מה התועלת להוציא עוד שו״ת או עוד ספר הלכה ?

קול התור

חבר חדש
גם אם יצא לאברך רציני לסכם או להשקיע בנושא מסוים, או לענות לשאלות בהלכה, וכתב מערכות שלימות, או להיפך סידר את הדברים בצורה מאוד ברורה לציבור הרחב. מה יועיל עוד ספר הלכה ועוד שו״ת ?
רוב ככל הדברים כבר נכתבו או במשנ״ב, או ביביע אומר. וגם אם בתוך הדברים יצא לו לחדש דבר, או ליישב שאלה בדעת היב״א דלא כהאול״צ (הכל לדוגמה כמובן), הרי ממנ״פ, ה׳עמך׳ אינו צריך כ״כ את זה, ומי שמשקיע בלימוד ובעיון, יש לו קודם כל (עם כל הכבוד לרב המחבר) ללמוד את הדברים הבסיסיים, וכולי האי ואולי..

עוד נקודה

כתיבה היא בעיקר בהתחלה לעצמך

א. לסדר את הסוגיות שהתבררו לך כיאות

ב. מחייב ללמוד

ג. רק בשלב השלישי יש לחשוב על ההגשה לאחרים

הן מבחינת הסדר וההגשה הלימודית

והן מבחינת הסדר והעימוד וכדו' שיהא נעים לקרוא.

ברור שעיקר מטרת הספר במצבים כאלו, ע''פ רוב, היא לא לציבור, אלא לכותב, וכמ''ש ר' @כהנא דמסייע
אם הספר אכן מושקע לא רק בבירור הנושא, בעיון

אלא גם בהנגשה וסדר

וגם בהגשה החיצונית

אנשים אכן ישתמשו בו להנאתם.

זו המציאות

אז זו לא שאלה, זו מסקנא.
כי פותח האשכול לא הביא צד למה כן. א''כ אין דיון.
פוק חזי שהרבה אברכים מוציאים ספרים, ב״ה.
אני רוצה להבין אם מישהו יוכל להסביר את התועלת כלפי הציבור.
עוד נקודה

כתיבה היא בעיקר בהתחלה לעצמך

א. לסדר את הסוגיות שהתבררו לך כיאות

ב. מחייב ללמוד

ג. רק בשלב השלישי יש לחשוב על ההגשה לאחרים

הן מבחינת הסדר וההגשה הלימודית

והן מבחינת הסדר והעימוד וכדו' שיהא נעים לקרוא.
כבודו אומר שכל החלק של טירחה ושל ״ביטול תורה״ הוא עבור הציבור. ויוצא שמטרת כתיבת הספר היא לעצמו.
אז שכל אחד יכתוב סיכומים, וזה מבורך ועוזר המון, אבל לא יוציא אותו לאור. ואולי ליושבי בית מדרשו שעוסקים באותה סוגיא, וכולי האי ואולי…

אני יודע שישנם ספרים כאלה שיצאו לאור עולם ב-30 שנה האחרונות שהיו לתועלת לציבור. לא משנה איזה סוג ספר ואיזה סוג ציבור. אבל זה אולי 2% מהספרים. (ואולי פחות אפילו.)
האם שאר ה-98% כותבים עבור אותם ה-2%?

פוק חזי שהרבה אברכים מוציאים ספרים, ב״ה.
אני רוצה להבין אם מישהו יוכל להסביר את התועלת כלפי הציבור.

כבודו אומר שכל החלק של טירחה ושל ״ביטול תורה״ הוא עבור הציבור. ויוצא שמטרת כתיבת הספר היא לעצמו.
אז שכל אחד יכתוב סיכומים, וזה מבורך ועוזר המון, אבל לא יוציא אותו לאור. ואולי ליושבי בית מדרשו שעוסקים באותה סוגיא, וכולי האי ואולי…
לכל אחד יש את חלקו בתורה
החלק של ההנגשה
הוא הכרחי
וכתב בזה המהר‘‘ל
וגם הרמב‘‘ם והב‘‘י עמלו על זה

אז מה השאלה בעצם ?
אציין, שהרבה פעמים רציתי להוציא ספר ולהשקיע בדבר, אך נתקררה דעתי כל פעם שעברתי בין ארוני בתי המדרש עם ספרים חדשים אשר לא נגעו בהם הלומדים, וכאב לי.

