באנר תרומה

ט' ניסן - יומא דהילולא להצדיק רבי אריה לוין זיע"א

באנר
תור של שואלים השתרך על מפתן דלתו של הגאון רבי אריה לוין זצ"ל, ממתינים שישוב מן השיעור ומפעולות החסד הרבות – חתונת מצווה, ביקור חולים וניחום אבלים.

מקורבו שהמתין אף הוא אמר לשניים שקדמו לו כי דבר־מה קצר ודחוף לו אל הרב בפרטיות, וביקש מהם להיכנס אל הרב לפניו לכמה דקות קצרות. הם הסכימו.

כשחזר הרב, נכנס המקורב ואמר לרבי אריה שהשניים שקדמו לו הסכימו שייכנס ביחידות לפניהם. לפליאתו הכניס הרב אף אותם אל החדר, ולאחר שהושיבם על מיטתו ביקש את סליחתם ויצא עם מקורבו אל הרחוב, והסביר לו: "אנחנו יכולים לשוחח אף בחוץ, ומדוע נשאיר את האורחים להמתין ברחוב…?". (הרב ישראל ליוש)

מתוך מעשה שאירע עם הסבא שלנו, הגה"צ רבי אריה לוין זצ"ל, נוכל ללמוד עד כמה מוטל עלינו שלא לבייש את הזולת, גם אם פשע וחטא נגדנו.

פעם הגיעה לר' אריה הזמנה להתייצב בבית המשפט. מי שהכיר את חמיו של מרן הגרי"ש אלישיב יודע עד כמה המונח 'בית משפט' היה זר ומנוכר לו. ובכל זאת, אם קוראים, צריכים ללכת אל השופט.

בעומדו לפני השופט, שומע ר' אריה שקיימת נגדו תלונה שהוא אינו עומד בכתב-ערבות על סכום כסף גדול שחתם למלווה אחד. תמה צדיק זה מאוד, לעצמו, כי מעולם לא חתם ערבות לאף אחד. את כל 'עסקיו' היה מבצע בכסף מזומן, מהמשכורת הדלה שקיבל ממשרת המשגיח ב'עץ חיים'. ואם כן מה לו ולכתב-ערבות.

הוא ביקש לראות את השטר, וכמובן שהכל היה מזויף… גם המלווה, שזייף את השטר, בראותו במה ובמי מדובר, עמד מבויש ונכלם לפני השופט.

במצב כזה, היה רבי אריה יכול בקלות לומר לשופט 'הכל מזויף, ותראה אפילו את המלווה, כיצד הוא נראה'…

אבל הצדיק הזה, שזכה לחתנים גדולי-עולם, לא עשה כך. הוא בחר 'להודות' בפני השופט ואמר שאכן חתם על כתב-הערבות, אבל כיון שמדובר בסכום גדול הוא מבקש שיאפשרו לו להחזיר את ה'חוב' בכמה תשלומים – – – העיקר, לא לבייש יהודי. ואיזה יהודי? – שלא התבייש לזייף שטר ולתבוע את הצדיק הזה.

פליאני, כיצד הזקן והפיאות של הזייפן הלז נותרו על כנן בעת שביצע את המעשה הנפשע?!

גם לאחר מכן, השתדל ר' אריה לא לעבור ליד ביתו של האיש ההוא כדי לא להיתקל בו ולביישו. שימו לב במקום שהמלווה יזהר בכך, ר' אריה עושה זאת…

צדיק יסוד עולם! (הרב יצחק זילברשטיין)

הגאון רבי יחיאל מיכל שטרן שליט״א רב שכונת עזרת תורה בירושלים מספר מעשה נורא

אבי זצ"ל סיפר מעשה נורא שסיפר לו רבי אריה לוין היה יהודי בשם ר' יוסף ששכב בלי הכרה בבית החולים ביקור חולים בירושלים, ורבי אריה עמד ליד מיטתו. פתאום פקח החולה עיניו וראה את רבי אריה, ואמר לו אני חוזר עכשיו מבית דין בשמים שהחליטו להחזירני לעולם כדי לתקן מעשי, אך לא ידעתי הדרך. פתאום אני שומע אחד קורא אותי יוסף, אני מסתכל אני רואה על ההר אחד יושב וקורא לי. ניגשתי אליו ואמר לי אתה מכיר אותי? אמרתי לא, אז הוא אמר אני אזכיר לך.

המנהג בערי אירופה בכפרים שבליל שבת היו באים הרבה עניים בכל עיר בכל כפר, אשר לא היה להם מקום לאכול בשבת, המנהג היה שבסוף התפילה לפני תפילת עלינו לשבח, היו כל העניים נעמדים על יד הדלת, וכשנגמרה התפילה כל אחד לקח איתו עני לאכול על שולחנו.

באותה שבת היו הרבה עניים, ואני ביניהם. הייתי אדם גדול ושמן. כולם הסתכלו עלי, פסחו עלי ולקחו מישהו אחר מחשש שאוכל יתר על המידה. בסופו של דבר נשארתי לבד בבית הכנסת, ואף אחד לא רצה לקבל אותי. באותה שבת אתה ואבא שלך הייתם האחרונים שעזבו את בית הכנסת, אביך הסתכל עלי ואמר: "יוסף בא אנחנו לא לוקחים אותו". עזבתם את בית הכנסת ואני פרצתי בבכי, אין לי מה לאכול.

אחרי עשר דקות חזרת, שאלתי אותך מה קרה? אמרת שכשהלכת הביתה אמרת לאבא ולאמא שלך איך אנחנו יכולים לאכול אם יש יהודי שאין לו מה לאכול? איפה הרחמנות? איך אנחנו יכולים לעזוב מישהו בלי אוכל בשבת? בכית, ואבא שלך אמר לך, טוב תקרא לו. חזרת, הבאת אותי, והייתי אצלכם בשבת. אמרתי לך אז שאשלם לך בעד המצוה הזו. מאז לא נפגשנו כל ימי חיי. עכשיו אני רואה אותך אחרי הרבה שנים, יוסף, מה אני יכול לשלם לך? תגיד לי! אמרתי לו, בית הדין שלחו אותי חזרה לעולם המעשה, ואני לא יודע את הדרך. הוא הראה לי את הדרך וכשהלכתי לפי הוראותיו קמתי בבית החולים.

(מתוך 'מידות והנהגות טובות')

בערב סוכות אחד הגיע הגה"צ רבי אריה לוין זיע"א למאה שערים, ונכנס לאחת החנויות שעברה הסבה לסוכות, ובמקום ספרים, מוכרים ארבעת המינים. ביקש הצדיק מהמוכר לקנות אתרוג, המוכר מסר לו אתרוג, וללא בדיקה הכניס אותו למעיל הארוך שלבש, שילם ויצא החוצה.

יהודי חשוב שראה את הדבר, התפלא מאוד, ניגש לר' אריה שהכיר אותו, ואמר לו: כל צעיר פה בודק את האתרוג בזכוכית מגדלת, ואתה הצדיק והתלמיד חכם, הכנסת את זה לכיס המעיל ללא בדיקה?

