אלו גדולי ישראל היו בבית כלא?

יוסף אומץ

חבר חדש
בשביל קונטרס מיוחד שעתיד לצאת לאור בע"ה על סגולות ליציאה מהכלא (יותר אקטואלי בימינו מבעבר...) וסיפורים על גדולי הדורות שהיו בכלא.
בינתיים יש ברשימה: אברהם אבינו (מובא בשבט מוסר), יוסף הצדיק, ירמיה, מיכהו בן ימלא, רבי עקיבא, רבי אלעזר בן פרטא, רבי חנינא בן תרדיון, מהר"ם מרוטנבורג, הגר"ף פוטוצקי, הגאון מוילנא, בעל התניא, האחים הקדושים, הבן איש חי, רבי נתן מברסלב, האדמו"ר הריי"צ, הרב מרדכי אליהו

המהרי"ל דיסקין
וכן היו רבים בזמן המהפכה הבולשביקית [ר' יחזקאל אברמסקי, ר' יעקב גלינסקי וכיוצ"ב, כל אלו שהוגלו לסיביר]

בשביל קונטרס מיוחד שעתיד לצאת לאור בע"ה על סגולות ליציאה מהכלא (יותר אקטואלי בימינו מבעבר...) וסיפורים על גדולי הדורות שהיו בכלא.
בינתיים יש ברשימה: אברהם אבינו (מובא בשבט מוסר), יוסף הצדיק, ירמיה, מיכהו בן ימלא, רבי עקיבא, רבי אלעזר בן פרטא, רבי חנינא בן תרדיון, מהר"ם מרוטנבורג, הגר"ף פוטוצקי, הגאון מוילנא, בעל התניא, האחים הקדושים, הבן איש חי, רבי נתן מברלסב, האדמו"ר הריי"צ, הרב מרדכי אליהו
מתי הקונטרס עומד לצאת?

גם הרבי מליובאוויטש האחרון זצ"ל היה במאסר ליום אחד.

הדבר אירע בחג הפורים תר"צ, או תרצ"א, הרבי קיים כפי הנראה את מצוות "עד דלא ידע" כדין, הגיע אל הקמפוס (בברלין) בחצות הלילה, נעמד על כסא והחל לדרוש על חג הפורים. סביבו נאספו תלמידים, בהם כמובן גם יהודים, והוא הרצה באוזניהם על מצוות היום.

יש להבין כי בברלין המסודרת, כדי לשאת נאום במרחב הציבורי צריך היה תחילה להצטייד ברישיון. בתוך זמן קצר הגיעו למקום שוטרים והם עצרו את הרבי. לאחר מכן ביררו מי החברים שלו, ואז באמצע הלילה - כך מספר הרב חיים צימנט - קיבל טלפון: "עצרנו כאן חבר שלך, שניאורסון; אולי תרצה לבוא לטפל בשחרורו"?

הוא מספר: "ניגשתי למשטרה והסברתי להם כי יום חג היום, והוא לא התכוון לפגוע באיש. למרבה השמחה הם אכן שחררו אותו. כשיצאנו החוצה לרחוב, אמרתי לו 'אני מנבא שיום אחד תהיה רבי'. מדוע? 'משום שזקנך האדמו"ר הזקן היה במאסר, חותנך האדמו"ר ישב במאסר, וכעת גם אתה הושמת במאסר"... (חד בדרא, עמ' 138).

לסיפור הזה יש המשך, בשנת תשי"ד נכח הרב פינטר בהתוועדות של הרבי ואמר לו "אני זוכר את ליל פורים ההוא בברלין" (כנראה נכח שם), והרבי אמר לו "עדיף שזה ישאר בינינו, עוד יעשו מזה חג חדש בליובאוויטש..."

גם הרבי מליובאוויטש האחרון זצ"ל היה במאסר ליום אחד.

הדבר אירע בחג הפורים תר"צ, או תרצ"א, הרבי קיים כפי הנראה את מצוות "עד דלא ידע" כדין, הגיע אל הקמפוס (בברלין) בחצות הלילה, נעמד על כסא והחל לדרוש על חג הפורים. סביבו נאספו תלמידים, בהם כמובן גם יהודים, והוא הרצה באוזניהם על מצוות היום.

יש להבין כי בברלין המסודרת, כדי לשאת נאום במרחב הציבורי צריך היה תחילה להצטייד ברישיון. בתוך זמן קצר הגיעו למקום שוטרים והם עצרו את הרבי. לאחר מכן ביררו מי החברים שלו, ואז באמצע הלילה - כך מספר הרב חיים צימנט - קיבל טלפון: "עצרנו כאן חבר שלך, שניאורסון; אולי תרצה לבוא לטפל בשחרורו"?

הוא מספר: "ניגשתי למשטרה והסברתי להם כי יום חג היום, והוא לא התכוון לפגוע באיש. למרבה השמחה הם אכן שחררו אותו. כשיצאנו החוצה לרחוב, אמרתי לו 'אני מנבא שיום אחד תהיה רבי'. מדוע? 'משום שזקנך האדמו"ר הזקן היה במאסר, חותנך האדמו"ר ישב במאסר, וכעת גם אתה הושמת במאסר"... (חד בדרא, עמ' 138).
מעניין מה שאתה אומר, אני שמעתי שהרבי נאסר בפריז ליום אחד.

ראשי תחתית