אני יודע שישנם ספרים כאלה שיצאו לאור עולם ב-30 שנה האחרונות שהיו לתועלת לציבור. לא משנה איזה סוג ספר ואיזה סוג ציבור. אבל זה אולי 2% מהספרים. (ואולי פחות אפילו.)
האם שאר ה-98% כותבים עבור אותם ה-2%?
ההגדרה עזרו לציבור מאד כללית גם ספר שמכר ב500 עותק
ולמדו בו
באמת רק 100 איש
עזר לאותם 100 איש
לא כל ספר חייב לעשות מהפכת עולם

אציין, שהרבה פעמים רציתי להוציא ספר ולהשקיע בדבר, אך נתקררה דעתי כל פעם שעברתי בין ארוני בתי המדרש עם ספרים חדשים אשר לא נגעו בהם הלומדים, וכאב לי.
ואצלי זה קצת שונה, כי כל פעם שהיה בדעתי לחבר משהו ''חדש'' שלא קיים, תור זמן לא ארוך התברר לי שיש כבר 1-2-3 כאלה וכיוצא בהם.
רק אתמול עלה לי איזה רעיון חדש תוך כדי לימודי, בוא נראה תוך כמה זמן אני אמצא שזה כבר קיים/מיותר ...

אם הספר אכן מושקע לא רק בבירור הנושא, בעיון

אלא גם בהנגשה וסדר

וגם בהגשה החיצונית

אנשים אכן ישתמשו בו להנאתם.

זו המציאות
למשל, מי שעסק ועמל בסוגיא כלשהי, והסיק מסקנא, והעלה את הדברים על הכתב, וכעת רוצה לשתף חברים ולומדים ות״ח בגישתו. להעלות את הדברים לפורום הקדוש הזה, או לבמה דומה, הרי זה יועיל הרבה יותר, ויקבל על זה פידבק. ויוכל ללבן הדק היטב את הדברים.

ואצלי זה קצת שונה, כי כל פעם שהיה בדעתי לחבר משהו ''חדש'' שלא קיים, תור זמן לא ארוך התברר לי שיש כבר 1-2-3 כאלה וכיוצא בהם.
רק אתמול עלה לי איזה רעיון חדש תוך כדי לימודי, בוא נראה תוך כמה זמן אני אמצא שזה כבר קיים/מיותר ...
נכון
למשל לחבר ספר על הלכות מסוימות, בלי עין הרע, הכל קיים היום.
ספר על הלכות חגבים, על הלכות הקפת זקן (הקפת הראש זה יהיה בחלק ב של אותו מחבר, עוד כרך עבה), על הלכות שמיטה לאחר קום המדינה, לפני קום המדינה, על הלכות מזיק ברכב, בקורקינט, בסוס בפורים, בסוס בפסח, וכו׳

למשל, מי שעסק ועמל בסוגיא כלשהי, והסיק מסקנא, והעלה את הדברים על הכתב, וכעת רוצה לשתף חברים ולומדים ות״ח בגישתו. להעלות את הדברים לפורום הקדוש הזה, או לבמה דומה, הרי זה יועיל הרבה יותר, ויקבל על זה פידבק. ויוכל ללבן הדק היטב את הדברים.
זה יכול להיות קרקע ליצירת ספר שיעזור הרבה יותר

כשמקבלים ביקורת

מדייקים

רואים ממה נהנו ומה לא

מרחב היצירה משתכלל

זה אחת הטובות בענין הפורומים

אבל בסוף ספר בבית מדרש זה עיקר הלימוד

ואם נתקבלו כאן דברים היטב

ונתקבלו מסתבר שיתקבלו לא רק בעולם הוירטואלי

נכון
למשל לחבר ספר על הלכות מסוימות, בלי עין הרע, הכל קיים היום.
ספר על הלכות חגבים, על הלכות הקפת זקן (הקפת הראש זה יהיה בחלק ב של אותו מחבר, עוד כרך עבה), על הלכות שמיטה לאחר קום המדינה, לפני קום המדינה, על הלכות מזיק ברכב, בקורקינט, בסוס בפורים, בסוס בפסח, וכו׳
היום גם אם יש לך חידושים, לא צריך לטרוח ולהוציא ספר או קונטרס או עלון, יש גם פורום

נערך לאחרונה:
גם אם יצא לאברך רציני לסכם או להשקיע בנושא מסוים, או לענות לשאלות בהלכה, וכתב מערכות שלימות, או להיפך סידר את הדברים בצורה מאוד ברורה לציבור הרחב. מה יועיל עוד ספר הלכה ועוד שו״ת ?
רוב ככל הדברים כבר נכתבו או במשנ״ב, או ביביע אומר. וגם אם בתוך הדברים יצא לו לחדש דבר, או ליישב שאלה בדעת היב״א דלא כהאול״צ (הכל לדוגמה כמובן), הרי ממנ״פ, ה׳עמך׳ אינו צריך כ״כ את זה, ומי שמשקיע בלימוד ובעיון, יש לו קודם כל (עם כל הכבוד לרב המחבר) ללמוד את הדברים הבסיסיים, וכולי האי ואולי..
על איזה ספר יצא הקצף?

