במה עלינו להתחזק בעקבות המצב

משנה אחרונה

חבר חדש
הצטרף
17/12/24
הודעות
141
אני מקבל על עצמי בל"נ לא לדבר בביכנ"ס בשעות התפילה שבוע ימים בכל הכח. ואח"כ אם יצליח לקבל עוד בל"נ.
 
מרן הגאב"ד הגרש"י זעפרני שליט"א:

"לחזק ולהתחזק בענייני אחדות כלל ישראל ורדיפת שלום, וזה צו השעה. בית המקדש נחרב בגלל שנאת חינם, ויש להרבות באהבת חינם ואהבת כל יהודי ויהודי מישראל, וראוי לדבר בקצרה ולחזק ברבים נושאים אלו".
 
מרן רה"י הגר"א סאלים שליט"א:

בשיחה עם תלמידיו בישיבת מאור התורה, אמר מרן ראש הישיבה הגאון הגדול רבי אברהם סלים שליט"א כי חובתנו בשעה זו היא להתחזק ביתר שאת באמונה ובתפילה, ולזכור כי "רבות מחשבות בלב איש", וכן "כי לא לאדם דרכו, לא לאיש הולך והכין את צעדיו" (ירמיה י, כג).
רה"י הורה לתלמידיו להישמע להנחיית הרשויות ולא להסתובב כלל שלא לצורך גדול, ומעל הכל להתחזק כמה שיותר בלימוד התורה ובתפילה להצלת עם ישראל מיד כל האויבים ומבקשי רעתנו.
 
בא נישאר ספרדים קצת.
אל תגזים

ואל תשים ידיים בכיסים, ואל תשים ידיים מאחורה, ולא ידיים על המתניים, ואל תשב רגל על רגל, ואל תדבר גם בשעת שיעור ות"ת, ואל תדבר שיחה בטלה בבית המדרש, ואל תוציא פלאפון כלל, ושלא יהיה אפי' על רטט, ואל תכניס שום שקית קניות לבית הכנסת.
 
"הֶן עָם כְּלָבִיא יָקוּם וְכַאֲרִי יִתְנַשָּׂא לֹא יִשְׁכַּב עַד יֹאכַל טֶרֶף וְדַם חֲלָלִים יִשְׁתֶּה" - כך מברך אותנו בלעם הארמי, ולפי הפשט מדובר בגבורה צבאית לקום ולהילחם באויבים עד כלותם. את זה, ברוך ה', עושים חיילינו בסייעתא דשמיא ברגעים אלה, במלחמת עָם כְּלָבִיא.

ישנו פירוש נוסף שאותו כל אחד יכול לקיים, גם בעורף וגם בחו"ל. רש"י מתאר כיצד עם ישראל קם כמו לביא ומתגבר כמו ארי: "כְּשֶׁהֵן עוֹמְדִין מִשְּׁנָתָם שַׁחֲרִית הֵם מִתְגַּבְּרִים כְּלָבִיא וְכַאֲרִי לַחֲטֹף אֶת הַמִּצְוֹת, לִלְבֹּשׁ צִיצִית, לִקְרוֹת אֶת שְׁמַע, לְהַנִּיחַ תְּפִלִּין. גם אם אני אחרי לילה שלא ישנתי בגלל אזעקות, וגם אם יש חדשות מדכדכות, עם ישראל קם בבוקר ומשתדל להמשיך להוסיף טוב בעולם, בגבורה ובעוז. ציצית ותפילין ועוד תפילה, עוד תורה ועוד שמחה, עוד חסדים ועוד תהלים, עוד כיבוד הורים ועוד עזרה לשכנים. גם המעשים הקטנים של כל אחד מאיתנו, תורמים לניצחון.
 
הגאון רבי יצחק זילברשטיין שליט"א, בתפילת "הנץ" הבוקר, זמן קצר לאחר פתיחת המערכה, חיזק את קהל המתפללים והתייחס לחשיבות לימוד התורה ושמירת השבת כהלכתה. הרב שליט"א ציין כי כפי שהמן הרשע הבין שאבד כוחו למראה ילדי ישראל לומדים תורה, כך גם היום – הגברת לימוד התורה עם הילדים, ובפרט שמירת השבת, היא הסגולה הטובה ביותר. "רק אבינו הטוב שבשמיים יושיענו מכל צרותינו", הדגיש הרב.

