צַדִּיקֵינוּ: האם זו הסדרה שתחשוף את דמותם של גדולי הדור הקודם?

צַדִּיקֵינוּ:

בשורה בעולם החינוך: סדרת הספרים שתחשוף את הוד דמותם של מרנן גדולי הדור הקודם​

בעולם החינוך מקבלים בהתרגשות מרובה את הבשורה המרנינה, על צאתה לאור עולם של סדרת 'צדיקינו', אשר מביאה מגוון סיפורים מרתקים ומלהיבים מחייהם של דמויות מרנן גדולי הדורות הקודמים, בצורה חיה ומוחשית בעיצוב ואיורים מרהיבי עין

• דוד סופר
  • כ״ג באדר תשפ״ו (12/03/2026)
  • 10:40
  • צילום: כותל המזרח

במשך שנים רבות הביעו אנשי חינוך את כאבם הגדול על כך שהדור הצעיר לא מכיר את הוד דמותם של גדולי הדור הקודם. אמנם ישנם כמה ממרנן מנהיגי הדורות שהתפרסמו מאוד, כגון מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל, אך ישנם צדיקים רבים אשר האירו את העולם כולו בתורתם, וכיום בקרב צעירי הצאן שמם וזכרם אינו מושרש דיו.

כעת בשעה טובה אנו מתבשרים כי הוצאת 'אבוקה' אשר חתומה על סדרת פרויקטים מוצלחים בעולם הספר, וביניהם 'משניות אבוקה' שנמכרו במאות אלפי עותקים בכל העולם, מוציאה לאור בשיתוף פעולה עם פרויקט 'יגדל' את סדרת 'צדיקינו – אוצרות של תורה ויראת שמיים מחכמי הדורות'.

בסדרה ניתן למצוא עשרות סיפורי מופת מרהיבים, כתובים בלשון קלה ובהירה, בניקוד ובאותיות מאירות עיניים, בליווי איורים מרהיבים ומוחשיים, על מרנן ורבנן גאוני הדור רבינו עזרא הדאיה, רבי מרדכי שרעבי, רבי דוד לניאדו, רבי מנצור בן שמעון, רבי אליהו מאני, רבי שלום לופס, רבי יום טוב ידיד הלוי ועוד ועוד.

אנשי חינוך שקבלו את הבשורה הגיבו בהתלהבות מרובה, ומוסדות חינוך רבים כבר הזמינו כמות גדולה מהספרים. את הספרים ניתן לרכוש באתר היכל הספר, ובחנויות הספרים המובחרות, וכן בטל' 077-9966304

איזה ערכים הדגשו בספרונים?
ע"פ הקישור דלעיל:

המעלה המרכזית בסדרה החדשה היא היכולת לתת מענה מקיף ומדויק לכל האתגרים הקיימים כיום בנושא, כולל אלו שעלו בשרשור הזה, תוך הקפדה על מספר עקרונות חשובים:
  • הסיפורים מובאים ברמת אמינות גבוהה ודיוק היסטורי, עד לפרטים הקטנים ביותר.
  • הדמויות מצוירות באופן נאמן למקור, באופן שניתן לקיים בהידור "והיו עיניך רואות את מוריך".
  • לצד כל דמות מופיעה ביוגרפיה קצרה ומעשירה הכוללת פירוט על התקופה, האיזור, הרבנים והתלמידים – תוכן שמעניק ידע רב גם להורים.
  • הסיפורים נבחרו בקפידה כדי לשבות את לב הילדים. הושם דגש על עלילה סוחפת ומרגשת, מבלי להתפשר על האמינות העובדתית.
  • הספרים ערוכים בשפה קולחת המתאימה לילדים בגיל קריאה. במקביל, הניסוח מאפשר להורים להקריא את הסיפור ברצף ובנחת, ללא צורך ב"תרגום" או פישוט מילים תוך כדי קריאה. בקיצור – הגשה "בכפית של זהב", המאפשרת גם להורה עייף בסוף היום להעניק לילדו סיפור איכותי ומשובח.
  • כמעט כל הסיפורים בתכנם, אינם עוסקים כלל במופתים, אלא במידות, יראת שמים, תורה לשמה, מצוות בהידור ועוד, זה הבסיס שהנחה את העורכים.

