כיבוס במכונה בימי חול המועד

משיב כהלכה

חבר בכיר
הזדמן לידי שיעור של הרב אברהם מיימון (שזכיתי להכירו רק מוידאו שהעלה כאן אחד החברים, ומדבריו ניכר שהוא גברא רבה, חריף ובקי) וראיתי שהוא מסביר בטוב טעם ודעת מדוע מותר להפעיל מכונת כביסה בחול המועד.

ואנסה לסכם בקצרה את מה שהוא אומר שם:

טעם איסור כיבוס בחול המועד

בראשונים יש סתירה, מחד כתבו שהטעם הוא כדי שלא ידחה את כל הכביסה לאמצע החג, ויכנס מנוול לחג, ומאידך בהיתר כיבוס של בגדי פשתן, כתבו שהטעם הוא מפני שהם קלים לכיבוס ואין בהם טורח.

וצ"ל שהוא חדא טעמא, דבכיבוס שיש בו טורח, חששו חז"ל שידחה את הכיבוס לחג ויכנס מנוול, ובכיבוס שאין בו טורח, לא חששו חז"ל שידחה את הכיבוס לחג, ולכן התירו גם בחג.

וממילא מובן ופשוט שמכונת כביסה של ימינו לא גרעא מכיבוס כלי פשתן, ואדרבה אין שמץ השוואה בין זה לזה, כי מדובר בלחיצה על כפתור ותו לא.

כיבוס בזמן חז"ל

בספר חוקי הנשים מתאר הבא"ח איך נראה הכיבוס לפני כמאה ועשרים שנה, הלכו לנהר או למקור מים, מצאת החמה עד צאת הנשמה, ליקטו עצים, הדליקו דודים גדולים, השרו את הבגדים, היכו במקל, והוא רחום יכפר עוון. קל וחומר לפני 2000 שנה ויותר. ברור ופשוט שאין לזה שום קשר ללחיצת כפתור על מכונת הכביסה.

לפ"ז מובן היטב החשש שידחה את הכיבוס לחג עצמו, כשיהיה לו הרבה זמן פנוי. וכן מובן לכולי עלמא שגם אם נתיר כיבוס בחול המועד, אף אחד לא יכנס למועד מנוול.

הפוסקים המתירים כיבוס בחול המועד

מהריק"ש כותב שבני מצרים מפונקים ומחליפים בגדים בכל יום, ולכן התיר לתת לגוי לכבס. החיד"א חולק עליו וכותב שבישראל לא נהגו להחליף בגדים כל יום, ומשמע שמסכים עם סברתו אלא שהמציאות בישראל שונה.

גם הגר"מ שטרן מח"ס באר משה התיר כיבוס בחוה"מ.

כמו כן הגר"ע יוסף התיר לכבס בגדים תחתונים שמחליפים אותם מידי יום, וממילא הוא יהיה הדין לכל הבגדים שמחליפים אותם על בסיס יומי (חולצות מכנסיים וכו').

גזירת חז"ל היא על כיבוס דוקא

לגבי נורת חשמל שאפשר להנמיך או להגביה את אורה, כתב הגר"ע יוסף שלא שייכת בה גזירת חז"ל, כי הם גזרו על נר, וחשמל זה ענין אחר.

כמו כן לגבי כלי פלסטיק כתב הגר"ע שלא צריך להטבילם ואע"פ שחז"ל גזרו על כלי זכוכית שניתנים להתכה ודומים לכלי חרס וכך גם פלסטיק, אבל על פלסטיק לא גזרו חז"ל.

וכך גם י"ל בנד"ד.

חז"ל גזרו שלא לכבס והיינו לשפשף, אבל להניח בגד בתוך מכונת כביסה, אין זו פעולת כביסה כלל, ולא אמרינן בזה שרייתו היא כיבוסו כמו בהלכות שבת (וגם שריה אין כאן כי הכל נעשה מאליו והמים באים אח"כ).

עוד הביא שם סניפים משום גרמא שלוחץ על הכפתור והפעולה נעשית בהמשך ולא מכוחו (מביא את המחלוקת במצות מכונה ובציצית מכונה), ועוד הביא את מחלוקת הראשונים האם אמרינן בטל הטעם בטלה תקנה.

