בד"ץ מחזיקי הדת

אברימי

חבר ותיק
האם יש ספרדים שלא אוכלים ממתקים בכשרות של בד"ץ מחזיקי הדת (בעלז)?
יש איזה צד שיש עניין לאכול העדה החרדית ולא מחזיקי הדת?

זה לא קשור לספרדים ואשכנזים,
אלו שלא אוכלים זה בגלל שהם לא סומכים עליהם, בשונה מבד"ץ העדה"ח שעליו סומכים יותר.

זה לא קשור לספרדים ואשכנזים,
אלו שלא אוכלים זה בגלל שהם לא סומכים עליהם, בשונה מבדץ העדה"ח שעליו סומכים יותר.
ברור שזה לא קשור מבחינה הלכתית, אבל אני לא יכול לשאול כאן אם אשכנזים אוכלים, כי מסתמא רובם ספרדים, וכן שאצל אשכנזים יכול להיות פוליטיקה שליטאי לא יאכל של חסידים וכד', לכן שאלתי אם יש איזה היגיון שמישהו מהספרדים שכאן יסמוך על העדה החרדית ולא יסמוך על בעלז, מבחינה הלכתית פשוטה.

ברור שזה לא קשור מבחינה הלכתית, אבל אני לא יכול לשאול כאן אם אשכנזים אוכלים, כי מסתמא רובם ספרדים, וכן שאצל אשכנזים יכול להיות פוליטיקה שליטאי לא יאכל של חסידים וכד', לכן שאלתי אם יש איזה היגיון שמישהו מהספרדים שכאן יסמוך על העדה החרדית ולא יסמוך על בעלז, מבחינה הלכתית פשוטה.

גם אצל ספרדים יש, כי זה של אשכנזים...
הסיבה ההלכתית יכולה להיות חוסר אמון במערכת.

אם יש איזה היגיון שמישהו מהספרדים שכאן יסמוך על העדה החרדית ולא יסמוך על בעלז, מבחינה הלכתית פשוטה.
זה לא כ"כ נושא הלכתי, כמו שזה נושא פרקטי, למי יש יותר את המיומנות להביא את התוצאה שהאוכל יהיה כשר ברמה הגבוהה.

גם אצל ספרדים יש, כי זה של אשכנזים...
הסיבה ההלכתית יכולה להיות חוסר אמון במערכת.
נראה לי פחות מצוי. עכ"פ לכן כתבתי שאוכלים העד"ח ולא בעלז.
זה לא כ"כ נושא הלכתי, כמו שזה נושא פרקטי, למי יש יותר את המיומנות להביא את התוצאה שהאוכל יהיה כשר ברמה הגבוהה.
אכן, בדיוק לכך נתכוונתי. לא מצד הלכה של פוסקים ראשונים ואחרונים, אלא הלכתית היינו טכנית לאפוקי מפוליטית/השקפתית וכד'.

(לדוג', פעם מישהו אמר לי שהם החליטו לפני החתונה להכניס לבית רק שתי כשרויות. וזה לא שהוא לא סומך על האחרים, אלא ככה הוא רוצה בשביל הציביון של הבית וחינוך הילדים. לכן אני שואל לא מטעמים כאלה ואחרים, אלא מבחינה טכנית/מציאותית/הלכתית, האם בשורה התחתונה יש איזה עניין או יש מי שלא אוכל כשרות זו).

אכן, בדיוק לכך נתכוונתי. לא מצד הלכה של פוסקים ראשונים ואחרונים, אלא הלכתית היינו טכנית לאפוקי מפוליטית/השקפתית וכד'.
לא בדקתי בעצמי, אבל שמעתי ממשגיח בעדה"ח שעבר לכשרות מהודרת אחרת, שאין מה להשוות מבחינת ההקפדה על הנהלים בין העדה"ח לכשרות אליה עבר.

אני מחכה,
לגוף או לאיש הנכון,
שיקים מעין 'מדד הכשרות'
שיורכב בכמעין טבלה,
ובה יכתבו מצד אחד: ההנחיות ההלכתיות של כל כשרות בנוגע למוצרים שלהם.
הנחיות כשרותיות הנהוגות - כגון מס' עופות בדקה וכיו"ב,

וכל הכשר החפץ בשמו הטוב יהיה חייב לתת נתונים, שגם הם ייבדקו מעת לעת.
וכל אחד יוכל להבין עם מי יש לו עסק.

