חגיגה דף טו / מתי אמות ואכבה עשן מקברו

משיב כהלכה

חבר בכיר
צ"ע מדוע לא יכל לפעול מחיים, והיה צריך לחכות לפטירתו?

ואולי י"ל ע"פ מה דאיתא בספרים שבבי"ד של מעלה יושבים צדיקי הדור, כדי שידעו כיצד לדון, לפי שהם מכירים בטבע דורם. ולכן חיכה שישב בבי"ד של מעלה ואז יפתח מחדש את התיק של אלישע בן אבויה.

ואולי י"ל ע"פ מה דאיתא בספרים שבבי"ד של מעלה יושבים צדיקי הדור, כדי שידעו כיצד לדון, לפי שהם מכירים בטבע דורם. ולכן חיכה שישב בבי"ד של מעלה ואז יפתח מחדש את התיק של אלישע בן אבויה.

זה קצת מוזר,
ובכלל כל הגמ' הזו מוזרה,
מה היה שם ? הוא יחפה על חטאו ויוציאו מהגהינם ?
או, שיש לו טיעון שאף אחד בבי"ד של מעלה לא חשב עליו (וגם הוא לא גילה בגמ' מה הוא) ?

אתה מתבטא בצורה לא נאותה על הגמ', לא מדובר באנשים כערכנו ולא מדובר ב"לסדר אותו כי הוא מאנ"ש" אלא על ת"ח עצום שהעמיד תלמידים ואחר כך השתבש בדעתו ויצא לתרבות רעה. ובוודאי יש מקום ללמד עליו זכות.

וגם לולא זה, אמר רשב"י שיכול לפטור את כל העולם מן הדין.

אתה מתבטא בצורה לא נאותה על הגמ', לא מדובר באנשים כערכנו ולא מדובר ב"לסדר אותו כי הוא מאנ"ש" אלא על ת"ח עצום שהעמיד תלמידים ואחר כך השתבש בדעתו ויצא לתרבות רעה. ובוודאי יש מקום ללמד עליו זכות.

אני שואל שאלה עניינית, אני מצפה לתשובה עניינית.
וכשאני שומע תשובה לא עניינית (צדיק גוזר...), אז אני מחריף את הטון של השאלה, כך היא תהיה יותר ברורה.

יש לר"י טענה שבי"ד של מעלה לא חשבו עליה ? - כלומר הכניסוהו לגהינם לחינם ? או שהוא הוציאו משם בחינם ?

וגם לולא זה, אמר רשב"י שיכול לפטור את כל העולם מן הדין.

זה שראובן רעב, לא עושה את שמעון לשבע...

לא הבנתי את השורה האחרונה.

עכ"פ: ראשית אתה צריך להכיר בכך שיש לצדיק כח להוציא מגיהנום. וזה מובא פעמים רבות בספרים. כי בכח תורתו וצדקתו הוא "כל יכול", לעשות כרצונו, כפשוטו. גם לעשות פרוטקציות לאנשי שלומו.

ולכן זו תשובה עניינית לחלוטין.

שנית, יש לו בהחלט אפשרות לשבת בבי"ד של מעלה ולפסוק הדין לטובתו כאשר מלמד עליו זכות. ואולי זה המקרה דידן.

לא הבנתי את השורה האחרונה.

השורה האחרונה אומרת, שזה שיש עוד גמ' לא מובנת אינו מהווה פתרון לאי ההבנה בגמ' הראשונה.

עכ"פ: ראשית אתה צריך להכיר בכך שיש לצדיק כח להוציא מגיהנום. וזה מובא פעמים רבות בספרים. כי בכח תורתו וצדקתו הוא "כל יכול", לעשות כרצונו, כפשוטו. גם לעשות פרוטקציות לאנשי שלומו.

ולכן זו תשובה עניינית לחלוטין.

זו לא תשובה, זו בריחה מהשאלה.
או קיי, אין תשובה, הגמ' לא מובנת (כמו עוד הרבה גמ').

