יחסו של רבי שמואל אויערבאך זצ"ל לספרדים

סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
זושמעתי מאחד הסופדים (ואני כותב זאת בחשש, אבל כוונתי להאיר את דמותו הענקית והמאירה לבנין מוסדות ועולם התורה, וה' יצילנו מטעויות.) שהוא רוצה שתיזכר לדורות דמותו של רבי שמואל שלפני התקופה האחרונה. והנסתרות לנו וכו'.
אחד הסופדים רצה כך? מה אפשר ללמוד מזה?

לגבי האשכול החשוב והכואב שעלה כאן
אכתוב ברמיזה כמה דברים שקיבלנו בלחישה ממרן הגר"ש זלה"ה, בענין בני ספרד, שלדעתו כאן טמון הענין.
וזאת למודעי שלא היה בדור האחרון כמרנא הגר"ש זלה"ה שנשא על שכמו את בני ספרד ושקד עליהם לטפחם ולרוממם, וממש היה יחזקאל בן בוזי בענין זה, וכנודע ואכמ"ל.
ועכ"פ הוא הבין שאצל חוגים אחרים הגדולים נקבעים לפי רמתם וגדלותם התורנית נטו, בשימוש חכמים ובמסורת העוברת מדור לדור, ללא קשר למדינה וגרורותיה, וכו', באופן שהגדולים האמיתיים יש להם שליטה וכו', בלא עירבוביא וכו', והיה לו בזה תוספת דברים מהגרא"ז מלצר זלה"ה ועוד, וגיליתי טפח וכיסיתי אלפיים אמה.
לא ניכנס לפרטים שאינם ממין האשכול
אבל צריך לזכור שבשנים ההם כל ראשי הישיבות הספרדיות הגאונים טולדאנו עדס וכו' ראו בו את הכתובת, והוא הראשון שנתן את הגב לארגון אמ"ת, כנודע, זלה"ה.
לא לחינם בזמן המחלוקת בפטירת מרן הגריש"א, כולם הלכו איתו למעט יחידים מסיבות ידועות. וא"צ להיכנס לענין זה כעת.
מרנא ורבנא ואכמ"ל וד"ל ודו"ק וצ"ע
הגר"ש הקים את חכמת שלמה כי בהמסורה היו הרבה פרענקים שמביאים צלמים לבר מצווה
ובחכמת שלמה יהיה באידיש כך שהם לא יבואו.

דוגמא לנשיאה בעול של הישיבות הספרדיות,
מסירות נפש כפשוטו לרדת מההר אל העם לגדל ולרומם בחורים מתוך התורה עצמה, בעמקותה ואיכותה, כדרך גדולי הגדולים זיע"א וזצוקלה"ה,
ודבר שפתיים אך למחסור.
כל בר דעת מבין שארוע כזה נחרט ובפועל בלב הצורבים הצעירים הרבה יותר מ,,,, ומ,,,, ומ,,,,,.

קבצים מצורפים

דוגמא לנשיאה בעול של הישיבות הספרדיות,
מסירות נפש כפשוטו לרדת מההר אל העם לגדל ולרומם בחורים מתוך התורה עצמה, בעמקותה ואיכותה, כדרך גדולי הגדולים זיע"א וזצוקלה"ה,
ודבר שפתיים אך למחסור.
כל בר דעת מבין שארוע כזה נחרט ובפועל בלב הצורבים הצעירים הרבה יותר מ,,,, ומ,,,, ומ,,,,,.
ים של סופרלטיבים כמנהגם של אנשי ההשקפה בעיניהם

ההמונים הכירו לו טובה מהרגע הראשון, והצביעו לו בידיים וברגליים. לא היתה שום סיבה שההצלחה הזו לא תחזור על עצמה במישור הארצי, רק שבנקודה הזו התנועה נגזלה ממנו, ולכן זה נשאר בגדר "מה היה קורה אם".

