באנר תרומה

היחס הנכון למציאות המסובכת עמה אנו מתמודדים

גם בישראל, היו מבחנים שאיני יכול לשלוח אליהם, אבל התוצאות היו לחלוטין לא 'ממותגות'.
ובינינו, אפילו אם קוקה קולה טעימה יותר, גם לכל האנשים - שזה נתון מוזר ותמוה כשלעצמו, וגם שבנושא הזה יש לכולם כזו אנינות טעם, האם זה מצדיק את הפרש המחיר? וגם לאלה שקשה להם כספית?

דעתי האישית לא חשובה כי היא לא תשנה דבר לאיש.
אבל אני מכבד את כת"ר אז אשיב בקצרה.
ספרדיות אצלי היא סל של מנהגים המחייבים הלכתית.
היא מזג ותרבות נפלאים ומתוקים שאני לא יכול בלעדיהם, [ביניהם שחרור, רגישות טבעית, חשיבות לאוכל... ועוד]
היא לא קשורה כי הוא זה לזהות שלי כבן תורה ולאיזה מין ת"ח אני רוצה להיות.
דעתך האישית חשובה לי ולכולם מאד, ובפרט כשאתה מדבר עליה.
אמנם, אני סבור שכשם שהיא קשורה למזג ולתרבות, היא קשורה גם להלך חשיבה כללי, שהוא קשור גם לאופן הלימוד ולדגשים בעבודת השם.
אני גם מסכים שהחיכוך עם עדות אחרות מייצר העשרה, אבל חושבני שאין שום סיבה להניח את סגנון הבן תורה שלך כתולדת המודל שלהם.
ולדעתי אין ספק, שאילו האשכנזים לא היו הולכים כמה וכמה צעדים חשובים לכיונינו, בעקבות החיכוך שלנו עמהם, לא היית מסוגל להתחבר בכלל אליהם, כך שגם מה שאנו רואים אצלם היום הוא כבר אחרי שינוי רב מצידם, כמו השינוי שמצידנו, ולכן אין שום סיבה לייחס את מה שאתה רוצה להיות כמשהו אשכנזי. (כמו שכתבת לעיל, שיש הרבה עיון ספרדי גם בעולם האשכנזי, וכן להיפך).

נהניתי ממה שהדגשתי בהודעתך.

הייתי סבור שאתה מעוניין להוסיף תוכן (אני חזרתי על דבריי כי ראיתי כמה שכתבו שאינם מבינים את הדיון).

ככל ואשמע שאלה ספציפית שלא לובנה, אשמח להוסיף מה שיש לי.

יכול להיות אחד שהוא מעוניין להיות עצמאי ולחיות לפי הלך רוחו, אבל אין לו מספיק חברים לזה. ולכן זה לא בהכרח שהוא מבין שהוא צריך להכנע לתכתיב...

זה בדיוק הקבוצה השלישית, שרוצה להיות עצמאי אך הוא לבד ולכן הוא צועק.
הבעייה היא, שמספר הצועקים (כך זה נשמע) כ"כ גדול, עד שלא ברור למה בדיוק אין לו חברים.
ולכן, הגיע הזמן להבין שחלק (לא מבוטל) מהצועקים, צועקים סתם כי יש להם בעייה פסיכו... (וזו התשובה לשאלתך הראשונה הראשונה, כי מי שצועק אך לא מעוניין לשנות את המצב, הוא סובל ממשהו).
ומשכך, כל עוד והוא (זה שצועק באמת ורוצה לשנות) מרגיש שהוא בודד במערכה, העצה היעוצה היא "תעלא בעידנא סגיד ליה".
כל צעקה והתנגדות וכעס כזה או אחר, רק יעכירו לו את האוירה והוא גוזר על עצמו סבל בל ישואר, וחבל. כי במקום לגדל את עצמו, ובעתיד בעז"ה להקים לו קהילה משלו, הוא מתעסק בקטני קטנות.

ועכ"פ זה שנמצא שם כי באמת כך הוא סבור (או כל סיבה אחרת), לא אמור לשנות את עצמו בשביל ההוא.

הבעייה היא, שמספר הצועקים (כך זה נשמע) כ"כ גדול, עד שלא ברור למה בדיוק אין לו חברים.
כלומר, שאתה מייחס לקבוצה גדולה מאד, טפשות.
ועליה אני דן, האם זו טפשות אוילית עד כדי שעלינו לבא אליה בדרישה שעליהם להשתנות, או שנסתכל על זה כמו הטפשות של מי שאוכל ומשמין וזה לא בריא לו, שאנו מתייחסים אליו בסלחנות, או לאדם שעבר סבל מכל סוג אחר, כמו יתמות ב"מ, שאנו מבינים ואוהדים את כאבו, ומשתדלים לא להצליף בו, אפילו אם הוא חורג מהשורה.
הרי יעקב אבינו נענש על שאמר לרחל התחת אלוקים אני אשר מנע ממך פרי בטן, ואמרו לו הקדוש ברוך "כך עונים את המעוקות?". האם זה לא שייך גם לכאן?