ומאידך, תיווצר תחרות בריאה שרק נרוויח ממנה.

ואם נקרא לזה כך: להקים גוף כשרות על הכשרויות....

אני מחכה,
לגוף או לאיש הנכון,
שיקים מעין 'מדד הכשרות'
שיורכב בכמעין טבלה,

זה לא יקרה,
כי הרבה הכשרים בנויים על להסביר איפה הבעייה אצל האחר.
וההכשרים ככלל לא מעוניינים שמישהו מבחוץ יבוא לראות בהפתעה.
ואחרי שיוקם גוף כשרות כזו להשגיח על המשגיחים, ולהכשיר את ההכשרים,
אז שוב פעם יקום גוף מתחרה, והכל יחזור על עצמו.
(ואף הכשר לא ישתף פעולה עם גוף כשרות מעליו...).

אני מחכה,
לגוף או לאיש הנכון,
שיקים מעין 'מדד הכשרות'
שיורכב בכמעין טבלה,

יש את ארגון כושרות שעשו מעין דבר זה.
ולמרות שהם מזרחניקים, לא הצליחו עדיין לפקפק על נאמנותם ועבודתם.

זה לא יקרה,
כי הרבה הכשרים בנויים על להסביר איפה הבעייה אצל האחר.
וההכשרים ככלל לא מעוניינים שמישהו מבחוץ יבוא לראות בהפתעה.
גם כל המסעדות לא היו מעוניינים שמישהו זר ייכנס להם למטבח,
אבל אם יבינו שזו דרישה ציבורית - זה יהיה דבר גדול.

לצורך העניין, אם הכשרויות הגדולות, למשל בד"ץ העה"ח יתנו את האפשרות הזו, ועוד כשרות אחת או שניים,
אני מאמין שזה יכול לגרום שינוי בנושא.

אני ועוד רבים לא אוכלים הכשר זה, ובת"ת של בני לא מאשרים להביא ממתקים זולת מההכשרים עדה"ח לנדא ורובין. וכן בהרבה תתי"ם.

גם כל המסעדות לא היו מעוניינים שמישהו זר ייכנס להם למטבח,
אבל אם יבינו שזו דרישה ציבורית - זה יהיה דבר גדול.

לצורך העניין, אם הכשרויות הגדולות, למשל בד"ץ העה"ח יתנו את האפשרות הזו, ועוד כשרות אחת או שניים,
אני מאמין שזה יכול לגרום שינוי בנושא.

זה לא יכול להיות דרישה ציבורית,
כי ספרדי נאמן למרן, לעולם לא יפסיק לאכול "בית יוסף" רק בגלל שאין להם הכשר מאיזה גוף בנשיאות...
ומי שלא אוכל בית יוסף, לעולם לא יתחיל לאכול אותו רק בגל שאיזה גוף כשרות אמר ש...
וה"ה הדין בלנדא וה"ה בכולם.
החלק של המתנדנדים, ימשיכו לברר (יתקשרו לרב זריצקי, רווח, ועוד) ולאכול, ושום גוף כשרות לא יפתור את הבעייה, כי אז יקום גוף כשרות מקביל, וחוזר חלילה.

זה לא יכול להיות דרישה ציבורית,
כי ספרדי נאמן למרן, לעולם לא יפסיק לאכול "בית יוסף" רק בגלל שאין להם הכשר מאיזה גוף בנשיאות...
ומי שלא אוכל בית יוסף, לעולם לא יתחיל לאכול אותו רק בגל שאיזה גוף כשרות אמר ש...
וה"ה הדין בלנדא וה"ה בכולם.
החלק של המתנדנדים, ימשיכו לברר (יתקשרו לרב זריקצי, רווח, ועוד) ולאכול, ושום גוף כשרות לא יפתור את הבעייה, כי אז יקום גוף כשרות מקביל, וחוזר חלילה.
לא מסכים.
כי ככל שעובר הזמן, עיננו הרואות שההכשרים לאט לאט יוצאים מהשיח הפוליטי.
למשל, פעם בב"ב קוקה קולה היה טרייף, והשתנו הדברים עד שהכניסו לתוך לנדא את הרב רוזנבלט (אאל"ט).
כנ"ל לגבי ב"י, שכיום יותר ויותר אברכים ש'נאמנים' למרן נמנעים מלאוכלו.
כנ"ל לגבי שארית ועוד.

