זהירות מאתרוג ככרתי!

הצטרף
21/7/25
הודעות
20
קי"ל אתרוג ככרתי פסול. בלשונינו - אתרוג ירוק פסול.
אז למה בכל זאת השוק מוצף באתרוגים ירוקים? - כיון שהטוש"ע בסי' תרמח,כא, פסקו שאתרוג ירוק שאם ישאירו אותו בתלוש יהיה בכוחו להצהיב מעצמו, כשר.

דא עקא שאנשים רבים שנטלו אתרוג ירוק והשאירוהו אחר החג, מעידים שהוא נשאר ירוק ולא מצהיב - מה שאומר שלא יצאו ידי חובת ד' מינים ובירכו לבטלה!
מומלץ לקנות אתרוג צהוב, או ירוק שאתם בטוחים שהוא יצהיב.
 
אפשר לדעת את זה על ידי בדיקה שרואים שבמקומות מסויימים באתרוג הוא מגלה ניצני ציהוב קלים, יש פה אות כי הוא ילך ויצהיב.
אכן, יש להיזהר לא להיכנס למנומר.
ואכמ"ל כי אי אפשר להסיק מסקנות מפורום ..
 
וגם אם ודאי יצהיב יש שיטות שפוסלות בעודו ירוק, וכבר האריכו בזה
 
השאלה :
מה הדין באתרוג שצבעו הירוק לא משתנה רק אם יניחו בין תפוחים
האם זה כן טוב [כשאין לו תפוחים]?
 
השאלה :
מה הדין באתרוג שצבעו הירוק לא משתנה רק אם יניחו בין תפוחים
האם זה כן טוב [כשאין לו תפוחים]?
אתרוג שצבעו ירוק כעשבי השדה שהוא מסוג הידוע שאינו יכול להגיע מעצמו למראה אתרוג, ורק אם יטמינוהו בתפוחים יחזור למראה אתרוג, כשר, ולכן אין היום דין ירוק כעשבי השדה כי כל האתרוגים מצהיבים כשמניחים תפוחים עמהם [אשרי האיש או"ח ח"ג פ' ל"א, י"ח / כ' - שו"ת אור לציון ח"ד פ' ל"ה, ה'].
 
רק אם יטמינוהו בתפוחים יחזור למראה אתרוג, כשר,
לתועלת הציבור החשוב אתן את הפרטים [מהניסיון האישי] איך ניתן להצהיב אתרוג

כאשר עשיתי בעצמי יעויין בתמונות שאעלה בעז"ה.

א. יש לקחת קופסא ולהניח בה ב' תפוחים אדומים [מזן יהונתן או מזן בראשית, אם כי זה לא חובה].

[עדיף לשים בתחתית הקופסא נייר סופג וכד' שלא ישתפשף האתרוג מהקופסא]

ב. לשים את האתרוג שהחלק הפיטם [היינו ראש האתרוג] יהיה ביניהם .

ג. לסגור את הקופסא היטב [בזהירות שלא יזוז האתרוג ויקבל מכה] למשך 24 שעות קצת יותר בערך 30 שעות.

ד. לא לעבור את הזמן הנ"ל כי זה יכול לגרום לעוקץ ליפול.

ה. עדיף לעשות זאת שבועיים לפני סוכות כך שיש פרק זמן לאתרוג להמשיך להצהיב [כבר בלי התפוחים] יותר ויותר.


אעלה את התמונות
ויהיה ניתן לראות בבירור את התהליך, כמו"כ יראה בבירור איך הוא נכנס ירוק חזק ויצא אחרי 24 שעות פלוס כבר צהבהב

אתרוג א.JPGאתרוג ב.JPGאתרוג ג.JPG
 
גם לאחר ה"הצהבה" הוא נראה ירקרק בהיר.
זה בשלב הראשון

ולכן כתבתי שעדיף לעשות זאת שבועיים לפני סוכות ואולי אף שלשה שבועות קודם ואז בשבועיים שלשה הבאים הוא מצהיב מיום ליום יותר ויותר
 
אח שלי הצהיב עם תפוחים כפי העצה הנ"ל, ונפל לו הפיטם.
איה"נ

לכן הדגשתי שלא לעשות יותר מיום וחצי כדי שלא יפול העוקץ , לגבי הפיטם לא בדקתי כי באתרוג שעשיתי הוא היה בלי פיטם מלכתחילה

השאלה כמה זמן הוא שם את זה עם התפוחים
 
לתועלת הציבור החשוב אתן את הפרטים [מהניסיון האישי] איך ניתן להצהיב אתרוג

כאשר עשיתי בעצמי יעויין בתמונות שאעלה בעז"ה.

א. יש לקחת קופסא ולהניח בה ב' תפוחים אדומים [מזן יהונתן או מזן בראשית, אם כי זה לא חובה].

[עדיף לשים בתחתית הקופסא נייר סופג וכד' שלא ישתפשף האתרוג מהקופסא]

ב. לשים את האתרוג שהחלק הפיטם [היינו ראש האתרוג] יהיה ביניהם .

ג. לסגור את הקופסא היטב [בזהירות שלא יזוז האתרוג ויקבל מכה] למשך 24 שעות קצת יותר בערך 30 שעות.

ד. לא לעבור את הזמן הנ"ל כי זה יכול לגרום לעוקץ ליפול.

ה. עדיף לעשות זאת שבועיים לפני סוכות כך שיש פרק זמן לאתרוג להמשיך להצהיב [כבר בלי התפוחים] יותר ויותר.


אעלה את התמונות
ויהיה ניתן לראות בבירור את התהליך, כמו"כ יראה בבירור איך הוא נכנס ירוק חזק ויצא אחרי 24 שעות פלוס כבר צהבהב

הצג קובץ מצורף 9961הצג קובץ מצורף 9962הצג קובץ מצורף 9963

ייש"כ

יש להניח את כל ה'כבודה' הזו דווקא במקרר, או דווקא לא?!
 
בסוכה לא:, אמרינן דרבי יהודה דפוסל אתרוג כרתי טעמו משום שאינו הדר, ופרכינן והרי רבי יהודה לא סובר דין הדר, ועל כן אמרינן שטעמו משום דהוי בוסר.
ולפי זה אף אם להלכה אתרוג זה נחשב הדר, ואם עתיד להצהיב כשר כי כבר לא הוי בוסר, מכל מקום חזינן מהסלקא דעתך של הגמרא דאינו מהודר ולא הוי זה אלי ואנוהו, ועל כן כשם שמהדרים אחר אתרוג נקי כך יש להדר אחר אתרוג שיהיה צהוב בחג.
 
הרבה משתבשים בענין ההידורים של האתרוג.

ומה שמקפידים היום מורי ההוראה והבודקים, הוא רק בנקיות האתרוג, אם נקי הוא לגמרי, אבל המעיין בספרי הפוסקים יראה שיש דרגות בהידור, וראשית יש להדר בצבע האתרוג (שיהיה צהוב) ובגידולו (שיהיה ישר, למטה רחב ולמעלה הולך ומתקצר בעיגול), שיהיה לו פיטם, ורק לאחר מכן שיהיה נקי. וגם בענין ה"נקי", הבלעטל הלא מורגש אינו כלום.

ויש הרבה אתרוגים בזיל הזול שמורידים את מחירם בגלל כמה בלעטל, והחכם יחטוף.
 
ראשי תחתית