נ"ל אשי ה' לרא"ש חדוק. ונ"ל שנד' גם בשו"ת בית נאמן. ואולי אור נאמן יעלה לנו זאת.לספר שעוסק בנושא
אתה @משיב כהלכה ואני @בקצרה ממשהשו"ע כתב (בסימן ק"ב סעיף ה', ומקורו מהאורחות חיים), כי מי שסיים תפילתו, לא יפסע בסיום תפילתו ג' פסיעות, באם המתפלל לאחריו לא סיים תפילתו, וכן נתפשט המנהג בקהילות ישראל.
שורש הענין הוא הגמ' בברכות (כז.) המביאה מעשה שבו רבי ירמיה בר אבא התפלל את תפילת השבת מאחורי רב. רב סיים, אך לא פסע את שלשת הפסיעות אחורנית, כיון שהתפלל רבי ירמיה מאחוריו. הגמרא לומדת מכאן כי "אסור לעבור כנגד המתפללין".
הגמרא ממשיכה להביא שכן נאמר על-ידי רבי יהושע בן לוי, ושוב שואלת מסיפור מעשה נוסף: "איני? והא רבי אמי ורבי אסי חלפי [עברו]!". לכך מיישבת הגמרא: "רבי אמי ורבי אסי חוץ לארבע אמות הוא דחלפי".
הטעם לזה מובא במשנה ברורה (קב, טו) וביאור הלכה (שם, בשם מאמר מרדכי), והוא מחשש שהעובר לפני המתפללים יפריע לכוונת המתפלל. טעם זה אף עולה מדברי פוסקים נוספים.
הגר"מ מאזוז ראש ישיבת כסא רחמים כתב בספרו "בית נאמן" (סימן י, וכן בהסכמה לספר אשי ה') דבר מחודש: כל הנאמר בגמ' ובשו"ע הוא כאשר ע"י פסיעת הג' פסיעות נכנס לתוך ד' אמות של חברו, אבל אם מלכתחילה התפלל בתוך ד' אמות של חבירו, כמו שמצוי בבתי הכנסת שעומדים צפופים, אין שום איסור לפסוע, כיוון שכבר נמצא בתוך ד' אמותיו.
ואדרבה, כאשר אינו פוסע ג' פסיעות והוא מסובב את ראשו מידי כמה רגעים לראות אם המתפלל סיים תפילתו, הרי הוא מפריע לו פי כמה וכמה.
והוסיף שכן המנהג פשוט בחו"ל, שמעולם לא ראינו לא רב ולא חכם ולא דיין שהסתכלו בסיום תפילתם לראות אם יש מישהו עומד מאחוריהם בתפילה שימתינו ולא יפסעו שלש פסיעות.
ודייק זאת מדברי הפר"ח, "דכשפוסע ג' פסיעות, הוא מתקרב ובא בגבולו של זה שהתפלל אחריו".
במ"ב שם וכן בביה"ל הביאו טעם נוסף בשם החיי אדם שמפסיק בין המתפלל לשכינה ולפי"ז אין להקל בכל גווני. (ויל"ד אם ממילא עומד בתוך ד"א הרי ממילא מפסיק בין המתפלל לשכינה, ובפשטות נר' במ"ב שאין לחלק).הטעם לזה מובא במשנה ברורה (קב, טו) וביאור הלכה (שם, בשם מאמר מרדכי), והוא מחשש שהעובר לפני המתפללים יפריע לכוונת המתפלל. טעם זה אף עולה מדברי פוסקים נוספים.
אולי כן היה המנהג בג'רבא, אבל וודאי שההלכה הפשוטה היא שאסור, אלא א"כ בכל מיני צדדי היתר בשעת הדחק כשעומד במעבר וכדו', וידוע על הגר"מ פיינשטיין זצ"ל שמסופר שהפסיד טיסה מחמ"כ ולא השתמש בכל מיני צדדי היתר.והוסיף שכן המנהג פשוט בחו"ל, שמעולם לא ראינו לא רב ולא חכם ולא דיין שהסתכלו בסיום תפילתם לראות אם יש מישהו עומד מאחוריהם בתפילה שימתינו ולא יפסעו שלש פסיעות.
???היום בבתי הכנסיות שלנו.
נראה שזה בא בגבולו.
לא זכרתי.???
לשון המ"ב (סי' ק"ב סקי"ג) "בא בגבולו. ודווקא בביתו, אבל במניין קבוע וכל שכן בבית כנסת צריך לקום דהוא מקום מיוחד לכל אדם ואפילו אם המקומות קבועים לכל אחד שקנאום בדמים נמי יש להחמיר"
מקור?אני מתכוון שבמקומות צפופים שמעתי שזה אותו דין.
במ"ב שם וכן בביה"ל הביאו טעם נוסף בשם החיי אדם שמפסיק בין המתפלל לשכינה ולפי"ז אין להקל בכל גווני. (ויל"ד אם ממילא עומד בתוך ד"א הרי ממילא מפסיק בין המתפלל לשכינה, ובפשטות נר' במ"ב שאין לחלק).
אולי כן היה המנהג בג'רבא, אבל וודאי שההלכה הפשוטה היא שאסור
וכנראה המ"ב הבין שיש נפק"מ כמה מפסיק כי במה שהולך כביכול דוחק כנפי השכינה. (או שנקט כהצד הראשון שמפריע למתפלל וס"ל שמפריע בכה"ג).איהו מותיב לה ואיהו מפרק לה, שהרי בתוך ד' אמות ממילא מפסיק בין המתפלל לשכינה, ואין נפק"מ כמה מפסיק.
המשנ"ב נקט במפורש כ"עולת תמיד" (שער הציון סימן קב סעיף ה) דמיירי גם אם נמצא בתוך ד' אמותיו, אבל הגר"מ מאזוז חולק.
אין לי שום בעיה שינהגו תלמידיו כרבם, אבל כשכותבים כן בפורום ציבורי צריכים לפחות לכתוב שזה נגד המ"ב וכל הפוסקים.זה חידוש של הגר"מ מאזוז, לא מנהג, ומי שנראה בעיניו טעמו, יכול לנהוג כך, נגד "ההלכה הפשוטה"...
וכנראה המ"ב הבין שיש נפק"מ כמה מפסיק כי במה שהולך כביכול דוחק כנפי השכינה. (או שנקט כהצד הראשון שמפריע למתפלל וס"ל שמפריע בכה"ג).
אין לי שום בעיה שינהגו תלמידיו כרבם, אבל כשכותבים כן בפורום ציבורי צריכים לפחות לכתוב שזה נגד המ"ב וכל הפוסקים.
נגד המ"ב (שם) והכף החיים (שם סקי"ג).וזה לא נגד "כל הפוסקים" אלא נגד העולת תמיד