שנית, יש לו בהחלט אפשרות לשבת בבי"ד של מעלה ולפסוק הדין לטובתו כאשר מלמד עליו זכות. ואולי זה המקרה דידן.

זו אולי תשובה לשאלתך למה לא עשה זאת מחיים, אך לא תשובה לשאלתי.

זו לא תשובה, זו בריחה מהשאלה.
או קיי, אין תשובה, הגמ' לא מובנת (כמו עוד הרבה גמ').

זו תשובה ברורה ופשוטה, והשכל שלך ממאן לקבלה. זה מה שאנחנו קוראים בפרקי אבות בימים אלו - "עשה רצונו כרצונך, כדי שיעשה רצונך כרצונו. בטל רצונך מפני רצונו, כדי שיבטל רצון אחרים מפני רצונך".

ובגמ' מועד קטן דף טז, "מאי קאמר, אמר רבי אבהו, הכי קאמר, אמר אלוהי ישראל לי דבר צור ישראל, אני מושל באדם, מי מושל בי - צדיק, שאני גוזר גזרה ומבטלה".

ועל הפסוק לֹא יִגְרַע מִצַּדִּיק עֵינָיו (איוב לז, ז), אמרו חז"ל "אין הקב"ה מונע מן הצדיק מה שרוצה בעינו" (במדבר רבה מטות פרשה כב).

ובגמ' תענית כ"ג, "תנו רבנן מה שלחו בני לשכת הגזית לחוני המעגל, 'ותגזר אומר ויקם לך ועל דרכיך נגה אור'. 'ותגזר אומר', אתה גזרת מלמטה והקדוש ברוך הוא מקיים מאמרך מלמעלה".

גם דוד המלך דאג להעלות את בנו אבישלום משבעה מדורי גיהנום ולהכניסו לגן עדן. קרא לזה פרוטקציה, קרא לזה סידור לאנ"ש, בכוחו של הצדיק לפעול מה שרוצה, ולפטור אדם מן הדין המגיע לו בדין.

1776591391997.png
1776591409387.png

זה מוכיח שלא מדובר באיזו גמרא נקודתית שתוכל לפטור אותה בצ"ע.

לפטור ?
אני לא פוטר שום דבר. אני מקשה, יש תשובה, בבקשה.
אין תשובה, אז צ"ע.
אני מעדיף להישאר בשאלה, מאשר לפברק תירוץ.

זו תשובה ברורה ופשוטה, והשכל שלך ממאן לקבלה. זה מה שאנחנו קוראים בפרקי אבות בימים אלו - "עשה רצונו כרצונך, כדי שיעשה רצונך כרצונו. בטל רצונך מפני רצונו, כדי שיבטל רצון אחרים מפני רצונך".

ובגמ' מועד קטן דף טז, "מאי קאמר, אמר רבי אבהו, הכי קאמר, אמר אלוהי ישראל לי דבר צור ישראל, אני מושל באדם, מי מושל בי - צדיק, שאני גוזר גזרה ומבטלה".

ועל הפסוק לֹא יִגְרַע מִצַּדִּיק עֵינָיו (איוב לז, ז), אמרו חז"ל "אין הקב"ה מונע מן הצדיק מה שרוצה בעינו" (במדבר רבה מטות פרשה כב).

ובגמ' תענית כ"ג, "תנו רבנן מה שלחו בני לשכת הגזית לחוני המעגל, 'ותגזר אומר ויקם לך ועל דרכיך נגה אור'. 'ותגזר אומר', אתה גזרת מלמטה והקדוש ברוך הוא מקיים מאמרך מלמעלה".

ציטוטים יפים, הם לא עונים על השאלה.
אני שואל שאלה הגיונית, אם התשובה שלך היא, ככה זה !
אז שיהיה.

גם דוד המלך דאג להעלות את בנו אבישלום משבעה מדורי גיהנום ולהכניסו לגן עדן. קרא לזה פרוטקציה, קרא לזה סידור לאנ"ש, בכוחו של הצדיק לפעול מה שרוצה, ולפטור אדם מן הדין המגיע לו בדין.

עוד שאלה יפה.

ראשי תחתית