כך או כך, גם ר' אריה דרעי שותף מלא לעשיה הזו, בבניית מוסדות לספרדים, וזו הנקודה שלי, עליו ועל שכמותו ניתן לומר "נשא על שכמו את בני ספרד ושקד עליהם לטפחם ולרוממם, וממש היה יחזקאל בן בוזי בענין זה [נכנס לכלא לתקופה ארוכה ומכנים אותו "עבריין"], וכנודע ואכמ"ל".

אבל לא על מי שעזר לכמה בנות להיכנס למוסדות אשכנזיים.
אמת. על זה אין לנו שום ויכוח [חוץ מזה שאני כתבתי "המונים" כוונתי היתה להמונים במישור הארצי ובמשך שנים רבות, לענ"ד לא היו לו את הכישורים להרים התארגנות כזאת, בניגוד לר' אריה דרעי, אבל זו אכן רק דעה והתרשמות שלי ולא עובדות היסטוריות].
לגבי נשא על שכמו זה בדיוק מה שכתבתי עיין לעיל באשכול זה הודעה מספר 2.

טענה זו היא על דרך השלילה, שלא רק שאינו מועיל אלא גם מזיק. אבל זו הטענה השולית.

הטענה העיקרית היא שעליו אי אפשר לומר בשום אופן דברי שבח והלל מוגזמים שאין להם שום קשר למציאות, כי מדובר במעשה חסד נקודתי ותו לא (וכמותו יש רבים המסייעים, ההורים המסכנים מפעילים את קשריהם עם כל מי שהם מכירים).
כאשר אדם בעל השפעה ומעמד ציבורי משמעותי, משתמש בהשפעתו בניגוד מוחלט לאינטרס של עצמו, ובלי שום ריווח וטובת הנאה, ועושה זאת כסדר הרבה מאוד פעמים, זו אכן לא התארגנות כללית [ועל זה עשיתי את ההבחנה לעיל בין שני הדברים] אבל זה הרבה מאוד עזרה לפרט, בהרבה הרבה מאוד מקרים מה שאפשר להגדיר כתופעה רחבה, ומן הראוי להכיר לו טובה.
אכן לא צריך להגזים בזה, וכפי שכתבתי בעצמי לעיל, וגם אני מסכים [וגם זה כתבתי] שהוא לא היה היחיד.

זו טעות גדולה, הציבור הספרדי הוא איכותי מאוד והוא סבל לאורך כל השנים מבריחת המוחות לישיבות האשכנזיות, במקום שיתכנס לתוך עצמו ויצור מוסדות איכותיים עם סינון פנימי.
כאן כבר יש לנו ויכוח כנראה יסודי יותר.
לא על האיכות של הציבור שלנו ולא על ההון האנושי הנפלא, אלא על היכולת להקים ישיבות בידי מי שאינם בוגרי ישיבות.
תראה - אם הנידון היה להקים ישיבות בנוסח פורת יוסף וכסא רחמים המופלאות והמיוחדות, יכול להיות שזה היה אפשרי, אבל לא על זה דובר, וזה כנראה בלאו הכי לא היה עובד במציאות של ימינו וברוח של מדינת ישראל כפי שהיא נראית, [מלבד כסא רחמים שהיא יוצא מן הכלל מעולה שבמעולים, אבל אינו מעיד על הכלל, כפי שרואים במציאות].
לכן זה שהיו מוחות בציבור שלנו זה נכון, אבל מוחות לא מספיק כדי להקים עולם ישיבות וסמינרים כפי שיש היום, מפני שכדי להקים ישיבה שתצליח צריך ראש ישיבה וצוות והורים שמחויבים למהלך מאוד מסוים, כי הם עצמם מבינים אותו ומתחברים אליו, ואם לא כל ההורים ולא רובם לכל הפחות חלקם הניכר,
ואת זה בשום אופן לא היה אז, והיום יש בשפע.

ראיתי השבוע באחד העלונים שהרב משה הראל כתב מאמר על זקנו רבינו ישראל אביחצירא שהשבוע יום הילולתו, והוא מספר שם שר' שמואל אוירבעך זצ"ל היה אחד היחידים שזכה שבבא סאלי דבר איתו בלימוד בהרחבה [פחות או יותר זה מה שכתב שם].

