באנר תרומה

יחסו של רבי שמואל אויערבאך זצ"ל לספרדים

איש ההשקפה

חבר חדש
לגבי האשכול החשוב והכואב שעלה כאן
אכתוב ברמיזה כמה דברים שקיבלנו בלחישה ממרן הגר"ש זלה"ה, בענין בני ספרד, שלדעתו כאן טמון הענין.
וזאת למודעי שלא היה בדור האחרון כמרנא הגר"ש זלה"ה שנשא על שכמו את בני ספרד ושקד עליהם לטפחם ולרוממם, וממש היה יחזקאל בן בוזי בענין זה, וכנודע ואכמ"ל.
ועכ"פ הוא הבין שאצל חוגים אחרים הגדולים נקבעים לפי רמתם וגדלותם התורנית נטו, בשימוש חכמים ובמסורת העוברת מדור לדור, ללא קשר למדינה וגרורותיה, וכו', באופן שהגדולים האמיתיים יש להם שליטה וכו', בלא עירבוביא וכו', והיה לו בזה תוספת דברים מהגרא"ז מלצר זלה"ה ועוד, וגיליתי טפח וכיסיתי אלפיים אמה.

לגבי האשכול החשוב והכואב שעלה כאן
אכתוב ברמיזה כמה דברים שקיבלנו בלחישה ממרן הגר"ש זלה"ה, בענין בני ספרד, שלדעתו כאן טמון הענין.
וזאת למודעי שלא היה בדור האחרון כמרנא הגר"ש זלה"ה שנשא על שכמו את בני ספרד ושקד עליהם לטפחם ולרוממם, וממש היה יחזקאל בן בוזי בענין זה, וכנודע ואכמ"ל.
ועכ"פ הוא הבין שאצל חוגים אחרים הגדולים נקבעים לפי רמתם וגדלותם התורנית נטו, בשימוש חכמים ובמסורת העוברת מדור לדור, ללא קשר למדינה וגרורותיה, וכו', באופן שהגדולים האמיתיים יש להם שליטה וכו', בלא עירבוביא וכו', והיה לו בזה תוספת דברים מהגרא"ז מלצר זלה"ה ועוד, וגיליתי טפח וכיסיתי אלפיים אמה.
זה שהגר"ש אוירבאך זצוקללה"ה היה נושא על שכמו את בני עדתנו מבחינת עזרה בהכנסה לישיבות ליטאיות בלי סוף ובלי שיעור, זה אמת ידועה, והרבה מאיתנו חייבים לו על כך המון [וכן בסמינרים].
נושא על שכמו - קצת מוגזם.
היו וישנם ראשי ישיבות שנשאו על שכמם וממשיכים לישא, והם היו כפופים לגדולי התורה הליטאיים וההולכים בדרכם, ואכן לזמן מה הוא היה במדה מסוימת המרא דאתרא של ראשי הישיבות בירושלים, אך מאז המחלוקת הכואבת רובם המכריע שייכים להנהגה האחרת שאחריה רוב מנין ובנין מעולם התורה, וזה בלי לפגוע חלילה בכבוד תורתו העצום ורב רק להעמיד הגדרות על דיוקם, כי הרבה פעמים משתחלת איזו קביעה והרואה את הדברים חושב שהם מדויקים כפי שהם.
לגבי הבעיה הנ"ל שכת"ר רומז עליה, אכן. וזו מלחמת עולם בין ראשי הישיבות לבין גדולי תורה עצומים ונוראים שהם מחוץ לעולם הישיבות, ואם יעיין מר בכמה מהאשכולות כאן ימצא כמה וכמה מהכותבים שנלחמים בדיוק בנקודה זו ואינני מוצא לנכון להזכיר שמות כל חכם יראה.
הבעיה הרבה פעמים שבחורים בישיבות מביאים ערכים מי גדול ומי לא מהבית, ויותר מזה שלא מבדילים בין מי שגדול בפסק ובדיינות ורבנות לבין מי שגדול בחינוך והעתקת המסורת, וגיליתי טפח וכו'.
כמו כן ישנה בעיה נוספת שרבנים ליטאיים ולאחרונה בעיקר מתלמידי הגר"ש זצוקללה"ה מחזקים דווקא את ידי החולקים על ראשי הישיבות בנושאים המדוברים. אבל לאו דווקא מתלמידיו.

