שמעון טרבלסי
חבר בכיר
נשמח שיעלו כאן תשובות הפוסקים, וידונו בדבריהם כדרכה של תורה.
מצורפת תשובת הגר"י זילברשטיין שליט"א.
וראה עוד:
מצורפת תשובת הגר"י זילברשטיין שליט"א.
וראה עוד:
דבר תמוה להחמיר על הציבור בדיני נפשות.עכשיו החשש הוא שמא לא יעבוד היירוט, ואז ייפול טיל בדיוק איפה שאתה נמצא [וצריך להוסיף לא ממש בדיוק כי אם בדיוק אז גם המקלט לא יעזור], וזה חשש רחוק. עכת״ד.
במחילה, אבל בזמן הגריש"א כמות הטילים שהיו נשלחים הייתה פחותה לאין ערוך מימינו אנו, אם הדין משתנה עקב כיפת ברזל ושות', אולי יש לשנותו לחומרה מצד כמות הטילים ואיכותם ומשקלםשמעתי לפני מספר שנים את הרב אלחנן פרץ שאמר שאינו מורה לרבים כך (כי אז אם יקרה משהו זה יהיה באחריותו) אבל נראה לו שאין להפסיק בתפילה ואין לחלל שבת כי הסיכוי שיפול טיל מאד נמוך, וסיפר שהקשו עליו מפסק של הגריש״א זצ״ל, וענה שאין הנידונים שווים: בזמן תשובת הגריש״א לא היה כיפת ברזל. עכשיו החשש הוא שמא לא יעבוד היירוט, ואז ייפול טיל בדיוק איפה שאתה נמצא [וצריך להוסיף לא ממש בדיוק כי אם בדיוק אז גם המקלט לא יעזור], וזה חשש רחוק. עכת״ד.
לכאורה כל שכן בקריאת המגילה, שלמרות שגם היא מדרבנן (או דברי קבלה), מאד קשה במציאות שיתפזר המניין וילכו למקלט ושוב יחזרו וימשיכו מהיכן שהפסיקו בלי שכמה יפסידו את קריאת המגילה.
אני גר בב"ב ובשעת האזעקה בערבית של מוצ"ש האחרון ראיתי כמה ת"ח בברכת מעריב ערבים נשארים במקומםלא הבנתי את הדיון.
אם הפסיק באמצע המגילה, אפי' שהה כדי לגמור את כולה (ואפי' דיבר) ממשיך ממקום שפסק.
(ורק לענין ברכת הרב את ריבנו יש דיון).
ולמקרה שהאזעקה התחילה בדיוק אחרי הברכה, היום זה לא כ"כ מציאותי, כי אם זה האיראנים, אז כבר יודעים כמה זמן לפני כן.
ואם זה החות'ים מסתמא שלא יקרה נזק אם ימתינו רגע ויאמרו פסוק אחד בזריזות (או יקומו מיד בשקט ויעברו למקום בטוח).
הבעייה מתחילה כשהציבור נשאר במקומו, והיחיד רוצה ללכת למרחב המוגן, אז שיחפש מקום מתאים.
אני גר בב"ב ובשעת האזעקה בערבית של מוצ"ש האחרון ראיתי כמה ת"ח בברכת מעריב ערבים נשארים במקומם
ובמקו"א ת"ח יוצאים בשעת האזעקה
מה ההלכה בזה?
אני מבין בדבריך, שאם אדם נמצא בביתו ואין חשש שהוא יפגע יש עליו חיוב ללכת למרחב המוגן, זה בהחלט נכון, שאלתי, אם יש לך מקור ברור, עדכני.זה תלוי בתפיסת עולם.
מי שרואה לפניו סכנה מוחשית יוצא (אפי' באמצע שמו"ע), ומי שלא רואה לפניו סכנה מוחשית ממשיך להתפלל.
המדד הוא מאד אינדיבידואלי, כיון שכיום יש מערכת כיפת ברזל וקלע דוד ועוד, ובחסדי ה' הפגיעות הן מינוריות (באופן יחסי),
לכן לא בהכרח שיש צורך ללכת בכל מצב למרחב מוגן, וזה תלוי בחומרת המצב.
למשל; זה שאולי תהיה אזעקה ויצטרכו ללכת למרחב מוגן, לא מניע את פיקוד העורף (עדיין) לאסור התקהלויות מחד, וגם יש הנחייה שבהישמע אזעקה יש להישאר במקום מחשש לפגיעה בהליכה המונית למרחב. אולם לאידך לכל יחיד ויחיד ישנה הנחייה להיכנס מיד למרחב המוגן.
אז מה המציאות, מסוכן או לא ?
אלא מה, תלוי באופן יחסי. זה לא מצב כזה מסוכן עד כדי לבטל אירועים מחד, ולא מצב כזה מסוכן עד כדי להכריח את הציבור לברוח (בשל סכנת הבריחה) כי לא ברור שתהיה נפילה (אילו ברור שתהיה, היו אומרים לרוץ, וכל אחד ינסה להציל עצמו).
אבל לאדם יחידני בבית או ברחוב ההנחייה ברורה ללכת למרחב המוגן.
ומכאן, מי שהתפילה והבית כנסת והמנין מאד חשובים בעיניו מחד (ואולי גם הבושה להראות פחדן), ומאידך אינו רואה סכנה מוחשית, ישאר.
ומי שרואה את הדברים אחרת, ינהג אחרת. - ויש באמצע הרבה שטח אפור.
כך שקשה להגיד בזה הלכה ברורה, וכל אחד צריך לפסוק לעצמו בכל רגע לפי מה שהוא.
אני מבין בדבריך, שאם אדם נמצא בביתו ואין חשש שהוא יפגע יש עליו חיוב ללכת למרחב המוגן, זה בהחלט נכון, שאלתי, אם יש לך מקור ברור, עדכני.
מה זה, מה זה מקור?מה זה מקור ?
מה זה, מה זה מקור?
כן אני רוצה מקור!
חוץ מזה אתה כן אומר מקור ושזה בעצם מחלוקת, שומע!
למה באמת אין לזה ביסוס בפוסקים?מקור זה שו"ע וכדו',
אין דבר כזה.
הרבנים שהבאתי זה לא מקור, זה פסק, אבל כאמור הוא לא מבוסס על דברי הפוסקים אלא על תפיסת עולם.
למה באמת אין לזה ביסוס בפוסקים?
דימוי מילתא למילתאצריך לזכור שטילים לא היו בעולם לפני עשרות שנים,
וקלע דוד יש רק ב-10 שנים האחרונות, כך שאין ממי לייבא מקור.
אני גר בב"ב ובשעת האזעקה בערבית של מוצ"ש האחרון ראיתי כמה ת"ח בברכת מעריב ערבים נשארים במקומם
ובמקו"א ת"ח יוצאים בשעת האזעקה
מה ההלכה בזה?
לא מכיר שום היתר בעולם לזלזל ולסכן את החיים שה' נתן לנו.מה זה מקור ?
שוב, זו תפיסת עולם.