כאשר אדם בעל השפעה ומעמד ציבורי משמעותי, משתמש בהשפעתו בניגוד מוחלט לאינטרס של עצמו, ובלי שום ריווח וטובת הנאה, ועושה זאת כסדר הרבה מאוד פעמים, זו אכן לא התארגנות כללית

זהו אינטרס אשכנזי ראשון במעלה, לדאוג שהעידית הספרדית תיכנס למוסדות אשכנזיים, ובכך תשמור על המצב הקיים בו מוסדות אשכנזיים הם מוסדות איכותיים ומוסדות ספרדיים הם מוסדות בינוניים / גרועים עבור כל אלה שלא הצליחו להתקבל למוסדות אשכנזיים.

אבל כך או כך, לקחת מעשי חסד בודדים ולדבר עליהם באופן כזה, זה יותר ממגוחך. בפרט שזה לא הועיל מאומה לציבור הספרדי אלא רק הזיק (כנ"ל).

כאן כבר יש לנו ויכוח כנראה יסודי יותר.
לא על האיכות של הציבור שלנו ולא על ההון האנושי הנפלא, אלא על היכולת להקים ישיבות בידי מי שאינם בוגרי ישיבות

לא זכיתי להבין לאן נסעת, אין שום ויכוח על כך.

מי שהקימו את הישיבות הספרדיות המובחרות היו אותם ראשי ישיבות שלמדו אצל האשכנזים, וגדולי הדור האשכנזים עודדו אותם, גם בפתיחת ארגון מרביצי, ללא קשר לר"ש אויערבאך.

מי שנתן כח לעולם התורה לפרוח, ע"י הקמת תלמודי תורה, תקציבים לישיבות וכדו', היתה מפלגת ש"ס, באמצעות הקולות של כולנו.

מי שגרם לחזרה בתשובה המונית, וסיפק ילדים לתלמודי תורה, שלאחר מכן המשיכו לישיבות, הם ארגוני התשובה ובראשם ערכים, לב לאחים, חב"ד. וכאשר הרחבתי כאן.

לא לחינם בזמן המחלוקת בפטירת מרן הגריש"א, כולם הלכו איתו למעט יחידים מסיבות ידועות. וא"צ להיכנס לענין זה כעת.
סוג של יחצנות מוזרה כל מי שלא הלך איתו היה לו אינטרסים, וחוץ ממנו כולם אבל כולם הלכו איתו בלי אינטרסים, כמובן.
לגופו של ענין הגר"ש אוירבך היה קיצוני מאוד בנושאי השקפה ויצא בחרב וחנית נגד מי שלא היה במאה אחוז לפי השקפתו, בלי קשר לאשכנזים או ספרדים, ובענין זה רוב ככל גדולי ישראל חלקו עליו.
עוד דבר מגוחך להזכיר את הרב עדס בענין זה, הרב עדס לא היה צריך את העזרה של הרב אוירבך הוא למד בעצמו בישיבת פוניבז', הוא נשוי למשפחה אשכנזית חשובה מאוד, וההזכרה שלו בענין זה מגוחכת.

ראיתי השבוע באחד העלונים שהרב משה הראל כתב מאמר על זקנו רבינו ישראל אביחצירא שהשבוע יום הילולתו, והוא מספר שם שר' שמואל אוירבעך זצ"ל היה אחד היחידים שזכה שבבא סאלי דבר איתו בלימוד בהרחבה [פחות או יותר זה מה שכתב שם].
דבריו של הרב הראל על בבא סאלי חלקם הם תימה גדולה ואכמ"ל