זה שהגר"ש אוירבאך זצוקללה"ה היה נושא על שכמו את בני עדתנו מבחינת עזרה בהכנסה לישיבות ליטאיות בלי סוף ובלי שיעור, זה אמת ידועה, והרבה מאיתנו חייבים לו על כך המון [וכן בסמינרים].
נושא על שכמו - קצת מוגזם.
לא ניכנס לפרטים שאינם ממין האשכול
אבל צריך לזכור שבשנים ההם כל ראשי הישיבות הספרדיות הגאונים טולדאנו עדס וכו' ראו בו את הכתובת, והוא הראשון שנתן את הגב לארגון אמ"ת, כנודע, זלה"ה.
לא לחינם בזמן המחלוקת בפטירת מרן הגריש"א, כולם הלכו איתו למעט יחידים מסיבות ידועות. וא"צ להיכנס לענין זה כעת.

לא לחינם בזמן המחלוקת בפטירת מרן הגריש"א, כולם הלכו איתו למעט יחידים מסיבות ידועות. וא"צ להיכנס לענין זה כעת.
יש לו זכויות רבות
אבל עד שכתוב ההיסטוריה שרובם הלכו איתו
רוב מנין ובנין של ראשי הישיבות הספרדיים לא הלכו עמו
ואי אפשר להכחיש את החי

לא ניכנס לפרטים שאינם ממין האשכול
אבל צריך לזכור שבשנים ההם כל ראשי הישיבות הספרדיות הגאונים טולדאנו עדס וכו' ראו בו את הכתובת, והוא הראשון שנתן את הגב לארגון אמ"ת, כנודע, זלה"ה.
אני מסכים עם רוח הדברים.
אבל אילו לא היתה מחלוקת ולא היה מר מתלמידיו או מהמשתייכים לקבוצה שתחת הנהגתו, לא היית מוצא לנכון להזכיר דווקא אותו, ולהדגיש את החלק המסוים שלו, לכן ראוי לשקף תמונה מאוזנת יותר ולו רק כדי לדייק.

אני מסכים עם רוח הדברים.
אבל אילו לא היתה מחלוקת ולא היה מר מתלמידיו או מהמשתייכים לקבוצה שתחת הנהגתו, לא היית מוצא לנכון להזכיר דווקא אותו, ולהדגיש את החלק המסוים שלו, לכן ראוי לשקף תמונה מאוזנת יותר ולו רק כדי לדייק.
תשאל את אלו שחיו אז, קשה לדמיין את עולם הספרדי בפריחתו העצומה לולא נשיאתו בעול של מרנא הגר"ש זלה"ה,
מה שהיום מובן מאליו, הוא ראה לבדו ברוחו הגדולה ובדעתו הרחבה כבר אז, ונשא את כולם על כפיים כאשר ישא האומן את היונק.

אין אדם שדאג לציבור הספרדי מתוך הגדולים הליטאים, יותר מהגר"ש אויערבאך
ומעמדו נתערער מעט רק בגלל המח' באחרית ימיו, ולולי זה פשוט שכולם היו רואים בו מנהיג ומורה דרך.

אני זוכר שהיה מתקשר בקביעות לכל אב שלא קבלו את ילדיו ולוחץ על בעלי המוסדות בעצמו!

אני זוכר שהיה מתקשר בקביעות לכל אב שלא קבלו את ילדיו ולוחץ על בעלי המוסדות בעצמו!
ובזה גרם - גם אם נתכוון לטובה - שלא יוכלו להיפתח מוסדות ספרדיים איכותיים.
אני אומר את הדברים כמי שבאופן אישי הסתייעתי בהכנסה לת"ת ע"י מרנא הגר"ש זיע"א
אבל מבחינתי ברכיהו שינקר שלא קיבל ספרדים עשה טובה עצומה לציבור הספרדי.
בראיה שלי, זה שר' שמואל עזר לאברך חשוב להתקבל ומסר על זה נפש, מה שכתוב פה בלומדעס', שמוסד ספרדי, כלומר ללמוד עם ילדי זה קטסטרפוה ושואה.
אי אפשר לברוח מהצד השני של המשוואה