אמר לו ר' אריה לוין: יש שני הידורים שכתובים בתורה: אחד "והדרת פני זקן" ואחד "פרי עץ הדר", ויהודים מוכנים להוציא על זה הרבה כסף, וזה יפה מאוד.

אני לקחתי על עצמי את ההידור של "והדרת פני זקן", ואני ממהר מכאן לבית החולים למצורעים בטלביה, ושם אני מהדר את "והדרת פני זקן" ואני לקחתי על עצמי את זה, ואני מקווה שאני עושה את זה באמת ובאמונה.

(סיפורים נפלאים – סוכות תשע"ח)

פעם אחת הוזמן רבי אריה זצ"ל לדבר בפני תלמידים העומדים לפני בר מצווה בבי"ס הממלכתי 'גימנסיה הרצליה' בתל אביב, וסיפר להם אודות המפגש האחרון שהיה לו בבית הכלא של הבריטים בצל הגרדום עם שני נידונים למוות מאסירי המחתרות הי"ד, הוא סיפר שהוא הגיע לבקרם, והביא להם תפילין כדי שיזכו להניחם לפני מותם, הם מאוד התרגשו ובכו בכי גדול על שזו הפעם האחרונה בחייהם שיניחו תפילין, הנידונים למוות לא יכלו להיפרד מהתפילין והצמידו אותן לליבם ונישקו אותן ללא הרף.

אמר רבי אריה לוין לקהל שומעיו, עמדתי שם מהצד, ובראותי מחזה מרטיט זה חשבתי לעצמי, וכי רק בפעם האחרונה שמניחים תפילין צריכים להתרגש ולבכות? וכי דווקא אדם שיש לו לחיות רק שעות מספר צריך לשפוך לבו על התפילין? הרי מי שכל החיים עומדים לפניו והקב"ה משפיע עליו ללא הרף חן וחסד ורחמים ויש לו את האפשרות לקיים בכל יום ויום מצות תפילין, הרי ברור שלאדם כזה ראוי להתרגש ולהודות להשי"ת בכל כוחו ובכל רמ"ח איבריו ושס"ה גידיו!! וכמה עלינו להודות להקב"ה שנתן לנו חיים של תורה, כמה אנו צריכים לשמוח כל יום שאנחנו זוכים ללמוד תורת חיים, וכשחושבים כך, הרי הלימוד הוא חי וחדש כל יום כאילו הוא מתנה מופלאה שנתנה באותו יום! רק ככה התורה חיה ומשתמרת בקרבנו ונותנת לנו חיים!

(אור דניאל ויקרא)

בצוואתו כתב הצדיק הירושלמי רבי אריה לוין, בתוך דבריו: "אבקש בכל לשון של בקשה שלא להספידני כלל (...) גם אחר-כך בתום 'השבעה' ו'השלושים'. בפרט בהישיבה הקדושה 'עץ-חיים', לא לגרום חלילה שום ביטול תורה, בפרט שלא הספידו גדולים וטובים ממני, מלמדי התלמוד-תורה עשרות בשנים (...) ואוי ואבוי לאותה בושה וחרפה כשמספרים בשבחו שאין בו, בפרט אותי שאין בי לא תורה, שאינני בקי אפילו פרק במשניות כראוי, גם במקרא אין לי ידיעה, לצערי הגדול...". (שיחת השבוע)

זה היה בימי שלטון הטורקים בארץ. יהודי ירושלים סבלו מעוני נורא. באותם ימים הוקמה בעיר-הקודש ישיבת 'תורה וחסד'. עם מקימיה נמנו כמה מבוגרי הישיבה הידועה בוולוז'ין, ובהם גם רבי אריה לוין. כדי להקים את הישיבה ולהחזיקה מוכרחים היו לגייס תרומות בחו"ל. קבוצה של שליחים יצאה אפוא לכמה מארצות אירופה, כדי להתרים יהודים עשירים. רבי אריה נשלח לאנגליה. הוא כיתת את רגליו מכתובת לכתובת, תיאר לפני שומעיו את חומרת המצב בירושלים ועוררם לחשיבות התמיכה בלומדי התורה.

במסעו נזדמן רבי אריה לביתו של יהודי אנגלי אמיד, והתחבב עליו. בין השניים התפתחה שיחה ידידותית ובמהלכה נתוודע הלה למשפחתו ברוכת-הילדים של רבי אריה ולמצבו הכלכלי האישי, הדחוק מאוד. האיש הרים תרומה נכבדה לישיבה ואף הבטיח לשלוח לירושלים תמיכה כספית בעבור רבי אריה ומשפחתו.

בימים ההם הייתה העברת כספים מחו"ל לארץ-ישראל בגדר משימה קשה. במיוחד קשה היה להעביר כסף מאנגליה לארץ, שכן האנגלים נלחמו אז בטורקים ובין המדינות היה נתק. העברת כספים נעשתה אפוא רק באמצעות שליחים נאמנים שנסעו לארץ, על-פי-רוב דרך סוריה.

הסדר בכספי התמיכה ביהודי ארץ-ישראל היה שהשליחים מסרו את כספי התרומות לגבאי הצדקה, ואלה היו מחלקים אותם כראות עיניהם או על-פי הוראות התורמים שצורפו לתרומותיהם.

זמן- מה לאחר שובו של רבי אריה מאנגליה לארץ קיבל מכתב מהיהודי שעמו התיידד באנגליה ובמכתב נאמר כי אכן עמד בדיבורו ושלח לו עשר לירות סטרלינג, סכום נכבד למדיי באותו זמן. רבי אריה המתין כמה ימים לקבלת הכסף, וכשלא שמע דבר מגבאי הצדקה, הלך לביתו ושאלו אם הגיע על שמו כסף מחו"ל.

הגבאי עלעל בפנקסו ולבסוף אמר: "אכן, התקבל כסף על שם ר' אריה לוין, אך עליי לברר תחילה אם אין בירושלים אדם נוסף בשם זה, כדי שאהיה בטוח שאמנם אליך התכוון שולח התרומה". קיבל עליו רבי אריה את הדין בשתיקה מיוסרת וחזר לביתו.

בינתיים חלה אחד מילדיו של רבי אריה. עכשיו נעשה הצורך בכסף חיוני ממש, כדי לקנות מזון ותרופות לילד החולה, ואילו בידי רבי אריה לא הייתה פרוטה. חזר אפוא לבית הגבאי וביקש לקבל את עשר לירות הסטרלינג שנשלחו אליו מאנגליה. "עדיין לא סיימתי את הבדיקה", השיב לו הגבאי בטון ענייני וקר.

רבי אריה נודע בסבלנותו הנדירה לכל אדם, אך הפעם איבד את שלוותו. "אז אני כבר סיימתי את הבדיקה, ואני אומר לך בוודאות כי אין עוד אריה לוין בכל ירושלים", אמר בסערת-נפש. "וחוץ מזה, בידי מכתב ששיגר אליי התורם מאנגליה ובו הוא שואל אם עשר לירות הסטרלינג ששלח בעבורי כבר הגיעו לידי".

אבל גבאי הצדקה לא התרשם מטיעוניו של רבי אריה. "כשאני אסיים את הבירור, אעביר את הכסף ליעדו", אמר.