שכחת רק פרט קטן, אריה דרעי לא היה זה שהרים את ההתארגנות הארצית, הוא נכנס לתנועה בקושי כמזכיר המועצת, ולאחר מכן עוזר שר.
כשאני אומר התארגנות רצינית אני לא מתכוון לפלטפורמה [מה שיש גם לירוקים ולהדר מוכתר] אלא לנהל אופרציה מורכבת בעשרות ערים ומועצות מקומיות, עשרות חצרות רבנים וסגנונות, לדאוג להביא הישגים משמעותיים לציבור שתומך בך דרך שימוש נכון בכוח במסדרונות הכנסת והממשלה, לעשות תקשורת טובה כדי שהציבור יבין מה אתה בעצם בא לבשר, ועוד ועוד, זה הוא עשה [ר' אריה דרעי] לא נראה לי שמישהו חושב אחרת.

זהו אינטרס אשכנזי ראשון במעלה, לדאוג שהעידית הספרדית תיכנס למוסדות אשכנזיים, ובכך תשמור על המצב הקיים בו מוסדות אשכנזיים הם מוסדות איכותיים ומוסדות ספרדיים הם מוסדות בינוניים / גרועים עבור כל אלה שלא הצליחו להתקבל למוסדות אשכנזיים.

אבל כך או כך, לקחת מעשי חסד בודדים ולדבר עליהם באופן כזה, זה יותר ממגוחך. בפרט שזה לא הועיל מאומה לציבור הספרדי אלא רק הזיק (כנ"ל).
זה לא אינטרס אישי שלו.
ומה שכת"ר קורא "אינטרס אשכנזי" סביר שאדם מרומם כמוהו שדבוק בתורה ובהשי"ת היה קצת יותר גבוה משיקולים אלה.
ולגבי מעשי חסד בודדים הם לא היו בודדים אלא רבים מאוד ואפשר להגדיר זאת כתופעה.
לגבי הועיל או הזיק פירטתי את דעתי העניה לעיל שיש לחלק בין המצב אז למצב היום.

לא זכיתי להבין לאן נסעת, אין שום ויכוח על כך.

מי שהקימו את הישיבות הספרדיות המובחרות היו אותם ראשי ישיבות שלמדו אצל האשכנזים, וגדולי הדור האשכנזים עודדו אותם, גם בפתיחת ארגון מרביצי, ללא קשר לר"ש אויערבאך.

מי שנתן כח לעולם התורה לפרוח, ע"י הקמת תלמודי תורה, תקציבים לישיבות וכדו', היתה מפלגת ש"ס, באמצעות הקולות של כולנו.

מי שגרם לחזרה בתשובה המונית, וסיפק ילדים לתלמודי תורה, שלאחר מכן המשיכו לישיבות, הם ארגוני התשובה ובראשם ערכים, לב לאחים, חב"ד. וכאשר הרחבתי כאן.
מה שניסיתי לומר זה שיש הבדל בין לדחוף ספרדים למוסדות אשכנזים לפני 20 שנה לבין לעשות זאת היום, אז זה היה חסד, היום אני מבין מי שיטען שזה גורם נזק, אני לא בטוח מסכים אבל לא זה הנושא.
אז לא היתה אלטרנטיבה רחבה וראויה מספיק, ומה שטען כת"ר על טענתי זו שהיא טעות מפני שהמוחות קיימים אצלנו וכל מה שלא היו ישיבות זה רק בגלל שהטובים הלכו לישיבות ליטאיות, על זה השבתי שלא כי, אלא לא היו ישיבות כי לא היו מספיק כוחות להקים אותם לפני 20 שנה מה שהיום ב"ה יש.
לגבי מי הקים ועודד אכן אין לי ויכוח [מלבד המשפט שארגון מרביצי לא היה קשור לרבי שמואל זצ"ל שממה שאני יודע הוא כן היה קשור גם אליו וגם לגדולים אחרים, בימים ההם הוא היה אחד ממנהיגי עולם התורה הנחשבים, וכמובן לא היחיד ולא הראשון].
לגבי חזרה בתשובה המונית דעותינו שונות אבל זה לא נושא האשכול.

