איך קיים מרדכי את המן בתור עבד? והלא אין מקיימין עבד שלא מל!

  • יוזם האשכול יוזם האשכול גרינפלד
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

גרינפלד

חבר פעיל
הצטרף
5/1/25
הודעות
202
מיקום
בני ברק
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
וכל זה איננו שוה לי (ה יג)

במגילה טו. וברש״י שם, מבואר שהמן מכר את עצמו להיות עבד למרדכי ימים רבים לפני שעלה המן לגדולה. וקשה, דהנה ביבמות מח: דעת רבי עקיבא שאין מקיימין עבד ערל שלא מל, וא״כ איך קיים מרדכי את המן בתורת עבד ימים רבים מבלי שמל אותו.
וביערות דבש ח״א דרוש י״ז העלה מכח זה שבאמת מרדכי מל את המן והטבילו לשם עבדות והיה חייב במצוות כאשה, ולכאורה זהו דבר תימה לומר כן, בפרט שידוע דבהריגת המן נתקיימה מחית עמלק, ואם הוא עבד וחייב במצות כאשה אין לו דין עמלק לענין מחיה.

והיה אפשר לומר לפי המבואר בגמ׳ שם, דבלקחו על מנת שלא למולו רשאי לקיימו, א״כ יתכן שמרדכי קנה את המן על מנת שלא למולו. וביערות דבש שם לא ניחא ליה בתירוץ זה, כמו שכתב שם דבספר מנות הלוי מביא מהמדרש את נוסח שטר המכירה של המן, ולא נזכר שם תנאי זה.

ונראה לומר דהנה יש להסתפק היאך הדין בלוקח עבד סתם ואינו יכול למולו משום אונס, כגון שמתו אחיו מחמת מילה, האם חייב למוכרו לעובד כוכבים. ולכאורה נראה דכמו שכתב המרדכי בהלכות קטנות סי׳ תתקמ״ד שמי שנפסקה טליתו בשבת אינו עובר בעשה בכל רגע, דאינו מחוייב לפשוט את הבגד משום שלא אסרה התורה ללבוש בגד ד׳ כנפות בלי ציצית, אלא שיש מצות עשה להטיל ציצית וכיון שהוא אנוס על המצוה דאינו יכול לקשור בשבת אינו מבטל עשה, עי״ש. ולפי״ז הוא הדין הכא דאיכא חיוב למול את העבד מדין מילת עבדים שנצטווה בה אברהם אבינו כמו שכתבו התוס׳ יבמות שם ד״ה אין, וזו מצות עשה, אבל כשהוא אנוס שלא למול אין לו חיוב לחזור ולמוכרו לגוים, דלא אסרה תורה לקנות עבד ערל רק איכא מצוה למולו והרי הוא אנוס על המצוה.
ולפי״ז קשה למה הלוקח עבד מן הגוים ולא נתרצה למול חייב לחזור ולמוכרו לעובדי כוכבים, הרי האדון אנוס על קיום המצוה.
ונראה לומר לפי מה שכתבו התוס׳ יבמות מח. ד״ה אלא בתירוצם האחרון, דמעיקר הדין יכול רבו לכופו למולו דעבד איש אתה מל בעל כרחו, אלא דאין טוב לחייבו במצות הואיל ואינו חפץ לקיימם, א״כ אתי שפיר, דבאמת מעיקר הדין רבו אינו אנוס על קיום המצוה, כיון שיכול למולו בעל כרחו, אלא דכיון דלא טוב לעשות כן, מוכרח הוא לחזור ולמכרו לעובד כוכבים ולפטור עצמו מחובת מילה, דאונס אין כאן כיון דיכול למולו בע״כ.

ומעתה כל זה בעבד שבאמת יכול לכופו על כך, אבל המן שהיה עבד המורד במרדכי אדונו והמלך עשאו לשר ולא היה בשליטתו של מרדכי לכופו ולמולו, הרי שהיה אנוס על מילתו, ובכה״ג אין צריך לחזור ולמוכרו, משום שאינו עובר כלל מאחר שהוא אנוס על כך שאינו יכול למולו. ורק רבו שבידו לכופו ונמנע מכך משום שאינו טוב וכנ״ל, אז מחויב לחזור ולמכרו לעכו״ם. וצ״ע בזה.​
 
האם המן היה יהודי?

האם היה כדין עבד כנעני שחייב במצוות???
 
עבד כנעני אינו "יהודי" אלא רחוק מזה, על עבד עברי נאמר שהקונה עבד קנה אדון לעצמו, ובעבד כנעני מותר לרדות בפרך.

ואמנם העבד הכנעני עובר כמה הליכים שמחייבים אותו בשמירת מצוות באופן חלקי, כמו טבילה לשם עבדות ומילה, אבל עדיין אינו יהודי כלל.

וגם זה, רק אם הסכים הגוי להתגייר חלקית, אבל אם סירב, ניתן לקבל אותו כעבד במעמד של גר תושב שמחויב רק בשבע מצוות בני נח ותו לא.

ואמנם מרדכי קנה אותו לעבד אבל לא מובא בשום מקום שהשתעבד בו בפועל, ומסתבר שהמן ברח והתחמק מזה, וממילא מה שכתב ביערות דבש שמלו והטבילו אין לזה שום מקור וגם מסברא לא מסתבר, וגם אין מקום להקשות מה שהקשה @גרינפלד איך קיים מרדכי את המן בתורת עבד ימים רבים מבלי שמל אותו, שהרי אין מקור שהשתעבד בו בפועל ושימש לו כעבד, וממילא לא קיימו כעבד בלי ברית מילה, וגם אם קיימו - אולי שמר ז' מצוות בני נח ותו לא.

והחיד"א בספרו נחל אשכול (אסתר פרק ג פסוק ד) כתב שלא נמכר המן לעבד אלא ליום אחד בשבוע, "בספר מנות הלוי דף קנ"ה הביא מהתוספתא שטר מכירות המן לעבד למרדכי והמורה הוא שהמן נמכר למרדכי לעבד ליום אחד בכל שבוע כל ימי חייו" וממילא אין דינו כעבד כלל (והוא דן שם אם דינו כחצי עבד חצי בן חורין, אבל יום אחד בשבוע אינו אפילו שליש).

ובדרך הלצה ביאר החיד"א שם שהמן היה יהודי:

"שמעתי מחכם אחד זלה"ה שפירש דרך צחות דכיון דהמן היה עבד למרדכי, אם היינו בא"י מלין וטובלין אותו לשם עבדות וחייב בכל המצות שהנשים חיבות, וא"כ אפשר שמרדכי אמר להם שהוא עבדו, ודין עבדי ישראל למול ולטבול ולקיים מצות שהנשים חייבות, ואם היה המן בא"י וידינו תקיפא היה יהודי, וז"ש ויגידו להמן לראות היעמדו דברי מרדכי כי הגיד להם אשר הוא המן יהודי כדין העבדים".
 
ראשי תחתית