ברכת שחלק על הגרי"ח סופר שליט"א

• יוזם האשכול יוזם האשכול שמואל
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
תלוי אם זה ברכת השבח או ברכת הנהנין וק"ל
האם מברך עליו שוב, או רק פעם בל' יום.
לא יודע אם לקרוא לזה מילי דבדיחותא, או רצינותא.. או שניהם יחד, אבל אסור לפספס.
נזכרתי בדברים הבאים, המתרצים את שתי השאלות הנ"ל..
את הדברים הבאתי, בעיקר בגלל שיתכן ומצאתי את הסיבה למה הגרב"מ אזרחי, העמיד את הציבור על הרגליים בשעת הברכה..

הרה"ק רבי אהרן מבלז הסביר את דברי הגמ' (בסנהדרין) על סמך כלל הילכתי בהלכות ברכות, הברכות נחלקות לכמה סוגים: יש ברכות הנהנין, ויש ברכות השבח. על ברכות השבח נאמר בטור או"ח בסי' ר"ב: שיש עדיפות לומר את ברכות השבח מעומד. כאשר משבחים את הקב"ה, יש לעמוד, ואילו לגבי ברכות הנהנין מתבאר באשל אברהם שם בסי' ר"ב בשם כמה מהגאונים: שיש עדיפות לברך את ברכת הנהנין מיושב, שכיוון שהברכה באה כדי להתיר את ההנאה, והברכה צריכה להיות סמוכה להנאה, והנאתו של האדם היא דווקא כאשר הוא בישיבה ולא בעמידה, יש לכן עדיפות דווקא לשבת בברכת הנהנין, בו בזמן שלגבי ברכות השבח יש עדיפות לעמוד ולא לשבת.
בעניין ברכת החודש שאנו מברכים על התחדשות הלבנה "ברוך אתה ה' מחדש חודשים", יש מקום להסתפק: לאיזה סוג ברכות שייכת הברכה הזו. יש מקום לומר: שהברכה הזו שייכת לסוג ברכות הנהנין, אנו הרי אומרים את הברכה על חידוש הלבנה, משום שאנו נהנים לאורה, בסוף החודש אין אפשרות להנות מאור הלבנה בלילה, ואילו מתחילת החודש מתחילה הנאה של אור הלבנה. נמצא שיש כאן אולי ברכת הנהנין. מצד שני: ניתן להתייחס אל הברכה הזו כאל ברכת השבח, כשם שאנחנו משבחים את הקב"ה על כל תופעות הטבע, אנו משבחים את הקב"ה על התופעה הזו של חידוש הלבנה. מתוך דברי רבי ישמעאל הסבור: שדי להם לישראל לברך את הברכה הזו רק פעם אחת בחודש, מוכח שאין זה ברכת הנהנין אלא ברכת השבח, שאילו היתה זו ברכת הנהנין היה עלינו לברך מידי פעם בפעם קודם שאנו נהנים מאור הלבנה, אם רבי ישמעאל קובע שאת הברכה לא אומרים אלא אך ורק פעם אחת בחודש, הרי שקביעה זו מביאה אותנו למסקנה: שברכת החודש אינה ברכת הנהנין, לא ההנאה מאור הלבנה היא הזוקקת את הברכה, אלא ברכת השבח על התופעה של חידוש הלבנה, על כך אמר אביי הלכך: משום הקביעה הזו "נימרינהו מעומד", יש לומר את הברכה הזו בעמידה כברכת השבח ולא בישיבה כברכת הנהנין.

אני לא יודע אם בירך או לא.
אם באמת לא בירך והוא מורה לרבים לברך, זה מעמיד את דבריו בדינר שם באור קצת משונה.
אה"נ, גם כאן איני יודע אם בירך או לא...
אך עכ"פ כאשר נשאל על מי מחכמי הדור יש לברך, ענה כך.
(וגם כאשר בירכו על בנו - אם כי מאוד מאוד לא אהב את העניין בלשון המעטה, עם זאת ענה אמן).

ואת הרב דוד ראית מברך על הרב סופר?
זה שהוא אמר לא בהכרח שנהג כך בעצמו...
בפשטות אם הוא אומר לברך עליו בצורה כזו ברורה, למה שהוא לא ינהג כך.
אגב, ראיתי לפני שנה שמשהו ברך על הרב דוד יוסף שחלק מחכמתו, והוא מאוד כעס, ואמר לאנשים אני מבקש ממכם לא לברך עלי! (מי שרוצה לשמוע את זה שוב, שילך אליו ויתחיל לברך....)
והמענין זה לברך את זה על הרב סופר, שהוא מסתמא סובר כמו הבא"ח וסבו הכה"ח שאין לברך ברכה זו בזמנינו בשם ומלכות.