לעצם טענתך שזו הוכחה לכך שבאמת הצדק לא נמצא עמהם, גם אני התייחסתי באותיות המוקטנות. אשמח לקבל את דעתך ביחס לתיאוריה שכתבתי.

כלומר, שאתה מייחס לקבוצה גדולה מאד, טפשות.

קבוצה שצועקת די לשלטון X וממשיכה להצביע לו,
איך להתייחס אליהם ?

ועליה אני דן, האם זו טפשות אוילית עד כדי שעלינו לבא אליה בדרישה שעליהם להשתנות, או שנסתכל על זה כמו הטפשות של מי שאוכל ומשמין וזה לא בריא לו, שאנו מתייחסים אליו בסלחנות, או לאדם שעבר סבל מכל סוג אחר, כמו יתמות ב"מ, שאנו מבינים ואוהדים את כאבו, ומשתדלים לא להצליף בו, אפילו אם הוא חורג מהשורה.
הרי יעקב אבינו נענש על שאמר לרחל התחת אלוקים אני אשר מנע ממך פרי בטן, ואמרו לו הקדוש ברוך "כך עונים את המעוקות?". האם זה לא שייך גם לכאן?

הם לא צריכים להשתנות, הם פשוט צריכים להצביע ל-Y
אבל אם הם ממשיכים להצביע ל-X ואח"כ בוכים, הם דומים למי שהרג את אביו ואח"כ בוכה רחמו עלי אני יתום.
זה מעוקות ? זה יותר עלוקות.

לעצם טענתך שזו הוכחה לכך שבאמת הצדק לא נמצא עמהם, גם אני התייחסתי באותיות המוקטנות. אשמח לקבל את דעתך ביחס לתיאוריה שכתבתי.

לא כ"כ הבנתי.

קבוצה שצועקת די לשלטון X וממשיכה להצביע לו,
איך להתייחס אליהם ?

הם לא צריכים להשתנות, הם פשוט צריכים להצביע ל-Y
אבל אם הם ממשיכים להצביע ל-X ואח"כ בוכים, הם דומים למי שהרג את אביו ואח"כ בוכה רחמו עלי אני יתום.
זה מעוקות ? זה יותר עלוקות.

לא כ"כ הבנתי.
ביחס לחלק הראשון והשלישי, השיתוף פעולה הוא מחוסר ברירה, כמו שישנם תחומים רבים שנקבעים לפי המוחין דקטנות, בדורנו. (כלל המותגים, וכלל הנהלים החברתיים). ומאחר שזה מה ששולט בדעת הצעירים אין למבוגרים ברירה אלא לשתף פעולה עבור הצעירים, כי אין ברירה, ולא כי זה עדיף להם.

לפי זה, מה שכתבת בחלק השני יקבל הגדרה שהם מצביעים בפועל לזה אבל כי לא היתה להם באמת זכות בחירה.

וגם לפי פרשנותך, אני חוזר ואומר, שהם לא עד כדי כך טיפשים, אפילו אם הם גורמים לעצמם. הם נמצאים בטווח הנורמלי של כל האנשים הבינונים שמתנהגים על הרוב אינסטקטיבית. לא כן?!

ביחס לחלק הראשון והשלישי, השיתוף פעולה הוא מחוסר ברירה, כמו שישנם תחומים רבים שנקבעים לפי המוחין דקטנות, בדורנו. (כלל המותגים, וכלל הנהלים החברתיים). ומאחר שזה מה ששולט בדעת הצעירים אין למבוגרים ברירה אלא לשתף פעולה עבור הצעירים, כי אין ברירה, ולא כי זה עדיף להם.

איני מבין מה שאתה רוצה,
מי שמרגיש שאין לו ברירה, אז בינתיים שיפסיק לצעוק, כי הוא רק מקלקל לעצמו ויורה לעצמו ברגליים.
(אם הוא סבור שהצעקות יועילו לו, אז שימשיך, אך לדעתי הוא חסר שכל).
עד אז: תעלא בעידניה...

לפי זה, מה שכתבת בחלק השני יקבל הגדרה שהם מצביעים בפועל לזה אבל כי לא היתה להם באמת זכות בחירה.

עזוב, נו, בחייך.
10 -11 מנדטים (יותר מהאשכנזים והחסידים ביחד),
הכל יש להם, רק מוסדות אין להם?
נו, די.

וגם לפי פרשנותך, אני חוזר ואומר, שהם לא עד כדי כך טיפשים, אפילו אם הם גורמים לעצמם. הם נמצאים בטווח הנורמלי של כל האנשים הבינונים שמתנהגים על הרוב אינסטקטיבית. לא כן?!

הם לא נורמלים בבירור, כי הם כבר הבינו שהרוב מתנהג כך, אך עוד לא השכילו להבין למה בעצם כדאי גם להם לנהוג כמו כולם.
או לחילופין, הם מבינים למה כולם טועים ושוגים, ורק הם (הרוב...) צודקים, אך עדיין לא מצליחים להיות מה שהם רוצים.
אז באמת שהם חסרי בינה, או שהם סתם פרובוקטורים.
הם רוצים שמישהו אחר יעשה להם את העבודה,
אבל זה לא ילך, כי כל היזמים כרגע חושבים לא כמותם.