ע"כ סיכום דבריו, ובר מכל דין יש לעיין - הרי אם מותר לכבס דברים הצריכים במועד, בגדי קטנים / מגבות / בגדים המוחלפים מידי יום, מהיכי תיתי לאסור הכנסת בגדים נוספים למכונה, כאשר הכל נעשה באותה לחיצת כפתור.

נערך לאחרונה:
הזדמן לידי שיעור של הרב אברהם מיימון (שזכיתי להכירו רק מוידאו שהעלה כאן אחד החברים) וראיתי שהוא מסביר בטוב טעם ודעת מדוע מותר להפעיל מכונת כביסה בחול המועד.

ואנסה לסכם בקצרה את מה שהוא אומר שם:

טעם איסור כיבוס בחול המועד

בראשונים יש סתירה, מחד כתבו שהטעם הוא כדי שלא ידחה את כל הכביסה לאמצע החג, ויכנס מנוול לחג, ומאידך בהיתר כיבוס של בגדי פשתן, כתבו שהטעם הוא מפני שהם קלים לכיבוס ואין בהם טורח.

וצ"ל שהוא חדא טעמא, דבכיבוס שיש בו טורח, חששו חז"ל שידחה את הכיבוס לחג ויכנס מנוול, ובכיבוס שאין בו טורח, לא חששו חז"ל שידחה את הכיבוס לחג, ולכן התירו גם בחג.

וממילא מובן ופשוט שמכונת כביסה של ימינו לא גרעא מכיבוס כלי פשתן, ואדרבה אין שמץ השוואה בין זה לזה, כי מדובר בלחיצה על כפתור ותו לא.

כיבוס בזמן חז"ל

בספר חוקי הנשים מתאר הבא"ח איך נראה הכיבוס לפני כמאה ועשרים שנה, הלכו לנהר או למקור מים, מצאת החמה עד צאת הנשמה, ליקטו עצים, הדליקו דודים גדולים, השרו את הבגדים, היכו במקל, והוא רחום יכפר עוון. קל וחומר לפני 2000 שנה ויותר. ברור ופשוט שאין לזה שום קשר ללחיצת כפתור על מכונת הכביסה.

לפ"ז מובן היטב החשש שידחה את הכיבוס לחג עצמו, כשיהיה לו הרבה זמן פנוי. וכן מובן לכולי עלמא שגם אם נתיר כיבוס בחול המועד, אף אחד לא יכנס למועד מנוול.

הפוסקים המתירים כיבוס בחול המועד

מהריק"ש כותב שבני מצרים מפונקים ומחליפים בגדים בכל יום, ולכן התיר לתת לגוי לכבס. החיד"א חולק עליו וכותב שבישראל לא נהגו להחליף בגדים כל יום, ומשמע שמסכים עם סברתו אלא שהמציאות בישראל שונה.

גם הגר"מ שטרן מח"ס באר משה התיר כיבוס בחוה"מ.

כמו כן הגר"ע יוסף התיר לכבס בגדים תחתונים שמחליפים אותם מידי יום, וממילא הוא יהיה הדין לכל הבגדים שמחליפים אותם על בסיס יומי (חולצות מכנסיים וכו').

גזירת חז"ל היא על כיבוס דוקא

לגבי נורת חשמל שאפשר להנמיך או להגביה את אורה, כתב הגר"ע יוסף שלא שייכת בה גזירת חז"ל, כי הם גזרו על נר, וחשמל זה ענין אחר.

כמו כן לגבי כלי פלסטיק כתב הגר"ע שלא צריך להטבילם ואע"פ שחז"ל גזרו על כלי זכוכית שניתנים להתכה ודומים לכלי חרס וכך גם פלסטיק, אבל על פלסטיק לא גזרו חז"ל.

וכך גם י"ל בנד"ד.

חז"ל גזרו שלא לכבס והיינו לשפשף, אבל להניח בגד בתוך מכונת כביסה, אין זו פעולת כביסה כלל, ולא אמרינן בזה שרייתו היא כיבוסו כמו בהלכות שבת (וגם שריה אין כאן כי הכל נעשה מאליו והמים באים אח"כ).

עוד הביא שם סניפים משום גרמא שלוחץ על הכפתור והפעולה נעשית בהמשך ולא מכוחו (מביא את המחלוקת במצות מכונה ובציצית מכונה), ועוד הביא את מחלוקת הראשונים האם אמרינן בטל הטעם בטלה תקנה.

