באנר תרומה

משפטים בבא קמא נ"ד א' חמור דבור לרבי יהודה ושה דאבידה לדברי הכל קשיא. אולי מותר לנסות ליישב.

• יוזם האשכול יוזם האשכול פרי חדש
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
באנר

פרי חדש

חבר חדש
יודע אני מיעוט ערכי שאיני בר ביקתא דרבא כלל, אך כיון שהקושיות הם על קרא ועל תנא, ארשה לעצמי לנסות ליישב.
חמור דבור לרבי יהודה. הנה מבואר בש"ס (ב"ק נ"ד ב') דסברא הוא שאם נפל שור פקח ביום לתוך הבור הרי החופר פטור, דאיבעיא ליה לעיוני ולמיזל. אך לכאורה יתכן שיהיה תנא שיחלוק על זה ויקשה "רחמנא אמר ונפל שמה שור... בעל הבור ישלם... ואת אמרת שור פיקח פטור"? הרי סו"ס אילולא הבור, השור לא היה נופל, והשור אינו בעל בחירה שנאשים אותו, ובהכי חייביה רחמנא לבעל הבור, ואיך אפשר לעקור פסוק מפשוטו מבלי שהדבר מופקע בסברא. [ולכאורה דין זה לא יותר קיצוני מהדין ששואל חייב על מתה כדרכה, ומהדין שאם בעליו היה עימו בשעת שאלה פטור אפילו בפשיעה שהיתה אחר כך.]
והשתא יש לומר דרבי יהודה אכן כך סובר, שאי אפשר להוציא הפסוק מפשוטו מבלי דרשא, אך לדינא הוא מודה להאי דינא דשור פיקח ביום פטור, משום דאית ליה דרשא לזה, דכתיב "ונפל שמה שור או חמור" "או" כמו "אם" [וכדכתיב בריש הפרשה והגישו אל הדלת או אל המזוזה, דהיינו אם אל המזוזה], וקאמר רחמנא "ונפל שמה שור -אם השור הזה חמור" דהיינו שוטה כחמור, אז בעל הבור ישלם. [לישנא אחרינא- "שור או חמור" להקיש שור לחמור, דהיינו שוטה כחמור.]
ומנין לי שחמור הוא שוטה, מדברי המלבי"ם דלהלן-
מלבי"ם תורה אור דברים פרשת וזאת הברכה פרק לג פסוק יג
(ולכן [יין] נקרא בלשון ארמי חמרא על שם החמור שוטה שבבעלי החיים) והחמור הוא דגל הסכלות.

שה דאבידה
, יש לפרש שהמאפיין של שה הוא דבר שהשבתו היא רחמנות, שהרי שה ללא בעלים הוא חשוף לכל הסכנות, וכדכתיב [ירמיה נ] צֹ֤אן אֹֽבְדוֹת֙ היה הָי֣וּ עַמִּ֔י...כָּל־מוֹצְאֵיהֶ֣ם אֲכָל֔וּם, ולאפוקי עבד ואמה שברחו שהשבתם היא אכזריות, [ובברחו מחו"ל לארץ יש איסור לאו להחזירם, דלא תסגיר עבד אל אדוניו, אך בברחו לאותו סוג מקום יש לומר שאין איסור אך גם אין מצוה,] ודבר זה למדתי מדברי מדרש תנאים לדברים וז"ל-
דברים פרשת כי תצא פרק כב פסוק ג- אלא מה שורו וחמורו שאין בו דעת יצאו עבדו ואמתו שיש בהן דעת. ואף שבמדרש זה מתמעט משורו וחמורו, יש לומר שמדרשי ההלכה אינם מקפידים לומר כל דרשא מאיזה פסוק יצאה, אלא העיקר הוא שהדין נכון, וכדמוכח במקומות רבים.

