ארגון מרביצי תורה

• יוזם האשכול יוזם האשכול יעקבי
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
זו גם אחת המנטרות הקבועות של היח"צ, להשוות את הרב יצחק לאביו, למרות שהמרחק ביניהם הוא כרחוק ממזרח ממערב.

ומנטרה נוספת היא שכביכול רודפים אותו עם טענות ומענות, כאשר רדפו את אביו... ולמעשה האמת היא הפוכה לגמרי
עצם ההשוואה המופרכת היא ביזוי האבא מרן הגרע"י זצ"ל.

לדעתי הטעות הבסיסית של המרביצי,
על אף שהם צדקו ברוב טענותיהם שצריך ליצור מסגרות של בני תורה, ולייצר ציבור איכותי של בני תורה,
אבל נעלם מהם
שהאשכנזים לא נגד ש"ס מטעמי השקפה, ולא מטעמי יראת שמים,
אלא
משום שהם מסתכלים עלינו בבוז,
זה הנקודה שלא הבינו.
כל התפתחות הציבור היום הוא מהרגע שהבינו את הנקודה הזאת
וזה נקודת המפנה

אלו דברי מרן הגאון רבי גבריאל טולידנו זצוק"ל,
חבר מועצת חכמי התורה, עד שפרש לאחר ג' חודשים:

1769764906779.png

שהאשכנזים לא נגד ש"ס מטעמי השקפה, ולא מטעמי יראת שמים,
אלא
משום שהם מסתכלים עלינו בבוז
זה הנקודה שלא הבינו.

לפעמים כשאני קורא כאן על ביקורת מוקצנת על הספרדים ורבניהם אני חושב שאחד מיסודות ההצלחה של מרביצי היה בכך שלפחות בתת מודע הם הבינו שמסתכלים עליהם בבוז, ואילו רבי ניסים או ר"י ספרדי אחר היה עולה לגדולה היתה מתערערת להם השקפת החיים הבנויה על אהבה והערכה עצמית ועל פרגון לזולת מבני עדתם. וזו בדיוק הסיבה לחוסר הפרגון לכל מה שקשור להתארגנות ספרדית - גם כשיש בה הצלה טובא לבני העולים - שגם עליהם הסתכל הממסד באופן זה.

כל התפתחות הציבור היום הוא מהרגע שהבינו את הנקודה הזאת
וזה נקודת המפנה

הרב עדס ועוד... פאר היהדות החלבית היו מראשי המרביצי - וכנראה עדיין... בעוד שאחיהם המרוקאים מעולם לא התעסקו בפולמוסנות יתר עם כל מה שריח הרב עובדיה נודף ממנו...

ובכלל המנוע הראשי של מכונת התנועה הקדושה הוא לא אחר המרוקאי שנחשב מבכירי הפוליטיקאים - רבי אריה מכלוף דרעי.

איזו טעות זו של רבני המרביצי?
ממה שאני רואה השנאה של ספרדים לספרדים היא פי כמה וכמה מכל השנאה שהיתה בהיסטוריה של האשכנזים והספרדים בישיבות.
לאשכנזים לא היתה שום עליונות, הם פשוט התמודדו על החילוניות שתי דורות קודם והשכילו להעמיד עולם תורה יציב עם מגננות יציבות מרוחות זרות, והספרדים משני המחנות מבינים זאת היטב, ומעדיפים מי בסתר ליבו ומי במוצהר את הדרך הזאת של הישיבות שבמקרה מאכלסים אותם אשכנזים, וגם הישיבות של דורנו שנוסדו על ידי ספרדים בקו זה, נוסדו על ידי בוגרי ישיבות "אשכנזיות" כדוגמת האיש הדומה למלאך המצולם בניק של פותח האשכול, והם כולם כולם באותו קו [למעט כסא רחמים ואולי פורת יוסף עד לפני כמה שנים].
אם כבר מדברים על טעות, הם הכניסו מבט ביקורתי [לשם שמים באמת!] על אדם שהיה אהוב הציבור ברמה שבן אוהב את אביו, ובצדק היה - משום שהוא אהב אותם ומסר נפשו עליהם כמו שאף אחד לא מסר, וכאן נוצרו שני מחנות בצורה מאוד מכוערת, אולי זה היה בלתי נמנע, אבל המצב שנוצר ואת פירותיו הבאושים כולנו אוכלים היום, אולי היה יכול להמנע.
יש ת"ח אחד שהיה בדור ההוא בר הכי להצטרף למרביצי, וסירב בדיוק מסיבה זו, אולי הוא טעה ואולי צדק אי אפשר לשפוט.
בכל אופן גם חכם יהודה וגם ר' גבריאל אהבו באופן אישי את חכם עובדיה אהבת נפש שאי אפשר לתאר, ומי שמכיר מקרוב יודע, לצד זאת היתה להם הרבה מאוד ביקורת [הדברים נכונים גם לגבי הגר"י הלל שליט"א].