ע"כ סיכום דבריו, ובר מכל דין יש לעיין - הרי אם מותר לכבס דברים הצריכים במועד, בגדי קטנים / מגבות / בגדים המוחלפים מידי יום, מהיכי תיתי לאסור הכנסת בגדים נוספים למכונה, כאשר הכל נעשה באותה לחיצת כפתור.

אני רואה שקדמו הרב נקי בכל הנ"ל, אבל מרוב עצים לא רואים את היער, קשה להבין מה הסיק להלכה, ובפרט שלעולם לא יחלוק על הרב עובדיה, שלא התיר כיבוס במכונה בפשטות ללא שום הסתייגות.

וגם הגר"מ מאזוז כמדומני לא התיר כל כיבוס, למרות דבריו הנ"ל הקטועים באמצע.

קבצים מצורפים

לגבי בגדי פשתן, אמנם מרן פסק להיתר, אך כתב שנהגו איסור (סי' תקלד ס"ב)
ונראה שבזה"ז [בטרם יתפשט ההיתר הנ"ל], נוהגים העולם לאסור כיבוס במכונה.

העולם מכבסים מה שצריך למועד, בגדי קטנים מגבות וכו'. זאת אומרת שהלחיצה על כפתור מכונת הכביסה היא דבר רווח.

בגדי קטנים ומגבות מותרים מדינא דגמרא, בלי קשר לפעולות הנעשות, ומותר גם ביד.

נראה לי שזוהי הסיבה שהעולם נוהג היתר ולא מדין מכונה, שהרי מכבסים רק את אלו.

אני רואה שקדמו הרב נקי בכל הנ"ל, אבל מרוב עצים לא רואים את היער, קשה להבין מה הסיק להלכה, ובפרט שלעולם לא יחלוק על הרב עובדיה, שלא התיר כיבוס במכונה בפשטות ללא שום הסתייגות.
האריך יפה בטוב טעם ודעת בהרבה צירופים להקל, ונראה שעיקר דבריו להקל לצרפם למכונה עם בגדים של קטנים וכדו'.

ע"פ מה שזכורני מהמאמר המלא של מרן זצ"ל, כתב כך:

ראש הישיבה אמר שכעיקרון נראה לכאורה שלמעשה שכל האיסור קאי בזמנם דווקא. שאז היה קושי גדול מאד בכיבוס, ויתרה מזאת היו אפילו מייחדים והיה יום אחד לכביסה. אולם בזמננו שהכל בקלות - בלחיצת כפתור וכדו', ואח"כ אתה יכול ללכת ואין לך כ"כ שיעבוד לכיבוס, לכאורה נראה יותר להקל ולהתיר.

אבל כיון ש"מיראי הוראה אנכי. אינני מורה להיקל אא"כ יצטרפו עמי גדולי חכמי הדור". והוסיף שם שלכן הוא גם פרסם את מאמר זה דוקא בחודש חשון (מיד לאחר סוכות), שלא יראו זאת אנשים לפני החג וירו היתר לעצמם בזה. אבל מ"מ בשעת צורך ניתן להקל ולצרף בגדי גדולים יחד בגדי קטנים, שעליהם כבר פסקו שיש להם היתר.​

אגב,
באותו שבוע שיצא אור תורה הנ"ל הייתי בשבת בקרית ארבע ושאלתי את יבדל"א הרב דוב ליאור, האם הוא יסכים להצטרף להיתר. וענה לי שלא, כי האיסור אינו בגלל טירחת הכיבוס אלא כדי שלא יכוון לעשות מלאכתו דווקא במועד.

אגב,
באותו שבוע שיצא אור תורה הנ"ל הייתי בשבת בקרית ארבע ושאלתי את יבדל"א הרב דוב ליאור, האם הוא יסכים להצטרף להיתר. וענה לי שלא, כי האיסור אינו בגלל טירחת הכיבוס אלא כדי שלא יכוון לעשות מלאכתו דווקא במועד.
אז מי שכיבס הכל לפני המועד, ובכ"ז התלכלכו לו הבגדים, כן יהיה מותר גם לדעתו?

אגב,
וכך ס"ל ג"כ להראש"ל הגר"י שליט"א בילקו"י חוה"מ.