כעבור כמה ימים אחדים הלך לעולמו הילד החולה של רבי אריה. בקשתו האחרונה הייתה לאכול פרוסת לחם, אך בבית לא היה אפילו פירור של לחם כדי למלא בקשה אחרונה זו!

בימי ה'שבעה' הגיע אותו גבאי צדקה לנחם את רבי אריה. באותה הזדמנות מסר לו את הכסף באמרו: "סיימתי את הבדיקה, ואכן אין עוד ר' אריה לוין בכל ירושלים. הכסף שלך". ואולם רבי אריה השבור והכאוב סירב לקבל ממנו את הכסף.

כעבור שלושה ימים נפטר בפתאומיות גבאי הצדקה.

בהלווייתו הוספד הגבאי. אחד המספידים נשא נאום חוצב להבות. בין השאר דיבר ביושרו של הנפטר וציין ש"מעולם לא עיכב בידו כסף שקיבל, אלא תמיד העבירו במהירות האפשרית ליעדו". רבי אריה, שהיה נוכח בשעת מעשה, לחש באוזני אחד מבני ביתו: "סהדי במרומים כמה יכולים דברי המספידים להיות רחוקים מן האמת".

המקרה הזה, כך לפי דברי נכדו, הוא שעמד מאחורי צוואתו הגורפת של רבי אריה לבל יספידוהו כלל. (שיחת השבוע)

הצדיק הירושלמי רבי אריה לוין שהיה משכים קום בכל יום לתפלת הותיקין, בלכתו לבית הכנסת היה מקפיד להקדים שלום לכל הנקלע בדרכו. ביותר היה מקפיד לברך באשמורת הבוקר את מנקי הרחובות, שאף הם היו משכימי קום. הוא הסביר את מנהגו זה: מחבב אני את מנקי הרחובות. צאו וראו: בשעה שאנשים נמים את שנתם, מטריחים הם את עצמם לכבד את שוקי ירושלים ונהנים מיגיע כפיהם, מלאכתם אינה נכבדה, כבוד אינם נוחלים, משכורתם זעומה - ואף על פי כן מקפידים הם לעשות מלאכתם נאמנה. (''איש צדיק היה'', עמ' 64)

כשאשתו של רבי אריה לוין קנאה....

אשתו הצדקנית של רבי אריה לוין זצ"ל היתה ידועה באהבת התורה שלה, במידותיה הטובות ובאהבת החסד המופלגת שהייתה בה.. לאור כל זאת, גדולה הייתה תמיהתו של רבי אריה, כאשר אמרה לו אשתו יום אחד: "אני כל כך מקנאת בשכנה פלונית! אני מרגישה שאני לא מחזיקה מעמד".

רבי אריה לא הבין מה קרה לאשתו. היא מעולם לא קנאה, מעולם לא בקשה לעצמה שום דבר מותרות. היא הייתה מוכנה לכל ויתור למען הזולת. ועניינים גשמים לא תפסו שום מקום בליבה. איך יתכן שהיא מקנאת? במה, בכלל יכולה היא לקנא? אמר לה רבי אריה: "אולי תאמרי לי במה את מקנאת אולי אני אוכל לתת לך מה שיש לה?"

"לא, אי אפשר", אמרה הרבנית. "אתה לא יכול לתת לי". "אולי לפחות תספרי לי על מה הקנאה הגדולה?" בקש רבי אריה. "כן", אמרה הרבנית, "אני אספר לך. שכנה פלונית הייתה תמיד אישה צנועה וטובה, וקיימה בעצמה 'כל כבודה בת מלך פנימה', אבל לפני זמן קצר החלו אנשים לדבר עליה לשון הרע. ולמה?

מזה זמן מה, בכל יום בשעה קבועה היא יוצאת מחוץ לבית עם מלבושים יפים ותכשיטים נאים. ניכר עליה שהיא רוצה להיראות יפה ולהרשים. רבים דיברו עליה לשון הרע, ואף אחד לא רצה ללכת להוכיח אישה שכבר נכשלת בדברים כאלה. "לי עצמי היה קשה להאמין שהיא התקלקלה עד כדי כך. החלטתי ללכת לדבר איתה, ולשאול אותה בעדינות לפשר העניין התמוה. אם יתברר שאכן נפלה ברשת היצר, אולי אוכל לנסות להחזיר אותה בתשובה.

"באתי אליה ואמרתי לה: 'אנחנו הרי חברות טובות, תגידי לי את האמת, למה את עושה כך?' "והיא אמרה: 'אני אגיד לך למה. בעלי היה עשיר גדול, וכולם כיבדו אותו. בכל מקום שאליו הגיע, היו ממהרים לקראתו ומשתדלים לעשות את רצונו. לפני זמן מה הוא ירד מנכסיו, ועכשיו הוא עובד כפועל פשוט. כל החברים שלו הפנו לו עורף, כולם בזים לו. הוא שרוי בצער גדול ובעצבות. כיון שכך, החלטתי לצאת לקראתו בכל יום, כשהוא חוזר מהעבודה המפרכת. אני מתלבשת יפה ומתקשטת במעט התכשיטים שעוד נותרו לי, ויוצאת לקבל את פניו. אני מלווה אותו הביתה, ומיד מגישה לו את הארוחה שכבר ממתינה חמה עבורו. ככה הוא מרגיש טוב יותר' ".

אשתו של רבי אריה התמוגגה בבכי. "לכזה דבר", היא אמרה, 'עוד לא זכיתי. כמה אני מקנאה בשכנה הזאת'..."

מעשה זה אירע פעם אצל הצדיק רבי אריה לוין זצ"ל, שבאחד הימים קיבל הזמנה לבית המשפט, רבי אריה התפלא מה קרה? אך בהגיע היום התייצב בבית המשפט, ואז התובע טוען שהוא הלוה כסף לאדם, ואין לו לשלם, ורבי אריה הוא הערב, והוא מבקש שישלם את החוב.

רבי אריה ביקש לראות את השטר, וגילה מיד שחתימתו זויפה, והוא יכול לגלות זאת מיד, אלא כשהסתכל על המלוה, ראה שהוא כובש פניו, ומתבייש להסתכל בפניו, הבין מיד שהלה מסתמא נמצא במצוקה כספית, וזה מה שגרם לו לעשות את המעשה.

רבי אריה הודיע שהוא מקבל עליו לשלם את הכל עד הפרוטה האחרונה, אך ביקש שיפרסו לו את החוב לכמה שנים, ואכן רבי אריה עמד בכך, ושילם עד הפרוטה האחרונה.

חתנו הגאון ר' אהרן יעקובוביץ. היה חבר מערכת אוצר הפוסקים. (דומני שעבד גם בהרי פישל?)

