מנהג בני ספרד בלבישת טלית צמר [ומנהג מרוקו בפרט]

מתוק מדבש

חבר ותיק
שמעתי מכמה מופלגי תורה
כי מנהג הספרדים היה כמו האשכנזים שלא ללבוש צמר בדווקא בט"ק,
אלא חלקם לבשו גם טלית מבד,
ובפרט שמעתי שכך נהגו בכמה ערים במרוקו, [לתשומת לב הרב @משיב כהלכה]
אשמח למי שיש מקורות ע"ז,
אני עכשיו עוסק בזה ויש לי כמה נפק"מ.
תודה

מנהג הספרדים היה כמו האשכנזים שלא ללבוש צמר בדווקא בט"ק,
אלא חלקם לבשו גם טלית מבד,
ובפרט שמעתי שכך נהגו בכמה ערים במרוקו, [לתשומת לב הרב @משיב כהלכה]

לתשומת לב הרב מתוק מדבש שכשמו כן הוא, במרוקו המון העם לא נהגו ללבוש טלית קטן כלל ועיקר, רק ת"ח מופלגים.

והם סבלו המון מזה, כי כיבסוה בתדירות גבוהה והציציות היו מסתבכות ונקרעות, ובכל פעם שנכנסו לבית הכסא הסירוה (חששו לדעת ר' אליהו הצרפתי מרבני פאס הראשונים שהתיר רק בבגד מצוייץ שלובשים אותו לצורך מלבוש, ומפני כבוד הבריות, אבל טלית קטן שמיוחדת למצווה, לא).

וזה לא דבר מיוחד למרוקו, גם בתוס' (נדה ס"א) כתבו "ואומר ר"י דבימי חכמים כולן היו לובשים ציצית, אבל עכשיו שאין הכל לובשים ציצית בחייהם..."

וכן בתוס' ברכות (י"ח) כתבו "אבל אנו שגם בחיינו אין מנהגנו ללבוש תמיד ציצית".

עכ"פ כיום אכשר דרא וכולם (כולל מתחזקים שעדיין לא שומרים תורה ומצוות) לובשים ציצית, ומחירה זול, וע"י זה מרוויחים כל יום הרבה מצוות בכל שניה ושניה, ואין שום ענין להתרפס על המנהג הקדום.

ואני ממליץ על טלית קטן גופיה של "משכן התכלת" העשויה מצמר ועם זאת נעימה מאוד למגע.

לתשומת לב הרב מתוק מדבש שכשמו כן הוא, במרוקו המון העם לא נהגו ללבוש טלית קטן כלל ועיקר, רק ת"ח מופלגים.

והם סבלו המון מזה, כי כיבסוה בתדירות גבוהה והציציות היו מסתבכות ונקרעות, ובכל פעם שנכנסו לבית הכסא הסירוה (חששו לדעת ר' אליהו הצרפתי מרבני פאס הראשונים שהתיר רק בבגד מצוייץ שלובשים אותו לצורך מלבוש, ומפני כבוד הבריות, אבל טלית קטן שמיוחדת למצווה, לא).

וזה לא דבר מיוחד למרוקו, גם בתוס' (נדה ס"א) כתבו "ואומר ר"י דבימי חכמים כולן היו לובשים ציצית, אבל עכשיו שאין הכל לובשים ציצית בחייהם..."

וכן בתוס' ברכות (י"ח) כתבו "אבל אנו שגם בחיינו אין מנהגנו ללבוש תמיד ציצית".

עכ"פ כיום אכשר דרא וכולם (כולל מתחזקים שעדיין לא שומרים תורה ומצוות) לובשים ציצית, ומחירה זול, וע"י זה מרוויחים כל יום הרבה מצוות בכל שניה ושניה, ואין שום ענין להתרפס על המנהג הקדום.

ואני ממליץ על טלית קטן גופיה של "משכן התכלת" העשויה מצמר ועם זאת נעימה מאוד למגע.
אין מקורות כתובים?????
בדר"כ חכמי מרוקו השאירו הכל מתועד

הגאון רבי יוסף משאש בספרו אוצר המכתבים חלק ג' סי' אלף תשס"א, בשם רבי סעדיה עמור שחי באלג'יר בזמן החיד"א, רבי שמואל עמאר ממקנס בספר ליקוטים.

ראשי תחתית