שוב, צריך לזכור שהרב זצ"ל לא התיר
רק בגלל שזה תמוה לרבים, כפי שהוא כתב באור תורה. אבל נראה שהוא הסכים להיתר עצמו.

וכן בשיעור של הרב אברהם מימון הוא אומר (בדקה 38:44) שלפני עשר שנים הוא פרסם את תשובתו להתיר לכבס בחול המועד, הרב מאזוז כתב לו אני מסכים אתך בכל מילה, אבל א"א להתיר דבר התמוה לרבים. אלא שהוא החזיר לו שזה לא תמוה לרבים, כי הוא לא הראשון שהתיר את זה אלא היו גדולים לפניו התירו, וכן הביא מקורות שרק בדבר שיש חשש תקלה אסור להתיר דבר התמוה.

יש‘‘כ נראה דסבר כן מן הדין. רק בענוותו לא סמך ע‘‘ע.

שוב, צריך לזכור שהרב זצ"ל לא התיר
ומכל מקום ממה שהעלו רואים שהרקע להיתר היה בזמן מחלתו שזב גופו דם והיה צריך להחליף כמה פעמים ביום ודו''ק, וכנראה במקום שהוא צער גדול במועד וכיו''ב.

אז מי שכיבס הכל לפני המועד, ובכ"ז התלכלכו לו הבגדים, כן יהיה מותר גם לדעתו?
לא מצאנו כזה היתר, היכן ראית לומר כך בדעתו,
סך הכל אמר את דינא דגמרא.

אבל באופו כללי,
אשכול זה דוגמא ל'כוחא דהיתרא' מעוות, לחפש מתחת לאדמה היתרים, לפלפל עד שהוא ימצא, וכשהוא ימצא ויהיו כאלו שיעשו כך ההיתר יהפך למנהג ...
ומה שכתב הגר"מ מזוז זצ"ל לא להתיר דבר התמוה לרבים, כיוון ממש למה שכתב מרן השלחן ערוך (תקלד ב) לגבי כיבוס בגדי פשתן במועד שאין להתיר דבר שנהגו בו איסור.

ומה שכתב
ומכל מקום ממה שהעלו רואים שהרקע להיתר היה בזמן מחלתו שזב גופו דם והיה צריך להחליף כמה פעמים ביום ודו''ק, וכנראה במקום שהוא צער גדול במועד וכיו''ב.
אולי יש לדמות למ"ש השלחן ערוך (שם ס"א) לבעלת הכתם.

אשכול זה דוגמא ל'כוחא דהיתרא' מעוות, לחפש מתחת לאדמה היתרים, לפלפל עד שהוא ימצא, וכשהוא ימצא ויהיו כאלו שיעשו כך ההיתר יהפך למנהג ...

התגובה שלך היא דוגמא להבנה מעוותת. ההיתר הוא לא מתחת לאדמה, אלא על השולחן, היתר פשוט בתכלית.

כל הסניפים שלאחר מכן הם לרווחא דמילתא.

באשר למנהג, גם כיום נוהגים להפעיל מכונות עבור דברים המותרים לכ"ע, רק השאלה האם להוסיף להם עוד בגדים, מה שלא ישנה את המנהג ללחוץ על הכפתור בכהוא זה.

בגדי קטנים ומגבות מותרים מדינא דגמרא, בלי קשר לפעולות הנעשות, ומותר גם ביד.
נראה לי שזוהי הסיבה שהעולם נוהג היתר ולא מדין מכונה, שהרי מכבסים רק את אלו.

וממילא נדחה גם מה שכתבת כאן.

באשר למנהג, גם כיום נוהגים להפעיל מכונות עבור דברים המותרים לכ"ע, רק השאלה האם להוסיף להם עוד בגדים, מה שלא ישנה את המנהג ללחוץ על הכפתור בכהוא זה.
לא הבנתי לצורך בגדים של קטנים יש היתרים בפוסקים אפילו לכביסה שהייתה בזמן חז''ל ועל זה סמכו ללחוץ על הכפתור. ואם כן תגיד גם כן שהיה מותר בזמן חז''ל לכבס כי נהגו כבר ללכת ולכבס, וכיון שזה המנהג אם כן הדבר כבר מותר. אתה חכם גדול אבל לא נראה לי שההיקש שעשית הוא היקש הלכתי הנהוג בין גדולי הפוסקים לפי מה שקראתי קצת.