יש ת"ח אחד שהיה בדור ההוא בר הכי להצטרף למרביצי, וסירב בדיוק מסיבה זו, אולי הוא טעה ואולי צדק אי אפשר לשפוט.
מי?
בכל אופן גם חכם יהודה וגם ר' גבריאל אהבו באופן אישי את חכם עובדיה אהבת נפש שאי אפשר לתאר, ומי שמכיר מקרוב יודע, לצד זאת היתה להם הרבה מאוד ביקורת [הדברים נכונים גם לגבי הגר"י הלל שליט"א],
הגזמת.

לדעתי הטעות הבסיסית והאיומה של המרביצי,
על אף שהם צדקו ברוב טענותיהם שצריך ליצור מסגרות של בני תורה, ולייצר ציבור איכותי של בני תורה,

לא כ"כ הבנתי מה אמרת, אבל זה אני יודע ברור.
שהמרביצי היו לו 5 קוים ברורים.
ב-4 הוא צדק וב-1 הוא טעה.
ועדיף כך.

חשבו שבאמת יש עניני השקפה וממשלת השמד

"ממשלת השמד"
זאת הבדיחה הגדולה ביותר במאה העשרים
לא יאומן איך אנשים אז קנו את הלוקש הזה ברצינות שש"ס נכנסה לממשלת השמד ה"י ב"מ היל"ת ושאר ראשי תיבות מפחידים..
ואגב, במאמר המוסגר, לצד כל הבעיות החריפות בתקשורת החרדית כדוגמת השבועונים וכו' עדין יש בזה לספרדים הצלה פורתא,
ששוב אי אפשר לשטוף להם את המח בדמיונות נוסח "ממשלת השמד", אילולי היה היתד השופר היחידי...
אני אגב, מכיר אישית מוצי"ם ותלמידי חכמים מופלגים שם הם ילדי הפריפריה שנכנסו לתתי"ם בזכות "ממשלת השמד"

"ממשלת השמד"
זאת הבדיחה הגדולה ביותר במאה העשרים
לא יאומן איך אנשים אז קנו את הלוקש הזה ברצינות שש"ס נכנסה לממשלת השמד ה"י ב"מ היל"ת ושאר ראשי תיבות מפחידים..
ואגב, במאמר המוסגר, לצד כל הבעיות החריפות בתקשורת החרדית כדוגמת השבועונים וכו' עדין יש בזה לספרדים הצלה פורתא,
ששוב אי אפשר לשטוף להם את המח בדמיונות נוסח "ממשלת השמד", אילולי היה היתד השופר היחידי...
אני אגב, מכיר אישית מוצי"ם ותלמידי חכמים מופלגים שם הם ילדי הפריפריה שנכנסו לתתי"ם בזכות "ממשלת השמד"

אני מכיר רבנים (גם ספרדים) שקוראים לממשלה היום ממשלת שמד וקוראים לחכי"ם לא להצביע לתקציב ולפרוש,
בעוד 20 שנה ודאי נצחק גם עליהם.

אני מכיר רבנים (גם ספרדים) שקוראים לממשלה היום ממשלת שמד וקוראים לחכי"ם לא להצביע לתקציב ולפרוש,
בעוד 20 שנה ודאי נצחק גם עליהם.
מי? הרב רחמים רוזיליו מהעדה החרדית התימנית?
ומה הוא מציע לאברכים שצריכים לשלם מעונות?

אלו דברים שלא מתאימים להיכתב בפורום ציבורי, אלא ראויים שייאמרו איש מפי איש.
סו"ס יש פה נכדים ונינים רבים של אותם "ירושלמים חאלבים" ואין ענין לפגוע באף אחד

סליחה, אבל על זה נאמר: "אתה התחלת..."

לבינתיים הצלפת כבר בכמה רבנים בשמם.