הצדיק רבי אריה לוין זצ"ל התיר עגונה מעגינותה
ומעשה שהיה כך היה, היה תושב חו"ל ברח מאשתו, ועיגן אותה מבלי לתת לה גט, כולם חיפשוהו בכל מקום, ולא מצאוהו. והנה רבי אריה זצ"ל באחד מביקוריו בכלא בא"י, הוא רואה את הבעל היהודי כלוא, הוא שאל את אנשי הצוות, האם זהו "דוד בן ישי קופמן" מליטא? השיבו לו כולם, זהו "שלמה ברנשטיין" (כמובן שהשמות בדויים) מרוסיה, דעתו של ר' אריה לא נחה, כי חשב שכנראה שינה את שמו, מ"דוד" ל"שלמה" ומ"קויפמן" ל"ברנשטיין", התחכם רבי אריה והודיע, שלמחרת ביום שני בשבת הוא בא לכלא, ורוצה להיות הבעל קורא והגבאי. והנה רבי אריה פותח את ספר התורה, ומכריז "יעמוד רבי דוד בן ישי". והנה, הבן אדם הזה עולה לתורה... כנראה שלרגע שכח משמו החדש, ונענה על פי שמו הישן, כעת תפסו רבי אריה, ועירב את בית הדין ואת המשטרה, והוא עצמו גם הודה, ונתן מבית הכלא גט פיטורין, לאשתו העגונה.

בתולדות הגה"צ רבי אריה לוין זצ"ל מסופר שהיה נוהג לחלק בערבי פסחים כספים לעניים, שנה אחת לא השיגה ידו את הסכום הדרוש, והלך להתפלל בכותל המערבי, בדרך פגשו ערבי ונתן בידו חבילה ואמר לו תחלק זאת, פתח רבי אריה לוין את החבילה ומצא בה בדיוק את הסכום הדרוש לחלוקה. וכנראה דהוה אליהו הנביא (עיין ברכות דף ו ע"ב חליף אליהו אידמי ליה כטעייא).

מעשה בגנב שנשבע שיותר לא יגנוב, אולם הוסיף ונדר שיגנוב רק פעם אחת בלבד, והוא שעון זהב לר' אריה לוין זצ"ל, כיון שלר' אריה אין שעון, וגם התחייב שאם לא יביא לר' אריה שעון זהב, יתן סכום נכבד של צדקה

רבי אריה.jpg

תפקידנו היא שלא ללמוד מדרכיו של לבן, אלא ההיפך נתרחק עד הקצה מכל בדל של רמאות או שקר במקח ובממכר. ואך זך ונקי יהיו עסקינו תמיד, צמודים להוראות הבורא בתורתו!

הבה נחזה לצדיק ירושלמי, ההיפך הגמור מלבן הארמי, כיצד התנהג בענייני ממון.

גם היה נודע כ'רב בתי הכלא והמצורעים'

דמותו היתה יחודית, אף בנופה של ירושלים של מעלה באותם ימים רחוקים, היתה היא יחודית ביותר. מן זוך פנימי ומזוקק, שלוב עם הבנה עמוקה לנפש הזולת, בד בבד עם עמידה על כל קוצו של יו"ד במצוותיו של השי"ת בתורתו.

כזו היתה דמותו של הגאון הצדיק רבי אריה לוין זצ"ל. היה הוא תלמיד חכם מופלג ביותר, ממנהליה הרוחניים של תלמוד תורה 'עץ חיים'. שהיה הת"ת הראשון שהוקם בירושלים, והיא שקבעה את המתכונת של כל בתי הספר ותלמודי התורה בציבור היראים לדבר ד' לדורות, אך על אף גאונותו וחכמתו, ואולי בגללם, היה רבי אריה ראש וראשון לכל דבר שבקדושה ובחסד, כפשוטו ממש ולא כמליצה בעלמא.

היה רבי אריה מיטיב עם המסכנים והמדוכאים שהתגוללו בימים ההם בירושלים בצוק העתים ובחרפת רעב, והוא היה להם לאב, רחצם, טיפל בהם, ואף האכיל אותם במו ידיו העדינות.

גם היה נודע כ'רב בתי הכלא והמצורעים', כאשר בשני סקטורים אלו השקיע את מיטב כוחו ומרצו. מתרוצץ היה עם כל רמ"ח איבריו בין בתי הכלא השונים ודואג לחזק את האסירים הנמקים בכלא באומר ובמעשה, ברוח ובגשם. בתחילה היו אלה אסירי המחתרות הרבים שנמקו בכלא הבריטי בעוון פעילותם הבלתי חוקית למען הקמת המדינה, ובשנים המאוחרות יותר היו אלה סתם אסירים שמצאו את מקומם בכלא בשל סיבות שונות ומשונות, לכולם דאג רבי אריה, ואת כל אחד מהם קירב ואהב כמו אב רחום לבניו, על אף עברם.

תחום נוסף בו התעלה מקודמיו היתה עבודתו המסורה והאכפתית עם המצורעים. שכן בימים הרחוקים ההם, חולה שהיה נחשב כמצורע גורש לבתי החולים מיוחדים למצורעים, שם טיפלו בו במצורע בבעיותיו הגופניות. אך גם חולי נפש היה כרוך בחולי זה, שכן בדידות קשה היתה נגזרת על מצורעים אלה, כאשר בשל חשש להידבקות היו בתי החולים אלו סגורים ומסוגרים, אין יוצא מהם ואין בא בתוכם. משכך נגזרה על השוהים בקרבתם גזירת בדידות איומה, שהיא כידוע מן הגזירות הקשות שקיימים על האדם.

היחיד שהפר את בדידותם היה רבי אריה. רבי אריה לא התחשב בסכנת ההידבקות, שם את נפשו בכפו, והרבה לבקר את אותם אומללי נפש. ובהרעיפו עליהם במשך כל הביקור טללי אורה ונוחם, משולבים בדברות תורה ואמרות קודש, היה מבקרם תדיר בכל הזדמנות.

כי כזה היה רבי אריה לוין. עבד את ד' בהצנע לכת תמיד, והיה מושלם בשני חלקי הלוח, הן בחלק הבין אדם לקונו ויוצרו, והן בסמוך לו, בחלק הבין אדם לחבירו ולזולת. ובמעשיו אלו קנה את שמו שנהגה בגעגועים תמידיים בין אנשי ירושלים של מעלה תדיר.

הסיפור דלהלן הוא הדוגמא טובה ביותר לשלימותו בשני חלקי העבודה גם יחד באופן מיוחד.

רבי יעקב גליס ז"ל מאנשי ירושלים היה, והיה מכיר את סימטאותיה וקורותיה כשבילי כף ידו. בין יתר פעולותיו הוציא לאור ספר מיוחד במינו, 'שבעים שנה בירושלים' נקרא, ובו קיבץ וריבץ מקורותיה של ירושלים הבנויה והחריבה.

מספר רבי יעקב: 'פעם ביקרתי במשרדי ישיבת 'עץ חיים', ותחת בית שחיי התלווה הספר החדש, לפרקים הנחתיו על השולחן. בינתיים נכנס רבי אריה, המשגיח הרוחני של החיידר, ומשראה את הספר הנפלא, החל לעלעל בו בהתעניינות. תוך כדי העיון הבחין שפרק שלם בספר מוקדש לסיקור תולדותיו והליכותיו בקודש של רבה של ירושלים והגלילות מרן הגאון רבי שמואל סלנט זצוק"ל, מקים ומייסד ישיבת ות"ת 'עץ חיים' בירושלים שבין החומות. כיוון שרבי אריה הוקיר והעריץ במיוחד את דמותו רבת האנפין של רבי שמואל סלנט, התלהב מהספר במיוחד, והודיעני שחפץ לקנותו לביתו ולעצמו.