לא צריך לספור.
אני יודע במשפחתי המורחבת [דודים משני הצדדים] על למעלה מ- 10 סיפורים של עזרה בהכנסה למוסדות.
וכמה יתומים ספרדיים חיתן???
יותר משערות זקנם של זקני חו"ר הפורום דידן.

ר"ש אויערבאך היה רב מלא אנפין
כל אחד שרוצה עם מעט עבודה יכול למצוא הוכחות לכך שהיה בשיטתו
היה מלא בסערות קודש וזהו כנראה אחת הסיבות שלא הנהיג את עדת ישראל.
יש הרבה שוני בין המנהיגים
אבל יש מכנה משותף שכולם מאופקים מאוד מאוד. ר"ש היה לא מכופתר. למי שמכיר את הביטוי.
עכשיו הנידון הוא לא על הדרך
אלא אם מישהו רואה שהאנשים ממפלגת עץ הם עניניים והאם מאמינים להם שמטרת היא לעשות טוב והאם יש מקום שקומץ מנסה לכפות את דעתו על הרוב ובעיקר גדולי הדור.
בקיצור אף אחד לא מאמין לכם.

רב שהוא בעל חסד ודואג ליתומים, לא אמור להבדיל כלל בין יתומים ספרדים לאשכנזים.

וכמה יתומים ספרדיים חיתן???
יותר משערות זקנם של זקני חו"ר הפורום דידן.

דאג רק ליתומים ספרדים?

רב שהוא בעל חסד ודואג ליתומים, לא אמור להבדיל כלל בין יתומים ספרדים לאשכנזים.
רק שלא תהיה אי הבנה - הוא דאג בהחלט ליתומים אשכנזיים גם כן , וכן בעניין המוסדות שלא קיבלו.

מרנא ורבנא ואכמ"ל וד"ל ודו"ק וצ"ע
הגר"ש הקים את חכמת שלמה כי בהמסורה היו הרבה פרענקים שמביאים צלמים לבר מצווה
ובחכמת שלמה יהיה באידיש כך שהם לא יבואו.
אני בעצמי הייתי מעורב ב-6 מקרים בהם מרן הגר"ש אילץ את פינזל להכניס ילדים ספרדים לחכמת שלמה.
והוא הקים את חכמת שלמה כי בהמסורה היו הרבה אשכנזים שלא התאימו לבתים האיכותיים יותר.
ואין אחד מדן ועד באר שבע שלא יודע שמרן הגר"ש דאג לספרדים יותר מכל גדול אחר בישראל
ועכ"פ לבוא ולהציגו כהיפך הגמור (שפותח מוסד 'נגד הפרענקים') זה גם הוצאת שם רע חמורה ונוראה עד אדם גדול בענקים - לא יודע איך אתה לא מפחד וכיצד לא רעדו ידך - וגם מגחיך את עצמך בעיני כל קורא נבון.

אני בעצמי הייתי מעורב ב-6 מקרים בהם מרן הגר"ש אילץ את פינזל להכניס ילדים ספרדים לחכמת שלמה.
והוא הקים את חכמת שלמה כי בהמסורה היו הרבה אשכנזים שלא התאימו לבתים האיכותיים יותר.
ואין אחד מדן ועד באר שבע שלא יודע שמרן הגר"ש דאג לספרדים יותר מכל גדול אחר בישראל
ועכ"פ לבוא ולהציגו כהיפך הגמור (שפותח מוסד 'נגד הפרענקים') זה גם הוצאת שם רע חמורה ונוראה עד אדם גדול בענקים - לא יודע איך אתה לא מפחד וכיצד לא רעדו ידך - וגם מגחיך את עצמך בעיני כל קורא נבון.
כבר אמר מרן הגר"י אברמסקי בעל החזו"י [שמרן זלה"ה דיבר רבות ממעלתו]
שיקנה ליריביו אבנים קטנות, בכדי שלא יזרקו גדולות כדרכם של כפוי טובה.

זכור לי ששמעתי שבחופות של ספרדים בירך את הברכות במבטא ספרדי...

סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ראשי תחתית