אכילת הכשר כחלק מנטיה פוליטית נוצרה מצורך מתוך הבנה שאנחנו לא מבינים, ובוחרים לאכול את מה שנראה קרוב אלינו השקפתית.

בודאי! הייתי באיזה סופר שמוכר מיני ממתקים בתפזורת והמחלקה היא בהשגחת מחזיקי הדת בעלז ולתדהמתי אני רואה את העובד פותח אריזות ממתקים בכשרות בית יוסף וממלא את התאים, כששאלתי מה זה ענו לי שבעלז מאשר את זה...

לא מסכים.
כי ככל שעובר הזמן, עיננו הרואות שההכשרים לאט לאט יוצאים מהשיח הפוליטי.
למשל, פעם בב"ב קוקה קולה היה טרייף, והשתנו הדברים עד שהכניסו לתוך לנדא את הרב רוזנבלט (אאל"ט).
כנ"ל לגבי ב"י, שכיום יותר ויותר אברכים ש'נאמנים' למרן נמנעים מלאוכלו.
כנ"ל לגבי שארית ועוד.

אכילת הכשר כחלק מנטיה פוליטית נוצרה מצורך מתוך הבנה שאנחנו לא מבינים, ובוחרים לאכול את מה שנראה קרוב אלינו השפתית.

אתה מכיר מישהו שלא אוכל כיום לנדא או עדה החרדית (חוץ מבשר וגפן לספרדים ?).
אין שום סיבה בעולם שהם יסכימו שמישהו יסתובב להם בתוך הצלחת ויתן להם אישורים.
והאם אתה חושב שהקמת גוף כשרות כנ"ל תגרום להם לאבד לקוחות, עד שיאלצו להיכנס תחת אותה קלחת ?
אני סבור שלא.
כך שכל מי שיכנס לתוך הגוף כשרות האמור, בעצם מצהיר, אני זקוק למישהו גדול מעלי, כי אני לא מספיק גדול ולא מספיק אחראי.
ועוד, אתה חושב שמישהו יקבל מגוף כשרות שעומד בראשה אדם מהמגזר האחר ?
אלא מה תשים אנשים מכל המגזרים ? נו באמת, היום אתה לא אוכל בית יוסף כי אתה לא סומך עליהם, אז מחר תאכל כי הנציג שלהם יעיד שהם טובים ?
אלא מה, אתה סומך על הנציג האחר, אז תאכל את ההכשר שלו, מה יעזור אותו גוף ? - להכשיר גם את האחרים ? זה ההכשר הקונבנציונלי לא ירצה, לתת הכשר למתחרים שלו.
לאידך, גם ההכשר ה"בעייתי" לא ירצה שאחרים יגלו את קלונו לעין כל, כי הוא סבור שאין בזה בעייה, והם סבורים שיש בזה בעייה, אז מה הוא צריך אותם ?

זה צריך להיות מעוגן בחוק. לדעתי בהתייעצות מטעם הרבנות ונציגי המדינה וח"כ עם גדולי הדור על קווים כלליים, גוף לא יוכל להכריז שהוא בד"ץ אלא אם כן יעמוד בסטנדרטים מסוימים אחרת זו הונאה. כמו כן צריך להיות פיקוח על זה.

זה צריך להיות מעוגן בחוק. לדעתי בהתייעצות מטעם הרבנות ונציגי המדינה וח"כ עם גדולי הדור על קווים כלליים, גוף לא יוכל להכריז שהוא בד"ץ אלא אם כן יעמוד בסטנדרטים מסוימים אחרת זו הונאה. כמו כן צריך להיות פיקוח על זה.