מששאלני רבי אריה למחירו, השבתי ששלוש לירות מחירו. חיטט רבי אריה בכיסו, הוציא שלוש לירות מתוכו, ושלשלם לידי. העברתי לידו את הספר ופניתי לדרכי שמח וטוב לב מהעובדא שרבי אריה מחשיב ומתעניין בספרי ואף קונה אותו'.

הלמאי טיפס את כל ארבע קומות הבנין?

'עברה תקופה'. מספר רבי יעקב. 'ובפתח ביתי נשמעות נקישות, פתחתי את הדלת. רבי אריה לוין עומד שם במלוא הדרו. הופתעתי ביותר. מה לצדיק וגאון בביתי? הלמאי טיפס את כל ארבע קומות הבנין?

לפני שהספקתי לשטוח את תמיהתי זאת, פנה אלי רבי אריה בנימה קלה של טרוניה, באומרו: 'הן קניתי את ספרך, הנפלא ביותר, בעד שלוש לירות, והייתי בטוח שזהו מחירו, אך עתה נקלעתי לחנות ספרי קודש, וכדרכי עלעלתי בין ספרי החנות ובתריו, לפתע הבחנתי בספרך וממעל לו היה רשום שמחירו הוא חמש לירות שלמות.

כך התברר לי שמחירו האמיתי של הספר הוא חמש לירות ולא שלוש כפי ששילמתי בעדו, ואילו אני שלמתי בעדו רק שלש, לכן טיפסתי עד לפתח ביתך כדי לשלם את שתי הלירות החסרות שאני 'חייב' לך, שכן איני רוצה חלילה להונות אותך'.

כמובן שניסיתי להתנגד לכך, כאשר אף שלפתי סיבה מוצדקת מאמתחתי, בטועני שעל אף שהמחיר לציבור הרחב הוא אכן בסך של חמש לירות, הרי שלבני תורה ואברכי כולל הנני מוכרם במחיר מופחת, של שלש לירות, בהוקרה על תורתם ועמילותם! לכן תנוח דעתו של הרב, שכן המחיר ששילם היה מחיר מלא של בן תורה!

אך רבי אריה לא קנה את הצידוק. "ראה", אמר לעומתי. "על אף שאתה מחשיבני לבן תורה, הרי שהאמת היא שאינני אברך כולל, שהרי 'מלמד' אני בת"ת עץ חיים ותו לא, לכן עלי לשלם את המחיר של חמש לירות טבין ותקילין". סיים, בהושיטו לידי עוד שני לירות שלא יכולתי עוד התנגד מלקחתם!

ראו נא. הפנימו והתבוננו האיך גדלות, ישרות וענוה חברו יחדיו לכדי חטיבה אחת ש'רבי אריה לוין' שמה!

'אך מלמד בתלמוד תורה 'עץ חיים' הנני'

נתבונן בדרכיו, נלמד ממעשיו וננחל חיי העולם הזה והבא גם יחד!
דרשו

מסופר על הרב אריה לוין זצ"ל, שהלך יום אחד ברחוב, ומולו הלך תלמיד שלו. כשהתלמיד ראה את הרב, הוא היה נבוך מאוד, כי הוא לא לבש את הכיפה באותו זמן... הוא ניסה לעבור כביש, כדי שהרב לא יראה שהוא מסתובב כך, אבל הכביש היה עמוס, ובינתיים הרב התקרב, ולכן התלמיד הקדים לו שלום, והתנצל שהכיפה עפה לו קודם ברוח... הרב חייך וענה לו: "הכל בסדר. אני אדם די נמוך, אני רואה רק עד הגובה של הלב"...
הרב אריה לוין לא היה יוצא דופן. הרבה מגדולי ישראל הירבו להשתמש במשפטים כדוגמת: "אין ילד רע, יש ילד שרע לו". אם ילד מתנהג בצורה לא ראויה, זה אומר שכואב לו משהו. בלי להבין את היסוד הזה, קשה מאוד לאמץ סט כלים מתאים. בלי לסגל מבט אמפתי, קשה מאוד להגיב בצורה עניינית ומקצועית, שתעזור לו להבריא.
כנראה גם אנחנו צריכים יותר לראות את הלב. זה לא קל, כי עם הילדים שלנו זה טעון, קשה לראות ולהבין את הכאב. כנראה, כדי לראות את הלב צריך לסגל מבט פחות ביקורתי ושיפוטי. זה הטעם במשנה במסכת אבות: "איזהו חכם – הלומד מכל אדם, שנאמר: "מכל מלמדי השכלתי". לא מדובר כאן רק על חסד עם הזולת, לתת לבריות להרגיש כאילו אני מכבד אותם, כאילו אני מקשיב להם. ממש לא. זה הרבה יותר עמוק. כתוב בספרים שכל אחד מקבל חלק ופתח משלו להתחבר עם החכמה ועם הקדושה, והפתח הזה הוא חלקי. אני לא יכול לחשוב שכל החכמה וכל האמת אצלי בכיס. יש סוגי לימוד שאין לי, וזה לא מחוסר זמן, אלא בהגדרה, הדרך היחידה שלי לקבל אותם היא רק דרך הזולת. רק כאשר אהיה במצב של: "מקבלים דין מן דין", ואתייחס לחבר בכבוד, רק אז אוכל לקבל את נקודת החכמה שיש לו. רק אז הקשר לא יהיה חד צדדי, אלא יאפשר לי לקבל את נקודות החכמה והחיבורים לקדושה שיש לו, ובהם אני חסר.
אולי כל זה מרומז בברכה: "בורא נפשות רבות וחסרונן". זה ביטוי מוזר, בד"כ אני מודים לקב"ה על מה שיש לנו, לא על מה שחסר לנו. שמעתי מהרב זקס הסבר מקסים - רואים כאן שגם על החסרונות צריך להודות. אם לא היה חסר לנו דבר, לא היינו זקוקים זה לזה. היינו בודדים ומכונסים בתוך עצמנו. העובדה שאנחנו שונים זה מזה, משמעה שמה שחסר לי - יש למישהו אחר, ומה שחסר למישהו אחר - יש לי. מול רבנים או אנשים גדולים קל יותר להבין את זה. מול ילדים או מול תלמידים, בטח אלה שמאתגרים, זה הרבה יותר קשה. הם קטנים. אבל זה זמני, הם עוד יגדלו, והעובדה שאני גדול מהם, לא מתירה לי לזלזל בכבודם או להמעיט מחשיבותם. גם להם יש נקודות שבהם אני חסר, ועליהם נאמר: "יהי כבוד תלמידך חביב עליך כשלך". אז נכון, צריך להפעיל מסננים ופילטרים, אבל כדי שגם הם יצליחו להפעיל מסננים משלהם, צריך לראות את הלב שלהם, במבט אוהב ומכבד.
הידברות

סיפר הרב יוסף בוקסבוים ז"ל, שהתגורר בבניין בו התגורר הרב מטשעבין, ותקופה קצרה אחר פטירתו של הרב מטשעבין, יצא מביתו והבחין בר' אריה לוין זצ"ל עומד עם ספר תהילים בידו כשהוא מתמוגג בדמעות, ושאלו לפשר הדבר.