גם בישראל, היו מבחנים שאיני יכול לשלוח אליהם, אבל התוצאות היו לחלוטין לא 'ממותגות'.
ובינינו, אפילו אם קוקה קולה טעימה יותר, גם לכל האנשים - שזה נתון מוזר ותמוה כשלעצמו, וגם שבנושא הזה יש לכולם כזו אנינות טעם, האם זה מצדיק את הפרש המחיר? וגם לאלה שקשה להם כספית?
אני התכוונתי בעיקר לנמשל. קוקה קולה כתבתי בחצי קריצה [אע"פ שבאמת זה הטעם שלי] ונראה שבאמת כבודו בקי בנושא, והצדק עמך.
כוונתי היתה לכך שאנשים נבונים וחכמים בהמוניהם לא מעדיפים את הגישה של המוסדות האשכנזיים רק מפני שהם קרבן לאיזה קבלנות תודעתית, אלא מפני שאכן יש בה יתרון במצב הדברים הנוכחי בדורות אלו, הם היחידים שיש להם ספינה בסך הכל יציבה. ואנשים מבינים את זה.
רק הדגשתי לעיל שככל שמכירים אותם יותר מקרוב מבינים שזה לא בגלל DNA או גזע מעולה יותר... אלא נסיבות היסטוריות שכך גזרה חכמתו יתברך, אבל את הגישה הם הביאו לעולם, ומלבד פחד אני לא רואה סיבה לא לקבל את האמת הפשוטה הזאת כפי שהיא, זה כמובן מתחבר לשאלה עד כמה יש "הם" ו"אנחנו".

דעתך האישית חשובה לי ולכולם מאד, ובפרט כשאתה מדבר עליה.
אמנם, אני סבור שכשם שהיא קשורה למזג ולתרבות, היא קשורה גם להלך חשיבה כללי, שהוא קשור גם לאופן הלימוד ולדגשים בעבודת השם.
אני גם מסכים שהחיכוך עם עדות אחרות מייצר העשרה, אבל חושבני שאין שום סיבה להניח את סגנון הבן תורה שלך כתולדת המודל שלהם.
ולדעתי אין ספק, שאילו האשכנזים לא היו הולכים כמה וכמה צעדים חשובים לכיונינו, בעקבות החיכוך שלנו עמהם, לא היית מסוגל להתחבר בכלל אליהם, כך שגם מה שאנו רואים אצלם היום הוא כבר אחרי שינוי רב מצידם, כמו השינוי שמצידנו, ולכן אין שום סיבה לייחס את מה שאתה רוצה להיות כמשהו אשכנזי. (כמו שכתבת לעיל, שיש הרבה עיון ספרדי גם בעולם האשכנזי, וכן להיפך).
הלך החשיבה הכללי הוא בכלל מזג, והוא אכן מעשיר על ידי חיכוך עם עוד מזגים ותרבויות יש בזה משהו מפואר ויפה במיוחד.
"סגנון הבן תורה" ו"המודל שלהם" לא שייך לענ"ד כלל לעבודת ה' וליציקת תוכן לת"ח שאני מקווה אי פעם להיות, זהו הבית מדרש שגדלתי בו, משם ינקתי את כל מה שאני יודע, וגם אם רבותיי היו ספרדים [מה שהיה קרוב מאוד להיות אילו בסוף אכן לא הייתי מתקבל] הם ג"כ היו מלמדים אותי בסגנון זה, מדוע אני צריך לחדש בקרבי את דרך הלימוד שלמד סב סבי בארץ העמים, ובמילים אחרות, להיכן אני צריך יותר לשייך את התורה שלי - לסבי שאני משויך אליו גנטית, אבל לדאבוננו כשבא לארץ היה מחלל שבת, וזכה לשוב בתשובה ורואה בי את רבו... או לרבי שלימד אותי תורה ?! היש לנו שאלה מגוחכת מזו ??
ולגבי מה שהאשכנזים עשו כמה וכמה צעדים לכיווננו יבורכו על כך ! [ואוי להם אם לא... אם להיות ספרדי לגמרי לרגע] אני שמח בזה, ולא רואה בזה הוכחה לכלום, אני מספיק בטוח בעצמי ובתקינות המזג שבקרבי, ואשמח מאוד אם יטפטף אותו המזג לחבריי האהובים מזרע יהודי אירופה.
נהניתי ממה שהדגשתי בהודעתך.
אכן מאכלים והנלווה לזה, הם דבר שהעולם לא מעריך מספיק. אני מאוד מאמין במה שסעודה טובה יכולה ליצור, ליחס עם הילדים עם האישה, לחום ולאוירה בבית, ולאהבת הבית ומה שהוא דוגל בו.

מישהו יודע למה דף 6 באשכול הזה כל הזמן נחסם באתרוג ?
משהו מרגיז את הרובוט שם ?
או אולי את ההנהלה?

ראשי תחתית