בסיום התפילה, הורה לומר פרקי תהילים ו"אבינו מלכנו". הרב זילברשטיין פתח את דבריו בפסוק מפרשת השבוע, "וכי תבאו מלחמה בארצכם על הצר הצורר אתכם והרעותם בחצוצרות ונזכרתם לפני ה' אלוקיכם ונושעתם מאיביכם", והדגיש שיש "להריע ולעורר, אך לא להיכנס לחרדה ופאניקה". הוא חזר וקרא להתחזק בשמירת השבת, להימנע מדברי הבל על שולחן השבת ולחזק את הילדים בביטחון ואמונה בה'. לכל מי ששאל לעצה, חזר הרב וציטט את המילים "כי אשמרה שבת קל ישמרני". ובמקביל הורה שלא להיבהל ולא להיכנס להיכנס לחרדה ופאניקה עצב המצב.
 
מועצת חכמי התורה של ש"ס פרסמה קריאה לציבור ובה היא מבקשת "להרבות בתפילה ובתחנונים לאבינו שבשמים שיחוס וירחם על עמו ונחלתו וכוחות הביטחון יצליחו במשימתם וישובו לביתם לחיים טובים ולשלום. ובפרט בשעת פתיחת ההיכל ירבו בתפילה ויקראו פרקי תהילים, ולאחר חזרת הש"ץ יאמרו אבינו מלכנו. ועלינו לפשפש במעשינו ולשוב אל ה' בלבב שלם".

"העולה על הכל זה הריבוי בעסק התורה, שעל כל אחד ואחד ובפרט בני הישיבות להתחזק בלימוד התורה, יומם ולילה לא ישבותו, והיא המעמידה רגלינו במלחמה. כל אדם יחזק את לבו ולב בני ביתו בביטחון בבורא עולם שהוא הלוחם מלחמות ישראל, ולא יטוש ה' עמו ונחלתו לא יעזוב. והדבר פשוט כי יש להישמע לכלל הנחיות והוראות הרשויות. ובמהרה בימינו נוושע בתשועת עולמים".
 
סגולת הרמב''ן לשמירה והצלחה
הרמב''ן הפליג מאוד בתועלת אמירת הפסוקים (וגם לכותבם כקמיע), וכתב שאמירתם מדי יום מועילה לשמירה ולנשיאת חן ולהצלחה. (שומר ישראל סימן ה)

ראשי פסוקים משקפים את שם הוויה במילוי אלפין (א') שהוא במידת החסד. מתחיל באות י' ומסתיים באות ה'.שמבטא את השם: י-ה. (שם הוויה)
רוב הפסוקים לקוחים מספר תהילים המיוחס לדוד המלך ע''ה, אולם ישנם אף כאלה שלקוחים מספר ישעיה.


יוֹמָם יְצַוֶּה אֲדֹנָי חַסְדּוֹ וּבַלַּיְלָה שִׁירֹה עִמִּי תְּפִלָּה לְאֵל חַיָּי (תהלים מב,ט)

וַאֲנִי תְפִלָּתִי לְךָ אֲדֹנָי עֵת רָצוֹן אֱלֹהִים בְּרָב חַסְדֶּךָ עֲנֵנִי בֶּאֱמֶת יִשְׁעֶךָ (תהלים סט,יד)

דָּרַשְׁתִּי אֶת אֲדֹנָי וְעָנָנִי וּמִכָּל מְגוּרוֹתַי הִצִּילָנִי (תהלים לד,ה)

הַטֵּה אֵלַי אָזְנְךָ מְהֵרָה הַצִּילֵנִי הֱיֵה לִי לְצוּר מָעוֹז לְבֵית מְצוּדוֹת לְהוֹשִׁיעֵנִי (תהלים לא,ג)

אֱלֹהִים לְהַצִּילֵנִי אֲדֹנָי לְעֶזְרָתִי חוּשָׁה (תהלים ע,ב)