ענה לו ר' אריה, שאחד ממיודעיו חולה מאוד וזקוק לישועה, וחיפש מקום שבו יוכל לשפוך את ליבו בתפילה, ומכיון שבאותה תקופה לא התאפשרה התפילה בכותל המערבי, החליט רבי אריה שכאן, ליד בית גדול זה שממנו יצאה תורה והוראה לישראל, ובו מצאו שבורי לב ונזקקים לישועות פורקן ונחמה, זהו המקום הראוי לתפילה.

זהירות מונעת...

ביום שישי מנסה היצר הרע לחבל בשלום הבית כדי שבשבת כולם יהיו כועסים ופרודים לכן יש להשגיח שביום שישי לא מתווכחים ואת כל המריבות דוחים

כל אחד והניסיון שלו בשמירת השבת כולנו יודעים שאסור לעבוד בערב שבת וכל העובד בערב שבת בשעות הסמוכות לשקיעה אינו רואה סימן ברכה ממלאכתו ובפרט שיש חשש של חילול שבת.

מסופר על רבי אריה לוין שבערבי שבתות נהג לסובב בין בעלי החנויות ולזרז אותם לסגור את החנויות לקראת שבת כדי שלא יעברו על חילול שבת הם והקונים.

באחת השבתות כשהגיע עת כניסת השבת ראה יהודי שהמשיך למכור וחנותו היתה עמוסה קונים הממתינים. וניכר לכל שהמוכר לא מתכונן כלל לנעול את החנות לפני כניסת שבת, רבי אריה ראה את היהודי עומד להכשל בחילול שבת נכנס פנימה לחנות והניח את השטריימל על הדלפק וישב לנוח, ראה אותו בעל החנות מופתע ואמר לו כבוד הרב מדוע כבודו בא אלי בשעה כל כך מאוחרת לפני כניסת שבת?

אמר לו רבי אריה לוין בלב אוהב וכואב מה אומר לך, אתה עומד בפני נסיון גדול של כסף, אבל שבת זה שבת, לא ישווה לה כל הון שבעולם! אולי תרויח מאה או מאתיים אבל תפסיד הון שלם.

בעל החנות חשב רגע הסתכל בעיניו של הרב המתין שניה ואמר כבוד הרב צודק, יש לי יסורי מצפון שאני עושה זאת, ואני לא אמשיך לחלל שבת בפרט שאתה מצטער ואני לא רוצה לצער אדם כמוך ומיד פיזר את הקונים וסגר את החנות.

אמר רבי אריה ברוב ענוה אשריך יהודי יקר, אני לא יודע אם הייתי עומד בנסיון של הפרנסה כמוך. הזכות שלך גדולה מאוד ובוודאי שתיתן לך ברכה בפרנסתך כיאה לשומר את השבת. כך כל יהודי יכול להרויח את כל עולמו במעשה קטן של שמירת שבת.​

מילה רכה תשבר גרם...

רבי אריה לוין היה מלווה את האסירים בבית הכלא ומלמדם אורחות חיים ודרך מוסר רבם של האסירים קראו לו.

באחת מהשבתות שהצדיק רבי אריה לוין זצ"ל היה בבית הכלא עם האסירים ניגש אליו אחד האסירים ואמר לו, רבי תדע לך שבזכותך אני לא מעשן בשבת.

שאל אותו רבי אריה לוין כיצד בזכותי?

אמר לו האסיר בשבת שעברה שהגעת לבקר אותנו ראיתי אותך מתקרב ובאותה עת עישנתי סיגריה, אבל כשהבחנת בי הסתרתי את הסיגריה מאחרי גבי, בירכת אותי בשבת שלום ולחצת את ידי מבלי שתדע שידי השנייה שמאחורי גבי יש סגריה בוערת, וככל שלחצת את ידי בחמימות ובאהבה הרגשתי איך הסיגריה צורבת לי את כל האצבעות ומצפוני לא הניחני, כיצד אני לוחץ יד לרב, אומר שבת שלום ובידי השניה מעשן בשבת.

לכן מיד לאחר שהרב הלך חשבתי לעצמי ונשבעתי שאני לא אעשן בשבת לעולם !!! וכל זה בזכותך כבוד הרב שלחצת לי את היד ואמרת לי שבת שלום בנעימות...​

לכל אדם יש נקודת שבירה

בערב שבת לאחר הדלקת נרות, רבי אריה לוין צועד לעבר הבית כנסת לתפילת שבת, לפתע ניגש אליו יהודי עם סיגריה בפיו ושואל אותו תגיד לי איך אני מגיע לבית מלון פלוני ?

רבי אריה חשב מה לעשות, מצד אחד עכשיו בין השמשות ונכנסה השבת, וללכת ברחובותיה של ירושלים ולצידי יהודי המעשן בפרהסיה זה לא מראה כל כך ראוי...

אבל... מצד שני חשב רבי אריה שיהודי זה זר הוא ובקלות הוא יכול ללכת לאיבוד ברחובותיה של ירושלים ובסמטאות של הרובע היהודי ומי יודע לאן יגיע, לאחר מחשבה וחשש של פיקוח נפש החליט רבי אריה ללוות את היהודי הטועה לבית המלון שאותו הוא מחפש, על מנת שלא יטעה בשבילי ירושלים העתיקה. שניהם הולכים יחדיו רבי אריה עם לבוש שבת מהודר חליפה ומגבעת וזקן לבן, ולצידו פוסע אדם הלבוש כולו חולין, וסיגריה בוערת בפיו. בדרך שאל אותו רבי אריה מה שלומו ומהיכן הגיע ולאן הוא הולך? ואפילו בירך אותו בהצלחה ושיהנה מביקורו כאן בארץ הקודש ובירושלים. רבי אריה לא העיר לו דבר על הסיגריה וכך פסעו לאיטם לעבר הבית מלון.

האורח הזר לא מצא מנוח לנפשו הרי לידו פוסע יהודי שניכר עליו שהוא משכמו ומעלה ואילו הוא עם סיגריה בפה, כל הדרך הסיגריה בערה בנשמתו, ומיד כשהגיעו למלון השליך האיש את הסיגריה מפיו, ופנה לרבי אריה ואמר לו "רבי אני לא דתי ומעולם לא נכנעתי לפני אף אחד שרצה להחזיר אותי בתשובה אבל אתה שברת אותי לא הערת לי הערה אחת על הסיגריה אני מקבל על עצמי שלא לעשן בשבת קודש".

חבל על כל רגע

סיפר הגאון רבי יוסף כהנמן זצ"ל ראש ישיבת פונביז': כשהיה לומד חברותא עם רבי אלחנן וסרמן הי"ד בראדין, היו צריכים לעיין בעת לימודם בספר מסוים, שלא היה תחת ידם. מכיון שרבינו החפץ חיים הזכיר את אותו הספר בספרו "משנה ברורה", חשבו שבודאי יש לו את הספר, ונכנסו לביתו כדי לבקש את הספר.