כמו כן ישנה בעיה נוספת שרבנים ליטאיים ולאחרונה בעיקר מתלמידי הגר"ש זצוקללה"ה מחזקים דווקא את ידי החולקים על ראשי הישיבות בנושאים המדוברים. אבל לאו דווקא מתלמידיו.
אמת.
נקודה נכונה וכואבת.
אך מה שעומד מאחרי הדברים היא הסתכלות שטחית ורדודה שלהם שאין הבדל בין הספרדים.
מבחינתם אין הבדל גדול בין הנכד של שר התורה הרב סופר, לבין נכד של גרוזיני עם שן זהב.
שניהם נמדדים כשוים לענין 30 האחוזים הקדושים, שאם יחצו אותם, בר מינן לאן זה יוביל...
(באמת בנקודה זו היחיד שהבין בתוך הספרדים היה מרן רבי שמואל זיע"א שידע מה ההבדל בין בירדוגו לבין כפכפיוף, והכיר את רבותינו זיע"א)

ודון מינה ואוקי באתרין, שאין מבחינתם שום הבדל בין הרב בניהו שמואלי לבין הרב סלים

ויש עוד הרבה מה להאריך ואת שהלב חושק הזמן עושק וכידוע...

ומעמדו נתערער מעט רק בגלל המח' באחרית ימיו, ולולי זה פשוט שכולם היו רואים בו מנהיג ומורה דרך.

דוקא במשפחתינו נעזרו כמה וכמה פעמים בהכנסה למוסדות ע"י מרן הגראי"ל זצוק"ל.
(אע"פ שלא הכיר את המשפחה בכלל).

דוקא במשפחתינו נעזרו כמה וכמה פעמים בהכנסה למוסדות ע"י מרן הגראי"ל זצוק"ל.
ואני ראיתי פעם אחת שהתעקש שלא יקבלו.
אני מכיר כמה וכמה ספרדים שלמדו אצלו.
גם אני מכיר לפחות 2 שיצאו פצועים בנפשם ה"י.
אכן.
אך היה מדובר על יחס של אחד לשיעור של חמישים.
יותר בכיוון של ביטול בשישים.

אגב, באחיעזר בבית וגן הלכו למרן הגראי"ל זצוק"ל, כי רצו לקבל פחות ספרדים, ובתחילה אמר להם הגראי"ל שיעשו כן, ע"מ שבני ע"מ יפתחו מוסדות משל עצמם וכו'.
ואז נסע אליו מרן הגר"י עדס שליט"א, והסביר לו שאצל הספרדים יש 25 % בערך (נכון לאז) שאינם כשאר ה 75%, אלא הם בני תורה ומשפחות טובות וכו',
ומרן הגראי"ל זצוק"ל קיבל את דבריו, ומאז הוסיפו באחיעזר והגדילו את אחוזי הספרדים בהוראת הגראי"ל.

אינני יודע אם זה היה באמת כך, ואולי באמת דאג לכמה ספרדים וכך נהפך ל"פטרון הציבור הספרדי", כחלק מהמגמה העכשווית להפוך את הפלג הירושלמי ללגיטימי בציבור הספרדי, ולהכניס למיינסטרים דעות קיצוניות מופרכות כנודע ואכמ"ל.

יתכן גם שמפני היותו אנטי ממסדי, לא אהב את הממסד האשכנזי שהדיר ספרדים.

אבל דאגה לציבור הספרדי איננה מתבטאת במידת ההצלחה לדחוף אותם למוסדות אשכנזים ולהנציח את המצב הקיים שהמוסדות הספרדיים פחותים מהאשכנזים, אלא להיפך, לנעול ולסגור את דלתות המוסדות האשכנזים ולגרום לכל העידית הספרדית להיות במוסדות ספרדיים, ולהקים כמה שיותר מוסדות ספרדיים עבור האברכים המצויינים שיש בציבור שלנו.

ולכן המילים "דאג לציבור הספרדי" הם מילים ריקות מתוכן ותלושות מהמציאות.

ראשי תחתית