להלן פירוט הכרכים:

כרך א: שבת וקדושתה

• רבי יוסף חיים זצ"ל ◄ שבת בלב מדבר
  • רבי מרדכי שרעבי זצ"ל ◄ אופנוע שומר שבת
  • רבי אברהם שלמה הכהן זצ"ל ◄ אסיר השבת
כרך ב: תורה ומידות - א
  • רבי עזרא עטיה זצ"ל ◄ תורה במצר
  • רבי עזרא הדאיה זצ"ל ◄ רוצה ללמוד תורה
  • רבי יוסף ידיד הלוי זצ"ל ◄ ישועה בארון הקודש
כרך ג: תורה ומידות - ב
  • רבי יהודה פתיה זצ"ל ◄ סימנים לשנה טובה
  • רבי יעקב חיים סופר זצ"ל ◄ אוהבים זה לזה
  • רבי שלמה תווינא זצ"ל ◄ מי עצר את הבצורת
כרך ד: דקדוק במצוות
  • רבי חיים כפוסי זצ"ל ◄ ברוך פוקח עיוורים
  • רבי חיים מרדכי לבטון זצ"ל ◄ להתפלל עם הציבור
  • רבי שלמה זעפראני זצ"ל ◄ התפוח שגילה את הסוד
כרך ה: צדקה וחסד
  • רבי דוד לניאדו זצ"ל ◄ מעיל של חסד
  • רבי מנצור בן שמעון זצ"ל ◄ טובה תחת טובה
  • רבי יצחק חי טייב זצ"ל ◄ התכשיט האחרון
כרך ו: אמונת חכמים - א
  • רבי אליהו מאני זצ"ל ◄ בזכות תפילת המנחה
  • רבי אברהם עדס זצ"ל ◄ עונשו של רשע
  • רבי שלום לופס זצ"ל ◄ התפילה שהצילה
כרך ז: אמונת חכמים - ב
  • רבי יום טוב ידיד הלוי זצ"ל ◄ ישועה בשתי לירות
  • רבי שמואל לניאדו זצ"ל ◄ האוצר בחבית הדגים
  • רבי שאול דוויק הכהן זצ"ל ◄ עצתו של צדיק

שאפו ענקק על היוזמה הזאת (אם אני לא טועה יש ר' ירוחם ממיר על הפרשה הזאת ויקהל על גדלות ומעלה היוזמה...) לכל מי שעסק במלאכה הקדושה והטהורה הזאת, להאדיר את העטרה, להחדיר את ההערכה לרבותינו גאוני העולם זי"ע
כמה כל הגזע תרשישים הזה נמחק כלא היה במשך שנים, והענף שישבנו עליו נתלש מאיתנו ונתלה באחרים שגם מהם ועליהם חשוב שנדע "כי תורה היא..." אבל שכחנו מהיכן הגענו ועל אילו אוצרות נחבאים גדלנו....

ועכשיו בזמן שכ"א מתחבר לשורשים שלו, לעצמו (המטפלים והעולם בכלל עוסקים כיום רבות בחיבור עצמי..) מה מחבר יותר מערך עצמי-מגזרי, רבני.

ואני חושב שהסידרה הזאת חייבת לתת ביטוי לאחד המנהיגים הכי גדולים שהכי מבטאים את גדולתם ותורתם של יהדות ספרד... מי שהקים מגזר שלם מעפר-מרן רבינו הגר"ע יוסף זי"ע...

ואני חושב שהסידרה הזאת חייבת לתת ביטוי לאחד המנהיגים הכי גדולים שהכי מבטאים את גדולתם ותורתם של יהדות ספרד... מי שהקים מגזר שלם מעפר-מרן רבינו הגר"ע יוסף זי"ע...
צריך לעשות מה שלא נעשה ועל הגרע''י ב''ה יש עשרות ספרים, בכל הסגנונות...

זה חכמי עדות המזרח ואנחנו צריכים עוד סידרה לחכמי צפון אפריקה
אכן הוזכר אחד ר' חי טייב.

אבל יש עוד מאות.

אבל אני מאמין שזה רק התחלה
תקנו את ההתחלה, תפרגנו, ואז בעז''ה יתרחב. אני בלי נדר אקנה לבן שלי. איפה אפשר להזמין?