בלת"ק
קודם כל הענין הוא בעצם הלימוד האישי.
להדפיס לציבור, באמת לא כדאי, זה רק נותן תמריץ יותר ללומד שהוא עשה משהו.
לכן מומלץ לעשות מעט חוברות למקורבים, וגם זה ילך במשך הזמן לגניזה.
ואה"נ, יש כאלו שישר שולחים לאוצה"ח או לאוצרות התורה ב=PDF כדי לחסוך בעלויות ההדפסה.
ושם, אין בית מדרש בלא חידוש, ומי שיקיש בחיפוש, ודאי עלול ביום מן הימים למצוא משהו מענין.

בלת"ק
קודם כל הענין הוא בעצם הלימוד האישי.
להדפיס לציבור, באמת לא כדאי, זה רק נותן תמריץ יותר ללומד שהוא עשה משהו.
לכן מומלץ לעשות מעט חוברות למקורבים, וגם זה ילך במשך הזמן לגניזה.
ואה"נ, יש כאלו שישר שולחים לאוצה"ח או לאוצרות התורה ב=PDF כדי לחסוך בעלויות ההדפסה.
ושם, אין בית מדרש בלא חידוש, ומי שיקיש בחיפוש, ודאי עלול ביום מן הימים למצוא משהו מענין.
תלוי מה הספר ומה הרמה שלו

ובכל אופן אם הוא טוב ודאי שלבתי מדרשות יהיה בו תועלת לכל הפחות

יצא לי להיתקל באנשים לומדים בספרים של מחברי בני דורינו שלא כ"כ הבנתי מה הם מצאו שם,
אבל מיד קלטתי שלכל אחד יש חלק בתורה שהוא יקבל אותו בדרך מסויימת.

וכמדוני שראיתי כן בשם אחד מרבני ברסלב (שאיני זוכר את שמו), שפעמים ואדם מסויים יקבל תורה דווקא מאדם מסויים, ואם הוא לא יפיץ את ד"ת בספר הם לא יגיעו עד אליו ונמצא מפסידו.

על איזה ספר יצא הקצף?
(אם כבר תרצה לדעת איך פתאום עלתה לי המחשבה הזו,
הצצתי באתר הנפלא של הכולל הנפלא ׳ברכת אברהם׳, והיה שם רשימת הספרים של אברכי ורבני הכולל. חשבתי שאני מכיר את כולם, ספרי ראש הכולל הגדול הג״ר אליהו בוחבוט, ספרי הג״ר אסי אבן יולי, ספרי הגר״ב כדורי, ספרי הגר״א ברכה ועוד קצת. אבל ממש התפלאתי לראות, שיש בערך 300 ספרים שנתחברו ע״י האברכים דמקומא קדישא הדין !! ספרים על כל נושאי התורה. ועשה לי ממש חלישות הדעת.
ולאחמ״כ חשבתי לעצמי, שהן אמנם ספרים אלה הם סימן שהאברכים משקיעים באמת בלימודם, ואשרי חלקם, אבל האם הספרים האלה בשימוש.)

(אם כבר תרצה לדעת איך פתאום עלתה לי המחשבה הזו,
הצצתי באתר הנפלא של הכולל הנפלא ׳ברכת אברהם׳, והיה שם רשימת הספרים של אברכי ורבני הכולל. חשבתי שאני מכיר את כולם, ספרי ראש הכולל הגדול הג״ר אליהו בוחבוט, ספרי הג״ר אסי אבן יולי, ספרי הגר״ב כדורי, ספרי הגר״א ברכה ועוד קצת. אבל ממש התפלאתי לראות, שיש בערך 300 ספרים שנתחברו ע״י האברכים דמקומא קדישא הדין !! ספרים על כל נושאי התורה. ועשה לי ממש חלישות הדעת.
ולאחמ״כ חשבתי לעצמי, שהן אמנם ספרים אלה הם סימן שהאברכים משקיעים באמת בלימודם, ואשרי חלקם, אבל האם הספרים האלה בשימוש.)
הרמב''ם כתב על המורה נבוכים טוב שיועיל לאחד חכם אפילו אם לא יועיל (או אפי' יזיק) לאלף סכלים...

צריך להסתכל על האיכות

ואם המעיינים והלומדים מוצאים תועלת

זה עדיף מאלף ספרים של ליקוטי בתר ליקוטי.

כך נראה לי.

הרמב''ם כתב על המורה נבוכים טוב שיועיל לאחד חכם אפילו אם לא יועיל (או אפי' יזיק) לאלף סכלים...

צריך להסתכל על האיכות

ואם המעיינים והלומדים מוצאים תועלת

זה עדיף מאלף ספרים של ליקוטי בתר ליקוטי.

כך נראה לי.
אני חושב שהאיכות היא טובה מאוד.
ובכל זאת, השאלה עדיין קיימת.
האם יש בה תועלת.

ראשי תחתית