרק יב".

עד שלא תעלה צילום, אין לך שום הוכחה.
 
אחזור שוב.
ה'צילום' שהבאת אינו ראיה כלל,
כי הבאת מהחדש, ואני מצטט לך מהישן.

עכשיו הבנת?

עוד כמה פעמים אצטרך לחזור בכדי שתבין?
כל רואה יכול למצוא את הציטוט שהבאתי בפרויקט השו"ת בר אילן.

וכל מעלים עין, גם אחרי שמתברר פא"פ טעותו,
יאמר כי לא הרב יצחק יוסף חיבר את הילקוט יוסף הזה,

וכעת מצאתי את "דבריך"...
והם נמצאים בילקו"י אור"ח ח"ה בהקדמה, אבל לא ראיתי שם שום "דרך פסיקה הלכתית" ושום "פרק יב".
 
סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ראשי תחתית