יש כזה חוק.
אסור לאף גוף לתת הכשר, אא"כ יש עליו רבנות.
ומאחר שלכל המוצרים יש רבנות, ממילא כל גוף הכשר פועל לפי אמונתו.
מי שסומך אוכל, ומי שלא לא.

אתה מכיר מישהו שלא אוכל כיום לנדא או עדה החרדית (חוץ מבשר וגפן לספרדים ?).
אין שום סיבה בעולם שהם יסכימו שמישהו יסתובב להם בתוך הצלחת ויתן להם אישורים.
והאם אתה חושב שהקמת גוף כשרות כנ"ל תגרום להם לאבד לקוחות, עד שיאלצו להיכנס תחת אותה קלחת ?
אני סבור שלא.
כך שכל מי שיכנס לתוך הגוף כשרות האמור, בעצם מצהיר, אני זקוק למישהו גדול מעלי, כי אני לא מספיק גדול ולא מספיק אחראי.
בסופו של דבר גוף כשרות, גם בד"ץ העדה החרדית (ורק שלא יסקלוני כאן) הוא עסק.
ועסק רוצה לקוחות.
ואם הציבור יצביע ברגליים, כמובן בשיתו"פ על גדולי ישראל, וכמובן גוף עם עוצמה וכסף וכו', אתה תראה את כלל הכשרויות מכניעות ראש ושותקות כמו דגים. ובעיקר בעיקר משנות נהלים ומייעלות תהליכים.
ועוד, אתה חושב שמישהו יקבל מגוף כשרות שעומד בראשה אדם מהמגזר האחר ?
נכון. אבל זה שפת הכח.
מה הסיבה שספרדים וליטאים סומכים על עדה"ח? כי הם חזקים.
אי אפשר להכחיש את העוצמה שלהם.
אלא מה תשים אנשים מכל המגזרים ? נו באמת, היום אתה לא אוכל בית יוסף כי אתה לא סומך עליהם, אז מחר תאכל כי הנציג שלהם יעיד שהם טובים ?
הנציג שלהם לא רלוונטי.
האכיפה של הגוף המדובר היא הרלוונטית.
הגוף הזה יהיה אימת גופי הכשרות לטוב ולמוטב.

בסופו של דבר, גם ב"י אני מאמין שישנם דברים שניתן לאכול, זה לא טרייף מקצה לקצה. אממה, חוסר הידיעה שלי ושלך גורם לנו להימנע לגמרי.
אם יבוא גוף על, ויספר לי שלמשל, לצורך העניין כמובן, הממתקים שלהם כשרים למהדרין - הם רק ירויחו מזה.

בתכלס', מה שאני מציע, זה למסד את יועצי הכשרות כדוגמת בורשטיין, מנת, זריצקי ודומיהם, לגוף חזק עם יכולות מעשיות בשטח.

וכן, גוף כשרות שיתבע אותם על הוצאת דיבה וכיו"ב, זה יהיה מסמר מרכזי בארון הקבורה של אותו גוף.
מאידך, כיום, למשל, אחד מהיועצים הללו (לשעבר, היום הוא לא עוסק בזה מהסיבה הזו), נתבע ע"י גוף כשרות מסויים, בכך שפרסם תקלה שיצאה ממנו!
כלומר, הוא לא פרסם שזו כשרות מזלזלת, אלא תקלה - מה שמתבקש שגוף הכשרות יודיע ויפרסם, הוא הלך לתבוע את המפרסם.
אבל זה לא הגיע לידיעת הציבור, כי הוא אדם פרטי, אם הוא היה גוף - כולם היו מבינים עם מי יש לנו עסק.

בסופו של דבר גוף כשרות, גם בד"ץ העדה החרדית (ורק שלא יסקלוני כאן) הוא עסק.
ועסק רוצה לקוחות.
ואם הציבור יצביע ברגליים, כמובן בשיתו"פ על גדולי ישראל, וכמובן גוף עם עוצמה וכסף וכו', אתה תראה את כלל הכשרויות מכניעות ראש ושותקות כמו דגים. ובעיקר בעיקר משנות נהלים ומייעלות תהליכים.

מי ?