אגב, ראיתי לפני שנה שמשהו ברך על הרב דוד יוסף שחלק מחכמתו, והוא מאוד כעס, ואמר לאנשים אני מבקש ממכם לא לברך עלי! (מי שרוצה לשמוע את זה שוב, שילך אליו ויתחיל לברך....)

עיין לעיל:
אני מבין.
אבל זה כאשר מברכים על אדם גדול, שהוא שונא את הכבוד אבל אומר אמן.
כאשר מברכים על בנו, והאב סבור שהבן גדול וראוי לאותה ברכה, למה ישנא את הכבוד שמקבל בנו ?
ואם ענה אמן אדרבה זה חיזוק לשמועה שהביא מר קודם.
ועדיין מאוד משונה בעיני שלא בירך בעצמו, אם נאמר שזה ברכות הנהנין זה ממש חמור לבטל, וגם אם נאמר [כפי שמסתבר טפי] שזה ברכת השבח עדיין קשה מאוד לבאר למה יבטל תקנת חז"ל, וכן על רבי דוד יוסף כמו שהעיר כבודו בצדק.

מאיזו בחינה?
גברא רבה בכל חלקי התורה.
מחילה מחילה מחילה
מדובר בדרשן ומזכה הרבים
ואני לא בא לזלזל בו
זה לא בכיוון של הרב סופר משום כיוון
די עם המחלה הספרדית של חוסר הפרופורציות

מחילה מחילה מחילה
מדובר בדרשן ומזכה הרבים
ואני לא בא לזלזל בו
זה לא בכיוון של הרב סופר משום כיוון
די עם המחלה הספרדית של חוסר הפרופורציות
גם יש לציין שהוא איש מאוד חביב וחייכן.
לשבחו יאמר.

אני מבין.
אבל זה כאשר מברכים על אדם גדול, שהוא שונא את הכבוד אבל אומר אמן.
כאשר מברכים על בנו, והאב סבור שהבן גדול וראוי לאותה ברכה, למה ישנא את הכבוד שמקבל בנו ?
ואם ענה אמן אדרבה זה חיזוק לשמועה שהביא מר קודם.
ועדיין מאוד משונה בעיני שלא בירך בעצמו, אם נאמר שזה ברכות הנהנין זה ממש חמור לבטל, וגם אם נאמר [כפי שמסתבר טפי] שזה ברכת השבח עדיין קשה מאוד לבאר למה יבטל תקנת חז"ל, וכן על רבי דוד יוסף כמו שהעיר כבודו בצדק.
התכוונתי שהגר"ש אליהו שליט"א לא אהב שמברכים על עצמו! לא מרן הגרמ"א!

כדאי לכל החכמים בעיניהם להיזהר ולבלום את פיכם המחוצף.
זה שאתם לא מכירים זו בעיה שלכם.
וידוע שלפני פטירתו קרא מרן הגרמ"א לרעייתו הרבנית תבדלחט"א לרפו"ש ואמר לה: "תשמרי על שמואל, הוא ענוותן מדי ואנשים עלולים לנהוג בו שלא בכבוד".
ובשו"ת בדרך לעץ החיים נשאל מרן על אלו מפוסקי הדור יש לסמוך ללא פקפוק והשיב: על חכם בן ציון והרב שמואל בנו!
וכן בתשובה אחרת שם השיב שאם בנו מורה פסק הלכה זה הוי כאילו הוא מורה בעצמו.
ואנא עבדא ראיתי מקרוב שאלות מורכבות ומסובכות ביותר שהכריע בהם בגאונותו.
אני ראיתי שאלות מורכבות בענייני יוחסין שפסק בהם.
וכן בדיני ממונות לרוב ועוד ועוד.
אלא שמדובר באיש שהוא באמת ובתמים לא מחזיק מעצמו ולא מראה את גדולותו ולא מראה את ידיעותיו (כלשון מרן אביו זצוק"ל, מוסרט). אז כדאי לכם להיזהר ולהישמר על נפשכם, ולא להיות חכמים בעיניכם ולירש גהינם.
ואני הקטן יודע על דיינים שמתייעצים איתו תדיר.
וב"ה שהשאיר בדורנו גאונים שהם ענוותנים באמת בלי יחצנו"ת וטירוף הדעת.
וכדאי ל@קרן שן ורגל לבקש מחילה שוב, אך הפעם באמת.

רק רציתי לומר כי יש כאן ב' נושאים.
ויתכן שיש המחברים ביניהם.
ואולי אף בצדק.
רק העמדת הדברים.
אכן נ"ל שזה מה שגורם כאן לכמה מהחברים לאבד את הדעת ולחשוב שמכיוון שהוא מזרחי אז הוא גם עם הארץ ודרשן חמוד...