וְאַתָּה אֱלֹהִים אֲדֹנָי עַשֵׂה אִתִּי לְמַעַן שְׁמֶךָ כִּי טוֹב חַסְדְּךָ הַצִּילֵנִי (תהלים קט,כא)

אַתָּה הָאֵל עֹשֵׂה פֶלֶא הוֹדַעְתָּ בָעַמִּים עֻזֶּךָ (תהלים עז,טו)

וַיּוֹשִׁיעֵם לְמַעַן שְׁמוֹ לְהוֹדִיעַ אֶת גְּבוּרָתוֹ (תהלים קו,ח)

הִנֵּה אֵל יְשׁוּעָתִי אֶבְטַח וְלֹא אֶפְחָד כִּי עָזִּי וְזִמְרָת יָהּ אֲדֹנָי וַיְהִי לִי לִישׁוּעָה (ישעיה יב,ב)

אֱלֹהִים אַל תִּרְחַק מִמֶּנִּי אֱלֹהַי לְעֶזְרָתִי חוּשָׁה (תהלים עא,יב)
 
לקט שערכתי בתשפ"ג:

א. הרב משה יהודה שניידר, ה"חברותא" המיתולוגי של מרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן אמר "זכינו בשבוע שעבר בראש חודש אלול לשמוע מפי קדשו של רבינו. וכך היו דבריו כשנשאל מרן במה ראוי להתחזק בימי האלול... כשביקשו לשמוע על דבר מסויים להתמקד בו, כפי שבכל שנה אומר רבינו, אמר מרן ראש הישיבה בהאי לישנא – 'לערנען, לערנען, לערנען'. ללמוד, ללמוד, ללמוד".

ב. לאחר פתיחת מבצע 'שומר החומות', אסון מירון ואסון בקרלין, שאלו רבים במה להתחזק, וענה מרן שר התורה הגאון רבי חיים קנייבסקי, בזה הלשון: "אף שאין אנו יודעים חשבונות שמים, אך רואים את מדת הדין מתוחה ר"ל, ראוי להתחזק בתורה שהיא מגנא ומצלא ובתפילה שאינה חוזרת ריקם ובכחה לקרוע רוע גזירה וכן להזהר בהלכות נטילת ידיים".

ג. בעקבות המצב הגרוע באוקראינה, אמר מרן ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין: "יש גמרא אין פורענות באה לעולם אלא בשביל ישראל... המצב כעת באוקראינה, רחמנא ליצלן יש שם הרוגים, היו הרוגים, זה ממש סכנת נפשות, היו הרוגים, כך שמעתי, יש פורענות על ישראל ממש...

מה אנחנו יכולים לעשות כדי לזַכות אותם בזכויות, שהזכויות יצילו אותם מהסכנה, מעשים טובים שיהיו זכויות עבור אחינו בני ישראל שבאוקראינה?... כשאנחנו עוסקים בתורה, לחשוב ולכוון שזכות עסק התורה יהיה להצלת אחינו בני ישראל שבאוקראינה, שלא יהיה להם שום נזק. אנחנו גם עכשיו אנחנו עוסקים בתורה, אז אנחנו מכוונים ומתפללים שזכות עסק התורה שלנו פה יהיה לזכות אחינו בני ישראל באוקראינה שלא יהיה להם שום נזק".

ד. בעקבות מצבו הקשה של הגראי"ל שטיינמן, אמר מרן ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין במה יש להתחזק לרפואתו:

"ביטול תורה, זה איסור גמור, סתם ביטול תורה, לבטל זמן, ביטול תורה על סקרנות, לקרוא דברים בטלים, אדם מבטל על סקרנות המון זמן, ואין בזה שום רווח, זה לא נוגע למעשה, רק ביטול תורה, וזה חיוב תמידי להיזהר מביטול תורה, אבל עכשיו החיוב יותר גדול, להיזהר מבטלה, וכל החיזוקים האלו יהיו לזכותו ולרפואתו של רבינו הגדול".

ה. לאחר התפשטות הקורונה האיומה שגבתה חללים רבים בנפש, נשאלו גדולי ישראל, שר התורה הגאון רבי חיים קנייבסקי וראש הישיבה הגאון רבי גרשון אדלשטיין, במה יש להתחזק, והשיבו: "ודאי ראוי להתחזק בלימוד התורה, להיזהר מלשה"ר ורכילות, להתחזק במידת הענווה ולדון לכף זכות".