מי? הרב רחמים רוזיליו מהעדה החרדית התימנית?
ומה הוא מציע לאברכים שצריכים לשלם מעונות?
אפשר לשלוח אותם אליו?

מעדיף לא להיכנס שמית לרבנים,
אבל אדבר ברמז קצת יותר גלוי.
אעזוב את הרבנים רגע, ואדבר על העסקונה.
מה היה ההבדל אז בין ש"ס ליהדו"ת ?
לש"ס היו תיקים, ליהדוה"ת לא. (תקציבים אני לא יודע אם היה הבדל או לא).
והיום, מה ההבדל בין יהדוה"ת לפלג למשל ?
שוב, להם יש תיקים ותקציבים, ולהם לא.
קל מאד לקום ולפרוש על כל פיפס כשאתה ממילא לא בפנים, וקשה שבעתיים כשאתה דבוק לכסא.
ועכשיו לרבנים
מסתברא דמלתא, שכל הרבנים שאין להם תפקיד רשמי מטעם המפלגה, ואין להם נציגות בעסקונה, קל להם להתנגד ולהורות לפרוש.
ומי הם ? - אני חושב ש-80% מהקוראים יודעים.
אלא מה, אולי היום הם יישרו קו, יכול להיות. השאלה למה ?
אולי בגלל שהבהירו להם שאם הם רוצים להמשיך להיות איפה שהו, ולא לראות את המתחרים הגדולים שלהם בקבינה, אז שיישרו קו.
אולי ? - מי יודע ?

מעדיף לא להיכנס שמית לרבנים,
אבל אדבר ברמז קצת יותר גלוי.
אעזוב את הרבנים רגע, ואדבר על העסקונה.
מה היה ההבדל אז בין ש"ס ליהדו"ת ?
לש"ס היו תיקים, ליהדוה"ת לא. (תקציבים אני לא יודע אם היה הבדל או לא).
והיום, מה ההבדל בין יהדוה"ת לפלג למשל ?
שוב, להם יש תיקים ותקציבים, ולהם לא.
קל מאד לקום ולפרוש על כל פיפס כשאתה ממילא לא בפנים, וקשה שבעתיים כשאתה דבוק לכסא.
ועכשיו לרבנים
מסתברא דמלתא, שכל הרבנים שאין להם תפקיד רשמי מטעם המפלגה, ואין להם נציגות בעסקונה, קל להם להתנגד ולהורות לפרוש.
ומי הם ? - אני חושב ש-80% מהקוראים יודעים.
אלא מה, אולי היום הם יישרו קו, יכול להיות. השאלה למה ?
אולי בגלל שהבהירו להם שאם הם רוצים להמשיך להיות איפה שהו, ולא לראות את המתחרים הגדולים שלהם בקבינה, אז שיישרו קו.
אולי ? - מי יודע ?
מים טחונים טחנת
נא לא להסיט את הנושא
יש פה אשכולות לאין שיעור לדון בדברי הבל אלו
עזוב אותנו לנפשנו

מים טחונים טחנת
נא לא להסיט את הנושא
יש פה אשכולות לאין שיעור לדון בדברי הבל אלו
עזוב אותנו לנפשנו

יש פה המון חבר'ה שפותחים משתמש חדש ודוחפים תמונה, והם התלמידים של ושל, ודוחפים את דעותיהם הקדומות תחת מעטה חדש.
זה גם טחון.

איזו טעות זו של רבני המרביצי?
ממה שאני רואה השנאה של ספרדים לספרדים היא פי כמה וכמה מכל השנאה שהיתה בהיסטוריה של האשכנזים והספרדים בישיבות.
לאשכנזים לא היתה שום עליונות, הם פשוט התמודדו על החילוניות שתי דורות קודם והשכילו להעמיד עולם תורה יציב עם מגננות יציבות מרוחות זרות, והספרדים משני המחנות מבינים זאת היטב, ומעדיפים מי בסתר ליבו ומי במוצהר את הדרך הזאת של הישיבות שבמקרה מאכלסים אותם אשכנזים, וגם הישיבות של דורנו שנוסדו על ידי ספרדים בקו זה, נוסדו על ידי בוגרי ישיבות "אשכנזיות" כדוגמת האיש הדומה למלאך המצולם בניק של פותח האשכול, והם כולם כולם באותו קו [למעט כסא רחמים ואולי פורת יוסף עד לפני כמה שנים].
אם כבר מדברים על טעות, הם הכניסו מבט ביקורתי [לשם שמים באמת!] על אדם שהיה אהוב הציבור ברמה שבן אוהב את אביו, ובצדק היה - משום שהוא אהב אותם ומסר נפשו עליהם כמו שאף אחד לא מסר, וכאן נוצרו שני מחנות בצורה מאוד מכוערת, אולי זה היה בלתי נמנע, אבל המצב שנוצר ואת פירותיו הבאושים כולנו אוכלים היום, אולי היה יכול להמנע.
דפח"ח.