נכון. אבל זה שפת הכח.
מה הסיבה שספרדים וליטאים סומכים על עדה"ח? כי הם חזקים.
אי אפשר להכחיש את העוצמה שלהם.

לישראלים (ואצ"ל חרדים) אין את שפת הכח הזו...
אתה לא תפסיק לאכול עד שייצרו לך גוף כשרות כלבבך.

הנציג שלהם לא רלוונטי.
האכיפה של הגוף המדובר היא הרלוונטית.
הגוף הזה יהיה אימת גופי הכשרות לטוב ולמוטב.

אכיפה כמו לנדא והדעה החרדית אין באף מקום (ולו רק בגלל שזה חופר, ואף אחד לא עומד בזה).
ויש עוד כמה נקודות, ואכמ"ל.

בסופו של דבר, גם ב"י אני מאמין שישנם דברים שניתן לאכול, זה לא טרייף מקצה לקצה. אממה, חוסר הידיעה שלי ושלך גורם לנו להימנע לגמרי.
אם יבוא גוף על, ויספר לי שלמשל, לצורך העניין כמובן, הממתקים שלהם כשרים למהדרין - הם רק ירויחו מזה.

ממש לא!
גם רבנות זה לא טרייף, אבל אני לא אוכל לכתחילה.
ונראה לך שאם יספרון לך עד כמה הרבנות מהדרים ב... אתה תתחיל לאכול ?
בשביל להתחיל לאכול ב"י, אני צריך בטוח בכמה וכמה דברים, שזה לעולם לא אוכל לדעת, וכאמור אכמ"ל.

בתכלס', מה שאני מציע, זה למסד את יועצי הכשרות כדוגמת בורשטיין, מנת, זריצקי ודומיהם, לגוף חזק עם יכולות מעשיות בשטח.

ואתה יודע כמה מתנגדים יש לכל אחד מהם (ואפי' אם זה מבחינה פוליטית, תכלס יש התנגדות).

וכן, גוף כשרות שיתבע אותם על הוצאת דיבה וכיו"ב, זה יהיה מסמר מרכזי בארון הקבורה של אותו גוף.
מאידך, כיום, למשל, אחד מהיועצים הללו (לשעבר, היום הוא לא עוסק בזה מהסיבה הזו), נתבע ע"י גוף כשרות מסויים, בכך שפרסם תקלה שיצאה ממנו!
כלומר, הוא לא פרסם שזו כשרות מזלזלת, אלא תקלה - מה שמתבקש שגוף הכשרות יודיע ויפרסם, הוא הלך לתבוע את המפרסם.
אבל זה לא הגיע לידיעת הציבור, כי הוא אדם פרטי, אם הוא היה גוף - כולם היו מבינים עם מי יש לנו עסק.

לא הבנתי מה ההליך,
אבל בקצרה,
הציבור שלנו אין לו סמכות רבנית אחת שמקובלת על כולם,
וממילא שום גוף כשרות לא יוכל להיות כזה.

סליחה, אכיפה זו מילה לא נכונה, צ"ל פיקוח.

דהיינו שהגוף הנ"ל יספר את הדברים כהוויתם והבוחר יבחר.

לענ"ד זה לא עניין של סמכות רבנית, אלא חוקית.

תאר לך שיחקק חוק, שמקובל על גדו"י, שיגדיר מהו 'כשר' ומהו 'מהדרין'?

זה לא יכול לשפר את המצב?!

הרי היום בכשרויות - איש הישר בעיניו יעשה!

וכן, אם אדם שיהיה מוסמך עליי יגיד לי שרבנות פלונית אפשר לאכול, או מוצר פלוני אין בו חשש - אני אוכל. [לעת עתה אין לי מוצר כזה, אבל בעיקרון].

יש כזה חוק.
אסור לאף גוף לתת הכשר, אא"כ יש עליו רבנות.
ומאחר שלכל המוצרים יש רבנות, ממילא כל גוף הכשר פועל לפי אמונתו.
מי שסומך אוכל, ומי שלא לא.
אבל בתור צרכן אין לי כלים לבדוק ולדעת על מי לסמוך אני צריך גוף מטעם המדינה עם "שיניים" שלפחות יוכל להמליץ מי עומד בסטנדרטים לדעתו ומי שחורג ברמה קיצונית ישלל ממנו האפשרות להכריז על עצמו כבד"ץ.