נערך לאחרונה:
יודע אני מיעוט ערכי שאיני בר ביקתא דרבא כלל, אך כיון שהקושיות הם על קרא ועל תנא, ארשה לעצמי לנסות ליישב.
ידוע בשם הכסף משנה ריש הלכות איסורי מזבח [ומסתמא יש מקורות קדמוניים יותר] שקשיא פירושו שיש יישוב, א"כ גם כשאין קושיא על תנא או אמורא יתכן שראוי מאוד ליישב...
חמור דבור לרבי יהודה. הנה מבואר בש"ס (ב"ק נ"ד ב') דסברא הוא שאם נפל שור פקח ביום לתוך הבור הרי החופר פטור, דאיבעיא ליה לעיוני ולמיזל. אך לכאורה יתכן שיהיה תנא שיחלוק על זה ויקשה "רחמנא אמר ונפל שמה שור... בעל הבור ישלם... ואת אמרת שור פיקח פטור"? הרי סו"ס אילולא הבור, השור לא היה נופל, והשור אינו בעל בחירה שנאשים אותו, ובהכי חייביה רחמנא לבעל הבור, ואיך אפשר לעקור פסוק מפשוטו מבלי שהדבר מופקע בסברא. [ולכאורה דין זה לא יותר קיצוני מהדין ששואל חייב על מתה כדרכה, ומהדין שאם בעליו היה עימו בשעת שאלה פטור אפילו בפשיעה שהיתה אחר כך.]
לא זכיתי להבין את ההשוואה, ברור שבעל חי לעולם לא יכניס עצמו לסכנה הניכרת בעין, וזו מציאות פשוטה שאפשר לראות אצל כל חתול או יונה ברחוב... אם כוונת כת"ר לבור מכוסה בכיסוי רעוע הרי שבזה מפורש בדף נב שם שחייב גם בשור פקח.
והשתא יש לומר דרבי יהודה אכן כך סובר, שאי אפשר להוציא הפסוק מפשוטו מבלי דרשא, אך לדינא הוא מודה להאי דינא דשור פיקח ביום פטור, משום דאית ליה דרשא לזה, דכתיב "ונפל שמה שור או חמור" "או" כמו "אם" [וכדכתיב בריש הפרשה והגישו אל הדלת או אל המזוזה, דהיינו אם אל המזוזה], וקאמר רחמנא "ונפל שמה שור -אם השור הזה חמור" דהיינו שוטה כחמור, אז בעל הבור ישלם. [לישנא אחרינא- "שור או חמור" להקיש שור לחמור, דהיינו שוטה כחמור.]
ומנין לי שחמור הוא שוטה, מדברי המלבי"ם דלהלן-
מלבי"ם תורה אור דברים פרשת וזאת הברכה פרק לג פסוק יג
(ולכן [יין] נקרא בלשון ארמי חמרא על שם החמור שוטה שבבעלי החיים) והחמור הוא דגל הסכלות.
ואם כנים דברי מר, מנא ליה לר' יהודה שור ולא אדם ? הרי שור איצטריך לדרשה מחודשת זו.
שה דאבידה, יש לפרש שהמאפיין של שה הוא דבר שהשבתו היא רחמנות, שהרי שה ללא בעלים הוא חשוף לכל הסכנות, וכדכתיב [ירמיה נ] צֹ֤אן אֹֽבְדוֹת֙ היה הָי֣וּ עַמִּ֔י...כָּל־מוֹצְאֵיהֶ֣ם אֲכָל֔וּם, ולאפוקי עבד ואמה שברחו שהשבתם היא אכזריות, [ובברחו מחו"ל לארץ יש איסור לאו להחזירם, דלא תסגיר עבד אל אדוניו, אך בברחו לאותו סוג מקום יש לומר שאין איסור אך גם אין מצוה,] ודבר זה למדתי מדברי מדרש תנאים לדברים וז"ל-
דברים פרשת כי תצא פרק כב פסוק ג- אלא מה שורו וחמורו שאין בו דעת יצאו עבדו ואמתו שיש בהן דעת. ואף שבמדרש זה מתמעט משורו וחמורו, יש לומר שמדרשי ההלכה אינם מקפידים לומר כל דרשא מאיזה פסוק יצאה, אלא העיקר הוא שהדין נכון, וכדמוכח במקומות רבים.
ומה הדין הנלמד מזה ? עי"ש בדף כז ע"א שהגמ' מנסה כמה דינים ללמוד מזה, וכן משמלה ושור וחמור נלמדים דינים, וכמו שביאר כת"ר לגבי בור המזיק, ה"ה לגבי אבדה, היינו דינים שאם לא היה כתוב בתורה היינו אומרים הפוך, וכאן איזה דין רוצה כת"ר ללמוד מתיבת שה ?

ידוע בשם הכסף משנה ריש הלכות איסורי מזבח [ומסתמא יש מקורות קדמוניים יותר] שקשיא פירושו שיש יישוב, א"כ גם כשאין קושיא על תנא או אמורא יתכן שראוי מאוד ליישב...
יש ספר שלם להגאון רבי דוד פארדו שבו הוא טורח ליישב מהו התירוץ שיש בכל לשון קשיא שבש"ס.
הספר נקרא עיסה קושי"ת, והוא חלק אחד מתוך שלושה חלקים בלמנצח לדוד.
ובענין חמור דבור לר"י ושה דאבידה לדברי הכל, הוא כותב כך:

ב"ק דף נד ע"א ד"ה חמור דבור וכו'. ויש להם תירוץ, חמור דבור לר"י איצטריך, דאי לאו דכתב רחמנא אלא שור למיעוטי אדם, לא הוה ממעטי אלא אדם גדול דבר דעה. אבל חרש שוטה וקטן הוה אמינא דדמו לשור. אי נמי לא הוה ממעטינן אלא בע"ח, אבל עבדא ממונא דרביה הוא, ולשור דמי. הילכך אצטריך אידך מיעוטא. זו סברת ר"י, ורבנן סברי דבשלמא אי הוה כתיב בהמה היה אפשר לומר כן. אבל השתא דפרט הכתוב שור, שמעינן שפיר למעוטי כלהו. ובהא פליגי.
ושה דאבידה לד"ה נמי שפיר יש לתרוצי, דאי לאו דכתב רחמנא שה לא הוה מרבינן משור דאפילו לגיזת זנבו, אלא כולה גיזה. דתפשת מועט תפשת. השתא דכתב רחמנא שה לגיזותיו, ובכלל שה איכא בין שה כשבים דהו"ל צמר דבר גיזה, ובין שה עזים דהו"ל שער דלאו בר גיזה, וממילא שמעינן נמי דהוא הדין לשור. ואם כן שור למה לי, שמע מינה דאפילו לגיזת זנבו לחוד. עכ"ל.

ב"ק דף נד ע"א ד"ה חמור דבור וכו'. ויש להם תירוץ, חמור דבור לר"י איצטריך, דאי לאו דכתב רחמנא אלא שור למיעוטי אדם, לא הוה ממעטי אלא אדם גדול דבר דעה. אבל חרש שוטה וקטן הוה אמינא דדמו לשור.
לא זכיתי להבין כלל, הלא ברור שאדם בר דעת לא בעי מיעוטא, ומכל שכן דשור פקח הוא דפטרוהו חז"ל מסברא, וקצת משמע כן במו"מ נד ריש עמוד ב.
ושה דאבידה לד"ה נמי שפיר יש לתרוצי, דאי לאו דכתב רחמנא שה לא הוה מרבינן משור דאפילו לגיזת זנבו, אלא כולה גיזה. דתפשת מועט תפשת. השתא דכתב רחמנא שה לגיזותיו, ובכלל שה איכא בין שה כשבים דהו"ל צמר דבר גיזה, ובין שה עזים דהו"ל שער דלאו בר גיזה, וממילא שמעינן נמי דהוא הדין לשור. ואם כן שור למה לי, שמע מינה דאפילו לגיזת זנבו לחוד. עכ"ל.
גיזת זנבו דשור איננה שיער, אלא מין מיוחד של גיזת זנב שור, והו"א שפטור מהשבה אע"פ ששווה פרוטה משום שהמאבד מוחל לו על כך, מה שייך זה לשיער של עז ?

לא זכיתי להבין כלל, הלא ברור שאדם בר דעת לא בעי מיעוטא, ומכל שכן דשור פקח הוא דפטרוהו חז"ל מסברא, וקצת משמע כן במו"מ נד ריש עמוד ב.
(y)
גיזת זנבו דשור איננה שיער, אלא מין מיוחד של גיזת זנב שור, והו"א שפטור מהשבה אע"פ ששווה פרוטה משום שהמאבד מוחל לו על כך, מה שייך זה לשיער של עז ?
לא כל כך הבנתי את השאלה.
נראה שכוונתו שאילולא שבכלל שה היה משמע גם עז שאין לו צמר, לא הייתי יכול ללמוד משור אפילו גיזת זנבו, דהייתי מרבה דוקא שיער דלאו צמר או גיזת כולו.
השתא שנכתב שה וממנו לומדים גם שור דלאו בר גיזה, שפיר מצינן לרבות משור אפילו גיזת זנבו.

(y)

לא כל כך הבנתי את השאלה.
נראה שכוונתו שאילולא שבכלל שה היה משמע גם עז שאין לו צמר, לא הייתי יכול ללמוד משור אפילו גיזת זנבו, דהייתי מרבה דוקא שער דלאו צמר או גיזת כולו.
השתא שנכתב שה וממנו לומדים גם שיער, שפיר מצינן לרבות משור אפילו גיזת זנבו.
דבריו מושתתים על הנחת יסוד ששייך השבת אבידה בשיער שאיננו בר גיזה, אני הקטן סבור שזה חידוש גדול מידיי, לא נתקלתי בשימוש שהיו עושים בימיהם בשיער של עז, ועל זה הוספתי שגיזת זנב שור איננה ראיה כי איננה שיער אלא גיזה ממש, רק שאיננה חשובה כמו גיזה, ולכן הו"א שמוחל.

דבריו מושתתים על הנחת יסוד ששייך השבת אבידה בשיער שאיננו בר גיזה, אני הקטן סבור שזה חידוש גדול מידיי, לא נתקלתי בשימוש שהיו עושים בימיהם בשיער של עז, ועל זה הוספתי שגיזת זנב שור איננה ראיה כי איננה שיער אלא גיזה ממש, רק שאיננה חשובה כמו גיזה, ולכן הו"א שמוחל.
מה ההבדל בין זנב שור לשיער של עיזים.
גם משיער עיזים אפשר לעשות בגדים רצועות ויריעות.