כמו כל ספרדי ממוצע
יודע לבקר לקטר לפרשן לנתח לברבר
ובפועל - שום דבר מעשי
אני יכול להבין את הביקורת, כאשר במודעה כתוב "גדולי בבל, מרוקו, תימן" זו סוג של הונאה, ובפרט כאשר כתוב על הכריכה "ז' כרכים" (מה שמראה שלא מתעתדים לעת עתה להוציא ספרים נוספים).

הסדרה היתה אמורה לכלול 10 כרכים, ביניהם מרן הגר"ע, מרן הגרב"צ, מרן חכם שלום, ועוד הרבה חכמים מהדורות האחרונים.
אלא שהיות והעניין הציור היה מורכב מאד מבחינת דד-ליין, זה נדחה לסדרה הבאה, שתכלול בעז"ה עוד כ- 30 חכמים. ואולי תורחב אף מעבר לזה,
הכל תלוי כמה הציבור יתן אמון ויהיה מעוניין, לבינתיים התוצאות מאד מבורכות, אם ימשיך כך במגמה הזאת,
אפשר לדחות את כל מה שאומרים על הספרדים שלא קונים ספרים....

בנותן טעם גדול לפגם שאין חכמים מרוקאים (ואיני מרוקאי)
שהרי המרוקאים הם עדה גדולה יותר מכל העדות יחד מבחינה מספרית, ויש שם חכמים לרבבות
וכי לא מצאו שום סיפור?
מלבד שלייצר חלוקה בתוך הספרדים ודאי לא יועיל לנו.....

צריך לעשות מה שלא נעשה ועל הגרע''י ב''ה יש עשרות ספרים, בכל הסגנונות...
חשבתי על הכיוון הזה לפני שהרב @הכותל הקטן עדכן שאמור להיות גם על מרן הגרע"י זי"ע,

אבל חששתי בגלל סיבה אחרת שמרן זי"ע נדחק....
היות ובתוך עמי אני יושב ועדיין ישנם בודדים, שלצערינו לוקה ב"תסמונת האישה המוכה" ומנסה לרצות מערכות שלא סופרות אותו... ואם יכתבו סיפורים על מרן אביר הרועים זי"ע זה חלילה יפגע בתדמית הישיבתית שהם עטו על עצמם, ולכן הם מנסים להתנער ממנו, להחביא אותו עמוק עמוק בתוך הקופסא שלא יצוץ פתאום ויהרוס את התווית הדמיונית אל מול מיינסטרים שנכחד, שאפי' הוא מכבד הרבה יותר....

כי באו כמה מושחתים ולא קיבלו את העובדה שאנו הספרדים שעלינו מהמעברות.... הצליח לנו לזכות בגדול בתורה בסדר גודל שכזה עם היקף נדיר ביחס כמעט לכל אחרוני זמנינו..., עם מהפיכת תשובה מהגדולות בדורות האחרונים, ובעיקר עם נאמנות וחירות עצמית לא הסכים לקבל את העובדה שיתייחסו אלינו כמו סוג ב' ולהישאר תלותיים בהם...,
אז מה הם עשו רמסו אותו, ביטלו אותו, התמקדו בהלכות שרק הוא ידע להתיר והפכו אותו לאיזה רב של בעלבת', הקטינו את כל מי שהלך כמותו כדי לבטל את השפעתו, זה איים עליהם, זה בעיקר חשף אותם מול החולשות, ההתנשאות, הערכים המעוותים, והצביעות... (רק שיובהר גדולי ראשי הישיבות שחלקו עליו עשו לש"ש..) ולצערינו היו רבים שנפלו בפח שטמנו להם, והחביאו עמוק עמוק את היהלום הנדיר הזה שגדל פעם בעשרות אם לא מאות שנים...
והיו מאיתנו אנשים קטנים שנבהלו כי כל ערכם זה מה ההם שם יחשבו עליהם (הם פותחים את פורום כותל המזרח וכ"ש את השכנים במצב אורח, בשקט..)

ורק כדי להסיר את החשש שאולי אותם אלו שהוציאו את הסדרה המופלאה הזאת אלו מהזן הזה שמנסים אמנם לייקר את האוצרות שיש לנו, ולהיכנע לתכתיבי החברה-הקבוצה הקטנה שהשתלטה עלינו...
אבל כשראיתי את מה שכתב @הכותל הקטן וחיברתי את המבוא שהוסיף @גינת חמד על ההתעסקות בעיקר על פני הטפל הבנתי את השליחות של האנשים המופלאים הללו שעשו עבודה כזאת מדהימה..
כמעט כל הסיפורים בתכנם, אינם עוסקים כלל במופתים, אלא במידות, יראת שמים, תורה לשמה, מצוות בהידור ועוד, זה הבסיס שהנחה את העורכים.