אענה לך בפעם האחרונה:
רבנים שהם לא במפלגה זהו חיסרון ולא מעלה
אין בזה "נקיות" כמו שאתה מציג, אלא אין להם אחריות על מה שהם אומרים...
אם חיידר יסגר בעפולה, הרב פלוני יתן לזה מענה? אם ספרדי בבית שאן יחליט שאין לו כח שבנו יהיה אם צו מעצר ויחליט שיילך לצבא זה יהיה בעיה של אותם רבנים?
הרב סלים, והרב ביתאן אם לדוגמא מחר יש בעיה בחיידר באופקים, שאין משכורות כי לא לומדים ליב"ה, בסוף זאת בעיה שלהם ולכן הם היחידים שרלוונטים לענין זה
וכמו לדוגמא שבמוסד של רפאלי בירושלים חייבו אותו ללמוד אנגלית, והלך לרבו מוהר"מ צדקה בשאלה מה לעשות, ושלח אותו לשאול את הגר"ד לנדו והגרמ"ה הירש...
וזהו
זה דעתי
ונא אל תענה לי ואל תשאל אותי יותר בזה כי זה לא מעניין אותי

(ואגב, היחידים שאכן לא הבינו זאת מתמימות הם המרוקאים טולדאנו וכו'
הבינו גם הבינו...
רק שהיה להם את הדעת לא לבעוט ברבותיהם בגלל עדתיות...
וגם היה להם את דעת להבחין איך בונים ומעמידים ציבור...
לא חושב שמה שכל בחור בן 15 מבין הם לא הבינו.

למה צריך להביא ראש ישיבה ליטאי לכנס של ראשי ישיבות ספרדים?

למה.jpg

למה צריך להביא ראש ישיבה ליטאי לכנס של ראשי ישיבות ספרדים
למה?
כי זה המצב שאנחנו עדיין מתחתם
כי אם גם כל מיני חושבים אחרת...
זה העובדה בין אם היא נעימה ובין אם לא
ושמעתי שהמנחה במקום (כמדומה רבי יוסף חיים סויסה) הדגיש הולך ושוב כי כל הכנס הוא על דעתם של רבי משה הלל הירש ורבי דב לנדו ולא חלילה יוזמה פרטית של ראשי הישיבות שלנו

האידיאל והטעות

למרביצי היו 4 אידיאולוגיות ותובנה אחת.
האידיאולוגיות הם ש...
א. ההנהגה (השקפה (יחס למדינה, צבא, בחירות, רשויות, רבנות ועוד), חינוך, צביון).
ב. הלימוד (העיון, צורת החשיבה, מבנה הסוגיא, המסכתות והמפרשים המרכזיים בגילאי הבחרות).
ג. ההלכה (צורת הפסיקה, הנטייה אחר חומרא/קולא אֵימָתַי, שמירת המנהג, נוסחאות התפילה).
ד. הצביון (הלבוש, הדיבור וכדו').
יהיו בסגנון ישיבתי מקובל (שבעת ההיא היה בידי האשכנזים).
לשם כך התנו עם חכם עובדיה ועושי דברו, שאת בני התורה הם ינהלו בישיבות תחת הנהגת הרב שך.
כעבור זמן, נעשה פיצוץ (ממשלת השמד) והתפצלו הדעות.
המסר היה ברור, ש"ס תפעל לפי כלליה היא, ותחדיר זאת גם לתלמידיה שלה.
ומכאן הסיקו תובנה ברורה שעליהם לפתוח מפלגה משלהם שתייצג אותם ותדאג לצרכיהם ולתמיכה במוסדות.
הטעות הראשונה, שאכלוה בעודה פגה, והריצו לכנסת נציגים כשלא היה להם הרבה בוחרים.
האופציה הבאה, להתחבר לאשכנזים להפגין נאמנות וזהו (עדיף להם כך מאשר להתחבר לש"ס).
מכאן ואילך הקיטוב נעשה חד יותר ויותר, אבל..
ב"ה היום אחרי שהרבה הרבה המשיכו להחדיר את הקו הישיבתי מחד, ועם השנים תלמידיהם גדלו והקימו מוסדות מאידך.
גם התחזקו הבתים ב"ה, וגם הוקמו מוסדות רבים, רק לא בפן המפלגתי.
עם השנים כמה וכמה מהם הבינו שהגיעה העת להצטרף לש"ס, שב"ה ציבור בוחריה נכנס יותר ויותר לישיבות המשוכזנות שלהם, והציץ ונפגע.
לאידך, כמה מהם עדיין מורתעים מהעסקונה וחוששים שאולי לא הגיעה העת.
כך או כך, כל אחד מפגין נאמנות מופלגת לחצר אליה החליט להשתייך, כשכולם יודעים שהכל מס שפתיים ותו לא.