לא זכיתי להבין את ההשוואה, ברור שבעל חי לעולם לא יכניס עצמו לסכנה הניכרת בעין, וזו מציאות פשוטה שאפשר לראות אצל כל חתול או יונה ברחוב...
תכלס' הוא חלם באותו זמן (ועוד נתחשבן איתו בעולם האמת על זה), ובגלל הבור שאתה חפרת בלי רשות במקום ששייך לכולם, הוא נפל. ואין שום תימה שהתורה תחייב את בעל הבור על זה. [יש דינים יותר מחודשים מזה בתורה, כגון חיוב שומר ששמר כמו ששומר על הכסף שלו, אך אינו יכול להשבע שקיים את גדרי הדין.]
ומה שפשוט לבעלי הש"ס דשור פקח ביום פטור נראה דנפקא להו מאיזה השוואות אחרות לדיני נזיקין, ולא מסברא אלימתא דמהניא למיפסק קראי.

מה ההבדל בין זנב שור לשיער של עיזים.
גם משיער עיזים אפשר לעשות בגדים רצועות ויריעות.
אני לא מספיק בקי כדי לטעון בבירור אחרת, אבל חז"ל קוראים לזנב שור "גיזה", ושיער עיזים הוא קצר מאוד ונראה בלתי שימושי, עם זאת יתכן מאוד שאני טועה.

תכלס' הוא חלם באותו זמן (ועוד נתחשבן איתו בעולם האמת על זה), ובגלל הבור שאתה חפרת בלי רשות במקום ששייך לכולם, הוא נפל. ואין שום תימה שהתורה תחייב את בעל הבור על זה. [יש דינים יותר מחודשים מזה בתורה, כגון חיוב שומר ששמר כמו ששומר על הכסף שלו, אך אינו יכול להשבע שקיים את גדרי הדין.]
ומה שפשוט לבעלי הש"ס דשור פקח ביום פטור נראה דנפקא להו מאיזה השוואות אחרות לדיני נזיקין, ולא מסברא אלימתא דמהניא למיפסק קראי.
לא באתי להתחשבן איתו, באתי לטעון שהוא מזיק את עצמו ולא בעל הבור מזיק אותו, זה כמו כיסוי שהוא מכוסה כראוי לשוורים ולא כראוי לגמלים ונפל שם שור דמבואר להדיא בסוגיא נב ע"ב שפטור לכולי עלמא, כן הדבר בבור גלוי הוא מכוסה לפקחים, וזה שיש מקרים שפקח נופל [חלם באותו זמן וכיו"ב] יש גם מקרים שכיסוי ראוי מתליע וחשיב אונס ופטור כמבואר להדיא בסוגיא, וה"ה כאן ביחס לשור פקח אין ספק שהוא שמור, כך נראה מכל מהלך הסוגיא.
זה שמצאנו בתורה דברים מחודשים, נוכל לדון כל מקרה לגופו, אבל זה לא בהכרח שייך לכאן, וכמו שכת"ר בוודאי לא יטען שאם מצינו חידוש התורה בהלכות יבום הרי מוכח שגם כאן היה לתורה לחדש שחייב.

הוא מזיק את עצמו ולא בעל הבור מזיק אותו,
אני בטוח שבעל השור כועס על חופר הבור, ובצדק. והתורה אמרה שבעל הבור חייב, אנחנו רק דנים אם להוציא את המקרא מידי פשוטו, ודעת רבי יהודה שלא להוציא מבלי דרשא.

מחמור ותו לא לא נדע את הדרשה שחידש כת"ר, דבעינן שור כעין חמור, ואי לא כתיב שור לא נדע לדרוש כן.
אם היה כתוב רק חמור, אין לך בו אלא חידושו, דהיינו חמור ואדם שהוא בעל מחשבות, אך היינו טועים לחשוב שחייבים גם על מיתת אדם, לכן התורה כותבת גם שור, למעט מיתת אדם. ואם היה כתוב רק שור, הייתי טועה בדין וסובר שחייבים גם על שור פקח.

וטעמא דרבנן יש לפרש דאית להו שלא מחייבים את המזיק על נזקים רחוקים ששיער שלא יגיע לידי כך, [ואולי גם לפעמים מותר לו לחפור כדי להרויח ריוח גדול בתנאי שישלם את הנזקים הצפויים לבוא לאחרים,] ונפקא להו מפטור טמון באש, שמיוסד על זה שהמדליק את האש לא שיער שיגיע נזק כולי האי, אך רבי יהודה הרי לית ליה פטור טמון, ומסברא כמובן אין לחדש זאת, אלא אם כן יש דרשא לכך, וכנ"ל.

ראשי תחתית