שיעור רביעית בין הבבלי לירושלמי ויישוב הסתירה של הצל"ח

איש ימיני

חבר חדש
הממוצע של אגודל של בני אדם הוא 2.2 סנטימטר בפרק של האגודל מקום הקיפול שלו.
וכך גם באגודל שלי. לעומת זה הממוצע של גובה האגודל הוא 1.8 סנטימטר.
אני הכנתי כלי לפי הגובה של האגודל שבתוספות מנחות מב מביאים שיטה שבשיעור אצבעיים יש ללכת על פיו ויצא לי כ77 סמ"ק (לפי הבבלי שהחישוב הוא אצבעיים על אצבעיים ברום אצבעיים וחצי אצבע וחומש אצבע.)
וזה מתאים לדרהם המקורי שהור 2.7 גרם. וזה כנראה היה גודל האגודל של הרמב"ם.

לעומת זאת לא הכנתי כלי אבל בדקתי במחשבון כמה יכיל כלי שהוא מתאים למדידת הירושלמי שהיא אצבעיים על אצבעיים ברום אצבע וחצי אצבע ושלישי אצבע, אלא שכאן עשיתי את החישוב על פי עובי האגודל בפרק שלה שהוא 2.2 סנטימטר כך שאלתי את המחשב:
כלי שהתחתית שלו בגודל של 4.4 סנטימטר על 4.4 סנטימטר, והשפה שלו בגובה של 4 סנטימטר כמה סמ"ק הוא מכיל?
תשובה
הכלי מכיל 77.44 סמ"ק (סנטימטר מעוקב).

צריך לשאול את המחשב גם שעאלה כזו (זה החשבון של הבבלי לפי שיעור אגודל בגובה האגודל שזה 1.8. אני לא שאלתי את המחשב כי הבינה מלאכותית חסומה ורק מה שנותן כסקירה בדף החיפוש בגוגל זה פותח, וכאן זה לא נתן תשובה בדף הסקירה)

כלי שהתחתית שלו בגודל 3.6 על 3.6 סנטימטר והשפה שלו בגובה של 4.8 סנטימטר. כמה סמ"ק הוא מכיל

אני בדקתי ויצא לי בערך גם 77 סמ"ק
סיכום יש שתי דרכים למדידת האגודל וכבר תוספות מנחות הכירו בכך הירושלמי מחושב לפי השיטה שמחשבים את רוחב פרק הגודל והבללי לפי השיטה שמחשבים את גובה האגודל

לפי זה יוצא שהדרהם הוא כ2.8 גרם השיעור הקדום של הדרהם כמו שטענו מחכמי זמנינו.
וכמו כן יוצא שמה שאמרו ששיעור 4 גודלים זה טפח. וחמש אצבעות זה טפח. ושש זרתות זה טפח. נאמר על עובי האגודל באמצעה ולא על גובה האגדול,
משום שאם נחשב 4 גודלים בגובה ושש זרתות בגובה וחמש אצבעות בגובה זה לא יהיה מידה שווה. מה שאין כן אם נחשבם בעובי זה כן יצא מידה שווה בקירוב.
וזה המדידה לפי אגודלים

קבצים מצורפים

• Thumb_throttle_3_wires_14-700x525.jpg
    Thumb_throttle_3_wires_14-700x525.jpg
    37.9 קילובייט · צפיות: 4
ראשי תחתית