אמר להם החפץ חיים, שהספר אינו נמצא ברשותו, אלא בעת שכתב את המשנה ברורה, לקח בהשאלה את הספרים שהיה זקוק להם, ואחר כך החזירם.

כאשר ראה הרב את מבוכתם של תלמידיו, הוסיף ואמר: איני מצטער על הספרים שאין לי, מצטער אני על הספרים שיש לי! כי במקום שיהיו הספרים בראשי, השתדלתי שיהיו בארון שבביתי.

והסביר דבריו: כדי לקנות ספרים צריך לשלם כסף, וכדי להשיג את הכסף, צריך להקדיש זמן לעבודה, את אותו הזמן היה אפשר לנצל ללימוד תורה, אם כן בגלל הספרים בארון נחסר מהתורה בראש, ועל זה צריך להצטער! למדנו מכאן את מבטו של החפץ חיים על ערכו של רגע!

ואמר הרב הצדיק ר' אריה לוין זצ"ל, ששמע מפי החפץ חיים, על מאמר חכמינו ז"ל בענין "איזהו שוטה, זה המאבד כל מה שנותנים לו" (חגיגה ד.), שאמר בזו הלשון: "אין דבר יקר בעולם יותר מהזמן, אשר אי אפשר לקנותו בכל מחיר שבעולם, ובכל רגע אפשר לומר מאתים מילים, אשר כל מילה מצוה בפני עצמה – ומאבדים הזמן בהיסח הדעת" !!! (מאיר עיני ישראל).

גניבת דעת​

מספר על הצדיק הירושלמי רבי אריה לוין זצ"ל, שיום אחד נכנס אדם למשרד ישיבץ "עץ חיים" ועמו ספרו "שבעים שנה בירושלים". נכנס רבי אריה לחדר, ראה ספר זה על השלחן והחל לעלעל בו, ומצא כי אחד הפרקים מקדש לרבה של ירושלים הרב שמואל סלנט זצ"ל, אותו העריץ מאד. חפץ היה רבי אריה לרכשו ושאל למחירו. השיב לו אותו אדם: שלש לירות. הוציא רבי אריה סכום זה מכיסו ושלם לו.

לימים כתת רבי אריה רגליו וחפש היכן גר אותו אדם, טפס לקומה הרביעית ובא אליו בטרוניה: מדוע בקשת ממני שלש לירות בעד ספרך, ואלו באחת מחניות הספרים מצאתי ספר זה ולידו פתק כי מחירו הנקוב הוא חמש לירות?..."

השיב לו אותו אדם כי הצדק עמו, ומחירו של הספר אמנם חמש לירות, אולם לבני ישיבה אנכי מעניק הנחה, והמחיר עבורו הוא שלש לירות בלבד.

השיב רבי אריה: אין אני בן ישיבה! אנכי עובד רק כ"מלמד" בישיבת "עץ חיים". ועמד בתקף על כך שישלם ההפרש במחיר... (איש צדיק היה)​

אוהב את הבריות - ומקרבן לתורה!

רבי אריה לוין זצ''ל כונה בפי כל: ''רבם של האסירים''. מתוך אהבת ישראל העצומה שיקדה בו לכל יהודי ויהודי באשר הוא, מצא מסילות ללבבם של האסירים והיה מלמדם אורחות חיים ודרך מוסר.

באחת השבתות כאשר שהה הצדיק בבית הכלא עם האסירים, ניגש אליו אחד האסירים ואמר לו: ''רבי, תדע לך שבזכותך אני לא מעשן בשבת''. שאל אותו רבי אריה: ''כיצד בזכותי?'' והלה השיב: ''בשבת שעברה, כשהגעת לבקר אותנו, ראיתי אותך מתקרב, ובאותו רגע היתה לי ביד סיגריה דלוקה. אבל כשהבחנת בי, הסתרתי את הסיגריה מאחרי גבי. ברכת אותי ב'שבת שלום' ולחצת את ידי, מבלי שתדע שבידי השנייה מאחורי גבי ישנה סגריה בוערת. ככל שלחצת את ידי בחמימות ובאהבה, הרגשתי איך הסיגריה צורבת לי את כל האצבעות, ומצפוני לא הניחני - כיצד אני לוחץ יד לרב, אומר 'שבת שלום', ובידי השניה מעשן בשבת?! לכן מיד לאחר שהרב הלך, הרהרתי בדבר ונשבעתי לעצמי שאני לא אעשן בשבת לעולם!! (שבת כהלכה)​

''אני לא יודע אם הייתי עומד בניסיון הפרנסה כמוך''​

רבי אריה לוין נהג בערבי שבתות להסתובב בין בעלי החנויות ולזרזם לסגור את החנויות לקראת שבת, כדי שלא יעברו על חילול שבת. באחת השבתות, כשהתקרב עת כניסת השבת, ראה יהודי שממשיך למכור וחנותו עמוסה בקונים, ניכר היה שאיננו מתכונן כלל לנעול את החנות לפני כניסת שבת. רבי אריה שהצטער לראות יהודי העומד להכשל בחילול שבת, נכנס פנימה לחנות, הניח את כובעו על הדלפק ו... ''ישב לנוח''. ראה אותו בעל החנות, הופתע ואמר: ''כבוד הרב, מדוע כבודו בא אלי בשעה כל כך מאוחרת לפני כניסת שבת?'' אמר לו רבי אריה בלב אוהב וכואב: ''מה אומר לך, אתה עומד בפני ניסיון גדול של כסף, אבל שבת זה שבת, לא ישווה לה כל הון שבעולם! אולי תרוויח מאה או מאתיים אבל תפסיד הון שלם''.

בעל החנות חשב רגע, הסתכל בעיניו של הרב ואמר: ''כבוד הרב צודק. יש לי ייסורי מצפון על כך שאני עושה זאת, ואני לא אמשיך לחלל שבת, בפרט שאתה מצטער, ואני לא רוצה לצער אדם כמוך''. מיד פיזר את הקונים וסגר את החנות. אמר לו רבי אריה ברוב ענוה: ''אשריך, יהודי יקר. אני לא יודע אם אני הייתי עומד בניסיון הפרנסה כמוך. הזכות שלך גדולה מאוד, ובוודאי שתינתן לך ברכה בפרנסתך כיאה לשומר השבת''.​

מסופר על הרב אריה לוין זצוק''ל שפעם השתתף בלוייה של אחד מנקיי הדעת שבירושליים, ולאותו נפטר היה חבר וידיד שהיו נאהבים ונעימים בחייהם ועבדו במחיצה אחת במשך 30 שנה, לפתע במהלך ההלוייה פרש הידיד מהתהלוכה ונכנס לחנות פרחים ויצא משם עם עציץ ענק ללא הצמחים, חשב רבי אריה בליבו הכך ינהג ידיד לחבירו הקרוב אליו?? כלום אינו יכול למצוא שעה אחרת לקנות עציץ? הלך הרב ואמר לאותו ידיד למדינו רבינו מה ראה לעזוב את ההלויה וללכת לקנות עציץ?? הסביר אותו יהודי לרב מזה שנים אני מטפל בחולה שחפת אחד והוא מת אתמול, הרופאים החליטו לשרוף את כל החפצים והבגדים של הנפטר, וביניהם גם את התפילין שלו, התקוממתי בכל כוחי שלא ישרפו את התפילין ואז סוכם ביני ובין הנהלת בית החולים שאביא עציץ מלא עפר והתפילין יונחו בתוך העציץ ויגנזו בקרקע כראוי לכן הייתי מוכרח ללכת ולקנות את העציץ על מנת לקבור את התפילין ולהצילם מביזיון!!​