לא הבנתי לצורך בגדים של קטנים יש היתרים בפוסקים אפילו לכביסה שהייתה בזמן חז''ל ועל זה סמכו ללחוץ על הכפתור. ואם כן תגיד גם כן שהיה מותר בזמן חז''ל לכבס כי נהגו כבר ללכת ולכבס, וכיון שזה המנהג אם כן הדבר כבר מותר. אתה חכם גדול אבל לא נראה לי שההיקש שעשית הוא היקש הלכתי הנהוג בין גדולי הפוסקים לפי מה שקראתי קצת.
אבל עדיין יש מקום גדול לסברת הגר''מ מזוז בפנ''ע, לכה''פ לצרף כסניף בעת צורך גדול.

יחי ההבדל הקטן...

בזמן שכיבסו ביד, וזו היתה עבודה סיזיפית ומפרכת לאורך יום שלם, פשוט שאי אפשר לומר על זה שיש "מנהג לכבס" אלא מנהג לכבס בגדי תינוקות בלבד.

אבל כיום שמדובר בלחיצה על כפתור ולא בפעולת כיבוס, בהחלט יש מנהג ללחוץ על כפתור מכונת הכביסה, וכלפי חוץ לא ניכר כלל אם יש בתוכה רק בגדי קטנים ומגבות או שהוספת עליהם בגדי גדולים.

יחי ההבדל הקטן...

בזמן שכיבסו ביד, וזו היתה עבודה סיזיפית ומפרכת לאורך יום שלם, פשוט שאי אפשר לומר על זה שיש "מנהג לכבס" אלא מנהג לכבס בגדי תינוקות בלבד.
זו הסברא של הרב מזוז לחלק בין אז לעתה.
אבל מנהג לכבס חלק להתיר הכל?
אם למשל הטעמים מצד מלאכה וכדו' כמו שהזכירו רבנים אחרים
אין שום תוספת בסברא שכבודו מוסיף שכיון שהותרו לבגדי תינוקות הותרה כולה,
החילוק הקטן נכון.
אבל כהבדל מהותי בין אז לעתה
אבל לא לדימוי שכתבת
ואין כאן מנהג בודאי כמו שכותב כבוד תורתו
אבל כיום שמדובר בלחיצה על כפתור ולא בפעולת כיבוס, בהחלט יש מנהג ללחוץ על כפתור מכונת הכביסה, וכלפי חוץ לא ניכר כלל אם יש בתוכה רק בגדי קטנים ומגבות או שהוספת עליהם בגדי גדולים.
ואחר המחילה שאינני מסכים עם כבודו.

בעניין 'לחיצת כפתור'
נראה לי שבדור שלנו שיש כ"כ הרבה דברים שנעשים על ידי 'לחיצת כפתור' אי אפשר לכלול תחת כותרת אחת כמעט שום דבר רק בגלל המכנה המשותף 'לחיצת כפתור',
שהנה, מה שאנחנו עושים פה עכשיו 'לוחצים על כפתורים' ומותר כי זה מעשה הדיוט (אני בכל אופן), אבל אם יבוא גרפקאי או מתכנת ויאמר הנה כולם לוחצים על אותם כפתורים אז גם אני, לא יודע אם יש מקום להתיר לו.

אין שום תוספת בסברא שכבודו מוסיף שכיון שהותרו לבגדי תינוקות הותרה כולה

דיברתי אך ורק מצד המנהג, שלא מדובר בדבר חדש ומחודש כי הפעולה של הפעלת מכונת הכביסה בחול המועד היא לא מנהג חדש.

ההיתר להפעיל מכונה לבגדי גדולים הוא מדין אחר לגמרי, וכנ"ל באריכות בדברי הגאון רבי אברהם מיימון, והגאון רבי מאיר מאזוז, והרב דוד שלום נקי.

אגב,
וכך ס"ל ג"כ להראש"ל הגר"י שליט"א בילקו"י חוה"מ.

בראשית האשכול הבאתי דחיה פשוטה להבנה זו, מתוך דברי הראשונים שהנ"ל התעלמו מהם, וביאור נפלא המאחד הכל בחדא מחתא.

בשו"ת דעה חכמה (כדורי) ח"א סי' טז האריך ודחה דברי המתירים לכבס בחוה"מ במכונת כביסה גם מצד ההלכה וגם מצד המנהג.

ראשי תחתית