דווקא אני חושב שעשו נכון בעניין הזה כי בעניין חכמי הדור הזה אם תעשה על הרב עובדיה יהיו כאלו שלא יקנו, אם תעשה על הרב אליהו יהיו כאלו שלא יקנו (איני מאלו ואיני מאלו, רק מציין) וכן הלאה וכן הלאה.
עשו בחכמה.

נערך לאחרונה:
אחרוג ממנהגי שלא להתערב בגוף הדיונים.
ברגע שפורסמה הסדרה מיד ביקשתי לקנותה בשמחה ובסקרנות.

ואכן בשבת קדש הגיעו הספרונים לידיי (ולידי ילדיי..) ובכנות אומר - לא בא כבושם הזה!
כתיבה בהירה וקולחת, איורים ססגוניים ומאירי עיניים, ומעל הכל - דיוק מסרים ותוכן המותאם ביתר שאת לעולם הערכים שלנו כאברכים בני תורה.
חידוד מעלתם של רבותינו וגדולתם בהתמדה ובעמל התורה, דקדוק במצוות ויראת שמיים אמיתית.
וזאת כמובן כערך המשתלב עם עצם חשיפת דמותם של הגדולים הללו, בפני ילדינו שקשה להפריז בחשיבות היכרותם!

מומלץ בחום רב לכל אחד להביא אוצר זה לביתו.
ומכאן תצא הקריאה ביתר שאת למתחילים במצווה מכון אבוקה ומכון 'יגדל' - המשיכו הלאה בהוצאת ספרים נוספים כגון אלו, ובהבאת תפארתם של אבותינו ורבותינו גדולי עולם, ולהרחיבם גם לתפוצות נוספות בישראל.

חזקו ואמצו!

אחרוג ממנהגי שלא להתערב בגוף הדיונים.
אחרוג ממנהגי וכן אתן עצות,
נשמח לראות את תגובותיך כאן איתנו,
ומה בכך כי 'מנהל מערכת' אתה?!
נשמח לקרוא ולדעת את דעתך בתחומים השונים,
מסתמא יש לך ניק נוסף בו אתה מרגיש חופשי יותר, וכאן בחרת דווקא בניק הזה,
אם כן, טוב, אם לא אז בבקשה ....

אחרוג ממנהגי וכן אתן עצות,
נשמח לראות את תגובותיך כאן איתנו,
ומה בכך כי 'מנהל מערכת' אתה?!
נשמח לקרוא ולדעת את דעתך בתחומים השונים,
מסתמא יש לך ניק נוסף בו אתה מרגיש חופשי יותר, וכאן בחרת דווקא בניק הזה,
אם כן, טוב, אם לא אז בבקשה ....
אף אנכי אעודדך להשית עצות תמיד.

חרגתי עקב החשיבות הרבה של המיזם שנכון לעודדו ביתר שאת.
אמנם, הנחת נכון שתגובותיי בגוף הנידון נכתבות מניק רגיל ככל האחרים, בלי פריווילגיות.
והלוא אם כנים דברי, כנים הם מכוח עצמם ולא מכוח האומרם.
לכן גם המנהלים החרוצים שליט"א אינם יודעים את זהות הניק הפרטי שלי.
[וכן, לפעמים הם מוחקים או עורכים לי הודעות, וזה מעצבן ואין לי מה לעשות :)]

פשוט שאין מקום למרן הגר"ע יוסף בסדרה כזו, הן מצד הגיל והמעמד, ובעיקר משום שכל מהותה כפי שאני מבין זה לחשוף צדיקים שלא נמצא להם ביטוי במקומות אחרים.

אגב,
כמדומני שהצוות שעסק בשנתיים האחרונות ושקד על הסדרה, הוגיע את מוחו בעיקר איזה סיפור הכי חזק יש על מרן הגר"ע, המטרה היתה למצוא.
מחד - סיפור מכלי ראשון, ומאידך - סיפור שאינו מוכר, וזה היה אחד הקשים...

ראשי תחתית