סיפור יפה
מעניין אם יש לו מקור מוסמך
גם אני שמעתי את הסיפור הזה ממקור מוסמך מאוד
גיסי שצופה בפורום מעת לעת שלח לי את הקטע הבא מתוך ראיון של ר' אריה לעיתונאי עמית סגל [מצורף גם ההמשך שיש בו דברים שיעניינו את החברים כאן בנוגע לגיוס] :
העתקתי בדילוגים מה שנוגע לשותפות בקבינט, לסיפור עם שמיר שעלה כאן, ולחוק הגיוס :
בראייה רחבה יותר - אתה ישבת בקבינט הדרמטי של 1991 שבו נשיא ארה"ב אמר לשמיר "אסור לך לתקוף את עיראק בתגובה לטילים", ואחרי 35 שנה נשיא אחר איתנו בקואליציה, ואומר שכל השאר יילכו לעזאזל.
"יפה, לא חשבתי על זה. אני זוכר את הקבינט ההוא של שבת בבוקר, ואת המצוקה של שמיר. הוא הבין בשכלו שישראל הקטנה לא יכולה להגיב מול אמריקה. אגב גיביתי אותו. והיום הכל התהפך".
......
אגב, מה בעצם אתה עושה בקבינט? הרי אתה באופוזיציה.
"אני לא באופוזיציה. אני לא בקואליציה. תראה, אני חלק מעם ישראל".
גם יאיר גולן חלק מעם ישראל ולא מזמינים אותו.
"נכון. אני לא בחוץ כי אני מאוכזב מהממשלה או כי היא נגדנו, אלא בגלל המצב שנוצר עם הרדיפה של המערכת המשפטית נגד לומדי התורה שהוכרזו כעריקים ומבוקשי מעצר".
האם תחזור, והאם יהיה חוק גיוס?
"ראש הממשלה נחוש בדעתו להעביר את זה במושב הקיץ".
ואני אומר לך שהסיכוי קטן.
"אני לא יודע. סליחה על ההשוואה, המוקשים שאדלשטיין וגלנט והייעוץ המשפטי הניחו בחוק, זה כמו המוקשים במיצר הורמוז. לכן זה יותר תלוי במפלגות החרדיות אם יהיה חוק גיוס הקיץ הזה או לא".
אבל בוא נדבר עקרונית. אומרים לעצמם אנשים - תראו, יושב דרעי ושולח את הילדים שלנו להילחם, להיפצע, חלילה למות, כשילדיו לא בצבא. איך הוא מרשה לעצמו?
"רוב מצביעי ש"ס, או אפילו רוב גדול של מצביעי ש"ס, משרתים, לצערי הרב נהרגים, נפצעים ומשרתים ימים ארוכים במילואים ובסדיר. ההוכחה הכי טובה היא המעטפות הכפולות ששם ש"ס מקבלת יותר מהכוח היחסי שלה. גם רוב חברי הכנסת שירתו בצבא".
השאלה היא לא על חברי הכנסת של ש"ס, אלא על הילדים שלהם.
"דקה, דקה, דקה, שלא תחשוב שאני מתנצל על לימוד התורה. אז אני, עם כל הכבוד, מייצג ציבור גדול מאוד של משרתים, וכל מה שאני עושה שם זה כדי להחזיר את החטופים, לשמור על החיילים. אני באמת מאמין שבני התורה שיושבים ולומדים ותורתם אומנותם - הם ההגנה של עם ישראל".
ומי שלא? האם אתה מסכים עם הראשון לציון לשעבר, הרב יצחק יוסף, שאמר, "גם מי שבטלן שלא ילך לצבא" ?
"לא, הוא לא אמר דבר כזה, שמעתי דברים אחרים. לאורך כל עשרות השנים אני שימשתי גדולי ישראל, אשכנזים וספרדים, והייתי בן בית אצלם - ליטאים, חסידים וספרדים. כל הזמן הדגש שלהם היה חד משמעי - אנחנו מגינים על מי שתורתו אומנותו".
ומי שלא? כי יולי אדלשטיין אמר: יש לי מבחן אחד. שיבוא המנהיג החרדי הראשון ויגיד שמי שלא לומד - יתגייס. אז אני שואל את אריה דרעי - האם זה מה שאתה אומר?
"אם הצבא ידע לעמוד במבחנים, והוא התחיל לעמוד בהם, אבל לצערי הרב אנחנו יודעים שהצבא עוד לא שם. אני חושב שחטיבת חשמונאים זו התקדמות גדולה מאד כדי לספק סביבה רוחנית וחרדית, שהקריטריון הוא שמי שנכנס חרדי - יוצא חרדי".
"הנכד שלי? תעקוב"
איך אפשר לקיים צבא כשציבור הולך וגדל, לא הולך לצבא ולא משתתף בכלכלה מספיק?
"אני מאמין שבני התורה מגינים על עם ישראל".