אהה, הוא היחיד שעוד לא נכנע לצמרת.
אומר בכנות, עוד מבחרותי אני זוכר אותו בחתימות בירושלים.
תמיד אמרתי מי זה...
לפני שבוע הייתי בשבת בתל ציון הוא היה שם מסר דרשה הלכתית והנה לנו תלמיד חכם מקורי
שאפשר לדבר איתו בכל מקום
חושן משפט אבן העזר יורה דעה וגם בקדשים
והוא שימש גדולי הדור הספרדים
בבית דין בו שימשו הרב יעקב מוצפי הרב עזרא עטייה הרב בן ציון ועוד.
אולם כיום בציבור שלנו אין לזה קהל...

אולם זה מעלה לי מחשבות שבציבור הרחב
הערך העליון אינו תורה
אלא הזדהות מפלגתית פוליטית

ואם לא, זה פשוט נעלם.

הרב ביתאן
הוא אבי אבות המרוקאים....
תחלק בין המרוקאים מהדור הקודם שעליהם דיברתי, שהם יראים ושלמים אבל תמימים מאד (דוגמא מצויינת לזה הוא מו"ר בעל העוטה אור, ירא ה' ודחיל חטאין, חדשן בלימוד, אבל מתיקות תמימותו ידועה)
ולא קלטו את נקודת הבוז והשנאה שהאשכנזים רחשו להם

לבין המרוקאים מהדור שלנו שזה ענין אחר

דוגמא מצויינת לזה הוא מו"ר בעל העוטה אור, ירא ה' ודחיל חטאין, חדשן בלימוד, אבל מתיקות תמימותו ידועה
מו"ר שליט"א עד כמה שאני יודע אינו תמים כלל וכלל, אלא פיקח טובא.
אולי בשנים האחרונות מחמת הזקנה כבר כוחו אינו במותניו.

מבלי להתעמק ברוב התגובות
הטעות היסודית זה הוויתור על הערכים החשובים שעליהם הם גדלו, וקניית ערכים אחרים בצורה של חיקוי עלובה בלי התאמה וחיבור עצמי אמיתי=המשמעות העמוקה של זה, הוא חוסר אמת, כי האמת שאדם אמור להתחבר לעצמו ולערכים שלו, ודבר שאינו אמיתי לא מחזיק לתמיד, כמו התמדה יותר מהכוחות, או מעשים טובים שעושים בשביל אחרים וכדו'...
(גאון המחשבה רבי משה שפירא זצ"ל אמר פעם שהמילה "אמת" מורכבת משלושת האותיות שמסמלות את תחילה-(א), אמצע-(מ), וסוף-(ת) האותיות, כי דבר אמיתי מחזיק מתחילה ועד סוף, ואם זה לא נשאר על כרחך שאינו אמיתי....)

לשם כך התנו עם חכם עובדיה ועושי דברו, שאת בני התורה הם ינהלו בישיבות תחת הנהגת הרב שך.
כעבור זמן, נעשה פיצוץ (ממשלת השמד) והתפצלו הדעות.
שמעתי באוזניי מהגר"ד יוסף כי זו אכן היתה טעות בדיעבד כי אכן השנים בהם היה שיתו"פ היו טובות מאוד רק שהיו כאלו בעלי אינטרס לפוצץ את זה...
לא יודע מה נכון ומי צודק, כך הוא טוען

ראשי תחתית