ו. כאשר הגיע סגן ראש עיריית אשקלון, מישל בוסקילה, להתייעצות וברכה אצל מרן שר התורה הגאון רבי חיים קנייבסקי בעקבות המצב הביטחוני בדרום, הוא שאל אותו "במה יש להתחזק כדי שיפסק הירי מרצועת עזה?". מרן הגר"ח השיב לו: "בתפילה".

ז. בעקבות האסון הקשה בהתהפכות האוטובוס שגרם לשני הרוגות מאנ"ש, נשאלו גדולי הדור במה להתחזק. מרן שר התורה הגאון רבי חיים קנייבסקי אמר ש"יש להתחזק בלימוד התורה, שתורה "מגנא ומצלא".

ח. ראש הישיבה הגאון רבי גרשון אדלשטיין השיב שיש להתחזק במספר דברים:

- "להתחזק בפרט בשמירת הלשון, לא לדבר לשון הרע וביקורת על אחרים, ולהיזהר בין אדם לחברו, שלא יהיו שום חיכוכים".

- "להתחזק גם בעסק התורה, תלמוד תורה כנגד כולם, ללמוד בהתמדה".

- "להרבות במעשי צדקה וחסד".

- "להתחזק במידות טובות ובאהבת הבריות, ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה, ובלי מידות טובות כל התורה אינה בשלמות".

ט. רבה של ברכפלד הגאון רבי ישראל זיכרמן, אמר כי נמצאו מזוזות רבות פסולות בבתי התושבים בעיר מודיעין עילית ושכונת ברכפלד, ויש להתחזק בבדיקת המזוזות.

י. לאחר אסון 402, שאל רבי חזקיהו מישקובסקי את מרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן זצ"ל במה יש להתחזק, וענה לו שבזמן הזה שאין לנו נביאים על כל אחד מוטל לחפש במה להתחזק כל אחד לעצמו.

יא. לאחר תאונה מחרידה שהיתה, הורה משגיח ישיבת 'בית מדרש עליון' הגאון רבי שמואל שולמן הורה להתחזק בתפילות, ולהתחזק בענין האחדות, שלא לדבר נגד אחרים.

יב. לאחר אסון שאירע, עורר הגאון רבי יגאל רוזן שלא להרבות בלשון הרע ורכילות בימי הבחירות.

יג. לאחר גל אסונות שאירעו בציבור החרדי וגם באופן כללי, אמר הראשון לציון ורבה של ירושלים הגאון רבי שלמה משה עמאר בשיעורו השבועי שצריך להתחזק בתפילה, לימוד תורה ושלום בין איש לרעהו. "כשאנחנו טובים אחד עם השני, לעשות אהבת חינם, גם מי ששונא, גם מי שמכה, גם מי שמבזה, לא לעשות חשבון, למחול ולסלוח. בכל זמן שעולה לו כאב שמישהו עשה לו שיגיד 'אני מוחל וסולח', זה טוב וחשוב, בימים אלו אנחנו זקוקים לזה".

יד. כשמרן הגראי"ל נפל למשכב, שאל רבי חזקיהו משקובסקי את מרן שר התורה הגר"ח קניבסקי במה להתחזק, "דרשו עושה כעת קניין הלכה במוסר וביום שישי יש שישים ריכוזים שהם רוצים להגביר את המוסר בעולם ורבנים מדברים שם. הם שואלים, הם רוצים לקבל משהו שיהיה לרפואתו של מרן ראש הישיבה. איזה דבר אפשר להגיד שיהיה 'קבלה' טובה?"

וענה לו "ללמוד תורה לרפואתו של מרן הכי עוזר. שילמדו את כל הש"ס".

טו. לאחר פטירת מרן הגרח"ק, נשא ראש הישיבה הגאון רבי ברוך דב פוברסקי הספד, ואמר "מה יהיה כעת, צריכים להתחזק, במה להתחזק? ללמוד עוד יותר ועוד יותר ולא להפסיק".