אגב,

לענ"ד גם בעלי העסקים ירצו בכך.

זה יכול לגרום לציבור לדרוש את רמת הכשרות שהוא רוצה, ולא דברים נוספים שלא קשורים אליו.

לצורך העניין: בב"ב היה פעם נוהל כשרות (אולי גם היום - אני לא יודע) של לנדא, שאסור לתת אפשרות לשבת ולאכול במסעדה אחרי 8 בערב.

החשש היה מכל מיני מרעין בישין וכיו"ב.

אני כצרכן, לא ב"ב, לא מעניין אותי הנוהל הזה. אני רוצה אוכל כשר למהדרין, וזהו.

בת"ת של בני לא מאשרים להביא ממתקים זולת מההכשרים עדה,ח לנדא ורובין. וכן בהרבה תתי"ם.
בדיוק ע"כ שאלתי.
שבד"כ זה סתם שמחליטים כמה כשרויות, אבל לא שיש בעיה עם כשרות אחרת, אלא כדי לא להגיע לנקודות בעייתיות וכד'.
בודאי! הייתי באיזה סופר שמוכר מיני ממתקים בתפזורת והמחלקה היא בהשגחת מחזיקי הדת בעלז ולתדהמתי אני רואה את העובד פותח אריזות ממתקים בכשרות בית יוסף וממלא את התאים, כששאלתי מה זה ענו לי שבעלז מאשר את זה...
כוונתי לממתקים ארוזים בכשרות מחזיקי הדת.
אני ועוד רבים לא אוכלים הכשר זה, ובת"ת של בני לא מאשרים להביא ממתקים זולת מההכשרים עדה,ח לנדא ורובין. וכן בהרבה תתי"ם.
בודאי, מה השאלה? אני הקטן ורבים ממכרי.
השאלה מה הסיבה לכך. אני לא מחפש אנשים שלא אוכלים בלי סיבה או כי לא מכירים או מבחינה פוליטית/השקפתית וכד'. אלא אם יש סיבה לא לאכול.

בדיוק ע"כ שאלתי.
שבד"כ זה סתם שמחליטים כמה כשרויות, אבל לא שיש בעיה עם כשרות אחרת, אלא כדי לא להגיע לנקודות בעייתיות וכד'.

כוונתי לממתקים ארוזים בכשרות מחזיקי הדת.

השאלה מה הסיבה לכך. אני לא מחפש אנשים שלא אוכלים בלי סיבה או כי לא מכירים או מבחינה פוליטית/השקפתית וכד'. אלא אם יש סיבה לא לאכול.
זה ממש לא סתם.
גם אצלינו בקהילה מקפידים להביא דוקא מהכשרים אלו, מפני שיש אברכים רבים שלא אוכלים מהכשרים אחרים, בהוראת רבותיהם.

מה ההבדל?
הם לא יכולים לארוז מוצרים בכשרות בית יוסף?
א. אני לא מאמין לסיפור הנ"ל. ואם העובד אמר כך זה אומר שזה נכון?! תפנה לכשרות ותשאל.
ב. יש הבדל בין מה שאני מקפיד כשאני מכין משהו לבין כשאני מאשר משהו של מישהו אחר, שאז יתכן קצת פחות הקפדות.
זה ממש לא סתם.
גם אצלינו בקהילה מקפידים להביא דוקא מהכשרים אלו, מפני שיש אברכים רבים שלא אוכלים מהכשרים אחרים, בהוראת רבותיהם.
פחות או יותר זה אומר סתם...
ברור שיעדיפו להביא משהו שאין מקום לשאלה. עצם זה שנפתח כאן אשכול האם יש מי שלא אוכל, אומר שיש מקום כזה. אני לא אפתח אשכול ששואל אם יש מישהו שלא אוכל ממתקים בכשרות בד"ץ העדה החרדית... אבל זה לא שזה באמת בעייתי.
יש רבנים שאמרו לא לאכול מחזיקי הדת?

ראשי תחתית