מעשה במורנו...

באנר תרומה

אור יעקב

חבר בכיר
שבוע שעבר ערב שב"ק שמתי פעמי לכיוון חנות הפיצוחים "מורנו" על מנת לקנות פיצוחים וכו' לכבוד שבת קודש.

כל שבת אני רגיל לקנות את הפקאן מצופה שלהם במגוון טעמים. (מומלץ מאוד...)

השבוע ראיתי טעם חדש שמאוד התחשק לי לטעום לראות איך הטעם שלו ולדעת אם לקנות לכבוד שבת...

כמובן שאלתי את המוכר (שהוא בעה"ב שם) וענה לי שאין בעיה, אתה יכול לטעום.

אבל אז נתעוררה לי בעיה... הרי הקופסאות האלה נמכרים לפי יחידות ולא לפי משקל.

וא"כ אם אני ייקח פקאן אחד או שנים זה יחסר לקונה שיבוא לקנות את הקופסא הזאת אחרי!

ואיך יש רשות לבעל החנות לתת לי רשות לזה?

או אפשר לומר שכיון שהאנשים יודעים שמידי פעם אנשים טועמים לא מקפידים על כך. (למרות שזה קופסא סגורה ואין רגילות כ"כ)

מה ההלכה במקרה כזה? (אני בסופו של דבר טעמתי וקניתי את הקופסא...)

אינני יודע מה הנוהג בחנות שם אבל בדר"כ כשמוכרים בקופסאות או שזה נשקל מראש או שזה דברים בעלי גודל זהה והחליטו שמכניסים כמות זהה מסוימת וניכרת כיוון שזה גודל הקופסא במקרים הנ"ל לכאורה אסור לגעת לכאורה בתכולה [ללא בקשת רשות].
ואם ביקש רשות לכאורה אין בעיה כי אם המוכר יראה שזה שביקש לטעום לא קנה עליו להשלים החסר ואולי זה המקרה?
אלא שאתה מתאר מציאות אחרת כביכול המוכר ממלא את הקופסא לפי העין (באמת?). אם כן אין זה מדוקדק אחד יותר או פחות וכל שמדובר באופן כזה לכאורה אין בעיה.
גם יש להניח שאם יחסירו בצורה ניכרת ביחס לשאר הקופסאות אני מניח שהמוכר שהסכים בהנחה שהטועם לא ירצה לקנות ישלים את החסר וכנ"ל.
גם אם המוכר לא ישלים נראה עכ"פ שהמבקש רשות יכול לטעום על סמך זה שזה אחריות של המוכר להשלים החסר.

אלא שאתה מתאר מציאות אחרת כביכול המוכר ממלא את הקופסא לפי העין (באמת?). אם כן אין זה מדוקדק אחד יותר או פחות וכל שמדובר באופן כזה לכאורה אין בעיה.
לא אמרתי שהוא ממלא לפי העין.

על כל הקופסאות כתוב שהם כ150 גרם.
(אם המוכר יראה שזה שביקש לטעום לא קנה עליו להשלים החסר ואולי זה המקרה?)
זה לא היה נראה...
גם אם המוכר לא ישלים נראה עכ"פ שהמבקש רשות יכול לטעום על סמך זה שזה אחריות של המוכר להשלים החסר.
זה בדיוק השאלה.
האם אני יכול לקחת ולטעום ולומר שזו חוסר הגינות של המוכר,
או שחלה עלי חובת אחריות כלפי הקונה הבא שלא יחסר לו.

על כל הקופסאות כתוב שהם כ150 גרם.
יפה, אם כן או שקופסא כזו כשהיא מלאה עד הסוף מכילה כ150 גרם כי לפעמים נכנס אחד או שניים או שלוש פחות או יותר בגלל גדלים שונים של הפקאן או שברי פקאן.
או שהוא משתמש בכלי מדידה שמכיל כ150 גרם.
או שהוא באמת שוקל אבל לא מדקדק בזה שיוצא מעט יותר או פחות ולכן כותב כ-150 גרם. או גם אם מדקדק ליתר ביטחון למנוע אי נעימויות מטעויות וטענות כותב כ- 150 גרם.
זה לא היה נראה...
כיוון שכתוב כ150 גרם בטעימת אחד לא הוא ולא אתה בבעיה וזה בסדר.
זה בדיוק השאלה.
האם אני יכול לקחת ולטעום ולומר שזו חוסר הגינות של המוכר,
או שחלה עלי חובת אחריות כלפי הקונה הבא שלא יחסר לו.
נראה שבמקרה הזה כן.
(לא נראה לי שיש כאן אפילו מהיות טוב וכו' כיוון שאתה יכול לינזק אם תיקנה ויתברר שזה לא טעים)

ברור שכותבים כ150 גרם כי זה לפעמים לא מדוייק עד הגרגיר האחרון.
ובדרך כלל ברוב המקומות משתמשים בכלי מדידה.

(פעמים בדקתי בעצמי ואחד היה 150.2 גרם ופעם אחת 149.9)

ולפעמים אתה לוקח פקאן אחד ששוקל כ7 גרמים ומפחית את המשקל ביחס ניכר.

ברור שכותבים כ150 גרם כי זה לפעמים לא מדוייק עד הגרגיר האחרון.
ובדרך כלל ברוב המקומות משתמשים בכלי מדידה.

(פעמים בדקתי בעצמי ואחד היה 150.2 גרם ופעם אחת 149.9)

ולפעמים אתה לוקח פקאן אחד ששוקל כ7 גרמים ומפחית את המשקל ביחס ניכר.
עדיין זה אחריות שלו למלאת.
זכותך בתור קונה לבקש לטעום ולא לינזק. [אני פעם קניתי משהו כנ"ל בלי לטעום וזרקתי לפח אחרי שאף אחד לא אהב את זה ומה שקניתי לא היה זול].
אם אתה שואל רב על זה נשמח אם תעדכן כאן מה הייתה התשובה.

ראשי תחתית