מסופר על אישה אחת שבאה אל הרב הצדיק אריה לוין זצוק''ל וביקשה לבכות לפניו, אמר לה הרב לבכות בבקשה, אבל לא לפניי אלא לפני בורא עולם. החלה האישה למרר בבכי, ותוך כדי בכיה סחה לו שבעלה חולה קשה ואפסה תקוות הרופאים, אמר לה הרב הקב''ה יחוס וירפא אותו. לאחר כמה ימים באה האישה ושוב מיררה בבכי לפני הרב וסיפרה שבעלה נפטר. הרב ישב וניחם אותה במשך שעה ארוכה בדברים היוצאים מן הלב, לב טהור. אמרה האישה לרב ברצוני לשאול אותך שאלה, אמנם ניחמתני כדרך שבני אדם מנחמים, אולם יאמר לי הרב מה עם אותן אלפי דמעות שבהם הרטבתי את ספר התהילים הזה כאשר בכיתי בימי מחלתו של בעלי? אמר לה הרב: בתי היקרה לאחר מאה ועשרים שנה כשתגיעי לבית דין של מעלה תווכחי לדעת כמה גזירות קשות ורעות בוטלו בגלל אותם דמעות שלך. אין דמעה אחת שהולכת לאיבוד. דוד המלך ע''ה אומר בתהילים ''נודי ספרת אתה - שימה דמעתי בנאדך הלא בספרתך'' (תהילים נו, ט) שאת כל הדמעות שהזיל אדם בימי חלדו, וכוונתו הייתה לשם שמיים הכל נספר ונשמר ובאותן דמעות מוחק הקב''ה את עוונותיו של האדם.​

מסופר על הגה''צ רבי אריה לוין זצוק''ל שהיה חי בדירת חדר בשכונת משכנות בירושלים בדלות וצמצום כל ימיו, פעם אחת התבטא אותו צדיק ואמר מה חסר לי?? החדר גבוה ממני ואיני צריך להתכופף בשביל להיכנס, יש עכשיו לוקסוסים, ואני למה לי זה? מדוע לרוץ בשביל להביא איזה חפץ מחדר שלישי (וילה ודופלקס מאן דכר שמיה) אם הוא תחת ידי בחדר ראשון? מים יש לי ברוך ה', וגם חשמל, ובאמת שאני גר היום איך אומרים? ממש כמו לורד: ופעם אחרת התבטא הגאון הצדיק בזו הלשון ''פעמים רבות ניסו להשפיע עליי שאעתיק דירתי למקום מרווח יותר, וסרבתי. צא וראה, לאחר אריכות ימים ושנים מובל אדם מדירתו לבית החיים. אצלי לא יקשה המעבר, כי מחדרי לכאן אין הניגוד חריף. אבל אדם שהורגל לחיות מתוך רווחה ובדירה מפוארת, מה יקשה לו באחרית ימיו להעתיק מקומו לארבע אמות על ארבע אמות!!!​

מסופר על רבן של אסירים הרבי אריה לוין זצוק''ל שהיה מקיים מצווה זו הלכה למעשה בכל שעה משעות חייו. סועד חולים ונדכאים, מרנין לב יתומים ואלמנות, עוזר ותומך באסירים היהודים ובני משפחותיהם, וכל כולו דמות מופלאה של עזרה ונתינה לזולת. אחד המלמדים בחדר שליד תלמוד תורה עץ חיים שבירושלים מספר שפעם בנו הקטן חלה בצורה קשה, ובהיותו מרותק ליד מיטת בנו במשך כמה ימים השפיע עליו הדבר קשה הן מבחינה נפשית והן מבחינה גופנית. לילה אחד בא לבית החולים רבי אריה לווין זצוק''ל בלווית רעיתו ואמר למלמד לכו לישון ואנו נהיה עם בנכם. כאשר ראה שמסרבים לכך אמר רבי אריה: תבינו, יש לי דברים חשובים ודחופים שאני חייב לשוחח על כך עם רעייתי. אולם אינני יכול לעשות זאת בבתינו מאחר וילדנו הקטנים מצויים בחדרנו. ואיננו רוצים שהם יאזינו למה שאנו מדברים​

הוי שותה בצמא את דבריהם

החסיד יעב"ץ מבאר את המשנה, שכידוע טבע האדם לקוץ בדבר שהוא רגיל ושגרתי. לכן בא התנא ומורה לנו שלא יאמר האדם "כבר שמעתי דבר זה פעמים רבות", אלא "הוי שותה בצמא את דבריהם", ומהו צמאון? להרגיש תמיד כאלו זו הפעם הראשונה שאתה לומד ושומע דברי תורה מפי החכמים.

כיוצא בזה ספר רבי יצחק זילברשטיין שליט"א על הרב אריה לוין זצ"ל, שהזמן לדבר בפני תלמידים העומדים לפני בר מצוה בבית ספר ממלכתי בתל אביב, וספר להם אודות המפגש האחרון שהיה לו בבית הכלא של הבריטים, בצל הגרדום, עם הנדונים למות ברזני ופיינשטיין הי"ד.

הרב בא להניח להם תפלין, והם מאד התרגשו ובכו בכי גדול שזו הפעם האחרונה בחייהם שיניחו תפלין. הנדונים לא יכלו להפרד מהתפלין, והצמידו אותן ללבם, ונשקו אותן ללא הרף.

אמר הרב לוין לתלמידים: וכי רק בפעם האחרונה צריכים להתרגש ולבכות כשמניחים תפלין, וכי דוקא אדם שיש לו לחיות רק שעות מספר צריך לשפוך לבו על התפלין, הרי מי שכל החיים עומדים לפניו והקדוש ברוך הוא משפיע עליו ללא הרף חן וחסד ורחמים, הרי ברור שלאדם כזה ראוי להתרגש ולהודות לה' יתברך בכל כחו ובכל מאודו.

כך גם צריכים אנו להרגיש כששומעים או קוראים דבר תורה שכבר למדנו בעבר. כמו ההתלהבות שיש לאדם צמא כשרואה מים, אף על פי שכבר שנים רבות הוא שותה את אותם המים. כך צריכה להיות ההתלהבות לגבי דברי תורה.

וכמו כן כתב מרן השלחן ערוך (סימן סא סעיף ב) על הפסוק "אשר אנכי מצוך היום" רצונו לומר: בכל יום יהיו בעיניך כחדשים, ולא כמי שכבר שמע אותו הרבה פעמים שאינו חביב אצלו.​

ראשי תחתית