אכן נ"ל שזה מה שגורם כאן לכמה מהחברים לאבד את הדעת ולחשוב שמכיוון שהוא מזרחי אז הוא גם עם הארץ ודרשן חמוד...
אולי תראה לנו מתשובותיו העמוקות והגאוניות שמעכ"ת מדבר עליהם, בבחי' ניתיס' וניחזי'

אולי תראה לנו מתשובותיו העמוקות והגאוניות שמעכ"ת מדבר עליהם, בבחי' ניתיס' וניחזי'
אחד מידידיי יצ"ו מחזיק בהרבה מכתביו. אשלח לו.
ואמנם אני מציע לך מעט להיזהר וכאשר כתבת לעיל:
ושמעתי מאדם גדול שחכם מרדכי ז"ל היה עניש וקטיל.
שמור נפשך.
ואני לא חושב שהיה שמח מהדברים שאתה אומר.

בלי הפחדות ואיומים
יש פה כדברי @יעקבי ב' נושאים

א. שהוא מזרוחניק
והמשמעות: שאם נהג מונית יהיה חסיד שלו או של הרב ברוך שרגא זה נפק"מ אם הבן שלו יהיה בצבא או ב'יקירי'

ב. שהוא דרשן נחמד, יודע בקיא, מכיר מעיינה של תורה, פירושים, אבל ממש לא 'פוסק' ביוחסין!
אני מעריך (באמת!) את גדלותו, אבל זה כמו לברך שחלק על הרב דוד לאו
אדם יקר חמוד יודע לערבב טוב בלימוד, איש עם מידות טובות שמתאים למה שהוא
אבל מכאן ועד להשוות אותו עם חכם בן ציון, זה טרלול מוחלט
לא לאבד פרופורציות!

אתה מדבר כמו חזב"ת שאין לו הבדל בין הרב עמרמי והינוקא לבין הרב אלישיב (וכפי שמעורר בזה הרב @מחשבות טובות)

בלי הפחדות ואיומים

א. שהוא מזרוחניק
והמשמעות: שאם נהג מונית יהיה חסיד שלו או של הרב ברוך שרגא זה נפק"מ אם הבן שלו יהיה בצבא או ב'יקירי'

ב. שהוא דרשן נחמד, יודע בקיא, מכיר מעיינה של תורה, פירושים, אבל ממש לא 'פוסק' ביוחסין!
אני מעריך (באמת!) את גדלותו, אבל זה כמו לברך שחלק על הרב דוד לאו
אדם יקר חמוד יודע לערבב טוב בלימוד, איש עם מידות טובות שמתאים למה שהוא
אבל מכאן ועד להשוות אותו עם חכם בן ציון, זה טרלול מוחלט
לא לאבד פרופורציות!

אתה מדבר כמו חזב"ת שאין לו הבדל בין הרב עמרמי והינוקא לבין הרב אלישיב (וכפי שמעורר בזה הרב @מחשבות טובות)
ידידי היקר,
נראה לי שקצת התבלבלת.
מי שאמר זאת בהשוואה לחכם בן ציון זה לא אני, זה אביו הגדול שהכיר יותר טוב ממך ב' דברים גם כן:
א. מה זה ת"ח אמיתי ופוסק
ב. מה גדלותו
אז גם אם זה נשמע לך מוזר, אני מציע לך לבוא פשוט ולבדוק מקרוב לפני הצהרותיך המרנינות בראש כל חוצות.
ודרך אגב, היאך יכול החי להכחיש את החי.
אני ראיתי בעיני דיני תורה ופסיקות ביוחסין ודיינים שמתייעצים איתו וכו'
אז יש לך עבודה רבה. בהצלחה

בלי הפחדות ואיומים

א. שהוא מזרוחניק
ועדיין לא הבנתי מה הקשר בין זה לגדלותו התורנית ולכח הפסיקה. לא מובן. גם הגר"א שפירא היה מהמזרחי והיה ללא ספק אחד מגאוני הדור. ודרך אגב, גם לגרש"א יש בנים ת"ח חשובים, לא רק מפקדים בצבא.

היה את אחת ממערכות הבחירות לפני כעשור,

שהגרב"מ אזרחי עמד מול אלפים,

בנוכחות מרן הגראי"ל שטינמן, ואאל"ט גם מרן הגרח"ק,

ובתחילת דרשתו - דרש מהקהל לעמוד על רגליהם,

ואז התחיל לברך שחלק,

הקהל ענה אמן,

ואז הוא סיים: זו כל הדרשה שלי....
והגרח"ק (שיצא כבר מהאירוע, ושמע על כך ממקורביו)
שלח לומר לו 'יש קונה עולמו בשעה אחת...'

ראשי תחתית