טז. במהלך השתוללות נגיף הקורונה, אמר אחיינו ותלמידו של החזון איש, הגאון רבי מאיר גריינמן, בשיחה למאות תלמידיו, בארץ ובחו"ל: "כל המחלות היום ובפרט המחלה החדש המכונה קורונה, מגיעות בשל חוסר כבוד בסיסי לזולת וגם מחוסר לימוד התורה והתמדה בתורה".

יז. בעקבות הביקורות התכופות של פקחי משרד החינוך בכוללים ובמוסדות התורה, נכנס אחד מראשי הכוללים באיזור הדרום לביתו של הגראי"ל שטיינמן: "האברכים מרגישים מוטרדים מאוד מהמצב החדש", סיפר ראש הכולל. "הם מרגישים שרודפים אחריהם על לא עוול בכפם, והם חושבים שהם חייבים להתחזק במשהו בכדי שתעבור הגזירה הזו".

"במה ה'ראש ישיבה' מציע להתחזק?", הגראי"ל חייך למשמע השאלה, וענה: "יש להתחזק בשלושה דברים: א. ביטול תורה. ב. בין אדם לחברו. ג. ובעיקר בעוון לשון הרע. זו העבירה היחידה שמביאה צרעת".

הגראי"ל הוסיף ש"היום במקום צרעת מגיעה העניות, ואנו רואים איזה עניות נוראה יש בציבור החרדי, בגלל שמדברים לשון הרע".

יח. הרב יוסף צימבאל רב שכונת שכונת ווסט-גייט החרדית בלייקווד שבניו גרז'י, שיגר מכתב לגדולי ישראל בבני ברק, לאחר שכמה ילדים בקהילה נחלו ומספר נשים נמצאות על ערש דווי והוא מבקש לדעת במה להתחזק.

המכתב נשלח גם לשר התורה הגר"ח קנייבסקי וגם לראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין ושניהם השיבו לרב והדברים נתלו בבית המדרש: הגרי"ג אדלשטיין יעץ שנתחזק בשמירת הלשון ובלימוד התורה, והגר"ח קנייבסקי יעץ ללמוד מסכת חולין.

יט. בקהילה הפרסית בניו יורק רצו לחזור לבית הכנסת לאחר שהיה נעול בתקופת הקורונה, וביקשו מהראשון לציון הגר"י יוסף לדעת במה צריך להתחזק.

במכתבו אליהם כותב הגר"י יוסף להתחזק בדברים בטלים בבית הכנסת ושימוש בפלאפונים, וכן "חובה על כל אדם להתקין סינון בפלאפון, שיהיה שמור מכל הדברים האסורים, וכך ימנע מלהכשל בהסתכלות במראות אסורים".
 
אני משתדל בל"נ, כאשר אנחנו מתכנסים בממ"ד, לומר עם הילדים כמה פרקי תהילים (נגד טילים - מי זוכר?!),
ויש לי בממ"ד ממתקים, ואני מחלק להם כדי שיברכו, וגם כדי לשחרר את האוירה המתוחה...

וחשבתי לעצמי, לאחר שראיתי באחד המקומות שכתבו,
שב"ה ישנה אפשרות לקבל את ההתרעה מוקדם לפני שיגור הטיל, בכדי שנספיק להתארגן ולומר כמה פרקי תהילים שלא יאונה לעמ"י, בכל מקום שהם, כל רע.

ואחר ליל אמש חשבתי, שזה מחזק לראות שאכן כך הוא, כאשר עמ"י ישן ברובו, ובהגיע ההתראה לא יודע כמה הספיקו להתפלל על כך (אני בכ"א לא...),
והנה קרה מה שקרה.
ואמנם א"א להתעלם מהניסים הגלויים שאירעו בב"ב ובמקומות נוספים, אבל עדיין, כמה וכמה נפשות מישראל הלכו לעולמם הי"ד! לא תקפ"ץ אכי"ר.
 
הרב רחמים זיאת-קצין שליט"א
משגיח ישיבת אבני נזר, ומנהל רוחני של מוסדות 'איגוד עמלי התורה בארה"ק'.
 

קבצים מצורפים

ראשי תחתית