אם הם מגינים על ישראל, איפה הם היו ב־7 באוקטובר?
"אתה יודע מה, אולי בזכות לומדי התורה הצלחנו להתגבר על המשבר של 7 באוקטובר ויצאנו משם מחוזקים יותר? קשה לי לשכנע אותך בדבר הזה".
נשים את הפילוסופיה בצד. אני רק שואל, בפרקטיקה, יש מחקר של קהלת שאומר שכל משפחה חרדית ממומנת ב־15 אלף שקלים בחודש על ידי המדינה, וכל משפחה לא חרדית מממנת ב־9,000 שקל בחודש. כמה זמן המודל הזה יוכל להתקיים כשהציבור החרדי רק גדל?
"קודם כל - טוב שהוא גדל. לא רוצה להגיד לך מה היה קורה עם משפחות של ילד או שניים ועוד ירידה מהארץ, אז מה נשאר? שנית, יש ברכה בעם ישראל, תראה מה קרה בשנתיים של מלחמה לכלכלה".
מה המודל הכלכלי? לפעמים הניסים נגמרים.
"המודל הכלכלי הוא תורת ישראל, שאומרת 'וציוויתי את ברכתי', שאם אתם תשמרו את המצוות תהיה ברכה. תאמין לי, יש עשרות אלפים כבר של אקדמאים, או אלפים רבים מאוד שלמדו במכינה כמה חודשים את לימודי הליבה, עשו את הבגרויות, ויש להם את התארים היום, ונמצאים היום בשוק של ההייטק, ובשוק של עורכי הדין והרופאים".
כמה רופאים חרדים יש?
"זה כי נושא הפקולטות לרפואה במסגרת אקדמית שחרדים יוכלו ללמוד בה, לא התפתח מספיק. אבל בתחומים אחרים יש לך המון".
אתה עצמך גם אמרת לתלמידים "חס וחלילה להתנדב". אתה רוצה להבהיר או להתנצל?
"בוא, עמית, לצערי הרב אין כבוד לעובדות. הלכתי לעודד תלמידים בני 14 ו־15 שלומדים תורה בבועה שלהם. להם אמרתי שיתמקדו בתורה".
הנכד שלך כבר בן 18, נכון?
"יש לי כבר כמה".
מישהו מהם הולך לצבא?
"עדיין לא. אבל תעקוב, תעקוב אחרי זה".
אתה תהיה גאה להיות שם בסיום טירונות?
"עמית, אתה שואל שאלות, בוא. אני שואף שיהיו בני תורה מאה אחוז. אבל מצד שני, אני רוצה שמי שלא לומד תורה ינצל את הכישורים שלו, אבל שיישאר (דתי). אני מאוד מודאג, שחלילה וחס הוא ילך לצבא והוא יתקלקל. לגבי חשמונאים? אם הוא שמח בזה וזה הדרך שלו... (עוצר)".
אתה מבין את האבסורד?
"למה?"
אתה יושב שם בחדרים שבהם שולחים אנשים אל מותם, בנסיבות הכי מוצדקות שיש, ועדיין אתה לא מצליח להגיד לי: "תשמע, אני אהיה גאה בו אם הוא ילך לשרת בחטיבת חשמונאים".
"אתה שואל אותי מה המורשת שלי, לבנים שלי, לנכדים שלי? אני עושה הכל כדי שהם יוכלו לשבת ללמוד תורה. כמובן, רוב הציבור החרדי לא בן תורה. עכשיו תשמע, שלא יהיה לך ספק, אני שומע את כל הדאגה העמוקה של ראשי האופוזיציה מהגיוס של החרדים. חלק מחבריי שחושבים שבממשלת שמאל תיפתר הבעיה של הגיוס. בזה אני מסכים איתם".
......
חבריך בגור אומרים שהתאהבת בקבינט והזנחת את הגיוס והחרדים.
"תראה, חודש אחרי הקמת הממשלה קיבלתי פסק דין שאני לא יכול להיכנס כשר, ולא עשיתי מזה דבר משמעותי. חבריי המשיכו, וגם הרב גולדקנופף המשיך בתפקידיו, וגם הרב גפני, וכולם המשיכו בתפקידם עד שהם החליטו לעזוב שנה וחצי אחר כך. זה לא פרס בשבילי אלא זה עול שאני לוקח עליי, בגלל שאני חלק מאחריות. עם כל הכבוד, לעמוד שנתיים בלחץ של משפחות החטופים ולחטוף בשיחות, יכולתי גם אני לברוח מהמציאות ולהגיד 'אני לא חבר בקבינט, אני בחוץ'. לכן זו בושה - זו טענה אפילו מגוחכת - להגיד את הדבר הזה. ודרך אגב, מנכ"ל משרד השיכון שהוא חסיד גור עדיין בתפקידו, אז שלא יתחילו איתי".